IP: *.* 25.10.01, 19:57
Ktoś zna, stosuje, ma doswiadczenie? Napiszcie słowko.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: TAI-CHI IP: *.* 25.10.01, 21:17
      kiedys... ale trzeba trafic na naprawde dobrego nauczyciela a o to wcale nie tak latwo, w wawie znam paru, jeden chyba jezdzi tez do krakowa i wroclawia albo poznania - musialabym zapytac, moge polecic. globalnie tai chi jest sztuka walki, nie globalnie pozwala utrzymac cialo w dobrej formie do poznej starosci, umysl tez. podobnie jak dobrze i odpowiednio cwiczona joga, ktora jednak sztuka walki nie jest. obywie wymagaja poswiecenia i pelnej koncentracji.pozdro. j.
    • Gość: guest Re: TAI-CHI IP: *.* 26.10.01, 09:34
      Rozumiem, że chodzi ci o jakieś konkretne przykłady z "życia wzięte", bo o samym Tai-chi jest bardzo dużo stron na internecie. Mój mąż ćwiczy od 10 lat styl Yang. Po wypadku samochodowym miał zmiażdżoną prawą rękę, cudem uratowaną. W zasadzie miał ją mieć amputowaną. Nie ma łokcia, tylko dziwną rekonstrukcję. Nie zginał ręki i lekarze orzekli, że nigdy jej zginać nie bęździe. Rehabilitacja według nich też niewiele by dała. Z taką oto ręką zapisał się na Tai-chi. W tej chwili ma w pełni władną rękę, nie może jedynie się na niej podciągać, czy też nosić jakiś dużych ciężarów.Uważam, że Tai-chi pomogło mu bardzo w rehabilitacji ręki, a w tej chwili służy już innym celom, bo faktycznie jest to sztuka walki. I tak jak napisała jojo sprawia, że człowiek jest flexible do późnej starości.
    • Gość: guest Re: TAI-CHI IP: *.* 26.10.01, 12:45
      Dzięki jojo i Ina.Tai-chi bardziej mnie interesuje w celu odstresowania i uelastycznienia mięśni, po prostu czuję jak moje mięśniory spinają się jak kamienie.Ćwiczyłam na studiach, potem przestałam, teraz chcę wrócić a nie chcę zabrnąć w jakąś ślepą uliczkę. jojo, jeśli można cię prosić o namiary tego człowieka który jeździ do Krakowa, byłabym bardzo dźwięczna. Może być na priva.Dzięki.
      • Gość: guest Re: TAI-CHI IP: *.* 26.10.01, 14:31
        nie wiem czy jeszcze jezdzi, jezdzil w zeszlym roku, ale wieczorem zadzwonie i napisze...
    • Gość: guest Re: TAI-CHI IP: *.* 29.10.01, 09:54
      taichi w krakowie, zawiaduje tym krystyna misiak tel 4227835, w warszawie marek szymanski prowadzi zajecia w przedszkolu nr 127 przy ul. dzielnej, wejscie od nowolipek zaz kosciolem, wtorki godz. 18.00 - 20.00, pierwsze zajecia gratis, 65 zl miesiac.pozdro. j.ps: on tez moze udzielic info na temat innych nauczycieli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka