Dodaj do ulubionych

39-letnia emerytka Marta Nawrocka

07.11.25, 15:15
Żona obecnie urzędującego Prezydenta RP jest . ... emerytką! <shock>

Jako funkcjonariuszka celno-skarbowa w Krajowej Administracji Skarbowej miała bowiem prawo przejść na emeryturę po 15 latach pracy.

No pięknie bardzo, ja to popieram 'ręcamy i nogamy'. Tylko dlaczegóż to zwykła Polka, na przykład z forum emama, nie może pracować w tym szacownym miejscu i też sobie przechodzić na emeryturę przed czterdziestką? Jestem na tym forum ponad 20 lat i jakoś żadnej uprzywilejowanej funkcjonariuszki tu nie widziałem. Czyżby jednak nadal obowiązywała zasada "co wolno wojewodzie , to nie tobie smrodzie"? I wygodne posadki dla swoich? Tak sobie retorycznie pytam...

kobieta.wp.pl/marta-nawrocka-jest-juz-na-emeryturze-takie-swiadczenie-moze-otrzymywac-7219197908007712a
Obserwuj wątek
    • rb_111222333 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 15:24
      Pracowniczka niby tropiąca przestępców, a po pracy wracająca do męża kibola, kolegi wielkiego bu to jest dopiero kuriozum. Emerytura po 15 latach to przy tym pikuś.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 15:26
      3200 zł brutto, to nie jest chyba kwota zachęcająca do przechodzenia na emeryturę w wieku 39 lat.
      • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:14
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> 3200 zł brutto, to nie jest chyba kwota zachęcająca do przechodzenia na emerytu
        > rę w wieku 39 lat.

Przecież to taki "dochód podstawowy" jest. Imo każda ematka chciałaby dostawać dożywotni waloryzowany dodateczek 3200 na waciki.
        • damartyn Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:30
          W Polsce około 12,3% kobiet pobiera emeryturę w przedziale 3000–3500 zł.
          Mówisz, że nie nie płacą zapraszam, gaz, ubranie, jedzenie tylko na waciki? Dobre.
          • damartyn Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:35
            Za prąd *
          • asia-loi Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:49
            damartyn napisał(a):

> W Polsce około 12,3% kobiet pobiera emeryturę w przedziale 3000–3500 zł.
            > Mówisz, że nie nie płacą zapraszam, gaz, ubranie, jedzenie tylko na waciki? Dobre.

Ktoś kto po 15 latach pracy, idzie na emeryturę, bo mial taką pracę, że mógł, to raczej nie żyje tylko z tej emerytury. Zazwyczaj ma jeszcze inne źródło, fajnego dochodu.
            • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:00
              Dokładnie tak.
              • damartyn Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 18:44
                asia-loi
                ale chyba nie sądzisz, że te 12, 3% to są tylko te kobiety , które pracowały 15 lat.

Po 32 latach pracy na kasie, emerytura jednej z byłych pracownic Kauflandu wynosi zaledwie 2150 zł "na rękę". Podobnych historii jest więcej. Związki zawodowe podkreślają, że to efekt niskich zarobków w handlu.
                www.money.pl/emerytury/emerytura-po-30-40-latach-pracy-na-kasie-bolesne-zderzenie-z-rzeczywistoscia-7158463425792736a.html
                • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 20:04
                  Do tego na krótko przed emeryturą po pracy na kasie nie wskakujesz nagle na wyższe stanowisko, by sobie podbić emeryturę paroma miesiącami wyższych składek od wyższego wynagrodzenia.
                  • asia-loi Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 22:26
                    danaide2.0 napisała:

> Do tego na krótko przed emeryturą po pracy na kasie nie wskakujesz ...

Odniosłam się do pracy uprzywilejowanej po 15 latach pracy, a nie do niskich emerytur, bo ktoś całe życie mało zarabiał lub krótko pracował.
                    Ktoś kto wybiera pracę z przywilejami, nie rzuca pracy po 15 latach, aby żyć tylko z marnej emerytury.
                    Nawrocka gdyby nie została pierwszą damą, pewnie dalej by pracowała. Skoro miała prawo do emerytury, to nic dziwnego, że z tego skorzystała.
          • babcia47 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:23
            Obawiam się że znacznie więcej!! Dwa lata temu 7/8 ogólnej ilości emerytów pobierała 14-tki czyli ich dochód był poniżej 2900 zł brutto, ok 2600 zł na rękę. Od początku tamtej pory wysokość świadczeń wzrosła w wyniku waloryzacji mniej niż 20% . Przy tym znakomita większość przepracowała 35-45 lat
            • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:41
              Babcia47, nie pisz takich herezji na tym forum, tutaj wszyscy emeryci mają ogromne emerytury. Vide mój stary stosowny wątek, po którym zdębiałem.
        • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:09
          I każda ematka mogła składać papiery do różnych służb mundurowych
        • iberka Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 08:29
          Takie emerytury mają ludzie po 30 latach pracy więc po 15 mogłabym taką mieć, bo miałabym silę i chęć aby nadal pracować.
      • hanusinamama Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:49
        Wątpię abym ja dostawała wiecej za 20 lat...
      • lauren6 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:27
        Coś z tym systemem jest nie tak, że dają tak wysoką emeryturę za 15 lat pracy.
        • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:04
          Przede wszystkim - to jest emerytura po 15 latach służby, nie pracy. Służba ma/może mieć swoje ograniczenia, których nie ma praca. I, jak już ustalono - po 15 latach nie jest wysoka, bo stanowi 40% podstawy. Dlatego też większość ludzi zwyczajnie służy dłużej. I dlatego, że to rzeczywiście w sumie absurd pójść na emeryturę po 15 latach, jeśli nie jest się wyprutym psychicznie i fizycznie. Chyba że ma się już lepsze opcje w zanadrzu, jak bańka kolegów gru. Ale to też bańka i na pewno nie dotyczy wszystkich.
          • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:18
            danaide2.0 napisała:

> Przede wszystkim - to jest emerytura po 15 latach służby, nie pracy. Służba ma/
            > może mieć swoje ograniczenia, których nie ma praca. I, jak już ustalono - po 15
            > latach nie jest wysoka, bo stanowi 40% podstawy. Dlatego też większość ludzi
            > zwyczajnie służy dłużej. I dlatego, że to rzeczywiście w sumie absurd pójść na
            > emeryturę po 15 latach, jeśli nie jest się wyprutym psychicznie i fizycznie.

Aha. Strażacy z PSP wpierw solidnie wysypiający się na dyżurach (jak często jest pożar lub wycinanie zakleszczonych ludzi z wypadku?) po 15 latach masowo zakładają JDG i ciężko zasuwają <ironia> stemplując jako inspektorzy ppoż papiery w różnych firmach. A często i stosowna 'wziatka' wpadnie.

Tak, to na pewno są ci ludzie "wypruci psychicznie i fizycznie".
            • iwoniaw Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:21
              Aha. Strażacy z PSP wpierw solidnie wysypiający się na dyżurach (jak często jes
              > t pożar lub wycinanie zakleszczonych ludzi z wypadku?) po 15 latach masowo zakł
              > adają JDG i ciężko zasuwają <ironia> stemplując jako inspektorzy ppoż p
              > apiery w różnych firmach. A często i stosowna 'wziatka' wpadnie.
              >
              > Tak, to na pewno są ci ludzie "wypruci psychicznie i fizycznie".

Tobie już naprawdę peron odjezdza. Co cie wlasciwie powstrzymalo od zostania strażakiem i przespania 15 lat w pracy, budzac się wylacznie w celu przyjecia lapówki? 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
              • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:29
                Nie miałem stosownych zainteresowań.
            • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:33
              "Chyba że ma się już lepsze opcje w zanadrzu, jak bańka kolegów gru. Ale to też bańka i na pewno nie dotyczy wszystkich."

Tak brzmiała końcówka mojej wypowiedzi, którą manipulacyjne, riki, wyciąłeś, żeby móc bić się z chochołem, którego postawiłeś.

Riki, nie nadajesz się do służby, nie nadawałeś - więc o co ci chodzi?

Do czego się nadawałeś i co z tym zrobiłeś?

Chodzi o to, że znów, z twoich podatków?

Gdzie cię boli, biedaku?
            • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:57
              Nie masz najmniejszego pojęcia, jak wygląda ta służba. Nawet nie wiesz, że dyżury to nie jest jedyna forma pracy. Kuźnia Raciborska coś Ci mówi? Pożary w metrze? Zabezpieczanie miejsc podłożenia bomby, w latach 90. tego było sporo. Wybuchy gazu, oglądanie spalonych trupów. Twój synek zastanawia się, kogo tatuś akurat rżnie i czy mamusia się dowie, ja się zastanawiałam, czy mój wróci do domu. Taka to cudowna i lekka praca. Usiądź kiedyś pod jednostka i licz sobie przez cały dzień ile jest wyjazdów. A cała masa roboty jest nad tym, żeby pożarów nie było. I oczywiście wątek służbie też są opierdalacze. Ale nie jest ich wiekszosc
              • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:03
                No to kamanda partnerek życiowych panów mundurowych się wypowiedziała na temat ich ciężkiej pracy, tfu, służby oczywiście! Można się odmeldować.
                • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:12
                  W amoku nie załapałeś, że piszę o ojcu?
                  • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:38
                    Ja też nie załapałam, po prostu zbiór faktów. Ale warto je przytoczyć.
                    W 2022 znaleziono niewybuch w kamienicy na Koszykowej.
                    • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:39
                      Niewybuchy to chyba saperzy ogarniają? Z Kazunia
                      • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:44
                        I ci saperzy po ilu latach mają emeryturę?
                        Też im zazdrościsz?
                      • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 15:33
                        Różne służby ogarniają, z jakiegoś powodu do rozminowywania Ukrainy pojechała ekipa z policji, ale to w końcu tylko głupie i leniwe kulfony, prawda?
                        A zabezpieczenie akcji straż też robi
              • lauren6 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:15
                No dobrze, ale pani Nawrocka podczas pierdzenia w urzędowy stołek, tych spalonych trupów chyba nie oglądała? A tu cyk, przyjemna emeryturka w wieku trzydziestuparu lat wpadła.
                • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:22
                  Ale przecież to nie jestestwo, że dla niej jakiś wyjątek zrobiono. Ani nie jest prawdziwy zarzut, że służba z wczesną emeryturą jest dostępna tylko dla „swoich”
                • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:43
                  Ponownie - ktoś ci bronił dokonać takiego wyboru?

Po prostu w latach 90. Polska otworzyła się na świat i nie wszystkim w głowie było służenie Polsce. Mało prestiżowe, mała kasa. A teraz płacz.
              • andace Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 22:41
                Plus ile waży mundur z ekwipunkiem, ile czasu spędza się na akcji i ile płacą za wyciągnie zwłok z pogorzeliska.
                Wiesz ile strażak wypaca w trakcie gaszenia średniego pożaru i poza kwestią bezpieczeństwa, jak fizycznie wymagająca jest to praca? I ile średnio taki strażak zarabia? Większość musi dorabiać, w Warszawie np jeżdżą na taksówkach.
          • livia.kalina [...] 08.11.25, 22:33
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • awf-33 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 16:01

> 3200 zł brutto, to nie jest chyba kwota zachęcająca do przechodzenia na emerytu
        > rę w wieku 39 lat.

Niektórzy mają mniej po 30-40 latach pracy, więc wiesz…poza tym na emeryturze nikt nie zabrania rozwijać swoich pasji i ich potem monetyzowac, bez właściwie ryzyka .
      • koronka2012 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 21:37

> rę w wieku 39 lat.

Po 15 latach pracy? Nie żartuj, więcej niż ma moja matka po dekadach ciężkiej pracy i odprowadzania składek
    • szmytka1 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 15:36
      Yyy, gdyż albowiem to szanowne miejsce, jak wszystkie służby mundurowe dobrych ładne parę lat temu przeszło reformę emerytalną. Teraz byś musiał odsłużyć 25 lat. Prezydentowa przyjęła się przed reforma, zatem mogła skorzystać ze starych zasad. Droga do kariery wolna. Policja, wojsko, kas, służba więzienna, straż graniczna ciągle mają wakaty i prowadzą nabór. Startuj. Funkcjonariuszem kas była moja sąsiadka, jest kuzyn mego męża, normlaniebwzial udział w naborze, po socjologi miał jakieś gówniane prace, a tam jest zadowolony z warunków finansowych.
      • asia_i_p Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:08
        Ale to jest zastanawiające jednak, bo ja się też zatrudniłam przed reformą mojej emerytury, a jednak obowiązują mnie wszystkie nowe zasady. Kiedy zaczynałam, miałam w perspektywie emeryturę w wieku 55 lat, potem mi skoczyło do 67, potem spadło do 60, teraz zakładam, że za moment skoczy do 65 i nie ma żadnego korzystania ze starych zasad.
        Uważam, że państwo jednak powinno tu zachowywać jakąś konsekwencję i to raczej w kierunku upowszechnienia tej wersji, której ja podlegam - traktowanie przewidywanego wieku emerytalnego jako prawa nabytego to chyba jednak przesada.
        • iwoniaw Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:18
          To nie dziala jako "prawo emerytalne jako nabyte" tylko wprowadzono zmianę i określono, od ktorego roku to obowiazuje i kogo. Jak byly zmiany w twojej branży, to też część osob miala możliwość wyboru opcji A lub B, a część nie. W sumie przy zmianie dowolnego przepisu gdzieś się stawia granicę i okresla, od kiedy obowiązuje, vacatio legis to tez nie jest żaden wydumany koncept, tylko normalna rzecz - zawsze cie tak oburza, zd ktoś "jeszcze zdążył" zrobic cos wczoraj, czego ty nie mozezz dzisiaj?
          • damartyn Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:27
            Dokładnie tak. Wiele osób w okresie zmian przechodziło na emerytury pomostowe bądź świadczenia kompensacyjne.
          • asia_i_p Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:34
            Cytat ze strony cs.strazgraniczna.pl z artykułu o wprowadzaniu zmian w uprawnieniach emerytalnych:
            "Zmiany nie będą dotyczyły funkcjonariuszy i żołnierzy już pełniących służbę. Zmiana będzie dotyczyła wyłącznie funkcjonariuszy i żołnierzy, którzy rozpoczną służbę po wejściu w życie ustawy, czyli na początku 2013 roku."
            • iwoniaw Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:11
              No i? Co ci się nie zgadza? Zmiana w przepisach określa, kogo i od kiedy te przepisy obejmują, analogicznie jest w powszechnych przepisach emerytalnych - też ktoś się "łapie" na coś bo spełnia warunek X oraz Y, a ktos inny nie, choć go pd spelnienia tego warunku dzieli drobiazg w rodzaju ze sie tydzień za późno urodził, miesiąc krótsze mial okresy skladkowe itp 🤷‍♀️
              • evening.vibes Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:39
                iwoniaw napisała:
                > No i? Co ci się nie zgadza? Zmiana w przepisach określa, kogo i od kiedy te prz
                > episy obejmują, analogicznie jest w powszechnych przepisach emerytalnych - też
                > ktoś się "łapie" na coś bo spełnia warunek X oraz Y, a ktos inny nie, choć go p
                > d spelnienia tego warunku dzieli drobiazg w rodzaju ze sie tydzień za późno uro
                > dził, miesiąc krótsze mial okresy skladkowe itp 🤷‍♀️

Nie - dla mundurówki określenie zmian bazuje na momencie przyjęcia do służby a nie w trakcie.
                • iwoniaw Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:47

> Nie - dla mundurówki określenie zmian bazuje na momencie przyjęcia do służby a
                  > nie w trakcie.
                  >
                  Ale.co "nie"? Przeciez o tym piszę - każdy przepis ma swoj zakres obowiazywania, jak sie zmieniaja przepisy, to sie zmieniaja, ktos zyskuje, ktos traci. To, ze mundurowka ma inne zasady przyznawania emerytur niz system powszechny to jest jasne, natomiast każda zmiana prawa w tym zakresie (zarówno w mundurówce, jak i w innych branżach) określa również czas i warunki, od których zaczyna obowiązywać.
                  • evening.vibes Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:53
                    iwoniaw napisała:
                    > Ale.co "nie"?

To nie to samo - zasady ustalania zmian są inne dla mundurówki i w systemie powszechnym. Decydując się na służbę wiesz przed jakie są zasady emerytalne i one nie ulegają zmianom - przynajmniej na gorsze. W powszechnym mogą ci zmienić na gorsze tuż przed przejściem na emeryturę.
                    • kloacznymysliwy Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:56
                      Ulegają zmianom. Zmianie nie uległ tylko czas przejścia na emeryturę dla tych, którzy do służby wstąpili przed 2013. Zasady obliczania emerytury zmieniły się nie raz. W szczególności za PiSu, który emerytury niektórym po prostu odebrał.
                    • iwoniaw Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:59
                      No przeciez wiem, że "to nie to samo". A zasady moga byc zmienione tak naprawde kazdemu "w ostatniej chwili", części mundurowki postpeerelowskiej zmieniono wręcz post factum 🤷‍♀️
                      • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 18:05
                        A przejście weryfikacji po czym odebranie przyznanych emerytur? Ilu ludzi potrąciło mieszkania, na które wzięli kredyty, ilu popełniło samobójstwa?
                        Każdemu może państwo wyciąć numer.
        • skumbrie Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:31
          No cóż, służby mundurowe potrafią protestować, wy, siłaczki - nie.
          • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 10:08
            skumbrie napisała:

> No cóż, służby mundurowe potrafią protestować, wy, siłaczki - nie.

Tak jest. Ale że są jeszcze siłaczki skłonne zapluwać się w imię przywilejów mundurówki do ktorej nie należą - no, tego jeszcze nie grali. Jestem zdumiony.
        • babcia47 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:32
          To nie do końca tak. Wabikiem do pracy w niektórych służbach, zawodach jest możliwość nabycia prawa do świadczenia emerytalnego oraz jego wypłaty po dużo krótszym okresie niż dotyczy to wszystkich obywateli. Ma to duży sens w niektórych przypadkach, w niektórych budzi kontrowersje. Inną rzeczą jest że w zależności od przepracowanych lat różne są wysokości tego świadczenia ale nawet gdy jest to tylko 40%aktualnego wynagrodzenia, nie najniższego zresztą to daje swego rodzaju stabilizację bo jest już wypłacane, niezależnie od sytuacji na rynku pracy. Do tego oczywiście taki " emeryt" dalej może pracować i choć przepisy zmieniały się na przestrzeni lat to jednak bez konsekwencji może zarobić niezła kwote dodatkowo.
    • iwoniaw Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 15:44
      Tylko dlaczegóż to zwykła
      > Polka, na przykład z forum emama, nie może pracować w tym szacownym miejscu i t
      > eż sobie przechodzić na emeryturę przed czterdziestką? Jestem na tym forum pona
      > d 20 lat i jakoś żadnej uprzywilejowanej funkcjonariuszki tu nie widziałem.

Żartujesz? Zatrudnila sie i pracowala w czasach, gdy byly takie a nie inne warunki uzyskania praw do emerytury, skorzystala z tego i zapewniam cie, ze w jej sytuacji było/jest mnóstwo "zwyklych Polek", nawet jesli nie opowiadaja o tym codziennie na forum emama. O którego uczestniczkach i ich sytuacji gucio wiesz (choc zdaje ci się, że jest inaczej i lubujesz się w insynuacjach, które nie trafiają celnie bodaj nawet w 1% udzielajacych sie tutaj osob, no ale wiadomo, ze nic cie nie przekona, ze biale jest biale, grzęda, pensja minimalna lub pieniądze męża, rodzice z emerytura > minimalnej też nie istnieją, pracujacy z wlasnej woli lidzie takoz itp itd)

Czy
      > żby jednak nadal obowiązywała zasada "co wolno wojewodzie , to nie tobie smrodz
      > ie"? I wygodne posadki dla swoich? Tak sobie retorycznie pytam...

Kolega w wątku obok, co to z nim nikt dluzej niz 30 sekund nie chce gadać, tez uwaza, ze praca to tylko po znajomosci, a doktorat za dostarczanie profesoroai gratis eko nabiału lub prostytuowanie się - podajcie sobie ręce...
      🤦‍♀️
      • iwoniaw Dodam jeszczs 07.11.25, 15:50
        że w sumie to rozumialabym oburzenie wyrażane przez kogoś szczerze przekonanego, że praca zarobkowa jest konieczna dla doroslego czlowieka, wiek emerytalny powinien być wysoki, a panstwa nie stac na sponsorowanie emeryrur dla mlodych w sumie ludzi <65+. Natomiast ten wywod w ustach kogos, kto od lat pisze o ludziach pracujących na przemian z pogardą i niedowierzaniem, gloszacego, ze kto sobie nie zalatwil jak najwczesniejszego przejscia na dowolne swiadczenie panstwowe ten frajer (i opowiadajacego bez zenady, jak to falszowal dokumenty, "poswiadczal nieprawdę" żeby ustawic mamusie powyzej minimalnej) jest po prostu żenujacy o żałosny.
        • riki_i Re: Dodam jeszczs 07.11.25, 17:03
          Przecież napisałem, że panią Martę popieram "ręcami I nogami". 😀 Tylko szkoda, że gros społeczeństwa musi kombinować, załatwiać lewe papiery i inne sztuczki prestidigitatorskie robić , żeby sie choć zbliżyć do tego, co ta baba o zaciętej facjacie dostała na złotej tacy.
          • danaide2.0 Re: Dodam jeszczs 07.11.25, 17:18
            Na złotej tacy czy po prostu poszła tam, gdzie mało kto chciał iść, bo kasa taka nie za dobra na wejściu była, np. w porównaniu z korpo? Jeśli ona ma teraz 3000 brutto, to ma w sumie niską podstawę. 8 000 brutto pensji po 18 latach pracy?

Ematka zamierza wysłać dzieci do resortu, do policji czy jednak niekoniecznie?
            Emerytura koło 50tki czeka!
            No właśnie.
            • boggi_dan Re: Dodam jeszczs 07.11.25, 17:39
              danaide2.0 napisała:

> Na złotej tacy czy po prostu poszła tam, gdzie mało kto chciał iść, bo kasa tak
              > a nie za dobra na wejściu była, np. w porównaniu z korpo? Jeśli ona ma teraz 30
              > 00 brutto, to ma w sumie niską podstawę. 8 000 brutto pensji po 18 latach pracy
              > ?
              >
              > Ematka zamierza wysłać dzieci do resortu, do policji czy jednak niekoniecznie?
              > Emerytura koło 50tki czeka!
              > No właśnie.
              >
              Będzie się martwić za parę lat. A może i dłużej. Kaczyński ma dobrą rękę do prezydentów z nadania swojego.
          • iwoniaw Re: Dodam jeszczs 07.11.25, 17:18
            Na jakiej znow zlotej tacy? Kazdy moze aplikowac do sluzb i wypracowac emeryturę wczesniej niz w systemie powszechnym. Zachowujesz się jakby ona co najmniej dostala emeryture specjalna przyznana uznaniowo przez premiera bez ani jednej skladki. Tymczasem skorzystala z opcji powszechnie dostępnej, ani zasady przyznawania emerytur w sluzbach nigdy nie byly wiedzą tajną, kto chce, ren aplikuje - probowales i cie odrzucili mimo kwalifikacji, ze tak zlototacujesz?
          • analoga_niet Re: Dodam jeszczs 07.11.25, 17:43
            Nie dostała na złotej tacy tylko wybrała taką pracę, kto Tobie bronił?
          • magnoliaa50_50 Re: Dodam jeszczs 08.11.25, 10:37
            Gros społeczeństwa to nie oszuści i kombinatorzy i dostają tyle ile im ZUS wyliczy. Nie sądź innych wg siebie.
    • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 15:46
      Przecież tam pracuje więcej „zwykłych” niż żon prezydentów 😀 Też mogłeś iść do służb i iść na emeryturę kilkanaście lat temu.
      Tak się składa, że znam bardzo wielu funkcjonariuszy i to naprawdę nieczęsto nic „dla swoich”, normalna robota. I zdradzę Ci że są tu przedstawicielki tych zawodów tylko niekoniecznie się chwalą
      • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:22
        Ty to taka nie za mądra jesteś, sama musisz zapitalać bez żadnych przywilejów i kroi ci się głodowa emerytura, ale przywilejów mundurówki będziesz bronić jak niepodległości, bo ci się chłopy w mundurach podobają.

Ps. Wypowiedź żartobliwa, proszę się nie obrażać. 😉
        • kloacznymysliwy Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:33
          Starych przywilejów. Już od dawna się na te przywileje stare nie przyjmuje.
          A ci, którzy są jak Nawrocka, wcale na te przywileje aż tak ochoczo nie uciekają. Uciekną, jeśli mają jakiś plan na zycie i ktoś ich zechce zatrudnić, a to wcale nie takie pewne. Szczególnie, że w cv można podać dosyć hm... unikatowe umiejętności. Dużo częściej jednak (szczególnie od kilku lat) po prostu się to nie opłaca. A już od grudnia to w ogóle. Poczytaj o dodatku mieszkaniowym, to ci tyłek z zawiści trzaśnie.
        • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:35
          1. Gdzie tu obrona przywilejów? Piszę tylko, że jest to praca dość powszechnie dostępna i nie trzeba żadnych „swoich” żeby się dostać
          2. Wystarczająco mądra żeby brać odpowiedzialność za swoje wybory i nie uważać, że nie jestem policjantką z powodu spisku ciemnych sił. Btw - jakbym chciała to mogę składać choćby zaraz, takie jest zapotrzebowanie na ludzi
          3. Nie masz pojęcia, jaką będę miała emeryturę
          • boggi_dan Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:43
            Każdy może iść do policji lub zostać zawodowym żołnierzem. I zostaje młodym emerytem z wędką na ryby. Za socjal- komuny było jeszcze łatwiej. Po zasadniczej służbie, można było zostać trepem lub iść do milicji. Sierżant pałkarz to było to🤪
          • riki_i [...] 07.11.25, 18:05
          • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 18:14
            Riki co Ty nawypisywales ze Cie wycieli od razu? 😀
            • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 19:34
              Nie wiem, to był całkowicie normalny post. Paranoja tutaj panuje, albo wprowadzono jakiś system, że jak ktoś kompulsywnie klika kosz, to post się sam wycina. Inaczej tego nie potrafię wytłumaczyć.
              • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 19:39
                To spróbuj bez HWDP może wink Jakoś że jestem nie za mądrą przetrwało to już nie wiem, co tu musiało być
                • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 20:59
                  Nienawidzę pisania dwa razy to samo I powtarzania się. W tym wyciętym poście przede wszystkim napisałem, że w służbach zawsze szukają ludzi na najniższe, słabo opłacane stanowiska, gdzie nie ma żadnych fruktów (także fruktów emerytalnych). Natomiast lukratywne wysokie stołki okupują wielopokoleniowe kliki i na nie nikt z ulicy, z tego permanentnego naboru nigdy się nie dostanie.
                  • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 21:13
                    Jak nie ma? Przecież zwykły krawężnik miał takie same uprawnienia emerytalne.

Co do najwyższych stołków to bardziej skomplikowane. Oczywiście zawsze jest jakiś procent plecaków ale to nie jest jedyna ani nawet dominująca grupa. Nie myl służb ze spółkami skarbu państwa.
                    Tam jednak mnóstwo ludzi po prostu idzie od najniższego stanowiska i przechodzi wyżej, jest dość jasny system grup i stopni. I doprawdy nie trzeba być z żadnej kliki żeby sobie dosłużyć do tego majora na przykład. O powiązaniach politycznych to mówimy na poziomie stołków typu główny.
                    Z trzech bliskich mi panów z trzech różnych służb (ojciec, były mąż, mój chłopak) żaden nie należał do wielopokoleniowej kliki (pierwsze pokolenie w służbach), a każdy w pewien sposób to topka w danej formacji. Twoja wizja jest naprawdę daleka od rzeczywistości
                    • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 21:40
                      No to ja poznałem same wielopokoleniowe kliki, alkoholowe, burdelowe, patologiczne we wszelkich wymiarach do szpiku kości i jeszcze do tego niegdyś zblatowane z gangsterką (do początku dwutysięcznych , bo potem już jej w znaczącym wymiarze nie było).

Ps. Krawężnik ma uprawnienia, tylko pensję inną. A z pustego i Salomon nie naleje.
                      • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 21:50
                        riki_i napisał:

> No to ja poznałem same wielopokoleniowe kliki, alkoholowe, burdelowe, patologic
                        > zne we wszelkich wymiarach do szpiku kości i jeszcze do tego niegdyś zblatowane
                        > z gangsterką (do początku dwutysięcznych , bo potem już jej w znaczącym wymiar
                        > ze nie było).
                        >
                        Napisałabym coś złośliwego ale mnie wytną 😀 Wiec delikatniej - masz niezwykły dar przyciągania patologii różnego typu. Jak kolega rozwodnik to bez nogi bo harpia go pozbawiła. Jak studentka, to qrwa. Jak funkcjonariusz to pijak i gangster. Przy czym nie przeczę, że wszystkie te zjawiska mają miejsce. Ale ich nagromadzenie w Twoim otoczeniu zadziwia.

> Ps. Krawężnik ma uprawnienia, tylko pensję inną. A z pustego i Salomon nie nale
                        > je.

Zaraz, przecież w tym wątku wyżej twierdziłeś że 3200 brutto to super. Krawężnik nie po to po 15 latach szedł na emeryturę żeby z tego tylko żyć.
                        • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 10:19
                          W tym długim poście , co mi go wycięli, detalicznie napisałem gdzie i jak poznałem ów kwiat policyjnej patologii. W okolicznościach strukturalnie wypoczynkowych i naprawdę to nie ja ich tam ściągnąłem . Tyle, drugi raz nie będę tego opisywał.

Krawężnik ma super? To jeszcze opisz, jak on sobie dorobi na tej emie 3200. Bo ten gatunek funkcjonariusza , zazwyczaj wywalany przedwcześnie na emeryturę z powodu chlania, radził sobie przez ostatnie 30 lat cieciowaniem na parkingach czy w ochronie budynków. I to nie Riki sobie wymyślił, wszak wielokrotnie o tym pisano. Natomiast pan parę lat przed 50-tką, którego historię też mi wycięto (z nepotycznego wielopokoleniowego układu) , ma kilkanaście tysięcy na rękę plus jeszcze w trakcie służby kupował sobie działki inwestycyjne, obecnie buduje dwa domy i w przerwach między chlaniem przeżywa kolejne bujne romanse. No taki "style" troszkę różny od życia, jak to nazwałaś, 'krawężnika'.
                          • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 10:37
                            A to że chla to też wina jakiejś kliki albo systemu czy jego osobisty wybór? Pijak sobie nigdzie nie poradzi, ale to nie wina policji. Jak zwykle moja bańka jest przeciwna do Twojej - ja znam chłopaków, którzy po przejściu na eme są instruktorami strzelectwa, trenerami personalnymi, albo trzaskają podyplomówkę i idą w doradztwo związane z bezpieczeństwem, oczywiście też klasyka czyli pan oficer AW ma firmę detektywistyczną, znam gościa, który ma sklep militarny i nie narzeka na zarobki emeryta. Oczywiście jest też masa ludzi między Twoją a moją bańką, przeciętniaków. Żeby nie było, poznałam kiedyś pana policjanta młodego emeryta, który wyleciał za chlanie i zdaje się inne przekręty też w wieku lat 39.
                            • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 10:48
                              No jednak to nie tylko bańka Rikiego, przypominam choćby głośną aferę z Łowicza, gdzie rozwiązano całą drogówkę, a funkcjonariusze dostali zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej. Polowali na tiry i domagali się rekietu. Btw wpadli w medialny sposób, bo jeden z członków grupy zasponsorował cycki wanna be modelce i celebrytce, niejakiej pani Patrycji P., a gdy ta go rzuciła zażądał zwrotu kasy. Pani nagłośniła sprawę, a wtedy przełożeni zaczęli się interesować skąd młody początkujący funkcjonariusz miał kilkadziesiąt tysięcy na zasponsorowanie biustu tej pani (tyle to wtedy kosztowało). Twój światek zawsze prawilny, wszyscy dzielnie się dokształcają, idą w doradztwo i inne tere fere sraty pierdaty. No jakoś ja widzę od lat inną rzeczywistość, bliższą pierwszej partnerce ojca Twoich dzieci. Ludzie są grzeszni 😉
                              • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 10:55
                                A gdzie napisałem, że „wszyscy”. Ty piszesz o tym, co znasz z mediów, przecież ja też znam tę sprawę.
                                Inna sprawa, że ja nie mam przyjemności w przebywaniu z patologią i nie szukam takiego towarzystwa. Wzmiankowana pani zaspokoiła moje potrzeby w tym zakresie z nawiązką smile Nie lubię chlać, nie kręcą mnie prymitywy i może coś jest z tym lansowanym „przyciąganiem i manifestowaniem”. wink Co nie oznacza, że nie mam świadomości licznych patologii w służbach
                                • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 11:42
                                  Dopiero by było gdybym napisał jakąś insiderską historię! A patologia zawsze jest nierozerwalnie związana ze służbami, a przynajmniej z ich istotną częścią, vide pani "Inka" od gangstera Baraniny z dożywotnią emeryturą od austriackich służb specjalnych i szereg innych przykładów. Btw tenże Baranina , który zlecił zabójstwo ex-ministra sportu Jacka Dębskiego, swego czasu zakładał w komendzie głównej policji fundację pomocy policjantom "Bezpieczna służba" 😉 To mój absolutnie najulubieńszy przykład ekhem... pewnych klimatów, które zawsze były, są i będą. Aczkolwiek granatnik i chroniony braciszek gangus też mi się podobają (to z czasów absolutnie współczesnych).
                                  • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 11:53
                                    O granatniku i tym co w tle ciekawy tekst w Onecie był ostatnio.
                                    Jak napisałam - wiem, że są takie patologie tylko kompletnie nie czuję potrzeby stykania się z nimi osobiście. Wolę z normalnymi funkcjonariuszami przebywać wink
                                    • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 10.11.25, 11:02
                                      analoga_niet napisała:

> Jak napisałam - wiem, że są takie patologie tylko kompletnie nie czuję potrzeby
                                      > stykania się z nimi osobiście. Wolę z normalnymi funkcjonariuszami przebywać

najlepiej jak człowiek, który cię ma chronić, jest udziałowcem w twoim interesie [nielegalnej fabryce papierosów] Ma wtedy motywację.

Dam piękny przykład. Lipiec ubiegłego roku. Koledzy z Centralnego Biura Śledczego Policji i Straży Granicznej zrobili wtedy piękną robotę. Międzynarodowe lotnisko Katowice-Pyrzowice. Tuż obok, za płotem nielegalna fabryka.

Traf chciał, że biegacz, który zarządzał tą fabryką, złamał się w śledztwie i poszedł na współpracę z prokuraturą. Czyli został tzw. sześćdziesioną.

Okazało się, że fabrykę chronił zastępca naczelnika Wydziału do Zwalczania Zorganizowanej Przestępczości Kryminalnej Zarządu CBŚP w Łodzi. Policjant z 20-letnim stażem.

Policjanci za łapówki sprawdzali, czy gangsterzy są w kręgu zainteresowania którejś ze służb. Ale to jeszcze jest małe piwo.

Współudziałowcem tej fabryki był zastępca naczelnika Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego. On miał gwarantować w oczach bandytów, że co miesiąc, kiedy odbywa się sesja produkcyjna, nic się nie wydarzy.

Dzisiejsza Wyborcza.

wyborcza.biz/biznes/7,147743,32383023,lewe-fajki-po-polsku-produkcja-kulisy-nielegalnych-fabryk.html
                                      Ps. Tak, ponoć tylko 1% jest takich funkcjonariuszy, tak mówi indagowany policjant.
                                      • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 10.11.25, 11:21
                                        1 procent normalnych? No nie, to jest statystycznie niemożliwe, nawet w Rosji jest lepiej wink
                                        Największa grupa to są zwyczajne przeciętniaki, ślizgacze, którzy chcą się nie narobić i mieć święty spokój. Jest grupa drobnych przekreciarzy i grupa od grubych wałków. I jest grupa ideowców którzy odwalaj zajebistą robotę i wkładają własną kasę w to, żeby mieć sprzęt i wyszkolenie, bo państwo to olewa.
                                        Osobny problem to panowie celebryci z rozmaitych służb, na przykład pewien pan z wybrzeża który wyrasta na naczelnego eksperta od bezpieczeństwa a wyleciał z roboty za gangsterke, albo pewien pan pulkownik innej służby który pisze nieźle sprzedające się książki i utrzymuje, że jest prześladowany za patriotyzm przez ruską agenturę w służbach i rządzie, a tak naprawdę zrobił przekręt na kasę i za to wyleciał.
                                        Panowie korzystają z tego, że wiele spraw związanych z nimi jest niejawnych więc mogą zgrywać uciśnionych
                    • magnoliaa50_50 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 10:40
                      analoga_niet napisała:

> Jak nie ma? Przecież zwykły krawężnik miał takie same uprawnienia emerytalne.
                      >
                      > Co do najwyższych stołków to bardziej skomplikowane. Oczywiście zawsze jest jak
                      > iś procent plecaków ale to nie jest jedyna ani nawet dominująca grupa. Nie myl
                      > służb ze spółkami skarbu państwa.
                      > Tam jednak mnóstwo ludzi po prostu idzie od najniższego stanowiska i przechodzi
                      > wyżej, jest dość jasny system grup i stopni. I doprawdy nie trzeba być z żadne
                      > j kliki żeby sobie dosłużyć do tego majora na przykład. O powiązaniach politycz
                      > nych to mówimy na poziomie stołków typu główny.
                      > Z trzech bliskich mi panów z trzech różnych służb (ojciec, były mąż, mój chłopa
                      > k) żaden nie należał do wielopokoleniowej kliki (pierwsze pokolenie w służbach)
                      > , a każdy w pewien sposób to topka w danej formacji. Twoja wizja jest naprawdę
                      > daleka od rzeczywistości
                      >

W latach 90-tych policja to była tzw. królikarnia tzn. tylko znajomi i krewni królika.
                      • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 10:43
                        Zależy gdzie, na prowincji tak, w miastach to wyglądało inaczej. Szczególnie że w latach 90. było bardzo niebezpiecznie i wcale nie było tłumów chętnych w dużych miastach do latania za gangsterką
                        • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 10:52
                          analoga_niet napisała:

> w miastach to wyglądało inaczej. Szczególnie że
                          > w latach 90. było bardzo niebezpiecznie i wcale nie było tłumów chętnych w duż
                          > ych miastach do latania za gangsterką

No nie było, skoro podejrzany o zlecenie zabójstwa komendanta głównego policji Edward Mazur przychodził do komendy głównej jak do siebie i był przyjmowany z honorami.
                          • magnoliaa50_50 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 11:51
                            riki_i napisał:

> analoga_niet napisała:
                            >
                            > > w miastach to wyglądało inaczej. Szczególnie że
                            > > w latach 90. było bardzo niebezpiecznie i wcale nie było tłumów chętnych
                            > w duż
                            > > ych miastach do latania za gangsterką
                            >
                            > No nie było, skoro podejrzany o zlecenie zabójstwa komendanta głównego policji
                            > Edward Mazur przychodził do komendy głównej jak do siebie i był przyjmowany z h
                            > onorami.

Do dzisiaj wiele poważnych spraw kryminalnych łącznie z zabójstwami jest nie rozwiązanych z racji znajomości gangusów z policją i prokuraturą.
                            • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:51
                              magnoliaa50_50 napisała:

> Do dzisiaj wiele poważnych spraw kryminalnych łącznie z zabójstwami jest nie ro
                              > związanych z racji znajomości gangusów z policją i prokuraturą.

Oczywiście, począwszy od sprawy Iwony Wieczorek. Wiadomo, że tylko policja była w stanie tak zabagnić śledztwo.
                        • magnoliaa50_50 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 11:47
                          analoga_niet napisała:

> Zależy gdzie, na prowincji tak, w miastach to wyglądało inaczej. Szczególnie że
                          > w latach 90. było bardzo niebezpiecznie i wcale nie było tłumów chętnych w duż
                          > ych miastach do latania za gangsterką
                          >

Weszłam na rynek pracy w późnych latach 90-tych. Może dla ciebie jedno z największych w Polsce miast wojewódzich to prowincja, ale nie zmienia to faktu że byłaś wtedy dzieckiem ew. nastolatką, nie szukałaś pracy i z racji tego nie masz pojęcia jak wyglądał w tamtych czasach rynek pracy w Polsce.
                          • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 11:50
                            Czyli wiedzieć można tylko o tym, czego się osobiście doświadczyło?
                            • magnoliaa50_50 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 11:55
                              analoga_niet napisała:

> Czyli wiedzieć można tylko o tym, czego się osobiście doświadczyło?
                              >

Nie, można jeszcze o czymś przeczytać lub porozmawiać z ludźmi, którzy szukali pracy w kraju, gdzie bezrobocie sięgało 30% a koniec końców emigrowali do Niemiec albo jeździli tam do prac sezonowych żeby przeżyć. A stabilną pracę, wcale nie wysokopłatną znajdowało się po znajomości.
                              • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:00
                                I z tych rozmów i książek wiem, że spora część ludzi za żadne skarby nie poszłaby wtedy do policji i woleli wyemigrować. Bo kasa była słaba i było niebezpiecznie a do tego było sporo patologii wewnętrznej i nie każdy chciał w tym siedzieć
                                • magnoliaa50_50 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:26
                                  analoga_niet napisała:

> I z tych rozmów i książek wiem, że spora część ludzi za żadne skarby nie poszła
                                  > by wtedy do policji i woleli wyemigrować. Bo kasa była słaba i było niebezpiecz
                                  > nie a do tego było sporo patologii wewnętrznej i nie każdy chciał w tym siedzie
                                  > ć
                                  >

Ok, żyj sobie dalej przekonana, że policjantami zostawali dzielni i nieustraszeni ludzie, którzy walczyli ze złymi gangsterami a pracownikami cywilnymi sami specjaliści. A wiesz co było największą plagą tamtych lat? Policjanci pracujący w sekretariatach, kadrach i księgowości korzystający z wszystkich policyjnych przywilejów związanych z dodatkowymi pieniędzmi i wcześniejszymi emeryturami. Emerytura w wieku 35 lat wielu policjantom bardzo się opłacała. No ale wiadomo, że lepiej zbierać szparagi i ogórki w Niemczech w 35-stopniowym upale od rana do zmroku. Ludzie schodzili z pola jak już ciężko było zobaczyć ogórka. I gwoli ścisłości. Policjanci z małymi wyjątkami (prawo albo WS w Szczytnie) to byli ludzie po szkole średniej. Pracowałam rok na Komendzie. Po roku pracy na czas określony nie przedłużono ze mną umowy, bo właśnie szkołę średnią skończyła córka pewnego policjanta i trzeba było jej zwolnić miejsce. Ja byłam pracownikiem cywilnym ale dużo widziałam i słyszałam.
                                  • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:49
                                    magnoliaa50_50 napisała:

> . Pracowałam rok na Komendzie. Po roku pracy na czas okre
                                    > ślony nie przedłużono ze mną umowy, bo właśnie szkołę średnią skończyła córka p
                                    > ewnego policjanta i trzeba było jej zwolnić miejsce. Ja byłam pracownikiem cywi
                                    > lnym ale dużo widziałam i słyszałam.

Dziękuję za głos rozsądku.
                              • iwoniaw Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:14

> Nie, można jeszcze o czymś przeczytać lub porozmawiać z ludźmi, którzy szukali
                                > pracy w kraju, gdzie bezrobocie sięgało 30% a koniec końców emigrowali do Niemi
                                > ec albo jeździli tam do prac sezonowych żeby przeżyć. A stabilną pracę, wcale n
                                > ie wysokopłatną znajdowało się po znajomości.

Wątek zaczał sie od zarzutów objęcia "stanowiska podanego na zlotej tacy" przez osobę, która urodzila sie w 1986 roku, z czego wprost wynika, iż w latach 90 to byla w przedszkolu/wczesnej podstawówce. Zatem historie z plejstocenu mają się do tego przypadku calkiem nijak, cokolwiek by nie uważać o działaniach i poglądach p. Marty w doroslym życiu 🤷‍♀️
                                • magnoliaa50_50 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:32
                                  iwoniaw napisała:

>
                                  > > Nie, można jeszcze o czymś przeczytać lub porozmawiać z ludźmi, którzy sz
                                  > ukali
                                  > > pracy w kraju, gdzie bezrobocie sięgało 30% a koniec końców emigrowali do
                                  > Niemi
                                  > > ec albo jeździli tam do prac sezonowych żeby przeżyć. A stabilną pracę, w
                                  > cale n
                                  > > ie wysokopłatną znajdowało się po znajomości.
                                  >
                                  > Wątek zaczał sie od zarzutów objęcia "stanowiska podanego na zlotej tacy" przez
                                  > osobę, która urodzila sie w 1986 roku, z czego wprost wynika, iż w latach 90 t
                                  > o byla w przedszkolu/wczesnej podstawówce. Zatem historie z plejstocenu mają si
                                  > ę do tego przypadku calkiem nijak, cokolwiek by nie uważać o działaniach i pogl
                                  > ądach p. Marty w doroslym życiu 🤷‍♀️
                                  >
                                  >

No i? W innych wątkach gdzie rozmowa schodzi na pokrewne tematy jakoś nie zwracasz na to uwagi bo i po co. Pewnie ty albo twój mąż też po 15 latach odeszliście na emeryturę i dla ciebie to nie jest plejstocen, bo inaczej tak byś MN nie broniła i nie interesowała się co ludzie piszą w danym wątku.
                                  • magnoliaa50_50 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:33
                                    Bez odbioru iwonaw, bo już zaczynasz męczyć.
                                    • magnoliaa50_50 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:43
                                      Za kogo ty się uważasz, że wydaje ci się że możesz mówić dorosłym osobom co mogą pisać a czego nie? Odpocznij może trochę od moderowania tego niszowego forum z 15 osobami na pokładzie.
                                      • iwoniaw Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:16
                                        magnoliaa50_50 napisała:

> Za kogo ty się uważasz, że wydaje ci się że możesz mówić dorosłym osobom co mog
                                        > ą pisać a czego nie?

Wsakzesz miejsce, w ktorym mowię komukolwiek, co moze pisać?

Odpocznij może trochę od moderowania tego niszowego forum
                                        > z 15 osobami na pokładzie.

A coś taka nagle zatroskana o mój odpoczynek? 🤣🤣🤣
                                  • iwoniaw Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:37
                                    Pewnie ty albo twój mąż też po 15 latach odeszliści
                                    > e na emeryturę i dla ciebie to nie jest plejstocen, bo inaczej tak byś MN nie b
                                    > roniła i nie interesowała się co ludzie piszą w danym wątku.

Oczywiście, tak bylo! Ludzie przecież w ogóle nie mają opinii ani nie interesują sie sprawami, których nie doświadczyli osobiście! 🤦‍♀️🤣 No ale przynajmniej ładnie wyjaśnilaś, z jakiego powodu ty sie udzielasz w konkretnych wątkach w konkretnym tonie 🤣🤣🤣
                                    • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:54
                                      Skoro magnolia pracowała rok na komendzie to akurat ma największe prawo wypowiadać sie w tym wątku w konkretnym tonie. Ale oczywiście zapewne tak jak Riki , biedaczka po prostu przyciąga wszelką patologię, nie to co światłe forumowiczki w otoczeniu których jednorożce srają tęczą.
                                  • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:13
                                    A dlaczego to Marta Nawrocka ma wymagać jakiejkolwiek obrony? Czy popełniła jakieś przestepstwo, wybierajac prace?
                                    • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:46
                                      To jest przestępstwo sięgnięcia po coś co leżało na złotej tacy.
                                      Wtedy to raczej tombak był, ale z wiekiem człowiek postrzega takie sprawy inaczej.
    • damartyn Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:02
      Mamy całe rzesze emerytów służb mundurowych ( w tym wielu esbeków niestety), którzy skorzystali z ustawy, pozwalającej im na przejście na emeryturę po 15 latach służby.
    • kaki11 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:24
      No ale w służbie celno-skarbowej pracuje znacznie więcej przeciętnych kobiet, niż przyszłych pierwszych dam, tym bardziej, że ani Nawrocka jak się tam zatrudniała nie miała pojęcia, że jej mąż po latach zostanie prezydentem, a my miałyśmy takie samo prawo zostać funkcjonariuszkami w celno - skarbowej, policji czy wojskowymi jak tymi którymi zostałyśmy? masz pretensje do Nawrockiej, że wybrała sobie taką a nie inną ścieżkę kariery?
    • boggi_dan Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:25
      No to masz problem. Funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej mają możliwość przejścia na emeryturę już po 15 latach służby. Świadczenia te nie są wypłacane przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS), lecz przez Zakład Emerytalno-Rentowy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji (MSWiA). Jak czytam 4 tysiące brutto. Tyłka nie urywa

Żona obecnie urzędującego Prezydenta RP jest . ... emerytką! <shock>

Jako funkcjonariuszka celno-skarbowa w Krajowej Administracji Skarbowej miała bowiem prawo przejść na emeryturę po 15 latach pracy. riki_i napisał.
      • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:31
        Ale to jest procent podstawy. Z czasem ten procent od podstawy będzie rósł.
      • koronka2012 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 21:45
        Po 15 latach pracy? To kpina z podatników. Ja rozumiem że są zawody wymagające, gdzie ludzie narażają życie
        Nie mam nic przeciwko temu że może to dotyczyć żołnierzy czy policjantów w służbie czynnej, ale nie gryzipiórków na miłość boską
    • zonadrwala Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:43
      Zawsze mogłeś zostać sportowcem, zdobyć medal olimpijski i przejść na emeryturę w wieku 35 lat.
      Oh, wait...
      • boggi_dan [...] 07.11.25, 17:04
        • zonadrwala Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:08
          Super. Jeszcze przetlumacz to na jakis zrozumialy jezyk.
          • boggi_dan [...] 07.11.25, 17:34
            • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:36
              Co to jest hejt nad dzieckiem? Po jakiemu to?
              • zonadrwala Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 18:06
                Co on w ogóle bredzi, że go tak szybko wycinają, i dlaczego bredzi akurat do mnie?
              • boggi_dan Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 18:12
                analoga_niet napisała:

> Co to jest hejt nad dzieckiem? Po jakiemu to?
                >
                Był tu taki temat i to długi. Masz krótką pamięć. Ile było hejtu nad kawalerką emeryta, którego podobno Nawrocki oszukał. Czasu by brakło przez dwie kadencje, by Nawrocki musiał by to wszystkim wytoczyć procesy. Moje posty nie łamią regulaminu. Mam inne poglądy niż ta pani wyżej. Stwierdzam tylko fakt.
                • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 18:13
                  Ja się pytam, w jakim języku jest konstrukcja „hejt nad”
                  • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 20:01
                    Hateover?

Nie kop leżącego i dukającego.
                    • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 20:02
                      Blisko hangover.
                • zonadrwala Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 18:30
                  Masz inne poglądy na zdobywanie medali olimpijskich? Rozwiniesz?
    • azalee Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:50
      Naprawde w calej swojej bystrosci doszedles do wniosku ze ktos Nawrocka zatrudnil 18 lat temu z mysla ze bedzie przyszla prezydentowa i jej sie "wygodna posadka nalezy"?
      • kamkaklamka Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:02
        Nic niewiem o realiach służby Nawrockiej ale niewątpliwie w większości miejsc w różnych służbach masz tak trudne i specyficzne realia że latami(czasami trwa to faktycznie te kilkanaście czasami kilkadziesiąt lat)stawiasz dobro swoich najbliższych, rodziny już nie mówiąc o osobie niżej niż dobro obcych ludzi więc to dobrze że choć w ten sposób państwo zabezpiecza tego człowieka, dobre i to ale to nie jest przywilej za darmo bo ktoś jest.
      • abria Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 20:55
        to możliwe: wszak jak piszą umorzyła bandziorom śledztwa na miliony

więc tak, ktoś mógł ją tam wstawić celowo te 18 lat temu
    • volta2 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 16:55
      ja od kilku lat mieszkam w uroczym miejscu i raz na jakis czas organizujemy się grupowo po polsku i wyskakujemy na jakieś opery i balety (brak bariery językowej). i czasem mąż kupował bilety w ciemno, a potem się okazyawło, że ja nie moge iść, bo robota w kulturze i wieczory, czasem weekendy również mam zajęte. i na ten bilet łapała się pewna dziewczyna, na oko w wieku marty. i mnie zastępowała, mąż zadowolony bo nie idzie sam, bilet sie nie marnował, ona za niego zwykle płaciła, tyle że troszkę mniej. i kiedyś tak się spotkałyśmy, i jej pytam co ona tu robi. a ona odpala, kochana ja jestem służby celno-skarbowe na delegacji do kraju przyjmującego. o hesusie, co się działo (mój stary najbardziej boi się mnie, a potem pani wiesi dróżdż ze skarbówki, wyjścia do opery przestały być przyjemnościąsmile). misja zakończona, pani juz w kraju, na zasłużonej emeryturzesmile ale pani tu na forum raczej nie ma, bo nie jest jematką, niemniej koło marty może stanąć. służby, zawzse można się zaciągnąć i czerpać z przywilejów.
      moja koleżanka z cbś, z klasy, też już na emeryturze, posypała się przed 50, i wysłali ją do cywila. no ale fakt, że 50 to nie 40. no, ale tak, zdarzaja się takie okazy. nie siedzą na forum, bo cóż, nie są wonskimi szpecjalistkami, nie mają szerokich horyzontów, no gdzież im do tutejszych tużyń intelektu?
      • mizantropka_20 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:14
        Albo mi się wydaje, albo na srogim procencie się pisze
        • volta2 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 18:13
          może na srogim procencie się czyta? nie musisz sądzić swoją miarą
          • mizantropka_20 [...] 08.11.25, 05:18
    • bywalec.hoteli Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 17:48
      15 lat i ema - absurd
      • zonadrwala Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 18:33
        Było zostać strażakiem, to taka prosta i przyjemna praca, zwłaszcza w lecie, albo jak się jedzie rozcinać samochody po wypadku żeby wyciągnąć dogorywającego kierowcę.
        No, dalej, może chociaż dzieciom zaproponuj.
        • bywalec.hoteli Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:44
          zonadrwala napisał(a):

> Było zostać strażakiem, to taka prosta i przyjemna praca, zwłaszcza w lecie, al
          > bo jak się jedzie rozcinać samochody po wypadku żeby wyciągnąć dogorywającego k
          > ierowcę.
          > No, dalej, może chociaż dzieciom zaproponuj.

Marta Nawrocka ma emeryturę strażacką?
    • profes79 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 18:34
      "dlaczegóż to zwykła Polka, na przykład z forum emama, nie może pracować w tym szacownym miejscu i też sobie przechodzić na emeryturę przed czterdziestką?"

Jak najbardziej może; nabory w KAS cały czas są. Podobnie jak w innych mundurówkach które mają podobne przywileje.
      • mika_p Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 22:13
        Ale KAS to nie tylko służba celno-skarbowa, ale też urzędy skarbowe i kilka innych instytucji, które nie są mundurowe.
        • profes79 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 07.11.25, 22:27
          Owszem, ale do mundurówki też są nabory. To nie jest tak, że ro zamknięte środowisko - wręcz przeciwnie, jakoś ludze się do tej pracy nie rwą mimo pewnych bonusów.
          • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 10:22
            Bo ludzie wiedzą, że jak idziesz bez pleców ze zwykłego naboru to wyżej ch nie podskoczysz. A stanowiska w naczalstwie okupują wielopokoleniowe klany.
            • kloacznymysliwy Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 10:31
              Hm, no to tak - powiedz mi, jak za pierwsze i drugiego PiSu przetrwały te wielopokoleniowe klany, które okupują wyższe stanowiska?
              Wczorajszy gest wybitnego nowego prezydenta zresztą pokazał, jak się traktuje służby. No chyba, że Nawrocki wybrał sobie "klanowe" nazwiska i tym podpisał.
              • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:58
                Za pierwszego i drugiego pisu w trybie przyspieszonym formowano nowe klany , vide generał od książki o żołnierzach wyklętych i jego małżonka.
            • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 10:40
              O jakim poziomie stanowisk mówisz? Komendant główny? Czy na przykład naczelnik wydziału?
              Mój ojciec odchodził z bardzo wysokiego stanowiska, a jak napisałem był pierwszym pokoleniem w mundurze - po prostu w latach 90. jak jedni robili kariery i otwierali firmy to on zasuwał za grosze, wszystko wypracował własną robotą i ambicjami, życia poza służbą nie miał. Przy czym nie chlał więc słabo się odnajdował w towarzyskich układach popychających w górę bo by szybciej osiągnął pewne rzeczy
              • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:01
                Zawsze są potrzebne , sorry mam nadzieję że Cię to nie urazi, zasuwające woły robocze. A obok nich pasą się spokojnie na łące szemranych układów i korzyści ludzie głęboko zdemoralizowani i niezbyt robotni.
                • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 15:38
                  Banały mamy odhaczone. A pytanie było proste - od jakiego poziomu stanowisk uważasz, że trzyma je od pokoleń jedna klika?
            • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 10:45
              Ech, riki, co tu dużo mówić, minąłeś się z powołaniem.

Równie dobrze mógłbyś zajść wysoko w tej branży ze swoim poglądem na świat, jako dobry kumpel do imprezowania. Te "znajomości" i "plecy" nie muszą być wyssane z mlekiem matki!

Oczywiście, że jedni są bardziej wspierani, inni mniej. Jak wszędzie. Ale niekoniecznie decyduje genetyka.
              I może byś się sensowniej ożenił?
              • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 12:57
                No akurat się ożeniłem z córką wojskowego , taki przypadeczek.
                • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:06
                  No to podwójnie zmarnowany potencjał! Tatuś mógłby pchnąć cię wyżej w hierarchii, ale najpierw trzeba w niej się znaleźć.
                  • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:11
                    Do mundurówki się od urodzenia nie nadaję, co można łatwo skonstatować z moich rozlicznych postów na tym forum.
                    • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:15
                      Jak widać do zakładania wątków też średnio.

Skoro chciałeś pisać o patologii w służbach trzeba było od tego wyjść, a nie od pani, która szybko zaciążyła, znalazła sobie sensowne rozwiązanie - służbę - żeby związać koniec z końcem, a po x latach została prezydentową (co zresztą od początku było do przewidzenia!) i poszła na przysługującą jej (a nie załatwioną po znajomościach) emeryturę.
                      • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:17
                        Pierwszy forumki wpis w twoim wątku jest istotny, ale nawet się do niego nie odniosłeś. A zwraca ona uwagę na istotny element - kto do służby przychodzi, jak jest sprawdzany, kto zostaje, a kto wylatuje.
                        I to rzeczywiście to jest większy problem, a nie - po ilu latach ta emerytura?! To akurat żadna wiedza tajemna.
                      • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:30
                        Tiaaaa, żeby związać koniec z końcem po wpadce w wieku nastoletnim to się idzie do służb. Piękna bajeczka.
                        • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:34
                          Przecież ona po maturze poszła na studia i skończyła prawo, potem poszła do pracy. Nie przymierała głodem
                          • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:39
                            Powiedz to koleżance danaide2.0
                            • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:49
                              Matura, studia i 18 lat służby? Jak ona się wyrobiła przed 40tką? Chyba że studiowała już pracując, pewnie też można.

A jedno drugiemu przeczy. Osobiście uważam, że ciąża w młodym wieku (w każdym wieku) może mieć niesłychanie ogarniający wpływ na człowieka.
                              • danaide2.0 Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 14:50
                                nie przeczy
                              • analoga_niet Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 15:59
                                Niewykluczone, szczególnie że na studiach miała dziekankę, może z powodu pracy. A do służby celnej wystarcza matura
    • natalyaxx Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:11
      A pielęgniarki nie mają takiego przywileju, gdzie praca o wiele bardziej obciążająca fizycznie, dramat.
      • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 08.11.25, 13:13
        Najbardziej znojną oraz groźną dla życia i zdrowia pracą wg badań amerykańskich jest rozwoziciel pizzy.

Jednakowoż nie słyszałem aby gdziekolwiek na świecie osoby trudniące się tym fachem miały przywileje emerytalne. 😀
        • bene_gesserit Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 10.11.25, 14:53
          Podobno najbardziej śmiercionośna praca jest praca na śmieciarce, że względu na zakażenia i kontakt z tosynami.
          • riki_i Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 10.11.25, 17:14
            Z pewnością nie jest to praca korzystna dla zdrowia. Btw w zasadzie nigdzie na zachodzie Europy już od lat nie wykonują jej miejscowi. Kojarzy się z kolorowymi imigrantami.
    • engine8t Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 09.11.25, 01:32
      A kto mowi ze nie moze. Kazda ktora chce i sie nadaje to moze.
      Jest wiele zawodow gdzi idzi sie na emerture szybciej i zamiast zzdroscic to nalezy myslec i to zawszasu a a nie narzekac na niesprawiedliwosc.
    • bene_gesserit Re: 39-letnia emerytka Marta Nawrocka 10.11.25, 14:52
      O ile mi wiadomo, cały czas są wolne wakaty na klawiszki, one też mają wcześniejszą emeryturę. Do policji też szukają chętnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka