Dodaj do ulubionych

(Dawne) fanki Lady Pank

08.10.26, 11:30
Jak tam, obejrzany "Mniej obcy"?
Ja siadłam przed ekranem już wczoraj rano!
Bardzo czekałam na ten film i chociaż wybitny nie jest, ale świetnie mi zrobił jako podróż sentymentalna - o wiele lepiej, niż ten o KSU, być może dlatego, że punk rocka nie słuchałam, a i tamta opowieść wydała mi się zbyt linearna
Tu spodobała mi się linia narracji i ogólnie klimat, myślę też, że odtwórca głównej roli dobrze sobie poradził
Pewnie już do niego nie wrócę, może kiedyś jeszcze raz, żeby obejrzeć już nie samymi emocjami
A Wy jak odbieracie ten film?
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: (Dawne) fanki Lady Pank 08.10.26, 12:13
      "Na czekoladę poczułem chęć,
      Była namiętna, bardzo nieletnia"

Jeśli riki byłby muzykiem to nadawałby sie do tych obleśnych dziadów.
      • dziunia.z.torunia Re: (Dawne) fanki Lady Pank 08.10.26, 12:18
        Myślę o nich/Borysewiczu raczej w kontekście muzyki (i klimatów z młodości)
        Ten tekst Olewicza istotnie jest obleśny, ale nie ujmuje nic kompozycjom i wirtuozerii gitarowej Janka
        • pani_libusza Re: (Dawne) fanki Lady Pank 08.10.26, 19:48
          Serio nie ujmuje? Cóż jak tłumaczenie że on nie molestował tylko stał z boku i się przyglądał
          • memphis90 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 08.10.26, 20:35
            Ale ten utwór nie romantyzuje handlowo pojmowanej miłości, powiedziałbym że przeciwnie.
          • chocolate_dog123 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 08.10.26, 21:51
            "Stała pod ścianą sącząc kakao".
            Kolejny mocny tekst w klimacie.
            • kachaa17 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 07:48
              W tym tekście to o co chodzi?
            • dziunia.z.torunia Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 08:55
              W mojej ocenie to niezręczne/głupie zrymowanie, nie wiem, czy coś się za tym kryje - według Ciebie co?

Poza tym akcja filmu rozgrywa się w czasach, jak zrozumiałam, zanim powstał ten utwór

Zasadniczo nie zamierzam bronić tekstów Lady Pank, bo to w większości nie to obrony
              Ale gra Borysewicza - jednak mistrzowska
            • chatgris01 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 20:01
              chocolate_dog123 napisała:

> "Stała pod ścianą sącząc kakao".
              > Kolejny mocny tekst w klimacie.

A jakie Majka Jeżowska miała mocne teksty!

Hulali po polu i pili kakao,
              hulali po polu i pili kakao,
              hulali po polu i pili kakao,
              hulali po polu i pili kakao.

Tekst pochodzi z www.tekstowo.pl/majka-jezowska/najpiekniejsza-w-klasie
              • tania.dorada Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 20:43
                A to akurat Tuwim, nie pamietam szczsgolow czy to byl zakład czy co, ale chodzilo o to zeby napisac zdanie po polsku ktore brzmi jak jakis egzotyczny język.
          • tania.dorada Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 14:08
            Zawsze mnei zastanawiało dlaczego jesli aktor wciela się w złola lub degenerata to kazdy rozumie że to jest fikcyjna rola ktora nie ma nic wspolnego z tym jaka on jest osoba prywatnie, a jesli piosenkarz spiewa (nierzadko cudzy) tekst to moralnosc wykonawcy jest oceniana przez tenze tekst.
            • hanusinamama Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 14:34
              I ten pisoenkarz jest zmuszony to śpiewać?
              • tania.dorada Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 19:39
                A ci aktorzy są zmuszeni grać te role?
      • kamin Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 22:28
        Lady Pank miało jedna bardzo dobrą płytę - pierwszą. I muzycznie i tekstowo wszystko siedziało. Zamki na piasku, vademecum skauta, fabryka małp, wciąż bardziej obcy, mniej niż zero weszły do klasyki polskiego rocka.
        No a cytowany kawałek jest już z czasów kilkanaście lat późniejszych, jak już ich teksty przestały przekazywać cokolwiek z sensem. Chwilami stawiają wrażenie, jakby autor rymował nie patrząc na sens tego co pisze, poszczególne frazy nie pasują do siebie. No i pojawił się ten vibe starego oblecha i pijaka.
        Więc fanką LP absolutnie nie jestem, bo od 30 lat są beznadziejni. Ale pierwsze kilka lat byli kimś. Szkoda, że przepili swój potencjał.
        • dziunia.z.torunia Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 10:48
          Zgadzam się
          • terazkasia Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:59
            dziunia.z.torunia napisała:

> Zgadzam się

Ja też
          • 152kk Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 13:10
            Też się zgadzam. Zacytowanym "utwór" normalizuje nie tylko prostytucję, co jakiś tam by można było przełknąć, ile prostytucję nieletnich, a nawet handel ludźmi.
            No przepraszam, ale o ile prostytucję dorosłych jeszcze do jakiejś szeroko pojmowanej normy (choć na pewno nie do miłości, nawet tej "handlowo pojmowanej") można zaliczyć, to już to drugie absolutnie nie. Ohydne jest pisanie i śpiewanie o tego typu patologiach, jakby to było o dupie maryni, z udawaną refleksją starego obleśnego dziada, że świat to bagno i każdy się kiedyś ubrudził.
            Nigdy nie zaakceptuję tego typu "sztuki", mnie to po po prostu brzydzi.
            • riki_i Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 14:53
              @ 152kk

Nikogo nie usprawiedliwiam, ale jest takie przysłowie, że "okazja stwarza złodzieja". W Afryce Subsaharyjskiej nawet księża Kościoła Katolickiego i pracownicy misji humanitarnych ONZ robili rzeczy totalnie nieakceptowalne z punktu widzenia prawa i moralności. Jak ludzie wokół głodują, a Ty jesteś przybyszem z innego wymiaru, który może wszystko, to granice nie istnieją. Przypominam sobie reportaż "Gazety Wyborczej" ze Strefy Gazy, jeszcze na długo przed wiadomą napaścią na Izrael i jego wojną odwetową, gdzie reportera idącego nadbrzeżem masowo zaczepiały młode zakwefione dziewczyny szepcząc lubieżnym tonem do ucha "zabierz mnie stąd!". Inna, mniej hardkorowa analogia. Blondyn z Modern Talking koncertujący w Matuszce Rassiji i dziewczyny tancerki przydzielone mu przez organizatorów , przy każdej okazji podchodzące do niego z tekstem "Dieter, fick mich!" (zerżnij mnie!). No owszem, można za każdym razem dostojnie odmawiać, ale jak taka zaczepiająca wygląda jak młoda Amira al-Tawil (olśniewająca urodą księżniczka z Arabii Saudyjskiej, znana na arenie międzynarodowej z działalności charytatywnej), to zdrowy facet ma spore szanse na to, że w końcu się skusi. Mimo, że wiadomo o co chodzi i nie jest to bynajmniej zauroczenie jego urodą ani piorun sycylijski. I oczywiście absolutnie korzystania z takich okazji nie pochwalam, żeby nie było....
              • snakelilith Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 15:36
                riki_i napisał:

>Blondyn z Modern Talking koncertuj
                > ący w Matuszce Rassiji i dziewczyny tancerki przydzielone mu przez organizatoró
                > w , przy każdej okazji podchodzące do niego z tekstem "Dieter, fick mich!" (zer
                > żnij mnie!).

Ten "blondyn z Modern Talking" jest niezwykle obrotnym biznesmenem i jego majątek szacuje się na 135 milionów euro i to pomimo wielu eks partnerek i pyerdyliona dzieci, na które musi łożyć.
                To, że wiele głodnych lepszego życia, mniej lub bardziej utalentowanych kobiet, nie tylko z komunistycznej biedy, szukało z nim kontaktu, jest jakby całkiem normalną sprawą w tej branży. Obiecywały sobie pieniądze i (zagraniczną) karierę. Jak zresztą jego pierwsza żona wannabe piosenkarka (!!!) i modelka Verona Feldbusch. Tu należy się też pytać, kto kogo wykorzystał.
                Nie porównuj go więc do rockowych alkoholików z mentalnością oblecha, którzy mogą być zadowoleni, że mają w wieku Bohlena jeszcze dwie nogi i jakieś tantiemy za utwory sprzed 40 lat.
                • riki_i Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 22:10
                  Wiesz Snejkowa, ja nie wiem, czy biznesmen Bohlen jest wiele lepszy od "rockowych alkoholików". Czytałem książkę Nadji abd el Farrag o kilkunastoletnim pożyciu z nim (w przerwie była m.in. wspomniana przez Ciebie Verona Feldbusch, ślub z nią w Las Vegas i błyskawiczny kosztowny rozwód), no i uważam, że -zwłaszcza z punktu widzenia tutejszych forumowiczek- jest to przemocowy skrajny mizogin , totalnie niewierny, skąpy, no i świnia w stosunku do współpracowników (chórzystom którzy śpiewali za niego falsetowe chórki płacił 150 DM dniówki, a potem kasował cały szmal z tantiem dla siebie). Panią Nadję, którą z uporem nazywał "Naddel" zostawił bez grosza przy duszy, a nawet jak z nim była, to traktował jak służącą, zdradzał hurtowo i nie dawał kasy (zatrudniła się w Toetensen w aptece na pół etatu, dokąd z ultra rezydencji swojego pana jeździła starym rowerem posiadanym jeszcze sprzed "Bohlenowych" czasów, w tym samym czasie na podjeździe stało wiele jego luksusowych bryk, którymi kierować nie miała prawa). Nadja wpadła przy nim w alkoholizm, bo całe dnie siedziała sama w willi, a wieczorami Dieter wychodził rwać świeże mięso do klubów, wpierając swej partnerce, że takich jak ona tam rzekomo nie wpuszczają (miała ojca Murzyna). Reasumując, Bohlen to wyjątkowo obrzydliwa postać i dwóch Janków-alkoholików z Lady Pank to moim zdaniem (choć osobiście ich nie poznałem) znacznie milsze postacie.
    • mysiulek08 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 08.10.26, 19:42
      fanka nigdy nie bylam (w zasadzie od sierpnia 1977 monotematyczna jestem) ale lubie biografie i bardziej z nostalgii zaczelam wczoraj ogladac, zaliczylam 2/3 ale chyba odpuszcze
      klimat/scenografia ok, aktorzy ok, wspomniane wielkie nazwiska polskich muzykow (Mira Kubasinska w neglizu na koniu smile) i tyle, ale rozumiem, dla fanow to ma zupelnie inny wymiar smile
    • kotejka Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 05:33
      Eee nie. Nigdy nie lubiłam. Nawet w latach 80-tych, kiedy byli w zasadzie muzycznym tlem mojego dziecinstwa byli dla mnie letko nieswiezy i oblizgli. Nie czulam. Przy tym teksty banalne na maksa a muzyka irytujaca. Niby skandale dodatkowo mnie zniechecaly. Przez nich nawet ta wersja filmowa o dwoch takich byla dla mnie nie do strawienia. Wolalam czarno biala z kaczynskimi big_grin
      Filmu nie zmecze. Maz natomiast jest sentymentalnym fanem i ma na spotify, jak mu nie daj bog wskoczy podczas jazdy autem, to przelaczam. Najdziwniejsze, ze najmlodszy syn rocznik 2015 uwielbia i z tatusiem szykuja sie na piatkowy seans. Ja wybywam na tance z kobietami big_grin
      • geez_louise Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 09:27
        Miałam to samo. Ten zespół to jeden ze stałych elementów “włączyłam radio albo TV i aż mnie skręciło z niechęci, ale nic innego nie było”.

Najgorsze rzeczy jakie mi się trafiały po włączeniu odbiorników - teatrzyk “O rybaku i złotej rybce” nudny, jęczący, że scenografia i kukiełkami zrobionymi z wyżętych ścierek, program Agrobiznes z wzorcową chlewnią i teledysk Lady spank z tymi marchewkami
        • hanusinamama Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 14:38
          Kurcze lubiłam agrobiznes smile
          • partytura2026 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 16:38
            Piłkarska kadra czeka była lepsza
            • riki_i Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:05
              Najlepsza była księżniczka "Arabela"
              • partytura2026 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 11.10.26, 11:13
                7 życzeń
          • dziunia.z.torunia Re: (Dawne) fanki Lady Pank 11.10.26, 11:27
            hanusinamama napisała:

> Kurcze lubiłam agrobiznes smile

Też lubiłam, oglądałam, chodząc to szkoły na "drugą zmianę" 😄
    • kropkaa Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 09:18
      Nigdy nie rozumiałam i nie zrozumiem fenomenu tego zespołu. Może jakieś zbiorowe zaćmienie umysłów?
      • majenkirr Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 15:53
        Ja też nie🤷🏼‍♀️
      • moni_485 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 11.10.26, 15:02
        kropkaa napisała:

> Nigdy nie rozumiałam i nie zrozumiem fenomenu tego zespołu. Może jakieś zbiorow
        > e zaćmienie umysłów?

A ja zawsze lubiłam i lubię. I przestań obrażać ludzi. Tym bardziej, że rzekomo jesteś wiebicielką tzw. kultury wysokiej.
    • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 14:42
      Lubiłam ich niektóre piosenki, ale nie rozumiem zdziwienia, że nie byli kryształowymi ludźmi i pili, ćpali, sypiali z narzucającymi się panienkami. Nie mam potrzeby oglądania filmu.
    • alpepe Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 16:50
      Mnie dziwi, że kobiety były fankami. Skrajnie chamskie wobec kobiet treści, jakby mi ktoś ścierą walił w twarz. A tu proszę: fanki.
      • dziunia.z.torunia Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 17:01
        Miałam 12-14 lat - mogę się usprawiedliwić wiekiem, że nie analizowałam wówczas ich tekstów (ten o "czekoladzie" jest zresztą dużo późniejszy) i nie miałam świadomości, co wyprawiają poza nagrywaniem?
        Jak wspomniałam w pierwszym wpisie - dla mnie ten film to przyczynek do wspomnienia tamtych czasów no i zachwyt sposobem gry Borysewicza
      • snakelilith Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 17:28
        Bo jesteś za młoda i pławisz się w arogancji później urodzonych. To był ogólnie chamski czas, nie tylko dla kobiet, a artyści oddają tylko rzeczywistość. Ta muzyka miała też inne znaczenie, niż muzyka ma dziś. Ten kierunek muzyczny nie słynął też nigdy z romantycznych i wzniosłych tekstów, a Mniej niż zero było tylko przaśną, polską wersją No Future Sex Pistols. Jak kraj, taki punk. Kryzysowa narzeczona to brutalny opis PRL-u. Jak nie rozumie się tego wszystkiego, to można dziś się moralnie wywyższać.
        I nie, nie byłam fanką, byłam tylko w latach 80 tych już dorosła.
        • mysiulek08 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 18:50
          dobrze to ujelas
      • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 17:53
        A gdzie były takie chamskie treści? Bez przesady. Film Psy z persoektywy jest dla mnie żenujący i nie obejrzę ponownie. Dziś raperzy śpiewają chamskie treści. Poczuł chęć na czekoladę? Poprawność polityczna do przesady.
        • nellamari Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 11:37
          Nie chodzi o czekoladę, tylko o mocno nieletnia
          • dziunia.z.torunia Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 11:56
            Raczej też - rasistowskie
            • nellamari Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:28
              To już kwestia interpretacji.
          • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:07
            Oni byli wtedy młodzi i zakładam, że nie gwałcili młodych dziewczyn, które z nimi sypiały. Poza tym w piosence można użyć słowa, które nie odzwierciedla rzeczywistości dokładnie, a chodziło o młode dziewczyny ze szkół, niekoniecznie nieletnie. Kiedyś był wątek o tym, że dziewczyny w szkołach średnich regularnie współżyją i powinny stosować antykoncepcję. Będziesz wybierała tej dziewczynie partnera, czy może sama zadecydować? Nie współżyłam w szkole średniej, nie byłam fanką jeżdżącą za zespołem i może dlatego piosenka mnie nie oburza. Bardziej oburza mnie mizoginia w "Psach", ale zakładam, że istnieją dziewczyny zachowujące się podobnie jak w tym filmie.
            • nellamari Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:27
              niekoniecznie nieletnie

Tekst: MOCNO NIELETNIA. Mocno, nie lekko nieletnia 16/17 tylko MOCNO.
              • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:33
                To jest tekst piosenki i nie brałabym tekstów piosenek w 100% poważnie. A "u Maxima w Gdyni znów cię widział ktoś" też cię oburza? Bo to ciebie widział? smile Były burdele, prostytutki i gangsterzy, a młodzi mężczyźni pragnęli nieletnich dziewczyn, starzy też.
                • nellamari Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:35
                  Tak stare obleśne ciule pożądające gimnazjalistek mnie oburzają, nawet tylko w tekstach piosenek.
                • riki_i Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:36
                  "Maxim" w Gdyni był fenomenem. To tam Andrzej Korzyński złapał natchnienie do postaci Franka Kimono.
                  • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:48
                    Dziś to ruiny, ale kiedyś bawiła się tam śmietanka towarzyska i nie recytowali Norwida. Każdy rozumny człowiek wie, że istnieje taki świat i trzeba tak socjalizować dziecko, żeby taki świat mu nie imponował, a nie udawać, że tego nie ma.
              • riki_i Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:34
                Nie pochwalam, ale warto zauważyć, że tam kobiety szybciej dojrzewają. Co oczywiście nie jest żadnym usprawiedliwieniem aby biały pan typu Marcin Kydryński sobie z nich korzystał.
                • nellamari Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:36
                  Może fizycznie. Intelektualnie i emocjonalnie 14 latki są wszędzie dzieciakami, a na tyle obstawiam “mocno nieletnia”’
                  • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:45
                    Wolę jednak ludzi, którzy mają wyobraźnię, dystans i nie biorą wszystkiego dosłownie. W PRL-u też cenzurowali. Jako 14 latka byłam dzieckiem, w liceum część moich koleżanek współżyła.
                  • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:56
                    Wiesz, że do zboka Polańskiego dziewczynę zaprowadziła jej matka?
        • riki_i Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:02
          figa_z_makiem99 napisała:

> Film Psy z persoektywy jest
          > dla mnie żenujący i nie obejrzę ponownie.

Znałem masę takich Andżeli.... i nie tylko w Polsce, bo studiowałem w tym czasie w Niemczech i poznałem z autopsji postawy studentek z Europy Wschodniej , film wiernie to odwzorował. Nie ma co teraz wydziwiać, takie były czasy przełomu. Nikt nie zakładał , że po 35 latach będziemy gonili dobrobytem Wlk. Brytanię, a Niemcy zamienią się tu i ówdzie w arabsko-afrykański syf. Były realne możliwości "nieoczekiwanej zmiany miejsc", "przejścia z nędzy do pieniędzy" kupcząc swoim tyłkiem i ładne dziewczyny masowo z tego korzystały - w akademiku w dawnym wschodnim Berlinie tuż przy byłym murze berlińskim, gdzie były pola i szpital psychiatryczny, a dwa przystanki dalej kolejką S Bahn zaczynał się wielki świat , było to widoczne jeszcze bardziej niż gdziekolwiek. Kiedyś może opiszę te 'polowania z nagonką na Niemca z Berlina Zachodniego'. Klimaty filmu "Psy", zresztą nie tylko w wątku Andżeli, niestety opierały się na ówczesnym realu.
          • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:13
            Takie były czasy, były takie dziewczyny i nadal są, muszą też kimś sypiać. Można słuchać Grechuty, bo ma zupełnie inne teksty, a Lady Pank ma inne i byli zapitymi rockmenami, pisali teksty o swojej rzeczywistości. Można nie słuchać, ale śmieszy mnie chęć wyrzucenia tego z przestrzeni publicznej, jakby nie istniało. Istnieje i nie trzeba słuchać, tak jak ja nie słucham rapu.
          • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:19
            Zakładam też, że panowie mogli zmądrzeć i dziewczyny też, nie chcieliby grzebania w przeszłości, bo rzecz działa się za obopólną zgodą. Inaczej jest z gwałtem, ale niektóre kobiety też nie chcą w tym grzebać i trzeba uszanować ich wolę. Udawanie, że tego nie ma i wyrzucanie wszystkich niepoprawnie politycznych tekstów, jak "czekolady" jest cenzurą. Wolę Lady Pank, niż miauczenie panienek.
            • riki_i Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:30
              O tak, Sanah wywołuje we mnie odruchy wymiotne i agresję.
              • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:33
                Dokładnie.
                • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:38
                  I nie chodzi o to, że tamte czasy były dobre i to co się działo, ale poprawność polityczna, że Lady Pank to ćpuny i wszystkie ich piosenki są paskudne, a na przykład Kora zdradzała męża i w związku z tym jej twórczość powinna być zakazana, jest chora. I kiedy ktoś wyobraża sobie, że elf może mieć tylko białą skórę, to jest rasistą....
                  • pursuedbyabear Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 13:06
                    Widziałaś kiedyś w realu elfa?
                    • riki_i Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 13:08
                      Chodzi o przemysł filmowy i robienie czarnych elfów w imię poprawności politycznej
                      • pursuedbyabear Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 14:50
                        Dzięki rysiu, bez ciebie bym się nie domyśliła 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
                    • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 13:15
                      Nie i nie sądzę, żeby ktokolwiek widział poza wyobraźnią. Uważam, że autor ma prawo widzieć w wyobraźni białe elfy, ktoś inny może widzieć czarne i nie w tym problem. Problem zaczyna się wtedy, kiedy ktoś naciska i mówi, że jeśli nie zatrudnisz też czarnych elfów, to jesteś rasistą. Albo jesteś piosenkarzem i nie wolno ci powiedzieć, że Żydzi urządzają dzisiaj holokaust Palestyńczykom, a rockman nie może wyśpiewać, że marzył o nieletniej piosenkarce. To się dzieje po prawej i po lewej stronie. Próbują cenzurować, naciskać, manipulować, zakazywać i nakazywać.
                      • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 13:17
                        Miało być "dziewczynie", a nie "piosenkarce"...
                      • iwles Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 14:06
                        "a rockman nie może wyśpiewać, że marzył o nieletniej"

Ależ może.
                        Tak jak odbiorcy mogą go oceniać przez pryzmat jego marzeń.
                        • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 14:12
                          Oczywiście, że tak i można omijać. Byłam kiedyś ze znajomymi na filmie "Jesteś Bogiem" i wymiękłam w trakcie, wyszłam i do dziś nie rozumiem, co ludzie widzą w takich klimatach. Podobnie jest z Masłowską, a ma fanów.
                        • riki_i Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 14:38
                          iwles napisała:

> "a rockman nie może wyśpiewać, że marzył o nieletniej"
                          >
                          > Ależ może.
                          > Tak jak odbiorcy mogą go oceniać przez pryzmat jego marzeń.

Jego marzeń? Czy marzeń autora tekstu?
                          • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 14:57
                            Niektórzy nie zarejestrowali, że często teksty pisze ktoś inny. Jest książka Whartona "Spóźnieni kochankowie" i z perspektywy czasu wydaje mi się obleśna, tylko facet mógł wpaść na taki pomysł. Czy w związku z tym powinnam ze wstrętem odrzucić jego wszystkie książki? Uważam, że nie.
                            • wapaha Re: (Dawne) fanki Lady Pank 11.10.26, 11:48

> Niektórzy nie zarejestrowali, że często teksty pisze ktoś inny. Jest książka Wh
                              > artona "Spóźnieni kochankowie" i z perspektywy czasu wydaje mi się obleśna, tyl
                              > ko facet mógł wpaść na taki pomysł. Czy w związku z tym powinnam ze wstrętem od
                              > rzucić jego wszystkie książki? Uważam, że nie.

dlaczego?
                              bo wciąż łamie współczesne tabu miłości z dużą różnicą wieku /seksu ludzi starych ? czy seks z osobą niewidomą?
                              niedługo sytuacja podobna będzie ciebie dotyczyła , będziesz starą kobietą uprawiającą seks. Z pewnością ksiązką ta-wyprzedziła swoje czasy , bo nadal świadomość potrzeb i możliwości, cielesności ludzi starych jest tematem wstydliwym i pomijalnym, marginalizowanym ( tak samo jak seks osób z niepełnosprawnością bo mirabelle była niewidoma)
            • majenkirr Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 16:01
              > Zakładam też, że panowie mogli zmądrzeć i dziewczyny też, nie chcieliby grzebania w przeszłości, bo rzecz działa się za obopólną zgodą.

"Mocno nieletnej" panny zgoda nic nie znaczy.
              • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 16:11
                To piosenka, a nie realna sytuacja. Gdybym miała nieletnią córkę i wspolzylaby z kimś za swoją zgodą, nie ścigałam jej partnera. Można zrobić syf dziecku i oskarżyć pana, co zapewne zostałoby naglosnione. Nie odzyskalabym dziecka, znienawidziłoby mnie do końca życia. A czy to pochwalam, to inna sprawa. Uczepienie się słów piosenki jest śmieszne.
              • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 16:19
                Może wybrałabyś sama z kim może sypiać, a z kim nie? Z niepełnoletnim ok, a z pełnoletnim nie? Byłaś kiedyś mloda? Ja tak i gdybym chciała pójść z kimś do łóżka, nikt by o tym nie wiedział. Tym bardziej gdybym miała powalonych rodziców.
      • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 18:00
        Mają parę fajnych piosenek. Oddzielam sztukę od życia artysty, inaczej musiałabym słuchać miauczących panienek z dobrego domu. A Witkacy i inni?
        • mysiulek08 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 18:52
          zgadza sie 100/100
    • partytura2026 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 18:34
      Zawsze tam gdzie Ty i Zamki na piasku - dwie ważne dla mnie piosenki.
    • czekamnawiatr Re: (Dawne) fanki Lady Pank 09.10.26, 19:18
      Obejrzałam. Święty Borysewicz, po prostu święty. Bleh.
      A byłam fanką, " Mała wojna" to jedna z moich ukochanych piosenek. Muzykę lubię, filozofii życiowej tych panów nie trawie. Film jest tak przelukrowany że aż musiałam w trakcie zjeść ogórka kiszonego.
    • bazia_morska Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 11:19
      Nie byłam fanką (urodzona w połowie lat 70 byłam za młoda), starsi koledzy słuchali The Police wink
      Podoba mi się gra aktorska chłopca, młodego Borysewicza.
      • riki_i Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:14
        Przede wszystkim był to sztuczny projekt Borysewicza i Mogielnickiego, do którego dobrano muzyków i wokalistę (btw gościa z wojskowego zespołu i z młodzieńczym epizodem występów na festiwalu w Kołobrzegu). Mogiel dla ówczesnych nastolatków był starym dziadem, do tego z obfitą przeszłością w gierkowszczyźnie i jego teksty nie były "autentycznym wyziewem z trzewi ówczesnej młodzieży". Podobnie Olewicz, nadworny tekściarz Zdzichy Sośnickiej i współtwórca kariery solowej Krzysztofa Krawczyka ("Pamiętam Ciebie z tamtych lat", "Jak minął dzień"...). Prawdziwą , autentyczną erupcją głosu pokolenia był "Oddział Zamknięty" z Krzysztofem Jaryczewskim i ich fenomenalna pierwsza płyta. Potem oczywiście również i ten podmiot utonął w gorzale.
        • figa_z_makiem99 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 13:57
          Krawczyk śpiewał dla starszych ludzi, po latach uważam, że Zdzicha była niedoceniona, a miała potężny głos. Pamiętam Kobranockę, T love, Sztywny Pal Azji, Lady Pank, byli przeciwwagą dla grzecznej TVP.

• zanetka.x Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:22
      Borysewicz miał siostrę, ale w filmie to zataili - ciekawe dlaczego?
      • riki_i Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 12:31
        Pewnie się nie zgodziła na jej wątek, albo Borysewicz ją wykreślił ze scenariusza.
    • volta2 Re: (Dawne) fanki Lady Pank 10.10.26, 17:55
      film mocno taki sobie, myślałam że to fabuła, wywiady z zespołem, artystami, rodziną czy znajomymi. a to była fabuła, nie żałuę czasu, jaki mi zabrał, ale poszperam jeszcze w necie by zweryfikować biografię (wątek brata bardzo ciekawy, no i matki choroba, potraktowana jako coś zastanego, z którym borysewicz, jako gwiazda i pewnie z dużymi mozliwościami, mogła się zainteresować leczeniem (no chyba że było, że się nic już nie da)

LP słuchamy na co dzień, mamy winyle i je puszczamy, osatnio "byliśmy" u Maxima w Gdyni, wczoraj we wrocławiu oglądaliśmy mural wymalowany z okazji premiery? filmu. teksty nie są chłopaków (może jakieś są?), ale są doskonałe na tamte czasy, rozkminianie ich z dzisiejszej perspektywy nie ma żadnego sensu. bawią mnie napuszone slowa krytyki o starych obleśnych dziadach, choć borysewicz mógł być sam wtedy jeszcze nieletni, jak to grał (śpiewał chyba nieco starszy panas).
      • b.kosovska Re: (Dawne) fanki Lady Pank 11.10.26, 22:11
        Niezły.Tak się wtedy grało i śpiewało. Ematkowe politpoprawne boysbandy to była dopiero pieśń przyszłości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka