Dodaj do ulubionych

Nuggetsy- jak robicie?

31.01.26, 10:23
Nigdy nie robiłam sama i dziś sobie wymyśliłam.i teraz pytanie, czy fileta z kurczaka zmielić/zblendowac na masę, dać panierkę i usmażyć, czy po prostu pokroić i potraktować jak kotleciki mini po prostu? Co będzie lepsze?
Co do tego, oprócz frytek/gniochi/ziemniaków czy ryżu? Surówka z marchewki i jabłka np?
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: Nuggetsy- jak robicie? 31.01.26, 11:47
      Rzadko robię, jesli juz drobiowe mielone, raczej pozarskie, ale dzieci lubia, wiec czasem zrobie.
      Z przepisu tm, faktycznie podawanie ich z lekkim dipem to dobry pomysl.
    • eliszka25 Re: Nuggetsy- jak robicie? 31.01.26, 11:54
      Robiłam gdy dzieci były małe. Nie mieliłam mięsa, pierś z kurczaka kroiłam na stosownej wielkości kawałki, obtaczałam w pikantnej panierce i piekłam w piekarniku.
    • mariola233 Re: Nuggetsy- jak robicie? 31.01.26, 12:12
      Witaj piękna,ja robię z tego przepisu są pyszne,polecam www.facebook.com/share/p/17i1uYh2Vx/
      • slatynka85 Re: Nuggetsy- jak robicie? 31.01.26, 13:10
        Podobnie zrobiłam ☺️ Kurczaka rozdrobnionego pomieszalam z przyprawami, majonezem i to do ciasta naleśnikowego przyprawionego i na gorący olej.Wyszlo pyszne.
        Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, czerwona papryka słodka, trochę pieprzu cayenne.
    • szmytka1 Re: Nuggetsy- jak robicie? 31.01.26, 12:43
      Ja robię z ciętych w paski
      • slatynka85 Re: Nuggetsy- jak robicie? 31.01.26, 13:11
        szmytka1 napisała:

> Ja robię z ciętych w paski

Cięte w paski to stripsy,o czym też się dziś dowiedziałam 😀
        • szmytka1 Re: Nuggetsy- jak robicie? 31.01.26, 14:10
          Wszystko mi jedno, jak to zwą, mało kiedy robię, jak mnie dziecko uprosi, bo jakoś dużo z tym babraniny
    • elinborg Re: Nuggetsy- jak robicie? 31.01.26, 14:51
      Ja blenduję pierś kurczaka, smaże w panierce z pokruszonych platków kukurydzianych ( część miksuję na pył).
      Takie pokrojone w paski też robiłam, ale to nie nugetsy😉
      • kotejka Re: Nuggetsy- jak robicie? 31.01.26, 16:10
        W kfc nazywaja to bajtsy big_grin
    • mikams75 Re: Nuggetsy- jak robicie? 31.01.26, 16:34
      To zalezy dla kogo. Ja tam wole w kawalku ale jak dziecko bylo male to chcialo tylko przemielone.
    • palacinka2020 Re: Nuggetsy- jak robicie? 01.02.26, 15:05
      Nugetsow nie robie, za duzo pracy. Robie mini kotleciki albo stripsy.
      Kroje piersi z kurczaka na male kawalki, wrzucam wszystko do dosc duzej miski, sypie maka z przyprawami, potem wrzucam tam jajko (do tej samej miski), mieszam a potem duzo bulki tartej i znowu mieszam. Wiem, ze to nie jest najlpeszy sposb panierowania, ale dzieki temu mniej babrania.

Potem smaze w rondelku partiami. Wole w rondelku, bo mniej chlapie niz na patelni.
    • never.surrender7 Re: Nuggetsy- jak robicie? 01.02.26, 17:27
      Nie pamiętam skąd przepis, ale dzieci lubiły i na kinderbalach dobrze schodziły
      - 0,5 kg piersi z kurczaka
      - jajko
      - 3 łyżki jogurtu naturalnego
      - 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
      - 1/2 szklanki bułki tartej
      - przyprawy (sól, pieprz, papryka mielona, oregano)

Piersi pokroić na w miarę podobne kawałki, przełożyć do miski, dodać przyprawy i jogurt - można to zrobić z wyprzedzeniem i trzymać w lodówce.
      Do kurczaka z jogurtem dodać jajko. Kawałki kurczaka obtaczać w płatkach wymieszanych z bułką (można dodać odrobinę przypraw, np. papryki pikantnej). Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st, w połowie pieczenia można przewrócić na drugą stronę, bez termoobiegu nieco dłużej.
      Przepis można traktować orientacyjnie: kurczaka może być więcej lub mniej, można pominąć bułkę lub dodać trochę startego parmezanu lub zmielonych migdałów, można bawić się z przyprawami.
      • ekstereso Re: Nuggetsy- jak robicie? 01.02.26, 17:43
        Tak samo robiłam
    • wapaha Re: Nuggetsy- jak robicie? 01.02.26, 17:39
      robię stale, młody tylko w tej formie zje mięso drobiowe

kroję mięso na medaliony, ubijam lekko pięścią, solę i pieprzę
      obtaczam w jajku
      obtaczam w bułce tartej zmieszanej z płatkami kukurydzianymi drobno zmiażdzonymi-w proporcjach ok 1/3 -1/4
      smażę w głębokim tłuszczu ( masło klarowane)
      i tak co 2-3 dni tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka