Dodaj do ulubionych

CD dla dzidziusia

IP: *.* 01.09.01, 20:45
Stwierdzono, że już podczas życia w łonie matki dzidziuś reaguje na ulubione melodie. Podobno noworodki mają swoje ulubione melodie przy których się uspokajają, lepiej im się usypia czy ssie. Czy słyszałyście o płycie CD (np. składance) wydanej specjalnie dla niemowlaków???
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: CD dla dzidziusia IP: *.* 01.09.01, 22:12
      Hm... ja czytałam o tym, że niemowlę reaguje na melodie znane mu z czasów prenatalnych, bo przywodzą mu wspomnienie tego ciepła i bezpieczeństwa w łonie matki. Myślę, że niegłupio byłoby samemu zmontować sobie składankę, a nawet dwie.Jedną uspokajającą, na czas, kiedy odpoczywasz, próbujesz się zdrzemnąć - tak, żeby maleństwu kojarzyło się z relaksem. A drugą wesołą, kiedys robisz rózne rzeczy w dobrym humorze. Chociaż, nie wiem, czy nie zadziała to odwrotnie, z tego co pamiętam, moje maleństwo w brzuchu spało jak się poruszałam, a zaczynało się uaktywniać, kiedy siadałam lub kładłam się.Mysle, że nie ma co katować sie muzyką, której nie lubisz, bedzie cię drażnic, a co za tym idzie, maluch w brzuchu też bedzie rozdrażniony. Powinnaś słuchac tego, co lubisz, no, chyba ze jest to haevy metal ;) - tu miałabym watpliwosci, czy jest to muzyka dobrze wpływająca na dzieci w brzuszku, ale kto wie ?Pozwole sobie podać Ci mój prywatny zestaw "energetyczny":1) Roy Orbison "Anything you want"2) Westlife "Uptown girl"3) Monthy Python "Always look on the bright side of life"4) Bobby McFerrin "Don"t worry, be happy"5) Vonda Shepard "Tell him"6) Savage Garden "Lemon tree"7) Liquido "Narcotic"i wiele innych, ale w tej chwili te akurat mam właczone.No i hymn "wzorcowych gospodyń : Elektryczne Gitary "Przewróciło się" :lol:Gdybym miała wybierać uspokajacze, to byłoby troszkę trudniej, ale na pewno:1) Eric Clapton "You look wonderful tonight"2) John Lennon "Beautiful boy", "Woman", "Jealous gay".
    • Gość: guest Re: CD dla dzidziusia IP: *.* 02.09.01, 08:10
      Czesc...... Ja mam plyte CD dla specjalnie dla niemowlaczkow stymulujaca ich rozwoj (podobno)...no coz moj 7 miesieczny dzidzius czasmi jest zadowolony jak ja slyszy , czasami nie...zalezy od dnia...aaaa zapomnialam dodac ze to Beethoven specjalnie dla dzieci...wejdz na strone www.buidyourbabysbrain.com...tam sa roznego radzaju plytypozdrawiam Anita
      • Gość: guest Re: CD dla dzidziusia IP: *.* 02.09.01, 11:40
        Dziekuje dziewczyny za odpowiedz!Anito, niestety nie moge wejsc na ta strone: www.buidyourbabysbrain.com :(
      • Gość: guest do Anity ... IP: *.* 02.09.01, 11:44
        Dzięki! Już weszłam!Poprostu brakowało mi literki "l" w słowie build :)www.buildyourbabysbrain.comPozdrawiam
        • Gość: guest Re: do Anity ... IP: *.* 02.09.01, 12:24
          Sorry...To dlatego, ze sie spieszylam...... Mam nadzieje, ze cos wybierzasz dla dzidziusia...te plyty sa do kupienia w Polsce..Pozdrawiam...Anita
    • Gość: guest Re: CD dla dzidziusia IP: *.* 02.09.01, 13:37
      Mnie mąż kupił ostatnio w Makro kompakt relaksacyjny Mother&baby wydany przez essential music i nawet sobie go czasem podsłuchuję. Ciekawe jest to,że w sporą cześć meloddi wplecione jest bicie serca, a ponoć to najbardziej uspokaja maluszka. Mam nadzieję, że się sprawdzi i po porodzie.Pozdrawiam!
    • Gość: asia_t Re: CD dla dzidziusia IP: *.* 03.09.01, 12:05
      Gosiuja slyszalam, ze dobrze jest ksztaltowac u dzieciaczkow sluch absolutny przy pomocy muzyki Mozarta. Ja tam ja lubie, wiec czasem moim maluchom puszczam. Czy one to lubia, trudno powiedziec... po czym ma sie objawiac niezadowolenie dziecka ze sluchanej muzyki??? kopniaczkami? moje kopia,jak sie mamusia wreszcie polozy,zeby odpoczywac... papa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka