Dodaj do ulubionych

Świątynia :((

IP: *.* 23.11.02, 17:18
No normalnie nie mogę :cry:Jestem osobą wierzącą ,chodzę do kościoła i moje dziecko w tym roku będzie u Komunii ale......no nie mogę :cry:Własnie usłyszałam w Teleexpresie że rozpoczęła się budowa Świątyni Opatrzności Bożej - koszt jakieś 100 milionów złotych :eek: Jak rany czy doprawdy potrzebna jest nam kolejny ogromny kościół ,nie wystarczy Licheń czy inne miejsca :ouch:Ile szpitali ,ile inkubatorów ,ile pomp infuzyjnych ,ilu biednym rodzinom można pomóc za 100 milionów złotych :cry:A te pieniążki pójdą na kolejne marmurowe ściany :cry:I dla kogo to ? ....ano usłyszałam że "...dla biednych,rządzących i rządzonych" Gosia ,chyba niewiele już rozumiejąca z zasad swojego kościoła :cry:
Obserwuj wątek
    • Gość: żona Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 18:20
      Każdy może wydawać swoje pieniądze na wybrany przez siebie cel. Budowa kościołów finansowana jest ze środków prywatnych, państwowe pieniądze nie są na to przeznaczane. Skoro więc rzesza ludzi chce przeznaczyć pieniądze na "marmurowe ściany" (jak to określasz) to mają do tego prawo.danka
      • Gość: _Tosiaa_ Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 18:29
        no mają ,mają ale może poproszeni o te same pieniążki na inny cel też byliby tacy chojni Gosia
        • Gość: _Tosiaa_ Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 18:33
          tiam hojni hojni :)sorki za błąd:hello:
      • Gość: sylwiakrol Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 18:50
        Jeśli chodzi o finansowanie kościoła to "żona" jest niedoinformowana.Jakiś tydzień temu czytałam na onecie ile pieniędzy daje państwo na działalność kościoła katolckiego.Wiecie ile? A okrągły milirdzik!!!Ale to jest temat niewygodny zarówno dla dających(rządu RP) jak i biorących.Te pieniądze nie są w żaden sposób kontrolowane na co i ile są wydawane(ściśle tajne).Te budowy świątyń są jak najbardziej finansowane w dużej części z naszych podatków w różnej formie(dotacje,przekazywanie gruntów i nieruchomości za friko,ulgi podatkowe,fundusze emerytalne dla kleryków itd.)Chyba nie muszę pisać na co można by ten miliardzik wydać?:gun:
        • Gość: żona Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 20:32
          Nie pisałam o finansowaniu kościoła jako instytucji, tylko o budowie kościołów jako miejsc kultu. danka
      • Gość: danuska Re: Świątynia :(( IP: *.* 25.11.02, 08:48
        Pewnie ze kazdy moze wydawac pieniadze na co chce.Ale chodzi tutaj o to ze to kosciol jako instytucja powinien sie wstydzic, ze buduje kolejny Lichen a szpitale i domy dziecka sie sypia w gruzy. Za to ze naciaga ludzi, nato, ze jak kupia marmurowa cegielke to zapewnia sobie miejsce w "raju"...Ksieza, SLUDZY bozy powinni sie zajmowac opieka nad tymi co potrzebuja pomocy. Czyli zmiast zbierac datki na kammienne zamki powinni je zamienic w przedszkola itp instytucje.WSTYD, WSTYD, WSTYD!danuska
        • Gość: Behemot Re: Świątynia :(( IP: *.* 25.11.02, 16:07
          A ja głupa myślałam, że instytucje typu przedszkola powinno głównie budować państwo...
          • Gość: guest Re: Świątynia :(( IP: *.* 25.11.02, 16:42
            Gina napisała/ł:> A ja głupa myślałam, że instytucje typu przedszkola powinno głównie budować państwo...A dlaczego glownie panstwo? Niedawno byla burzliwa dyskusja na "wychowaniu" na temat religi w szkole. Kosciol chce miec duzy wplyw na edukacje naszych dzieci. To czemu nie ma angazowac sie finansowo. Uwazam, ze w tym wypadku wrecz powinien.:hello:
            • Gość: Behemot Re: Świątynia :(( IP: *.* 25.11.02, 16:50
              Wan a kto to jest Kościół? To to ogół wiernych. Jestem członkiem Kościoła i państwa. Tak czy innaczej płacę raz jako obywateka, raz jako wierna. :hello: Gina
              • Gość: guest Re: Świątynia :(( IP: *.* 25.11.02, 17:00
                Gina napisała/ł:> Wan a kto to jest Kościół? No wlasnie Gina, czytajac to Forum to nie bardzo wiem. Z jednej strony deklarujemy sie, ze jestesmy Katolikami i nalezymy do Kosciola. A jak dochodzi co do czego to sie oburzamy, ze z naszych pieniedze cos sie tam buduje, albo wprowadzaja nauke religi w przedszkolu, a nam sie to niepodoba. Jedynie co mozna wywnioskowac to, ze nalezaloby oddzielic Kosciol od panstwa. I wtedy kazdy finansuje swoje. Ale czy to jest mozliwe? My pewnie nie znajdziemy rozwiazania.:hello:
                • Gość: Behemot Re: Świątynia :(( IP: *.* 25.11.02, 18:36
                  No właśnie Wan. Mnie to też zadziwia. Jakieś dziwne zakłamanie. Już dawno przestałam wierzyć w bajki, że Polska jest katolickim krajem. Nawet historycznie rzecz biorąc jest krajem wieloreligijnym. Niegdyś słynęła z dużej tolerancji religijnej, przynajmniej nie płonęły stosy jak np. w Niemczech.A państwo od Kościoła jest chyba rozdzielone? Przynajmniej oficjalnie. To nie jest to samo. Państwo to ludzie wierzący (w różne religie) i niewierzący, a mówiąc Kościół (właśnie przez duże "K") mamy na myśli tylko wiernych wyznania rzymsko-katolickiego. Masz rację katolicy powinni się zdecydować czego chcą. Czy chcą zbierać na Świątynię czy na Schroniska czy własnie przedszkola (ja jakby ksiądz na to ostatnie zbierał nie dam). Jak im się nie podobają pomysły kleru, to może należy oficjalnie zaprotestować? Może kler niepotrzebnie się łudzi, że wierni popierają jego pomysły i dadzą "złotóweczkę"? Może powinni zaproponować coś innego? Oficjalnie, a nie "poza oczami". Włączyć się bardziej w życie parafii, czasem rozliczyć księdza gdy trzeba, a nie plotkować w internecie?Znam wieś zabitą dechami, gdzie ludzie potrafili to zrobić. Ksiadz, który minął się z powołaniem ewidentnie, nie jest już księdzem... Pozdrawiam! :hello: Gina
    • Gość: MKatarynka Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 19:06
      heh...szkoda słów....
      • Gość: Asior Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 21:29
        Salomon byl bardzo madry sprawiedliwy i dobry.Pamietacie, jaka on wybudowal Bogu swiatynie?
        • Gość: AM Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 22:57
          Owszem, ale Salomon budowal na wyrazne zyczenie Boga. I byla to tylko jedna swiatynia. Mam wrazenie, ze w Polsce bedzie juz wkrotce za malo ludzi, ktorzy beda w stanie koscioly utrzymac, tak duzo ich jest. Poza tym nawet jesli teraz nikt nie wyciaga rak po panstwowe pieniadze na budowe tej nowej swiatyni to wkrotce na pewno to sie zmieni. Przypomina mi sie budowe sal katechetycznych przy kosciolach, w ktorych juz wkrotce nie odbywaly sie lekcje religii, bowiem te przeniosly sie do szkol, a katecheci oplacani sa z panstwowej kasy. Kuria wiec juz na nich nie placi, ma natomiast puste budynki.amo
    • Gość: MałgośkaR Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 21:50
      Nie wiem jak u Was, ale u mnie w mieście są 5 świątynie, jedna zabytek klasy "O".Tak się składa, że, żeby nie parafianie to ten zabytek mógłby,nam się zawalić-owszem pieniądze były na ten cel (jak na zabytek takiej klasy przystało), ale one były potrzebne przed zimą, a nie po nowym roku, czy na wiosnę! Poprostu misto remontując ulicę "nie chcąco " podkopało te XVIII mury :(Pewnie, że zamiast budować xxx... świątynię możnaby pomóc, np: dzieciom, ale my chyba tak naprawdę nie możemy osądzać,na co państwo, kościół, czy ktokolwiek wyda "swoje" pieniądze. :(Oj wiem, że to nieładnie zabrzmi, ale weżmy choćiażby taką Fundację "edzieckową" :(A zresztą, żebyśmy My mogli dziś chodzić do takich pięknych świątyń, to też musiał je ktoś zbudować ;) My to zostawiamy naszym dzieciom, tak jak nam ktoś wcześniej zostawił ;)
      • Gość: hansklos Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 22:32
        :hello:Właśnie w "Panoramie" podano, że świątynia jest finansowana wyłącznie z darowizn, skarb państwa nie bierze w tym żadnego udziału. W "kompleksie świątynnym" mają powstać też: hospicjum, szkoła i stacja krwiodawstwa.Pozdrawiam Hania :) :) :)
    • Gość: Magda72 Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 23:02
      PRAWDA, PRAWDA, PRAWDA. Zgadzam się , to frustrujące. Gdzieś się gubi istota sprawyKalpa
    • Gość: Magda72 Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 23:03
      PRAWDA, PRAWDA, PRAWDA. Zgadzam się , to frustrujące. Gdzieś się gubi istota sprawyKalpa
    • Gość: Agnieszka.Z Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 23:12
      mnie też wściekłość ogarnia ja takie coś słyszę.A tak poza tym rozmawiałam ostatnio z koleżanką ,która oglądała jakiś film o wierze katolickiej i tam był wątek ,że min. kościół niedawno odnalazł podobno drugi egz. pisma świętego w którym jest min. mowa ,żeby nie budować takich wystawnych świątyń ale podobno kościół tę informację skrzętnie ukrywa aby ona nie ujrzała światła dziennego.I co wy na to???
      • Gość: E.T. Re: Świątynia :(( IP: *.* 24.11.02, 03:08
        Pewnie mowa o filmie "Stygmata". Sam film ma niezle przeslanie ale nie realne. I nie jest to pismo swiete a Slowo Boze ale co za roznica. Chodzi mniej wiecej o to ze Kosciol to stan ducha: metafizyczny a nie materialny. Czyli ze modlic mozemy sie gdziekolwiek, bylebysmy zyli zgdonie z zasadmi naszej wiary, Bog i tak wszystko widzi. Bo przeciez prawdziwa wiara nie ogranicza sie tylko do murow a siega daleko poza nie. A niestety dla wielu wierzacych przykazania istnieja tylko podczas mszy.Pamietam jak w miejscowosci z ktorej pochodze budowano kolejny kosciol i wydzielono nowa parafie, do ktorej zaliczaly sie jakies tam osiedla. Co tydzien po mszy ksiadz wyczytywal z ktorego osiedla i bloku maja w dane dni przyjsc robotnicy do pracy. To niby mialo byc na ochotnika ale ksiadz darl sie z ambony ze trzeba wypelniac swoj obowiazek bo inaczej to grzech i wszyscy mezczyzni byli odnotowywani w ksiegach koscielnych. Ci co nie przyszli mieli inna opcje - ofiarowac datek. A teraz mieszkam w USA i moja tesciowa zapisala nas do polonijnej parafii. W kosciele bylam moze dwa razy. Co miesiac dosstajemy do domu kopertki na ofiary (srednio ofiara cotygodniowa plus specjalne np. na rozbudowe kosciola, na msze itp). Najlepsze jest to ze n akopertce jest klasyfikacja zarobkow i datkow ktore maja wynosic 10% tygodniowki. Wiec jesli zarabiasz tyle i tyle to zaplac tyle i tyle. My dajemy min. bo niczyja sprawa jakie mamy dochody. W ogole dlaczego mam placic za przynaleznosc?! Teraz bedziemy robic chrzciny i nikt nawet sie nie zapytal czy mozemy udowodnic ze jestesmy katolikami, bylismy ochrzczeni, u Komunii czy Bierzmowania. Wystarczy ze w Ksiegach figuruja nasze ofiary. Sama instytucja Kosciola zawsze kojarzyla mi sie z pazernoscia. Na szczescie jeszcze sie zdarza spotkac ksiedza z powolania. A w tym miejscu przypomnial mi sie kolega z czasow licealnych ktory zawsze twierdzil ze zostanie ksiedzem bo to sie najlepiej oplaca. W naszym malym miescie ksieza zawsze mieli luksusowy sprzet, samochody, a jaka wille! Tylko biedne zakonnice zawsze bede wspominac z motykami w ogrodku.
    • Gość: mika Re: Świątynia :(( IP: *.* 23.11.02, 23:44
      Dokładnie to samo sobie pomyślałam w tej samej chwili.
      • Gość: Gosia1 Re: Świątynia :(( IP: *.* 24.11.02, 10:50
        Między innymi dlatego odeszłam od kościoła. Mierzi mnie ten przepych. Bogactwo notabli kościelnych. Rozbijanie się super wozami, podczas głoszonych innych zasad. Grzmiących nawoływań o wspieranie najuboższych...:fou: W moim życiu zdarzyło się coś takiego, że nie jestem w stanie wskrzesić w sobie potrzebę chodzenia do kościoła i patrzenia na "czarne wilki". Nie mogę. Gosia
        • Gość: eKachna Re: Świątynia :(( IP: *.* 24.11.02, 16:06
          Mam wrażenie, że przy okazji wszystkich wątków związanych z Kościołem większości osób biorących w niej udział odebrana jest zdolność logicznego rozumowania. Dlaczego tak burzy się w was krew? Przecież jeśli Świątynia ma powstać z datków wiernych to chyba jest to sprawa każdego człowieka, który daje pieniądze na ten cel. To tak jakbyście mieli pretensje do sąsiada, że kupił na obiad kurczaka a nie schabowego. Rozumiem, że Wy nie dacie nic na budowę tego kościoła. I w porzadku, to Wasza sprawa, ale po co te emocje? A już naprawdę bezsensowne jest przy każdym wątku "kościelnym" wywlekanie jakimi samochodami jeżdżą księża, nie macie innych argumentów? Jeśli trafię na złego lekarza to szukam innego ale nie mówię, że cała medycyna jest do d... i leczyć sie nie będę.
          • Gość: żona Re: Świątynia :(( IP: *.* 24.11.02, 16:14
            Brawo Kasia !!!!Tylko nie wszyscy to potrafią zrozumieć.danka
            • Gość: _Tosiaa_ Re: Świątynia :(( IP: *.* 24.11.02, 18:35
              Bardzo to pięknie ,że tak chcemy budować kościoły ,jeszcze jeden i jeszcze jeden i jeszcze na następnej ulicy Tylko pytam się czy w tym kraju nie ma ważniejszych potrzeb ,czy władze koscielne nie mogą pomyśleć o innych celach :what:Nie brak nam miejsc do modlitwy ,chyba nikt w to nie wątpi a brakuje tak wielu rzeczyczemu tak się burzę ? ano dlatego że nijak ma się gadanie o dobroci,wspołczuciu bliźniemu ,pomocy kiedy wysiłki kieruje sie na inny cel.I powiedzcie matce która nie ma na nową kurtkę dla jej dziecka ,że ten marmur jest ważniejszy :(widziałam niedawno taką kobietę i jej oczy patrzące na nowo wybudowany kościół ,mówiła tylko smutno :.....piękne to piękne..... ech w końcu to wolny kraj ,Gosia
          • Gość: Nexus Re: Świątynia :(( IP: *.* 24.11.02, 18:48
            [ ... ciach ... ]> A już naprawdę bezsensowne jest przy każdym > wątku "kościelnym" wywlekanie jakimi samochodami jeżdżą > księża, nie macie innych argumentów? Jeśli trafię na > złego lekarza to szukam innego ale nie mówię, że cała > medycyna jest do d... i leczyć sie nie będę.Dlatego Kasiu ludzie nie chodzą do kościoła :( Bo chcąc spotkać dobrego księdza który nie jeździ zachodnim wózkiem, musieli by jechać do Pipidoowki Małej, a to jakieś 200 km.A teraz tak całkiem poważnie.Poprostu materializm i to co się z nim wiąże (auta, świątynie, super świątynie) jest zaprzczeniem tego co duchowe, a co za tym idzie religi, która z mamoną nie powinna być wiązana.Tak jak ktoś kidyś napisał: Prędzej wielbłąd przejdzie, niż bogaty wejdzie .... (swobodny cytat).Albo niektórzy nie wierzą w niebo, albo nie chcą do niego wejść.Ciekawe prawda ?
            • Gość: żona Re: Świątynia :(( - do Nexa IP: *.* 24.11.02, 21:57
              Nexus, zapraszam do kościoła na ul.Dzielskiego - posługę duszpasterką prowadzą tu księża pijarzy z proboszczem - nad wyraz skromnym człowiekiem na czele. Niestety "czarne owce" najbardziej rzucaja się w oczy.danka
              • Gość: Nexus Re: Świątynia :(( - do Nexa IP: *.* 24.11.02, 22:43
                Jeśli tylko moja wiara znów nabierze takiej siły jak dawniej to napewno nie omieszkam. Częściowo masz rację z czarnymi owcami, ale istota sprawy ma dwa oblicza.Teraz to drugie.Wysypiemy 1000 czarnych pereł i 10 białych.Które lepiej widać ? No i już spadam bo forum etata jest gdzieś indziej.
                • Gość: Adzia Re: Świątynia :(( - a ja w temacie ogólnym IP: *.* 25.11.02, 08:13
                  A ja mam taką propozycję.Mówią nam, że mamy wolny rynek. Mogę to skwitować tylko w jeden sposób: Koń by się uśmiał ;-) - ale idea jest piękna, więc ją przypomne:Jeśli nie podobają mi sie usługi świadczone przez jakąś instytucję, to idę do innej.Nic dodać, nic ująć. Czemu więc nie odnieść tego do kościoła? Czemu tyle osób chrzci swoje dzieci, posyła do Komunii, bierze śluby kościelne, pomimo, że kościół zwalcza, nie chodzi na msze, wciąż narzeka, jak to księża jeżdżą fajnymi bryczkami i robią dzieci na prawo i lewo ;-) A może by tak po prostu nie wchodzić w statystyki? Może wtedy okaże się, jakie naprawdę poparcie ma kościół, i może to da komuś coś do myślenia? Ja to widzę tak: jeśli przychodzę do sklepu, a tam brud, nieuprzejme ekspedientki i lichy towar, a pomimo to ludzie udają że jest okej i dalej przychodzą (a wcale nie muszą) to jak to o nich świadczy?Reasumując: władze kościoła wiedzą ze statystyk, że mają duże poparcie społeczne. Więc sądzą, że mogą liczyć na poparcie tak wielkich inicjatyw, jak budowa tej i innych świątyń. Skąd mają wiedzieć, co ludzie o nich myślą, skoro ludzie zamiast głosować nogami, jak w normalnym państwie, udają, że jest okej, a tylko na forum lub w rozmowach towarzyskich wyrażają swoje prawdziwe poglądy?????Zastanówmy się nad tym.Agnieszka
    • Gość: magamaga0 Re: Świątynia :((((((( IP: *.* 24.11.02, 18:45
      No i jeszcze wypowiedź prymasa "może każdy złotóweczkę da, a z Ameryki to moze dolara.. a z Angli funta" (czy cos w tym stylu). WstydMarghe
      • Gość: Sebastian_T Re: Świątynia :((((((( IP: *.* 25.11.02, 11:15
        jak kto kiedys (niestety) trafnie ujal (nie pamietam, kto to byl, moze ktos wie?):"Chrystus wypedzil handlarzy ze swiatyni. Potem handlarze zmadrzeli - przywdziali szaty kaplanskie"oczywiscie nie dotyczy to wszystkich kaplanow. niestety w Polsce - wiekszosci... (co mowie z wielkim zalem, bo znam kilku wspanialych ksiezy katolickich, Polakow - takich naprawde z powolania; znowu niestety - wiekszosc z nich pracuje za granica, z polonia)s.
    • Gość: Lua28 Re: Świątynia :(( IP: *.* 24.11.02, 22:12
      Całkowicie zgadzam się z Gosią. Swoje słowa z ust mi wyjełaś. Rzeczywiście bardzo to piękne że powstają takie świątynie ale dlaczego nikt nie pomyśli o chorych dzieciach, samotnych matkch przeżywających gehennę z powodu bicia przez męża czy niemożności nakarmienia dzieci.Jeżeli ktos jest katolikiem , wierzącym to naprawde jest mu wszystko jedno czy będzie się modlił w marmurowym, ogromnym kościele czy malutkim drewnianym kościółku. Wiara i modlitwa jest zawsze taka sama bez względu na wygląd miejsca w którym się modlimy. Z reszta co ja będę gadać przecież to i tak nic nie zmieni.Lua :bounce:
      • Gość: Behemot Re: Świątynia - co was obchodzi na co wydaję swoje pieniądze!!!!!! IP: *.* 25.11.02, 16:36
        Lua jesteś niedoinformowana. Wiele domów samotnych matek prowadzi kler, co więcej pierwszy dom samotnej matki założyła siostra zakonna.Nie mogę oprzeć się refleksji, że jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają ci co nie wpłacą na Świątynię "ani złotóweczki, ani dolareczka, ani funcika" (brr...nigdy nie pałałam sympatią do Glempa), a nawet ci którzy już w ogóle do kościoła nie chodzą. Co was obchodzi, że np. ja albo Żona wpłacimy na tę Świątynię? :gun: Moje pieniądze i mogę robić z nimi co chcę. A może jednak nie? No to powiedzcie na co mam dać? Ostanio wpłaciłam dość dużą sumę na zwierzaczki. Może powinnam? A na co mogę dać? Coraz bardziej mnie przeraża ten naród polski...Gina
      • Gość: guest Re: Świątynia :(( IP: *.* 25.11.02, 21:07
        Danuśka, księża, słudzy boży nie są tylko po to by pomagać potrzebującym ale to nie miejsce na takie wywody, odsyłam do dokumentów Kościelnych. Kościół zajmuje się również pomocą biednym ale to od darczyńców tylko zależy na co wydadzą SWOJE pieniądze, przecież, jak mówiła Adzia, mamy wolny kraj. Nie bójcie się, jeśli większość ludzi myśli tak jak Wy to ta świątynia nie powstanie. Natomiast jeśli ludzie zdecydują się dać "złotóweczkę, funcika, dolara" to, przepraszam bardzo, ale Wam nic do tego.Lua, idąc Twoim tropem każdy schabowy powinien nam stanąć w gardle bo przecież jest tyle głodujących ludzi!Chcę jeszcze jedno zaznaczyć: piszę to wszystko nie po to, by zostać rzecznikiem budowy świątyni ale rzecznikiem logiki.Oczywiście każdy ma prawo mieć własne zdanie i wyrażać swoje zdanie na temat tej budowy, tylko błagam, dajcie jakieś logiczne argumenty. A tak na marginesie:czy ktoś z Was wie jaka jest idea budowy tej świątyni? Może poznanie jej rozwiałoby Wasze wątpliwości?
        • Gość: Behemot Re: Świątynia :(( IP: *.* 25.11.02, 22:37
          Kachna lubię ludzi logicznie myślących! Co to za swiątynia wyjaśniam w nowym poście! Pozdrawiam serdecznie :hello: Gina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka