Dodaj do ulubionych

Młodzi z winylami

24.05.26, 21:11
Moja dzieciarnia suszy mi głowę o gramofon i winyle do swoich pokoi i sama już nie wiem, co o tym myśleć. 😅 Pamiętam te płyty z dzieciństwa i szczerze mówiąc nie wspominam ich aż tak dobrze bo płyty się rysowały, igła przeskakiwała, trzeba było bardzo uważać by nie zarysowac . jakie to było szczęście dostać Kasprzaka, a potem jamnika jaka to była wygoda, kiedy weszły kasety, potem CD jak zakochałam się w YouTube i Spotify bo wszystko nagle stało się dostępne od ręki. A te chcą teraz winyle. Może im bym nawet kupiła tyle że to nie są tanie rzeczy .? Jak to wygląda u waszych dzieci? Ktoś kupił i rzeczywiście używają regularnie, czy gramofon stoi potem jako dekoracja i kurz zbiera?
Obserwuj wątek
    • hailey_bieber2004 Re: Młodzi z winylami 24.05.26, 21:37
      Bratanek ma i używa.
    • kura17 Re: Młodzi z winylami 24.05.26, 22:11
      moj syn ma i uzywa - no ale moj maz kolekcjonuje i mamy w domu z 20 ...
      nie kupuj nowego - te sa bardzo drogie, kup vintage, sa duzo tansze - choc sporo drozsze niz kilka lat temu, kiedy nie byly takie trendy ...
    • kropkacom Re: Młodzi z winylami 24.05.26, 22:20
      Ile lat mają te dzieci? Ja bym raczej myślała o gramofonie dla siebie. big_grin Oczywiście jako starsze dziecko miałam. Jakąś tanioszkę (znaczy gramofon w stylu tokarka wink) kupisz ale już płyty nie są tanie.
      • kropkacom Re: Młodzi z winylami 24.05.26, 22:23
        Znaczy zainwestowałabym w dobry sprzęt. Niekoniecznie nowy (jak pisze kura). Chyba, że dzieci nie będą dbać.
        • nieobiektywnie Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 00:34
          Osobiście w ogóle bym nie inwestowała 🤣. Nawet by mi to przez myśl nie przeszło.
    • volta2 Re: Młodzi z winylami 24.05.26, 23:17
      mamy gramofon i winyle z własnego dzieciństwa/bardziej nasto. więc dzieci są oswojone z tym sprzętem od urodzenia. moda na winyle nie robi na nich żadnego wrażenia. (pomijam, że nie słuchają muzyki tak jak słucha ich ojciec). oczywiście nie słuchamy zbyt często, bo aż tyle winyli nie mamy w domu, stare klasyki i ze dwie nowe. nowa muza idzie z różnych źródeł netowych.
      obstawiam, że będzie stał i zbierał kurz
    • kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 19:24
      U mnie syn od zawsze używał gramofonu. Uwielbiał słuchać bajki muzyczne. Winyle z dzieciństwa rodziców smile
      Wolał to niż powtórnie wydane na CD bajki grajki.

Mam solidną kolekcje winyli z lat 80. Większość ówczesnych topowych wydawnictw zespołów rockowych Niełatwo było je zdobyć. Mam do nich ogromny sentyment, a z każdą wiążą się wspomnienia, jak została zdobyta. Bo wtedy te płyty zdobywało się..
      Mam jeszcze płyty swojej mamy- wtedy nazywLy się bigbeatowe.
      I czasami wracam do tych płyt. Obecnie. Bo odkąd weszło CD było to dla. Mnie objawienie. Bez szumów, inna jakość dźwięku (pierwsza wysłuchana płyta to był I koncert fortepianowy Czajkowskiego w wykonaniu M. Argerich).
      Obecnie, związku ze starzeniem sie- wracam czasami do winyli😭

ps. Magnetowid też mam.Plus sporą kolekcję kaset. Video działa na specjalnej przejściówce. Ale że mnie grzyb..
      • mocca26 Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 19:42
        a z każdą wiążą się wspomnienia, jak została zdobyta. Bo wtedy te płyty zdobywało się..

Pamiętam jak przeszłam parę kilometrów na piechotę z rarytasem "londynska" płytą Brygady Kryzys. Bałam się, że ktos mi zgniecie w autobusie big_grin Albo jak wracałam z Kanady z wielką siatą chyba z 10 płyt Pogorelicha i udawałam, że nic nie ważą (rączka siaty przegryzła mi się prawie do kości), bo wtedy byly jakieś inne przepisy dotyczące bagażu. A niedawno (czyli kilka lat temu) tak wiozłam płytę prosto od muzyków - dostałam ją tego dnia kiedy paczki z płytami dotarły do ich domu a ja dostałam pierwszy egzemplarz - nie to, że to była jakaś ceremonia, tylko przywiezli, rozpakowali i byłam ja więc ja dostałam piewrszy.

Teraz też kupuję ale tylko wybrane płyty i jako jakiś gest lojalności wobec artysty.
        Gramofon kupiłam (dzieki kura za porady) ale na razei jest na działce. Cały czas myślę jak zrobić na niego miejsce.
        • kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 21:12
          O. Też mam tę płytę. To był bardzo cenny nabytek.(BK). Dużo wysiłku kosztowało jej zdobycie...
          • mocca26 Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 21:16
            ja całkiem przypadkiem ją zauwązyłam w sklepie na Freta - chyba Helikon się nazywał.
            • kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 21:46
              Helicon.... hm...
          • mocca26 Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 21:20
            ona tosmile

https://images.genius.com/f699eb0f0dffa877ab84166992a990ca.892x892x1.jpg
            • mocca26 Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 21:22
              btw Robert Brylewski obchodziłby dzisiaj 65 urodziny sad
              • kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 21:44
                Fakt.
                Czarna płytę też mam. Pierwsze wydanie.

Kurcze. Koniecznie wypadłam z obiegu muzycznego. Zatrzymałam się gdzieś na 2005 roku. To znaczy wiem co nieco, niektórych rozpoznaje, ale to już nie to. Grzyb, no grzyb ze mnie...

• kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 21:50
                  Nie koniecznie. Gópi słofnik. Ostatnimi laty miało być.

Często można było zdobyć płyty w ośrodku węgierskim, gdy był jeszcze w budynku obecnego hotelu saskiego.. stamtąd mam kilka płyt, bo osoba mi bliska pracowała obok, więc miała oko, gdy coś się pojawiało...
                • mocca26 Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 21:57
                  Czarną oczywiście też mam smile

p.s. ja mam wieloletnią przerwę - z tym, że kiedyś orientowałam się nawet w tym czego nie lubiłam a teraz tylko to co ja lubię, nie wiem co się dzieje obok. To chyba jest spowodowane innymi mediami/nośnikami promocji
                  • kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 22:21
                    Byłam mocno słuchająca różnej muzyki. I orientowałam się dobrze, zwłaszcza, że mam dwóch starszych kuzynów, działających wówczas w tej, jakby to nazwać, branży. I oni mnie wprowadzali w to środowisko (w zasadzie to jestem ich ciotka, co skrzętnie odnotowali i co wzbudzało niedowierzanie. Po prostu pociotki opiekowali się młodsza cioteczkę i czuli się zobligowani dbać o jej edukację muzyczną).
                    Ale słuchałam bardzo różnej muzyki. Np ostatni odswiezylam sobie znajomość z SBB. Kompletnie zapomnianą grupą. Lubiłam ich
                    Tzw zagraniczne zespoły również były słuchane, żeby nie było. W ogóle w tamtym czasie dużo się działo na polskiej scenie muzycznej..
                    Piosenkarzy puszczanych w radio w programie pierwszym, raczej miałam w głębokim poważaniu 🙃 Doceniłam ich później .
                    • mocca26 Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 22:40
                      SBB i Skrzeka oczywiście kojarzę, ale fanką nigdy nie byłam. Fakt, "wtedy" polska muzyka rządziła. I nawet jak słucham teraz, po latach, to rozumiem dlaczego. Przy okazji, moze będziesz wiedziała - kojarzysz taką grupę Radio Warszawa? Prawie nic po nich nie zostało - tylko to po nich znalazłam (muzyka mniej więcej od 25 minuty)

archiwum.artmuseum.pl/pl/filmoteka/praca/paruzel-andrzej-dokumentacja-dzialania-grupy-radio-warszawa

To były niesamowite koncerty
                      • mocca26 Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 22:55
                        I jeszcze to znalazłam. Czasami mam wrażenie, że tlyko ja o nich pamiętam:
                        big_grin
                        www.youtube.com/watch?v=lb3Si-iGrlw

• kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 22:59
                        Też rozumiem, dlaczego ta muzyka rządziła. To był wybuch emocji, w tamtych trudnych czasach. Coś kompletnie innego od (niczego nie ujmując ) grzecznych piosenek.

Radio Warszawa kojarzę z happeningów i elementów muzyki bałkańskiej...
                        • kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 23:02
                          Dokonałam się w swoimch zakładkach. Znasz to?

archiwum.artmuseum.pl/pl/filmoteka/praca/paruzel-andrzej-dokumentacja-dzialania-grupy-radio-warszawa
                          • kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 23:03
                            O raju. Nie doczytałam wcześniejszego postu. Mam to w zakładkach🙂
                            • mocca26 Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 23:06
                              No nie wierzę! Ktoś zna/pamieta Radio Warszawa! big_grin

P.S. byłam na dwóch ich koncertach/przedstawieniahc - jeden w ramach jakiegoś przeglądu, a drugi gdzieś na Pradze (Grochów, Gocław?)
                              • kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 23:08
                                😁
                            • kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 23:06
                              Po prostujak przeczytałam Radio Warszawa, rzuciłam się szukać w swojej ch zakładkach.
                              Kompletnie zapomnianąe dzisiaj. Już bardziej pamięta się pomarańczowa alternatywę ( happeningi).
                              • mocca26 Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 23:12
                                Co ciekawe - oni nigdy nie odcinali kuponów od tego projektu - bylo, minęło, idziemy dalej - dlatego tak mało informacji w tej skarbnicy wiedzy jak internet czy nawet AI big_grin

p.s. pomarańczowa alternatywa i Mayour jakoś nigdy mnie nie przekonywali
                                • kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 23:21
                                  WidziLam ich działanie we Wrocławiu. Z zachwytu nie padlam
                                  • mocca26 Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 23:33
                                    Dla mnie oni, zwlaszcza Mayor byli bardziej szołmenami niż artystami
                                    • kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 23:45
                                      Generalnie obracałam się w kręgu polskiej muzyki rockowej (różnych nurtów). Uczciwie przyznam, że twórczość happeningowa nie do końca mi odpowiadała. Owszem,byłam na bieżąco, ale z reguły bez zachwytow
    • asia_i_p Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 22:01
      Córka ma swój, nowy, czasem słucha, mąż swój, własnoręcznie wyremontowaną Unitrę, sporo słucha. Nawet kiedyś mi tłumaczył, na czym polega to, że te płyty brzmią inaczej i czym ustępują DVD, a w czym mają nad nimi przewagę.
      • kochamruskieileniwe Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 22:28
        M.in. precyzyjnie zapisują falę, dają cieplejszy i bardziej przestrzenny dźwięk (kwesta zapisu niskich i wysokich tonów).
      • riki_i Re: Młodzi z winylami 25.05.26, 23:38
        Tak, dźwięk jest bardziej ciepły i przyjazny w odbiorze , ale.. zawsze nienawidziłem winyli z uwagi na ich niepraktyczność w użytkowaniu, pojawiające się z czasem trzaski etc. Cd i mini disc to bylo imo szczytowe osiągnięcie, mp3 to dla mnie krok wstecz - zwłaszcza że jak się pojawiły empetrójki to ludzie słuchali tego w kloacznym standardzie 128 kb/s . Na szczęście jest teraz FLAC , wcześniej. .wav , więc jak ktoś nie ma gumowego ucha , to daje radę ściągać z sieci rzeczy w bezstratnych formatach. Za winylami absolutnie nie tęsknię i nigdy nie kupię sobie gramofonu (chyba że taki specjalny służący do przegrywania starych plyt na cyfrowe formaty, widziałem ostatnio, taniocha)..
    • novembre Re: Młodzi z winylami 26.05.26, 09:28
      Moj syn kilka lat temu chcial sobie kupic plyte winylowa jakiegos swojego artysty, ale ze smutkiem stwierdzil, ze nie ma czytnika plyt winylowych...
      smile
      Czytnika starzy nie kupili i sprawa padla w zarodku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka