edyta9936 20.06.06, 15:38 Pomóżcie....nie chciałabym dać synkowi imienia typu np. Piotr, Darek itd.....jestem przed rozwiązaniem i kurcze nie możemy się zdecydować....Z góry dzięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luna333 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 15:41 skarbczyk imion www.skarbczyk.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 16:32 Ten skarbczyk jest super. Z oryginalnych imion najbardziej spodobały mi się takie: Agaton, Balbin, Blizbor, Cierpisław, Dadźbog, Dzierżykraj, Fortunat, Gorgoncjusz, Karp, Krzywosąd, Matron, Nosisław, Prosimir, Przedpełk, Telesfor, Zbylut i Zefir. Moim faworytem jest Nosisław Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta80 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 15:41 Witam kazde imię jest ladne jak sie ładnie wymawia ,ale ładne jest moim zdaniem Bartosz zdrobniale Bartek ,Krzys ,OSKAR,KACPER ,TO SĄ MOJE MAM NADZIEJE ZE JAKIES SOBIE UPODOBASZ POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 15:44 A my mamy obstawione od dawna Maksymilian i Sergiusz Chyba nic sie u nas nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
monikarz Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 15:44 polecam tą stronkę - skarbczyk mój synus bedzie miał na imię Tymoteusz - nie wiem czy to oryginalne, ale nam się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 15:47 NABUCHODONOZOR...nikt takiego nie ma, dzieciak będzie wielce oryginalny.... Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 15:51 Koleżanka ma syna Doriana... Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 17:44 Znam trzech małych Dorianów, nic w tym oryginalnego Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 16:00 Spycisław i Strzeżywoj - prawda że oryginalne? Odpowiedz Link Zgłoś
belen73 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 16:04 Bazyli. A jak córka to Bazylia. Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa A może Kolendra?? 20.06.06, 16:06 Zaczyna się tu komedia... PIszcie piszcie Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: A może Kolendra?? 20.06.06, 16:10 Cynamon dla chłopca - ślicznie tak nieprawdaż? Papryka dla dziewczynki - takie mocne, pieprzne imię, zdrobniale Papka Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: A może Kolendra?? 21.06.06, 11:14 znam chłopca Cypisa tak mi sie skojarzyl i znam Justyna, czyli Justyn Odpowiedz Link Zgłoś
kulawa.stonka Zygfryd 20.06.06, 16:11 Tak wabi się pies mojego wujka. Ale dla synka też może być????? Odpowiedz Link Zgłoś
mysia125 Re: Zygfryd 20.06.06, 22:10 No. Zwlaszcza, ze tak ma na imie moj tesc. -------------- Kasia & Felix 23/01/2005 Felix for beginners Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 16:33 belen73 napisała: > Bazyli. > > A jak córka to Bazylia. W tym skarbczyku imion nie ma Bazylia jest Bazylissa - prawie jak Bazyliszek Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 16:12 Ja mam Tycjana. Młodszy miał być Eliaszem [dla mnie piękne, biblijne imię], ale rodzina się zbuntowała i został bardzo ostatnio oklepanym Oliwerem. Z wcześniejszych typów Sergiusz bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
belen73 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 16:15 Ja jednak stawiam na Bazylego. Takie arystokratyczne, ale można mówić też Bazyl na przykład. Albo Scholastyk, wtedy dziecko ma szanse osiągnąć sukcesy w szkole ... Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzdoner Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 18:03 jak jest Tycjan, to do rodzinnego kompletu brakuje: Gencjana, Cyjana, ew. Benzena ...a dziewczynka - Naftalinka Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 19:01 grzegorzdoner napisał: > jak jest Tycjan, to do rodzinnego kompletu brakuje: Gencjana, Cyjana, ew. > Benzena ...a dziewczynka - Naftalinka No wiesz, dziewczynka ma jak na dzisiejsze czasy dość oklepane imię Klaudia [choć 16 lat temu nie było tak popularne]. No, a jeśli Tycjana łączysz z związkami chemicznymi a nie malarstwem, to może Katarzynę umieścisz wśród chorób [łącznie z katarem], a Annę z kaszką manną w zestawie produktów zbożowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi zamiast Cyjana to CycJana 20.06.06, 21:24 pseudonim artystyczny by dziecko mialo z glowy od razu Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: zamiast Cyjana to CycJana 20.06.06, 22:26 Bardziej obstaję za Sutek..cośtam. Big Cyca już mamy i to się przejadło:}}} Odpowiedz Link Zgłoś
bossmaan Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 21.06.06, 08:23 > to do rodzinnego kompletu brakuje: Gencjana, Cyjana, ew. > Benzena ...a dziewczynka - Naftalinka idac tym tropem dodalbym jeszcze Cyklopentanoperhydrofenantren, to dla chlopca oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
sineira Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 16:25 Zanim nadasz dziecku "oryginalne" imię zastanów się, jak będą je przyjmować jego rówieśnicy. Możesz skrzywdzić dzieciaka, nadając mu dziwaczne imię będące przyczynkiem do nieustannych kpin. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 17:46 Rówieśnicy będą każde imię przyjmować zupełnie normalnie, bo przecież nie mają pojęcia, które imiona są rzadkie, a które popularne, za to rodzice owych rówieśników mogą sobie przy dzieciach pozwalać na kretyńskie komentarze, które dzieci podłapią na pewno. Dzieci nie są wredne same z siebie, mają to po starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut dorianne, całkowicie się z Tobą zgadzam 20.06.06, 18:19 Sama mam oryginalne imię jak na czasy sprzed 35 lat - Angela. Żadne dziecko w przedszkolu ani w podstawówce nie uważało go za dziwaczne [od czasu moich urodzin ludzie w moim środowisku zdążyli się przyzwyczaić, więc im też nie wydawało się dziwne]. W 7 klasie podstawówki przyszła do szkoły nowa nauczycielka, która po usłyszeniu jak mam na imię oznajmiła "aaa, rodzice z wygórowanymi ambicjami, arystokratkę chcieli mieć". Od tej pory dzieciaki nazywały mnie "arystokratką" , jedna głupia wypowiedź [pedagoga???] ośmieszyła moje imię. To samo było z chłopcem z zespołem downa, dzieciaki nie zdawały sobie sprawy z jego odmienności, do czasu aż znalazła się jedna "mądra" mamuśka, która widząc, że jej córeczka podchodzi do tego chłopczyka, szarpnęła ją za rękę i skomentowała że "z mongołem jej się bawić nie wolno, bo nigdy nie wiadomo co takiemu do łba strzeli". Od tamtej pory dzieci się z Krzysiem nie bawiły. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: dorianne, całkowicie się z Tobą zgadzam 20.06.06, 20:17 To potwierdza tylko teorię, że ludzie rodzą się mądrzy, ale z wiekiem niestety głupieją... Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 16:28 A mi się jeszcze bardzo podoba Julian ale mój mąż nie jest zadowolony z tego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 17:23 Wyżej się pośmiałam trochę a teraz na serio: może Stefan(Stefanek, Stefcio), Józef(Józio, Józinek) - nie wróciły jeszcze w pełni do łask, co pewnie jest kwestią czasu, jak w przypadku Stasia czy Franka - więc póki co jeszcze oryginalne, a normalne i z klasą. A Stefanek to mój chrześniak. Odpowiedz Link Zgłoś
30mama Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 18:05 jeżeli chodzi o mnie to podoba mi się imię: Marcel,Oliwier i Maks(maksymilian) Odpowiedz Link Zgłoś
julia_uk Do blaszanego dzwoneczka 20.06.06, 18:21 Nie szkoda Ci czasu na takie glupoty?Jak nie potrafisz pomoc to po prostu sie nie udzielaj.Zajmij sie czyms pozytecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Do blaszanego dzwoneczka 20.06.06, 18:37 O co Ci chodzi? Wyżej trochę się pośmiałam, bo takie niezłe imona znalazłam w tym skarbczyku imion, co któraś link podała. Ludzie, czy już pożartować nie można - nawet w takim swobodnym temacie? Przecież to chyba oczywiste, że nie polecam ne serio imienia Dzierżykraj czy Gorgoncjusz. A mój ostatni post był zupełnie na poważnie, jeśli nie zauważyłaś, i zaproponowałam tam dwa imiona zupełnie serio. trochę poczucia humoru, dziewczyny, naprawdę nie zawadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Do blaszanego dzwoneczka 20.06.06, 21:27 Nie przejmuj się, dzwoneczek, niektorym w ciąży odbiera rozum - w końcu to stan "błogosławiony", więc trzeba zachować absolutną powagę sytuacji i godność osobistą... Odpowiedz Link Zgłoś
julia_uk Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 18:25 Dorian to piekne imie.Znacie historie Agnieszki,mamy aniolka Dorianka z tego forum?Dla mnie to imie stalo sie wyjatkowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 18:44 Kornel, Tymoteusz, a z bardziej oryginalnych; Zachary (Zacharek) - coraz bardziej mi się podoba. A jaka jest twoja decyzja po tych wszytstkich propozycjach. które padły tutaj na foum?? Odpowiedz Link Zgłoś
dodkowska Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 18:51 np.remek, eryk , ariel, ksawery Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 18:58 Ignacy, Kajetan, Nikodem. Nie są to bardzo oryginalne imiona, ale na pewno nie często nadawane . I przede wszystkim ładne są (w moim odczuciu estetyki). Odpowiedz Link Zgłoś
nati_28 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 19:06 Zapomniałam o Ignacym (Ignaś), też coraz bardziej mi się podoba. I Ksawery-też ślicznie Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_k Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 20.06.06, 22:30 Zajrzyj na forum "Wszystko o imionach": forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=12924 Odpowiedz Link Zgłoś
lunarei Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 21.06.06, 10:52 Znałam kiedys bliźniaków: Narcyza i Hiacynta. Obleśni, grubi faceci. Koleżanka syna nazwała Gracjan. Ciekawe co z niego za bydlątko wyrośnie Odpowiedz Link Zgłoś
misspigy Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 21.06.06, 11:25 a u nas w lokalnej piaskownicy aż roi się właśnie od "oryginalnych" Cyprianów, Kajetanów, Franków, Gracjanków, Kacprów, Oliwierków, Alanków oraz jest osobnik, do któego mama zwraca się per "Kejl"... Mój młody jest natomiast zapisany do przedszkola i niedawno wywieszono listę - jest na niej i Dorian i Ignacy i Antek i wszystkie wyżej wymienione Kacpry, Tymoteusze itp. A w kwestii Doriana - brrr dla mnie to imię kojarzy się tylko i wyłącznie z powieścią Wilda "Portret Doriana Graya" i stąd imię jest dla mnie przerażające... Zwłaszcza, że sąsiadki wnuk to Dorek... jest mały, wredny i dokuczliwy - przezywamy go Dorek - Odorek )) My - kiedy wszyscy pytali nas o imię dla dziecka odpowiadaliśmy: Wezuwiusz... heheh a tak naprawdę to daliśmy na imię Przemek i w epoce Kacprów i Oliwierków to dopiero rzadkie i oryginalne imię!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 21.06.06, 12:19 misspigy napisała: - przezywamy go Dorek - Odorek )) Przezywacie go. To ty przedszkolakiem jesteś ? Odpowiedz Link Zgłoś
krystynkaw1 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 21.06.06, 11:19 Moze Bazyl? sympatyczny miś koala z filmu "Dżungla" Odpowiedz Link Zgłoś
misspigy Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 21.06.06, 11:29 hehe w moim regionie "Bazyl" to określenie na kogoś szczególnie brzydkiego ... Odpowiedz Link Zgłoś
agusia19-84 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 21.06.06, 13:03 Moje typy to Nikodem, Szymon, Seweryn, Samuel, Nataniel, Mikołaj, Oliwier, Igor też nawet nawet... Jak na razie to tyle mi przyszło do głowy... A w brzuszku i tak nosze córeczke Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka002 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 21.06.06, 13:47 mi się podobają: Olaf, Wiktor, Igor, Mikołaj, Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka002 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 21.06.06, 13:48 a moja kumpela ostatnio dała na imie swojemu potomkowi : TYMON, też oryginalne Odpowiedz Link Zgłoś
dradam2 Mieszko 08.07.06, 20:33 nie jest orginalne ( czterech, co najmniej krolow,rownorzednych w historii Polski). Ale dobrze przyjmuje sie w Kanadzie. Pozdrawiam dradam 1/2 +2 Odpowiedz Link Zgłoś
krtek7 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 11.07.06, 10:59 Bonawentura )) Bardzo oryginalne! Albo wzorem Amerykanów: a/.nazwy miesięcy, np. April (Kwiecień) - ładnie? Albo jak kwiat (Lilly Rose) albo jak owoc (Apple- moje ulubione imię), b/. w USA zdarzało mi się spotkać dzieci które miały na imię tak jak nazywają się stany, np. chłopczyk imieniem Dakota - kwestia gustu.... Oryginalnie napewno! Po Polsku np. Szczecin, Szczecin Nowak )) Oryginalnie, a jakże! c/. dla dziewczynki imię chłopięce albo dla (rzadko)dziewczynki chłopięce (dziewczynka George - spotkałam w UK, imiona uniwersalne, jak np.Sammy) W Polsce to nie przejdzie Propozycja bardzo jezzie: MIESZKO - przepięknie, oryginalnie baardzo i ma korzenie a to dziś bardzo ważne i trendy jest! Odpowiedz Link Zgłoś
krtek7 Re: Jakie oryginalne imię dla synka? 11.07.06, 11:01 Jeszcze mi się przypomniało fajne imię : Wojmir - suuuper! Odpowiedz Link Zgłoś