kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 14:32 Cóż lepiej dla wszystkich bylo gdy narcyzm rozkładał się w społeczeństwie bo ludzi z tym zaburzeniem było kilka procent, nie każdy miał szansę trafić na taki egzemplarz dziś wyuczony narcyzm mają prawie wszyscy i to rujnuje relacje międzyludzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 14:35 Nie mają prawie wszyscy. Za to niestety coraz większa grupa ma nawalone we łbie od poppsychologii z Instagram i tiktoka. A książki naprawdę nie gryzą Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 14:43 Przecież to specjaliści twierdzą że osobowość narcystyczna jest wiodąca w XXI wieku dziś każdy w zachodnim świecie zdaje sobie sprawę jak ważny jest w tym świecie wizerunek i ludzie o to dbają, Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 15:03 No nie, eksperci to twierdzą, że do 6 procent populacji ma osobowość narcystyczną. Tyle że ludzie przyswajający pulpę socialmediów zamiast artykułów naukowych myślą że osobowość narcystyczna to jak ktoś dba o wizerunek Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 15:04 Swoją drogą wyszła ostatnio dość dobra książka o tym jak pokolenie obecnych 30 latków masowo żyje nie swoim życiem czerpiąc z gotowców idealnych modeli i wzorów których dostarcza kultura. Niby wszystko gra dostają społeczne punkty a w środku czują pustkę. Dlaczego 30 letni ludzie? Moja teoria jest taka że wejście w dorosłe życie zaczynali wraz z rozwojem internetu.Starsze pokolenia częściej wybierają trudniejszą droge i żyją jak im pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 15:09 * częściej wybiera Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 15:26 Ciekawe, mam zupełnie inne odczucia - im młodsi, tym bardziej żyją, jak chcą, a nie podług wzorców społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 15:30 I dobre masz obserwacje, chodzi o pokolenie dzisiejszych 30 latków tam zjawisko jest masowe Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 15:34 Toż o takim mówię - współcześnie czterdziestolatkowie, trzydziestolatkowie i dwudziestolatkowie żyją bardzo po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 15:41 A ty choć terapeutka jesteś tych ludzi?Z jakiej pozycji to oceniasz? Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 15:44 Z perspektywy bycia kimś bliskim dla osób w tych, tak różnych przekrojach wiekowych. Gdy na nich patrzę, wiem, że to nasze pokolenia dużo bardziej żyły według pewnych modeli, oni wcale po sznurku nie idą. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 16:40 Nawet jeśli to są przykłady ludzi z twojego bliskiego otoczenia a to żadna prawda o świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 16:49 To tak jak z tymi sprawczymi, samodzielnymi i oczekującymi partnerstwa kobietami, też chciałam wierzyć że to dominujący model bo mam wokół takie kobiety a z badań wynika że to tylko jakiś procent w społeczeństwie Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 16:50 Procent i to niewielki Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 16:58 Sprawczość to m.in. wykształcenie. Czy chcesz powiedzieć, że z badań wynika Ci, że współczesne kobiety są mniej wykształcone od mężczyzn? Amerykańscy naukowcy udowodnili? Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 17:00 Wyższe wykształcenie akurat w Polsce nie zawsze coś znaczy chyba nie trzeba tego udowadniać. Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 17:02 Otóż, i tu mamy różnicę, dzisiaj nie wszyscy jak po sznurku idą na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 17:04 Za wyższym wykształceniem nie zawsze idzie np kapitał kulturowy, tak jest w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 17:09 Czy aby na pewno rozmawiałyśmy o tym, czym są studia w Polsce? Czy może o różnicy pokoleń? Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 17:12 Stwierdziłaś że wyższe wykształcenie kobiet przekłada się na sprawczośc, ja pisze że niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 17:17 Ach, tym tropem. No a jakieś badania na ten temat, skoro mówimy, że nie możemy się opierać na własnych obserwacjach? Bo ja jednak myślę, że to bardzo przekłada się na sprawczość, choćby statystyki zawieranych rozwodów o tym mówią, które nasuwają myśl o tym choćby, że kobiety są bardziej niż kiedyś niezależne finansowo, a to jeden z ważnych elementów sprawczości. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 17:20 Tak są badania socjologiczne na ten temat, mówisz o jakimś procencie kobiet w społeczeństwie Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 16:57 Rozumiem, że tylko Ty i ci podcasterzy, którzy głoszą te rzeczy, znacie prawdę o świecie. Dobrze, przejdźmy zatem do faktów, dowodów. Pokolenie boomersów i X - masowo uważało, że wyższe wykształcenie trzeba mieć i masowo szli na studia. To spójrz w takim razie na dane uczelni, jak bardzo to uległo zmianie. Jedna zetka idzie na studia, druga przyucza się praktyką do jakiegoś zawodu, trzecia uczy się życia poprzez dotarcie autostopem do Indii. Boomersi - statystyka zawieranych małżeństw kościelnych i chrztów? - bardzo jednolicie. Dziś? Związki nieformalne, śluby konkordatowe albo same cywilne plus decyzje o życiu samotnym. Dzieci? Nikt już nie myśli o tym, że dwójeczka być musi, a najlepiej parka. Boomersi, iksy? - trzeba mieć dom, to wygoda i ukazanie statusu społecznego, a dziś? - różnorodnie, niektórzy marzą o domu, inni cenią sobie bliskość i komunikację. No to skoro o tym mowa, to jeszcze prawo jazdy i samochody weźmy pod uwagę, też statystyka się różni. Wszystkie te rzeczy, o których mówisz, zaczęły się w pokoleniu współczesnych 30 plus i się nasilają w młodszych rocznikach. Nawet sprawy związane z dietą - mięsną, wegetariańską, wegańską, keto... Lecz wiadomo, trzeba sobie powiedzieć, że kiedyś były czasy, teraz nie ma czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 20:19 >Dobrze, przejdźmy zatem do faktów, dowodów. Pokolenie boomersów i X - masowo uważało, że wyższe wykształcenie trzeba mieć i masowo szli na studia. To spójrz w takim razie na dane uczelni, jak bardzo to uległo zmianie. Jedna zetka idzie na studia, druga przyucza się praktyką do jakiegoś zawodu, trzecia uczy się życia poprzez dotarcie autostopem do Indii. Boomersi mieli odsetek skolaryzacji na poziomie niespełna 10%. Millenialsi mieli odsetek skolaryzacji netto na poziomie 40%. Zetki mają odsetek skolaryzacji netto na poziomie bodajże 37%. >Boomersi, iksy? - trzeba mieć dom, to wygoda i ukazanie statusu społecznego, a dziś? - różnorodnie, niektórzy marzą o domu, inni cenią sobie bliskość i komunikację. Jak gdzie. Zdecydowanie w latach 50-80 było sporo ludzi, którzy przenosiny do bloków uznawali za objaw awansu społecznego. Słowem, amerykanizujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 20:26 Bo lata transformacji w ogóle nie miały w Polsce nic z amerykanizacji, nic zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 17:09 Nic nowego, kiedyś przecież katalog ról też istniał i był dość wąski: kobieta mogła zostać żoną i matką, zakonnicą lub ladacznicą. Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 15:24 Udowadniasz w tym momencie, że faktycznie czerpiesz z pop-psychologii, bo cechy narcystyczne a osobowość narcystyczną dzielą kontynenty i oceany. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 20:06 anek-dotka napisała: > Udowadniasz w tym momencie, że faktycznie czerpiesz z pop-psychologii, bo cechy > narcystyczne a osobowość narcystyczną dzielą kontynenty i oceany. Ale podważasz ze ludzie dzis częściej niż kiedyś uważają swój wizerunek za tożsamość, odtwarzają role aby czuć się akceptowanym albo stosują to jako mechanizm obronny? Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 20:24 Napisałaś wyżej, jakoby osobowość narcystyczna była wiodąca we współczesnych społeczeństwach zachodnich. Nie, nie jest, gdyż osobowość narcystyczna to poważne kryteria DSM i ICD i jest to zaburzenie; zaburzenia w swoim założeniu są wyimkiem w społeczeństwie, nigdy nie stanowią większości, a gdy stanowią, przestają być zaburzeniami, a stają się normą. To jest rzecz pierwsza. Cechy narcystyczne a osobowość narcystyczna - powtórzę - to morza i kontynenty. Prawie każdy z nas ma jakieś cechy narcystyczne, ale żeby spełnić kryteria osobowości narcystycznej, to naprawdę daleka droga. Rzecz druga: tak, podważam teorię o tym, że ludzie dziś częściej. Rzadziej niż kiedykolwiek, chyba że mówimy o realizowaniu pewnej mody na różnorodność, to wówczas mogę się zgodzić. Dłużej chyba nie zamierzam się bawić we, wspomniane już przez mnie, "kiedyś były czasy, dzisiaj nie ma czasów". Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 20:35 To jest instagramowy narcyzm Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 20:41 primula.alpicola napisała: > To jest instagramowy narcyzm Może być i forumowy Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 20:53 Otóż to, instagramowy narcyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 20:40 Jeżeli źródła mówią że ilość osób z cechami narcystycznymi wzrosła aż o 30% w XX i XXI wieku to znaczy że podbija go kultura Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 20:53 Zmieniłaś narrację osobowości narcystycznej na cechy narcystyczne, czyli schodzimy z pop-psychologii i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 20:57 Nie,zwyczajnie pisze o narcyzmie w ujęciu kulturowo społecznym Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:17 Narcyzm nie ma ujęcia kulturowo-społecznego. Narcyzm to zaburzenie, a jego klasyfikacja jest potrzebna psychiatrom, psychologom, terapeutom, nie użytkownikom Tik-Toków. Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:22 Przyznaj szczerze, że o popkulturę chodzi, nie zamieniaj tego na piękne słowa "ujęcie kulturowo-społeczne". Zdaj też sobie sprawę, że włączanie do pop-kultury poważnych diagnoz jest niepoważne i stanowi niebezpieczeństwo, bo można człowieka z narcyzmem uznać za kogoś z drobnymi wadami wizerunkowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:23 Jak nie jeśli mówi się i nim w naukach społecznych nie jako o zaburzeniu tylko zbiorze cech i postaw Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:29 Proponuję jednak uzupełnić wiedzę, bo już niewiele Cię dzieli od mówienia o schizofrenii w ujęciu społecznym. Ciekawe, że ktoś, kto tyle mówi o sprawach wizerunkowych związanych z internetem, ten internet tak bezrefleksyjnie ćpa. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:31 To ty piszesz bzdury że można o nim mówić tylko w kategoriach klinicznych Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:32 Osobowość narcystyczna to termin kliniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:33 Już pomijając że schizofrenia nie jest zdaje się zaburzeniem osobowości Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:35 Jest chorobą psychiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:34 Można wszystko. Tylko czasem niesie to skutki społeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:36 Skutki społeczne kultury narcyzmu to każdy przytomny dostrzega Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:38 Możemy zacząć dyskusję czy społeczeństwo wywiera wpływ na osobowość ale nie bardzo mi się chce Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:39 Mnie też nie, skoro nie rozróżniasz osobowości od zaburzeń osobowości. Trzeba by zacząć od podstaw, dlatego odsyłam do przeglądarki najpierw. Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:45 wyjaśniłam już w pierwszych zdaniach że pisze o wyuczonym kulturowym narcyzmie, co pominęłaś i ciosasz mnie biegunka postów na temat DSM Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:54 To mój ostatni post w rozmowie z Tobą, może ten zadziała - czy rozumiesz, dlaczego nazywanie chandry depresją jest szkodliwe, a depresji chandrą, i to zarówno dla osób z chandrą, jak i dla osób z depresją? Odpowiedz Link Zgłoś
kariwitch00 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:56 Tzn nie tyle pominęłaś co uważasz że mozna o nim mówić tylko w kategoriach diagnostycznych więc ci pisze że jesteś w błędzie może być np adaptacja do warunków kulturowych a nie tylko zaburzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 21:38 Doprawdy, coraz ciekawiej. "Kultura narcyzmu". Proszę Cię, przejdź na drugą kartę, skoro lubisz internet, i sprawdź, czym jest narcyzm, to wiele nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 17:25 Czyli: seks, potomstwa i chęci bycia doceniona czy wysłuchanym.Do tego trzeba związku, no samemu się nie da. Cała reszta należy do ciebie- lubisz zjeść, to sobie ugotuj, lubisz mieć czysto- posprzataj itd. Są osoby ,niezależnie od płci które nie obchodzą takie szczegóły jak porządek albo jedzenie .Albo pieniądze. Więc trzeba wypracować kompromis albo znaleźć osobę która podziela nasze upodobania. Takie proste i takie trudne. Wyjaśniłam twoje wątpliwości ? Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 20:40 Ciekawostką jest to, że w wielu badaniach brak komunikacji i emocjonalne oddalenie wymieniane są najczęściej jako główne powody rozwodów, częściej niż zdrada czy konflikty finansowe. Tak napisał czat. Ja się z tym zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 20:41 Chyba więc to jest najważniejsze aby para miała udany związek. Odpowiednia komunikacja. Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa81 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 12.01.26, 22:30 Kolejny, który jest na tyle gó...any w łóżku, że żona nie chce z nim sypiać, więc mu się wydaje, że KOBIETY nie potrzebują seksu i wcale nie są nim zainteresowane 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 13.01.26, 00:36 No z tobą koleżanko na pewno nie warto sypiać... Nie wiem kim tam jesteś w realu, ale jedyne co masz do powiedzenia na tym forum to wylewanie skondensowanego jadu w stosunku do wszelkich mężczyzn, jacy się tu pojawią. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 13.01.26, 00:51 ... a tacy są wspaniali. Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa81 Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 13.01.26, 21:13 riki_i napisał: > No z tobą koleżanko na pewno nie warto sypiać... Nie wiem kim tam jesteś w real > u, ale jedyne co masz do powiedzenia na tym forum to wylewanie skondensowanego > jadu w stosunku do wszelkich mężczyzn, jacy się tu pojawią. Uderz w stół a tiki sie odezwie 😂 Pajacyku, okazy mężczyzn na tym KOBIECYM forum są tak żałośnie śmieszne, że od razu mężczyźni w realu bardziej mi się podobają 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 13.01.26, 08:32 anomaliapogodowa81 napisała: > Kolejny, który jest na tyle gó...any w łóżku, że żona nie chce z nim sypiać, wi > ęc mu się wydaje, że KOBIETY nie potrzebują seksu i wcale nie są nim zaintereso > wane 😂 Oooototo. A kiepski, nudny seks psuje związek i to bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
gatito_z_kato Re: Umęczone żony vs spracowane kunie - walka płc 13.01.26, 12:18 Myślę, że ten dość szowinistyczny wpis ma drugie dno, którym jest gorycz i tęsknota za związkiem, który się chyba nie udał, rozczarował itp. O ile być może wypisane powyżej pragnienia mężczyzn mogą być w miarę realne, to pragnienia współczesnej kobiety - absolutnie nie. Mogę wypowiedzieć się na swój temat i kobiet w moim otoczeniu - wszystkie pracują zawodowo, większość spełnia się w swojej pracy, jeśli są dzieci (i póki są małe to są najważniejsze) to obowiązki są dzielone pomiędzy partnerow, itd. i na pewno nikt z nikim nie walczy o zasoby! Nie mam w swoim otoczeniu nikogo bogatego "z domu", wszyscy dochodzą do czegoś własnymi rękami, wspólnie! Ta "walka o zasoby" to ma być wstęp do podziału majątku przy rozwodzie? Jeśli nawet w Twoim związku jest tak, jak powyżej, to mamy jednostronne spojrzenie, nie wiemy, co na ten temat sądzi Twoja żona. Może ona też jest rozczarowana? Może oczekuje zupełnie czegoś innego? Może powinieneś porozmawiać właśnie z nią, a nie pytać o opinie randomowych kobiet z netu? Czy tu jest jeszcze miejsce na serdeczność, przyjaźń, miłość? Odpowiedz Link Zgłoś