laluga Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 14:41 Tak. Lubię takie typowo postne potrawy. Wodę śledziową z ziemniakami i zupę z suszu z kluskami łyżką kładzionymi. Ryba, choć postne, to żaden post bo pyszna. Prawdziwy post to byłby gdybym nie jadła słodyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 14:46 A czemu miałabym pościć? Jestem dzisiaj mniej głodna czy pustka w lodówce? No, nic z tych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 14:57 Tak, jak dotąd, ale zupełnie przypadkiem. Po prostu taki się złożyło, że jeszcze dziś nie jadłam mięsa:p Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 15:07 Przez przypadek tak, dzisiaj będę jadła tylko bezmięsne. Ale musiałam się trochę zastanowić dlaczego pytasz o to. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 16:46 Co za głupota.Schabowy dziś, aaaa udław się nim. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 16:48 o, jaka chrześcijańska postawa, c'nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pyra_w_kraku Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 15:30 W tradycji KK w środę popielcową chodzi o trzy rzeczy: post, modlitwę i jałmużnę postną. Odeszłam jakiś czas temu od dwóch pierwszych rzeczy, ale tę trzecią staram się uskuteczniać. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 15:34 Jalomużnę uskuteczniłam wczoraj ( kupiłam okolicznemu ćpunowi kanapkę i puszkę coli), może się liczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 22:40 sukienkowi sie jalmuzna nie przejmuja tylko krzycza: dajcie nam dajcie nam, wincyj wincyj Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 15:50 Nie. Jestem niewierząca. Ale mięsa nie jadłam Na śniadanie kanapka, na obiad ryba, ziemniaki, surówka (jeszcze bezdomnemu podobny zestaw kupiłam, bo poprosił), na deser lody. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 16:09 Nie. Domyśliłam się ze dzisiaj popielec bo w szkołach dzieci dania postne Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 16:17 Nie i nawet nie wiedziałam że w Środę Popielcową należy pościć.Pomijajac już fakt, że w ogóle nie wiedziałam że dziś jest Środa Popielcowa. Na szczęście nie mieszkam w środowisku, w którym trzeba udawac gorliwego katolika i nie ma żadnej presji , więc temat mnie właściwie nie dotyczy. Ale wiem że w niektórych wsiach czy małych miasteczkach, szczególnie na wschodzie ( choć nie tylko ) to rodzaj luksusu ? Chyba że coś się zmieniło ? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 16:30 > Ale wiem że w niektórych wsiach czy małych miasteczkach, szczególnie na wschodzie ( choć nie tylko ) to rodzaj luksusu ? Taaaa, przychodzi specjalna komisja i sprawdza, co masz dziś na obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 16:46 Najpierw należy sobie zadać pytanie czym jest post ścisły? I PO CO JEST? Za strona eski.pl " Często mylimy wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych z postem ścisłym. Ten drugi jest znacznie bardziej wymagający. W tradycji Kościoła katolickiego post ścisły to połączenie dwóch rygorów: postu ścisłego i postu jakościowego. W post ścisły, który obowiązuje w Środę Popielcową możesz zjeść tylko jeden posiłek do syta w ciągu dnia oraz dwa skromne posiłki „lekkie”. Obowiązuje także całkowita rezygnacja z dań mięsnych. Celem tej praktyki nie jest jednak „dieta cud”. To forma duchowego treningu, która ma wyostrzyć uważność na drugiego człowieka i własne wnętrze." Jeśli ktoś mięsa dziś nie zje, a nawpiernicza się super drogich serów i ryb i zrobi awanturę sąsiadowi to można to zaliczyć jako post ścisły? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 16:47 Nie, nie jestem wierząca, więc niejako z definicji nie dotyczą mnie zasady cudzej religii. Na obiad się właśnie gulasz wołowy zrobił, zaraz będą do niego smażone placki ziemniaczane. I mam jeszcze szarlotkę na deser. Mąż mówił, że w pracy normalnie można było mięso zamówić, ktoś tam brał schabowego np. Dziecko do szkoły wzięło kabanosy i też wątpię żeby ktokolwiek robił jakieś uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 19:48 Nie bo u mnie post zacznie się dopiero w niedzielę. Ale dzisiaj koleżanka w pracy pytała czy środa popielcowa to post i to mi przypomniało, że może w tym roku jakieś większe ograniczenie byś sobie zrobiła. W zeszłym roku tylk kna Wielki Tydzień postanowiłam nie jeść mięsa i słodyczy i było w sumie spoko poza jednym przypadkiem ale w Wielki Piątek postanowiłam dodatkowo nie jeść jeszcze nabiału i to było mega trudne. Pierwszy raz w życiu wypiłam kawę bez mleka i cukru i prawdę mówiąc była ohydna. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 19:55 Tak, poszczę. Byłam też na Mszy. Odpowiedz Link Zgłoś
qrka Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 19:55 Nie jem mięsa, słodyczy, nie piję alko. Z czego mam więc zrezygnować, żeby należycie uczcić ten dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
qrka Re: Pościcie dzisiaj? 19.02.26, 19:44 Oj, aż tak to się nie będę nad sobą pastwić Odpowiedz Link Zgłoś
nieboraczek-raczek Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 20:21 w sumie tak: resztki wyjadamy: ziemniaki plus ser to pierogi, makaron z resztą grzybów, ostatni śledź ze słoika, chleb z cebulą w kościele nie byłam, musiałam wyjechać o tej godzinie Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 21:39 Oczywiście, że poszczę. Tak się roztyłam tej zimy, że dziś walczyłam ze sobą, by nie zjeść knopersa. Póki co nie zjadłam 😭 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Pościcie dzisiaj? 18.02.26, 21:50 Ani dzisiejsza Ash Wednesday, ani Ramadan, ktory sie wczoraj zaczal, nie wplywaja na moje menu, aczkolwiek co jakis czas, sama z siebie i dla siebie robie sobie dzien-dwa fasting. No ale akurat nie dzis Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś