larix_decidua77 16.08.26, 20:58 Najlepiej o fajnych kobietach. Jestem fanką kryminałów, ale teraz potrzebuję czegoś lekkiego, trochę śmiechu, trochę wzruszeń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Polećcie wesołe książki 16.08.26, 21:03 Matka siedzi z tyłu. I kolejne. Mnie dość bawi. Reszta to kryminały, niekryminalnych jakiś nie kojarzę. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Polećcie wesołe książki 16.08.26, 21:11 "Lekcje chemii " Bonnie Garmus. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Polećcie wesołe książki 16.08.26, 21:22 Koźlaczki! Są dwa tomy, opowiadania pisane z punktu widzenia różnych członkiń rodziny, mieszkającej w małym miasteczku, trochę lokalnej polityki, trochę rodzinnych stresów. Przy czym Koźlaczki są wiedźmami, choć całość nie jest taką czystą fantastyką, tylko zwyczajną Polską z dodatkowymi mocami niektórych mieszkańców. Pierwszy tom to "cud miód malina". Autorka ogólnie jest świetna, ale myślę, że inne jej serie nie pasują do Twojego nastroju. Ale jak Ci przejdzie, to kryminały pisze sprawnie. Jej ostatnia trylogia o autorkach ma sporo wątków o kobiecej siłę, o roli dojrzewania, o przyjaźni. Ale część kryminalna może wywoływać flashbacki, to nie są jakieś dziwaczne morderstwa, tylko codzienne, normalne sprawy, także z przemocą domową w tle. Kryminały ale mało krwawe za to z całą gamą pełnokrwistych postaci kobiecych i sporą dawką poczucia humoru to "Dywan z wkładką" i koleje tomy Marty Kisiel. I bardzo ładnie opisana zdrowa miłość małżeńska. Zdarza mi się wybuchać z nagła śmiechem, gdy sobie przypomnę kilka scen z "w cieniu dnia" Mileny Wójtowicz. Też zwykła Polska, w której część ludzi jest nie do końca ludźmi. Ta sama autorka napisała też kilka kryminałów bez elementów nadprzyrodzonych, ale mnie jakoś nie przypasowały. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Polećcie wesołe książki 16.08.26, 21:35 Koźlaczki! Też polecam. Nie doczytałam, że akurat nastrój niekryminalny i poleciłam też Jadowską, ale kryminały. Za to Kisiel polecam: lubimyczytac.pl/cykl/11502/dozywocie oraz lubimyczytac.pl/cykl/25246/cykl-wroclawski Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Polećcie wesołe książki 16.08.26, 22:42 Po "W cieniu dnia" jest jeszcze "W świetle nocy". Wszystkie trzy autorki wymienione przez ciebie bardzo zacne Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Polećcie wesołe książki 16.08.26, 21:26 Jak kryminały-kobiety- wesołe to te dwa cykle: lubimyczytac.pl/cykl/45886/gracje-z-ustki lubimyczytac.pl/cykl/16347/garstka-z-ustki A wesołe i wzruszające i zabawne? To ostatnio przeczytałam to: naiwne, proste i chwytające za serducho: lubimyczytac.pl/ksiazka/5223213/duch-w-szpitalu Polecano na forum było też to: lubimyczytac.pl/cykl/8764/arystokratka ale mnie nie wciągnęło. A Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Polećcie wesołe książki 17.08.26, 13:13 to jest cykl z Brzegu Mileny Wójtowicz Najpierw jest "Post Scriptum" i "Vice versa" z Sabiną i Piotrem (teraz wyszedł trzeci tom "Alter ego"), a potem "W cieniu dnia" i "W świetle nocy", znaczy można czytać dowolnie, ale tak to mamy rozwój bohaterów i orientujemy się na przykład, dlaczego imię Sabiny budzi grozę i podziw w bohaterach "W cieniu dnia" a Kisiel jest świetna, ale akurat kryminały "realistyczne" są nędzne moim zdaniem, ech. za to te książki, które mieszają rzeczywistość i fantasy, są rewelacyjne. cykl z "Lichem" też, choć to dla młodszych czytelników. A Jadowska jeszcze napisała kilka książek z cyklu o Franku i Fince, to niby dla młodszych nastolatków. ale bardzo dobrze się to czyta, wciągające przygodówki ze świata fantasy. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Polećcie wesołe książki 17.08.26, 14:56 Tak, seria fantasy Kisielowej jest rewelacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Polećcie wesołe książki 18.08.26, 11:57 >a Kisiel jest świetna, ale akurat kryminały "realistyczne" są nędzne moim zdaniem, ech. Nie oceniam jakości intrygi kryminalnej, bo niestety mój wewnętrzny historyk liczy daty (i całą resztę) tak, jak inni oddychają, i niestety to psuje przyjemność ze śledzenia intrygi. Ale podoba mi się rodzina Trawnych - konflikty na linii teściowa-synowa i matka-córka, wyzwania wychowawcze ogólnie, a szczególnie w związku z kompletnie różnymi charakterami dzieci, oraz małżeństwo Trawnych z bardzo zdrową miłością, bez zaślepienia, z tolerancją wobec wad. I fakt, że Tereska Trawny w żaden sposób nie jest Mary Sue, ani Sherlockiem Holmesem czy innym geniuszem, bardzo mi odpowiada. Jeśli ktoś chce książek z fajnymi postaciami kobiecymi, to myślę, że cykl o Trawnych się nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca A inne z SQN? 18.08.26, 12:09 jottka napisała: > to jest cykl z Brzegu Mileny Wójtowicz Najpierw jest "Post Scriptum" i "Vice > versa" z Sabiną i Piotrem (teraz wyszedł trzeci tom "Alter ego"), O, dzięki serdeczne! Przegapiłam kompletnie tę premierę. A coś jeszcze z tego wydawnictwa możesz polecić? Tylko nie Mortkę i Kubasiewicz, pierwszego znam, druga mi kompletnie nie leży. A Jadowską mam w komplecie. Może być też dziecięco-nastoletnie, mam dość odbiorców do czytania na głos. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: A inne z SQN? 18.08.26, 15:04 a co czytałaś Kubasiewicz, że Ci nie leży? bo jeśli Jadowska i Wójtowicz tak, to np. cykl o czarodziejce (z Reymonta/ Grodzkiej i Brackiej) nie powinien Cię jakoś szczególnie odrzucać seria z Jagodą Wilk to z kolei dobre przygodówki tak naprawdę, tyle że w sztafażu fantasy, nastolatkom też może się podobać. a do Tereski zniechęciła mnie niekonsekwencja autorki - o rozmaitych cechach bohaterki dowiadujemy się od autorki (że taka szalona i coś tam jeszcze), tylko w fabule niezbyt to widać. i miejscami dowcipy z rzędu żenujących, fabuła kryminalna też się rozpada, owszem. ale ogólnie zaskoczyło mnie, że tak świetna autorka, sądząc po "Dożywociu" czy "Nomen omen", nagle pisze parę poziomów niżej Odpowiedz Link Zgłoś
skorek Re: Polećcie wesołe książki 16.08.26, 21:29 Lekkie, komediowe kryminałki, trochę romans, o kobiecie, która szuka pocieszenia i nowej drogi życiowej po tym, jak ukochany nie zjawia się na ich ślubie: seria "Kalina w malinach" Joanny Szaranskiej (3 częsci): lubimyczytac.pl/cykl/8983/kalina-w-malinach Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Polećcie wesołe książki 16.08.26, 21:38 "Trzech panow w łódce (nie licząc psa)" Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Polećcie wesołe książki 18.08.26, 11:28 "Nie licząc psa" Connie Willis jest jeszcze lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Polećcie wesołe książki 18.08.26, 11:59 Moim zdaniem ciąg dalszy czyli "trzech panów na rowerach" jest lepszy, ale podobno znajduję się w mniejszości z tym zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Polećcie wesołe książki 18.08.26, 15:05 ale ty mieszkasz w Niemczech? bo to wiele wyjaśnia poza tym po polsku bardzo dobry jest stary i z ducha epoki przekład Kazimierza Piotrowskiego i kompletnie nieśmieszny Tomasza Bieronia (tj. trzech panów na łódce), to też może zmieniać optykę. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Polećcie wesołe książki 18.08.26, 16:00 Wszystkie tomy Jerome słuchałam 20 lat temu ze stareńkich taśm ośrodka w Laskach, więc zakładam, że musiał to być stary przekład. I słuchałam przed przeprowadzką do Niemiec, choć fakt Niemcy już wtedy nieźle znałam. Możliwe że to miało wpływ. Ale wiem, że jestem w swojej opinii odosobniona. A właśnie sobie uświadomiłam, że wszystkie trzy tomy mogę przeczytać w oryginale za darmo i zaraz je sobie ściągnę. Szykuje się pyszna lektura. 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Polećcie wesołe książki 16.08.26, 21:49 Joanna Jodełka, cykl Siostry Raj. Kryminały, ale z humorem i bohaterkami kobiecymi, z silnie zarysowanymi charakterami 😊: - Córka nieboszczyka - Pamiętnik karła - Żony Gniewu Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Polećcie wesołe książki 16.08.26, 22:20 To może powrót do Chmielewskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Polećcie wesołe książki 16.08.26, 23:36 seria Arystokratka lubimyczytac.pl/autor/108648/evzen-bocek profesorowa Szczupaczynska lubimyczytac.pl/cykl/13704/profesorowa-szczupaczynska-zofia Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Polećcie wesołe książki 16.08.26, 23:38 ze staroci, nie do konca komediowe ale postac kobieca dobrze zrobiona - seria Nepomuckiej - Malzenstwo niedoskonale Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Polećcie wesołe książki 17.08.26, 07:12 Fiński pisarz Arto Paasilinna o kobietach co prawda nie pisze, ale jest bardzo zabawny. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Polećcie wesołe książki 17.08.26, 14:57 Mieczysław Gorzka "Spadek po mojemu", dawno sie tak nie śmiałam! Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Polećcie wesołe książki 17.08.26, 14:59 I tego samego autora "Klątwa". To jest baśń o bohaterskim rycerzu, ktory podejmuje sie wyzwania aby zdjac klatwe z ksieżniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Polećcie wesołe książki 18.08.26, 11:25 7 babek, 1 dziadek - Maria Pruszkowska Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Polećcie wesołe książki 18.08.26, 11:30 Joanna Chmielewska Wszystko Czerwone, Lesio też jest obłędny. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Polećcie wesołe książki 18.08.26, 15:30 Projekt Rosie Eleanor Oliphant ma się całkiem dobrze Mężczyzna imieniem Ove Odpowiedz Link Zgłoś
leepka Re: Polećcie wesołe książki 18.08.26, 16:08 Jesli o fajnych kobietach to cykl o czarownicach z Lancre Pratchetta ! Dawno sie tak nie smialam czytajac ksiazke Odkrylam Pratchetta pod koniec zeszlego roku, po 50tce i kilku nieudanych probach I kurcze jak to dobrze ze dopiero teraz, bo 20 lat temu nie docenilabym jego ksiazek tak jak na to zasluguja Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Polećcie wesołe książki 18.08.26, 16:57 Olga Rudnicka, cykl o Nataliach - pierwszy tom to chyba "Natalii 5". Odpowiedz Link Zgłoś