06.07.25, 12:52
Jutro mam dostać projekt nowego domu. Przychodzi Wam do głowy na co zwrócić uwagę, kiedy będę zgłaszała poprawki? Hej, budujące, jak tam?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Projekt 06.07.25, 13:04
      Co ostatecznie postanowiłaś w kwestii metrażu?
      • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 16:56
        Nazbierało się 130
        • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 17:01
          Bez garażu
        • primula.alpicola Re: Projekt 06.07.25, 17:17
          Heh, a nie mówiłamwink
          • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 17:23
            😁
    • malia Re: Projekt 06.07.25, 13:08
      czy stół się zmieści
      • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 16:57
        😅😅😅 tak
        • primula.alpicola Re: Projekt 06.07.25, 17:18
          ekstereso napisała:

> 😅😅😅 tak

Ha! big_grin
    • kk345 Re: Projekt 06.07.25, 13:09
      Wrzuć tutaj, forum nie zostawi na nim suchej nitki a ty zyskasz materiał do rozważań 😀
      • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 16:58
        No nie mogłabym w końcu to czyjaś praca. Gdybym swoją zobaczyła rozkładaną na czynniki pierwsze przez stado słodkich żmijek to ktoś wie czy bym klienta nie rzuciła a Wy mi nie dokończycoe
        • kk345 Re: Projekt 07.07.25, 00:05
          A to już sama wiesz najlepiej, czy bardziej opłaca ci się lojalność wobec obcego człowieka, czy bezcenna możliwość zobaczenia cudzymi oczami bubli w projekcie wymarzonego domku.
          Ja zawsze doceniam w takich wątkach zbiorową mądrość forum (i indywidualne doskonałe oko do projektów i wystroju forumek takich jak taje np.)
        • wapaha Re: Projekt 10.07.25, 17:17
          ekstereso napisała:

> No nie mogłabym w końcu to czyjaś praca. Gdybym swoją zobaczyła rozkładaną na c
          > zynniki pierwsze przez stado słodkich żmijek to ktoś wie czy bym klienta nie rz
          > uciła a Wy mi nie dokończycoe

nie żmijek nie żmijek hola hola - dostałabyś jak na tacy wszystkie wady zalety słabe i mocne strony suspicious
          no i- kupujesz przecież ten projekt, jest wasz
          • ekstereso Re: Projekt 10.07.25, 18:04
            Ja wiem że jest to racja natomiast etycznie mi to zgrzyta, tym bardziej że jeszcze projektu nie mam, dopiero gotowy będzie mój jak zapłacę.
            • wapaha Re: Projekt 10.07.25, 18:05
              ekstereso napisała:

> Ja wiem że jest to racja natomiast etycznie mi to zgrzyta, tym bardziej że jesz
              > cze projektu nie mam, dopiero gotowy będzie mój jak zapłacę.

jasne, rozumiem
    • eva_evka Re: Projekt 06.07.25, 13:09
      Jeszcze nie dostałaś a już wiesz, że będą poprawki? Dlaczego?
      • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 16:59
        Architekt powiedział że we wtorek mamy nanieść nawet drobne poprawki sugestie a w środę o tym gadamy. Wg niego zawsze coś jest np to okno pociągnij do ziemi a to zrób miejsce na moją kolekcję porcelanowych chomików.
        • eva_evka Re: Projekt 06.07.25, 17:35
          Rozumiem smile
          W kwestii porcelanowych chomików nie pomogę, ale ja mam np.fioła na punkcie gniazdek: dużo, dużo, jeszcze więcej smile I oświetlenia.
          • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 17:38
            Dzięki
          • mayaalex Re: Projekt 06.07.25, 23:51
            o tak! kupilismy mieszkanie po kims, kto mial fiola na punkcie gniazdek - i blogoslawie te cudownie madra istote kazdego dnia smile
    • pepsi.only Re: Projekt 06.07.25, 17:11
      Czy wszystkie okna policzone, czy na pewno są tak rozmieszczone jak chcecie, czy balkonowe to balkonowe, a normalne to normalne - mój projektant w jednym oknie machnął się. big_grin
      • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 17:12
        Dzięki!
    • tanebo0001 Re: Projekt 06.07.25, 17:12
      Jak to na co? Przede wszystkim czy jest bukieciarnia!
    • ichi51e Re: Projekt 06.07.25, 17:33
      Dokładnie sprawdź wszystkie miejsca gdzie mają być szafy czy faktycznie się zmieszczą bo potem będziesz mieć jak u mnie - każda wnęka czy to w pokoju czy w kuchni - brakuje 1-2 cm żeby wstawić sklepową szafę, o Jezu przecież można na wymiar… no właśnie można ale 3 razy drożej
      • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 17:43
        Racja!
      • nieboraczek-raczek Re: Projekt 06.07.25, 18:31
        taaa, właśnie tak

kuchnia miała te np. 300 cm,
        ale nie pomyślałam że z każdej strony będzie po 1,5 cm tynku (jakoś), trochę odstawiona lodówka od ściany
        i miałam przerwę w meblach na 17 cm, gdy szafki najmniejsza szafka z ikea miała 20 cm
        pasujący regał znalazłam na temu gdy już sprzedałam dom

nie miałam w kuchni kaloryfera tylko podłogówkę,
        potem nie miałam gdzie wysuszyć scierek i postawić drozdżówki do wyrośniecia

parapet wg projektu na wysokości 80 cm, gites majonez
        ale doszły panele, ocieplinka pod panele i komoda o wysok. 80 cm nie mieściła się tam gdzie miała być
        mogła tez stać na drugiej scianie, nie pod parapetem, ale tu wychodziła kolizja z pokretłem od kaloryfera

nie wiem jaki projekt, ale mi brakowało takiego małego okienka doświetlajacego nad wejściem w wiatrioołapie,
        miejsce było, nawet by się zgrało z elewacją a nie pomyślałam

nie wiem czy takie coś jest, jakies kratki, siatki ....
        ale kilka razy wpadały mi ptaki do komina, potem wypuszczałam wyczystką i goniłam po domu
    • taje Re: Projekt 06.07.25, 18:04
      Bez planu trudno...

Sprawdź, czy masz miejsca na zabudowy i szafy - czy wnęki są wystarczająco głębokie, jeśli drzwi otwierają się na szafę weź pod uwagę, że tam będzie klamka etc; wszystkie dziwne wnęki przeznacz do zabudowy ale żeby były funkcjonalne muszą być odpowiednią głębokość. Żadnych wystających ze ściany geberitów. Czy w łazience da się zamontować brodzik walk-in (jeśli taki chcesz oczywiście - ale wtedy musi być odpowiedni spadek i odpowiednia grubość podłogi). W która stronę otwierają się drzwi, żeby nie było kolizji drzwi w małym korytarzyku. Czy odpowiednia szerokość otworów na drzwi (w zależności od typu ościeżnicy czasami potrzebujesz więcej miejsca). To pewnie nie ten etap, ale gniazdka, dużo gniazdek, żeby na przedłużaczach nie trzeba było jechać. Czy w przedpokoju/wiatrołapie jest miejsce na kurtki (szafa?) i gdzie usiąść. Gdzie będzie pralka i suszarka i jakieś sznurki na pranie, którego nie można suszyć w suszarce.
      • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 18:56
        Dzieki. Korytarz będzie szeroki na wypadek…tadam, wózka inwalidzkiego (mąż jest ponadprzeciętnie sprawny a ja normalna, ale…główka pracuje)
        • trampki-w-kwiatki Re: Projekt 10.07.25, 07:11
          Słusznie, moja szwagierka też przy projektowaniu naszej łazienki zwróciła uwagę na to czy wózek swobodnie wjedzie. Nic nigdy nie wiadomo. Jak mama złamała nogę biegnąc za wnuczką to się okazało dopiero czy mieszkanie rodziców było dobrze zaplanowane 😉
        • wapaha Re: Projekt 10.07.25, 17:22
          ekstereso napisała:

> Dzieki. Korytarz będzie szeroki na wypadek…tadam, wózka inwalidzkiego (mąż jest
          > ponadprzeciętnie sprawny a ja normalna, ale…główka pracuje)

u nas to samo, szeroko i bez progów, wygodne ciągi komunikacyjne
          my chcieliśmy naszą sypialnie+garderobę+łazienkę w jednym miejscu domu- w razie "w" może stac się oddzielną częścią dla osoby potrzebującej. mamy też okna tarasowe w każdym z pokoi -by możliwe było również wejście/wjazd/wyjazd z zewnątrz
          sprawdz usytuowanie domu względem stron swiata- sa programy w których możesz sprawdzić naslonecznienie, kąt padania słońca w zalezności od pory roku i dnia

mimo że sami robiliśmy projekt, architekt poźniej zrobił na jego podstawie swój- to sporo rzeczy jest już zmienianych w trakcie ( za zgodą kierownika, nie mają większego wpływu na konstrukcję)
          • ekstereso Re: Projekt 10.07.25, 18:06
            Tak, u nas z tą sypialnia i oknami przesuwnymi podobnie. Co do stron świata, dom jest korzystnie usytuowany, choć teraz mam niekorzystnie ( wschodnia wystawa salonu) i a plusy i minusy, plusy- super zacieniony taras latem, minusy- dość ciemny salon.
    • aankaa Re: Projekt 06.07.25, 18:24
      za innymi powtórzę: jak najwięcej gniazdek, wysokość wyłączników światła
      • wzosia Re: Projekt 06.07.25, 19:17
        A w kuchni takie gniazdka z wyłącznikiem, Bo opiekacz działa jak włączy się się do prądu. I za każdym razem trzeba wyjmować wtyczkę. A jak jest wyłącznik to pstryk i wyłączone/włączone. Ja teraz w kuchni mam kombinację gniazdek bo nie pomyślałam zawczasu.
        • smietankowa33 Re: Projekt 10.07.25, 13:44
          Są w Polsce gniazdka z wyłącznikiem? Nigdy nie widziałam, a chciałabym.
    • nieboraczek-raczek Re: Projekt 06.07.25, 18:35
      macie jakis budzetowy pomysł na coś zamiast tynków wewnętrznych?

mam dwa pokoje jeszcze z gołą cegłą na dole (piwnica, wysoki parter, dom z końca lat 70),,
      i nie mamy ekipy co by nam to zrobiła

boazeria, tapeta natryskowa ....

• migafka357 Re: Projekt 06.07.25, 18:37
      Sprawdź, czy da się w kuchni tak ustawić blaty robocze, zlew, lodówkę i płytę, żeby się między nimi nie nalatać przy byle czym, znaczy żebyś nie miała zaliczonych tych 10 tys. kroków już po porannym zrobieniu jajecznicy.
      • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 18:57
        No właśnie…moja kuchnia jest nieergonomiczna wg tego trójkąta a ja nie widzę tego. Więc może teraz szok przezyję
    • minerallna Re: Projekt 06.07.25, 18:44
      Gniazdka w wiatrołapie, ja lubię zawieszać tam ozdoby świąteczne które świecą. I gniazdka na zewnątrz, szczególnie przy tarasie. Podłączenia do wody z obu stron domu. Punkty świetlne na zewnątrz domu, ewentualne rozmieszczenie kamer
      • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 19:05
        Racja
    • makurokurosek Re: Projekt 06.07.25, 18:50
      Przede wszystkim znaleźć realne pomieszczenie odniesienia, co uchroni cię przed stworzeniem pomieszczeń klitek lub nieustawnych wagonów.
      Wszystkie pokoje powinny mieć minimum 3 metry szerokości ( znów warto zrobić sobie odniesienie np łóżko ma około 2m długości) .
      • ekstereso Re: Projekt 06.07.25, 18:58
        Racja, ale w domu to chyba mniej niż 3 nikt by nie wymyślił?
        • makurokurosek Re: Projekt 06.07.25, 19:01
          Oj niekoniecznie, można naprawdę znaleźć wiele bubli.
    • nenia1 Re: Projekt 06.07.25, 22:20
      Nie prościej wziąć sobie projektanta wnętrz? Mnie się wydaje, że taka inwestycja tyle kosztuje, że szkoda nie mieć kogoś kto to wszystko fachowo zaprojektuje. Samo dobre oświetlenie domu to wyższa szkoła jazdy. Dobry projektant wszystko ci zaplanuje. I ergonomiczną kuchnię, i oświetlenie, i gniazdka, i drzwi, i szafy i rozmieszczenie sprzętów w łazience.
    • ichi51e Re: Projekt 06.07.25, 22:33
      I jeszcze popatrz gdzie chcesz mieć lampy sufitowe
    • ekstereso Re: Projekt 10.07.25, 07:01
      Dostałam projekt i powiem, że nie mam nic do powiedzenia. Każdy drobiazg, nawet wieszaki na ręczniki wyrysowane i bardzo przemyślane. Szafy, półki na książki, toaletka, półki w spiżarni, pokazane które na cięższe sprzęty, no wszystko. Piszę by zastanawiającym się powiedzieć, że jednak projekt indywidualny warto zamówić.
      • pepsi.only Re: Projekt 10.07.25, 07:44
        Super 🤩
        • ekstereso Re: Projekt 10.07.25, 07:51
          A Ty z Twojego też zadowolona?
          • pepsi.only Re: Projekt 10.07.25, 07:58
            Tak 😊
            ale można powiedzieć, że sami zaprojektowaliśmy, I narysowaliśmy ten projekt. Architekt to obrobił, dodał instalacje wydrukował i podpisał wszystko 🙃 ale koncepcja nasza
            • ekstereso Re: Projekt 10.07.25, 08:03
              To super. My też rysowaliśmy ale powiedziałam mu żeby narysował najpierw nie patrząc na nasz tylko po potrzebach, bo zakładam że jego pomysły będą lepsze i rzeczywiście. Ale akurat my oboje nie jesteśmy przestrzenni, nasze kompetencje są inne, a Twój zawód chyba tego dotyczy, więc zupełnie inny punkt wyjścia.
              • pepsi.only Re: Projekt 10.07.25, 13:05
                Zawodowo jednak zajmujemy się czymś innym smile
                Pomysły projektanta, hmm, wzięłam pod uwagę, ale nasza wizja była lepsza, i dała podstawę do dyskusji. Nawet jak architekt chciał nam coś zaproponować, to okazywało się ... cóż... nielogiczne, dlatego ostatecznie przyjęliśmy w 100% naszą wersję.
                Natomiast faktycznie bardzo sprecyzowane oczekiwania, plus to, że mamy wyobraźnię przestrzenną, to jest duże ułatwienie. I jeszcze program graficzny typu sketchup (program do projektowania 3D).
                Przykładowo łazienka- aktualną mamy po generalnym remoncie i jest wygodna, sprawdza się, no to do projektu skopiowaliśmy ten układ, który mamy obecnie. Bo po co wymyślać koło na nowo wink
                Ale z kolei salon, czy sypialnia- tu pewności nie miałam, więc do projektu wrysowaliśmy dokładnie zwymiarowane nasze meble, te, z których dziś korzystamy. To dopiero dało nam odpowiedź, ile przestrzeni jest w projekcie, ile przestrzeni my potrzebujemy.
                (Bo gotowe, kupne projekty często są przeskalowane, a meble mają nierzeczywiste wymiary, tutaj chcieliśmy uniknąć skuchy)
                A najprościej było na zewnętrz- nie mieliśmy żadnych wymagań big_grin ale mając określone wnętrze budynku udało się nam tak, że z zewnątrz jest nawet lepiej, niż ja spodziewałam się big_grin

No i tak: koncepcja nasza, a architekt zajął się wszystkim pozostałym, bo ma wiedzę i uprawnienia, a my nie.
                • wapaha Re: Projekt 10.07.25, 17:26
                  pepsi.only napisała:

>
                  > No i tak: koncepcja nasza, a architekt zajął się wszystkim pozostałym, bo ma wi
                  > edzę i uprawnienia, a my nie.
                  >
                  >
                  u nas tak samo
                  można wiedzieć jaki koszt takiego projektu ? ( nasz 20tys)
    • heca007 Re: Projekt 10.07.25, 13:35
      Też napiszę gniazdka wink W miejscach gdzie planujesz stawiać jakieś lampy np. Ja tak mam, że brakowało mi jednego gniazdka i kabel trzeba było ciągnąć aż z ... piwnicy.
      • ekstereso Re: Projekt 10.07.25, 18:07
        👍

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka