00zxc00 28.06.25, 16:01 Nosicie takie piżamy do ludzi? Ostatnio w telewizji śniadaniowej prezenterki noszą taki zestaw - luźna bluzka koszulowa i luźne spodnie z jasnego wzorzystego materiału. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demodee Re: Piżama dzienna 28.06.25, 16:03 > luźna bluzka koszulowa i luźne spodnie z jasnego wzorzystego materiału. I co w tym zestawie wskazuje na piżamowatość? Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Piżama dzienna 28.06.25, 16:04 Wszystko. Właściwie niczym się nie różni od piżamy. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Piżama dzienna 28.06.25, 16:10 Piżama to raczej komplet czyli części garderoby uszyte z tego samego materiału, jak garsonka, spodnium, garnitur.Lub elementy jakoś do siebie nawiązujące (np. spodnie z jasnego sztruksu + top z innego materiału, ale z elementami ze sztruksu, z którego uszyto spodnie). Zestaw to części garderoby zestawione razem, chociaż nie są kompletem. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Piżama dzienna 28.06.25, 16:33 Ok, czyli ta bluzka koszulowa i spodnie są z tego samego materiału. Bluzka koszulowa to nie jest część piżamy. Piżamy nie mają mankietów zapinanych na guziki ani pod szyją nie są zapinane, maja kołnierzyki wykładane. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Piżama dzienna 28.06.25, 16:09 Nie jestem pewna, czy to piżama. Mnie by się w czymś takim napewno wygodnie nie spało. W ogóle nie widzę zastosowania takiego kompleciku, bo do prac domowych też niespecjalnie wygodne, a do ludzi z pewnością bym w tym nie wyszła. Może też dlatego nie mam ani jednej sztuki 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Piżama dzienna 28.06.25, 16:11 No właśnie to NIE JEST piżama tylko taki komplet damski. Jak bym tak przyszła ubrana do biura to chyba wszyscy by myśleli, że zapomniałam się przebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Piżama dzienna 28.06.25, 16:19 To jakiś vintage z katalogów Neckermanna albo Otto? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Piżama dzienna 28.06.25, 16:22 Nie wiem, gdzie to jest modne, bo jeszcze ani jednej osoby nie widziałam w tym. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Piżama dzienna 28.06.25, 16:26 Taaa... ostatni krzyk z rozpaczy biednej mody. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Piżama dzienna 28.06.25, 20:37 00zxc00 napisał(a): > Na przykład taki zestaw: > Okropna. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Piżama dzienna 29.06.25, 09:13 Bardzo fajny komplet letni! I żadna to piżama, bo przecież modelka ma w ręku torbę plażową. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Piżama dzienna 28.06.25, 16:31 Nie Wygląda to dla mnie koszmarnie. Czasem widuje nastoatki w takich wlasnie spodniach z prostymi nogawkami, pastelowe kolory, pionowe paski. No wypisz wymaluj dol od piżamy. Nie wiem co w tym ladnego Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Piżama dzienna 28.06.25, 16:39 Nie mam zamiaru bulwersować się czymś, co bulwersowało moją praprababkę. Piżamy jako skandalizujący trend modowy pojawiły się przecież dobre 100 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Piżama dzienna 29.06.25, 00:25 Ależ w piżamach noszonych w dzień 100 i więcej lat temu nie było nic skandalizującego - kobiety je zakładające mogły szokować tylko jako noszące spodnie. Bo piżama początkowo była strojem dziennym, męską koszulę nocną zaczęła zastępować dopiero w początku XX wieku, damską jeszcze później. Piżama w latach 20.-30. XX wieku to był damski strój plażowy, a czasem nawet wieczorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszka Re: Piżama dzienna 29.06.25, 09:13 turzyca napisała: > Nie mam zamiaru bulwersować się czymś, co bulwersowało moją praprababkę. Piżamy > jako skandalizujący trend modowy pojawiły się przecież dobre 100 lat temu. > i szybko zdobyły popularność: Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Piżama dzienna 28.06.25, 16:41 "Piżama dzienna" to może dla tych co śpią w dzień? Bo pracują na nocną zmianę na przykład? Albo dla tych, którzy lubią sobie pospać po obiedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
presens Re: Piżama dzienna 29.06.25, 08:44 W ten czarno biały komplet z wiskozy bym się nawet odziała. Lubię takie piżamowe spodnie na lato, z topem bez rękawów wygląda to świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Piżama dzienna 29.06.25, 09:18 Hugh Hefner z upodobaniem nosił piżamy poza sypialnią, nawet na imprezach firmowych. Odpowiedz Link Zgłoś