Dodaj do ulubionych

Pranko ubranek

07.06.06, 19:49
No dobra pokupowałam te śliczniutkie ciuszki teraz należałoby je wyprać. A wiec doradźcie pralka czy ręcznie pranie? Czy mam oddzielać białe od kolorowych (ale te kolorki są bardzo delikatne) żeby nie farbowały (ale chyba nie farbują) i jaki proszek jelp czy lovella. To pierwszy dzidziuś i jakoś tak a nie poradna jestem (ale się uczę). pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sheer.chance Re: Pranko ubranek 07.06.06, 20:04
      Jezeli chodzi ci o pranie (bo co do 'pranka' nie mam zdania), to wrzuc do
      pralki, hurtem, skoro kolory sa delikatne i uzyj ktoregokolwiek proszku/plynu
      dla niemowlat. Powinno wystarczyc. No chyba, ze lubisz sobie dodawac
      bezsensownej pracy, to wtedy reczniesmile Pozdrawiam
    • agulkins Re: Pranko ubranek 07.06.06, 20:07
      ja prałam ciuszki w proszku "dzidziuś" w pralce oczywiście bo przecież później
      nie będziesz miała czasu nawet na takie pranie nie mówiąc już o praniu ręcznym,
      też kupowałam ciuszki w kolorach pastelowych i prałam je wszystkie razem, jeśli
      masz wątpliwości co do jakiegoś ciuszka w intensywniejszym kolorze to zmocz go
      oddzielnie w ciepłej wodzie i sprawdz czy nie farbuje smile)
      • kikaaaa Re: Pranko ubranek 07.06.06, 20:14
        pierz w pralce bo ręcznie mozesz dobrze nie wypłukać
        ja kolory prałam z białymi i nic nie zafarbowało
        Miłej zabawy
        mi sprawiło ogromna przyjemność pranie
        a potem prasowanie tych maleńkich ubranek
      • reniatoja Re: Pranko ubranek 07.06.06, 22:26
        w ciepłej wodzie z proszkiem - mydłem, bo czasem farbuje dopiero w mydlinach, a
        w samej wodzie nie.
    • figrut Re: Pranko ubranek 07.06.06, 21:05
      > doradźcie pralka czy ręcznie pranie?
      Hi, hi..., widać że to Twoje pierwsze dziecko jeśli masz taki
      problem. Póki masz jeszcze tyyyle wolnego czasu, to sobie to ręcznie wypierz na
      ten pierwszy raz. Zaręczam Ci, że jeśli twoje maleństwo będzie bardzo
      absorbujące [a takich jest większość], to wszystkie ciuszki będziesz wrzucać do
      pralki nie dzieląc na kolory jeśli jak sama piszesz - kolory takie delikatne i
      będziesz wykradać czas kosztem własnych posiłków [o ile będziesz go mieć na
      posiłki] żeby je powiesić. No, chyba że będziesz mieć kogoś do stałej pomocy na
      pierwsze tygodnie - czego z całego serca Ci życzę.
    • agni71 Re: Pranko ubranek 07.06.06, 23:04
      w pralce - lepiej wypłucze proszek lub płyn. Ja przez pierwszy miesiąc życia
      dziecka używam płynu Lovela, póżniej przechodzę na proszek. Jelp moje dzieci (a
      przynajmniej jedną z córek) uczula. Do tego Lovela (proszek) ciut tańsza od
      jelpa i lepiej dopiera, ubranka są po niej miększe (nie używam płynów do
      płukania dziecięcych rzeczy). Jeśli masz pralkę z opcją dodatkowego płukania,
      to nie zaszkodzi włączyć.
      Białe rzeczy spokojnie możesz uprać razem z pastelowymi kolorami.

aga
    • blaszany_dzwoneczek Re: Pranko ubranek 07.06.06, 23:32
      Należy włożyć ubranka do praleczki, nasypać proszeczku dla niemowlątek i zrobić
      pranko, a potem rozwiesić na suszareczce. Można też zrobić pranko rączkami.
    • malgosiek2 Re: Pranko ubranek 08.06.06, 04:50
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=19925071&a=19925071
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=19925071&a=19925071
      ---forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=19925071&a=19925071
      Maksio ma już
    • malgosiek2 Re: Pranko ubranek 08.06.06, 04:51
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=34712891&a=34712891
      • emikap1 Re: Pranko ubranek 08.06.06, 09:37
        Ja już poprałam wszystko, choć to 35 tc. Pranie robiła za mnie pralka, ubranka
        nie zafarbowały. Polecam proszek "Dzidziuś", jest wyjątkowo delikatny i ma
        mydlany zapach. Poza tym za 1,5 kg proszku zapłaciłam niecałe 8 zł. Znalazłam
        dużo opinii, że te droższe proszki typu "Lovella" czy "Jelp" wbrew pozorom
        potrafią uczulać. Ja uważam jednak, że to indywidualna sprawa zależna od
        organizmu. Ale "Dzidziusia" w razie czego nie będzie żal wyrzucić jakby uczulił
        a taki za 20 parę troszkę żal. Ale nie słyszałam aby ktoś nie był zadowolony
        z "Dzidziusia". Niezapomnij poprasować ubranek od wewnątrz aby wysoka temp.
        dodatkowo "odkaziła" materiał.
        Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka