clio_1 10.12.06, 23:59 Jak to jest u Was? czy jeżeli Wigilia wypada w niedzielę to robicie kolację wigilijną właśnie w niedzielę czy w sobotę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna_maruda Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:01 Ale dlaczego w sobotę? Jakiś przesąd czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:05 Chyba nie przesąd, podobno jeżeli Wigilia wypada w niedzielę to można zrobić kolację w sobotę, ale szczerze mówiąc nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:05 No właśnie - dlaczego w sobotę?? Pierwsze słyszę, żeby wigilię można było sobie "przestawiać". I wtedy co - Boże Narodzenie robi się w wigilię? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:08 W Wigilię Bozego Narodzenia robię Wigilię Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 13:01 Ja też.A śniadanie wielkanocne robię w wielkanocną niedzielę rano. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:10 Już znalazłam: www.dyskusje.katolik.pl/viewtopic.php?t=9758&sid=190d18a417ceb3772153189c561bcf60 Maroń Gaduła Gaduła Dołączył: 17 Paź 2005 Posty: 464 Skąd: Gorzyce Śląskie PostWysłany: Sro Lis 29, 2006 9:39 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem Ja pytanie: Kiedy wigilia? rozumię jako pytanie również o post. U nas w Polsce jest bowiem tradycja zachowania w Wigilię wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. Otóż w tym roku (to powtarza się co 5 - 6 lat) Wigilia wypada w niedzielę, a niedziela "nie przyjmuje postu", ale jeśli ktoś chce zachować tradycję, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wieczerzę wigilijną (w niedzielę wieczorem) urządzić postną, a później pójść na Pasterkę. Pozdrawiam! ks. Marian Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:13 clio, ale tam nie ma ani słowa o sobocie! A co do postu - post w wigilię jest i tak ponoć tylko tradycją, a nie nakazem kościelnym. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:19 od zeszlego roku bodajze (albo od dwoch lat) obowiazuje w KK zasada, że adwent to nje czas pokuty, a radosnego oczekiwania na Narodziny Jezusa. No i post zostalw Wigilie zniesiony (co nie znaczy, ze jesli ktos lubi pielegnowac tradycję, to nie moze przygotowac postnej Wigilii) Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:37 U mnie w domu kolacja wigilijna była w sobotę, jeżeli faktycznie wypadała w niedzielę, teraz już wiem dlaczego. Wśród moich znajomych też tak było, stąd moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
renka14 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 09:39 a co to znaczy ze niedziela "nie przyjmuje postu"? to znaczy ze co - post w dni postne jest nakazany a w dni niepostne jest zakazany? u mnie w niedziele i postnie oczywiscie, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 09:50 Przyznam, że nigdy dotąd nie słyszałam o tym, żeby kolację wigilijną urządzać w innym dniu niż to wypada. A w jakim regionie mieszkasz? Wszyscy tam tak robią? I co się dzieje w dniu rzeczywistej wigilii - jak ją spędzacie? Przerwę w świętowaniu robicie do czasu aż nadejdzie Boże Narodzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 10:02 Mieszkam w Łodzi. Ostatnim razem jak Wigilia była w niedzielę, to kolacja była w sobotę, a w niedzielę spotkanie rodzinne u dziadków Odpowiedz Link Zgłoś
zuza2be Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 09:52 święta kościelne nie mogą się na siebie nakładać. A że niedziela to też święto dlatego wigilia jest w sobotę, chociaż wypada w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
ulka13 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 12:55 A od kiedy to wigilia jest świętem? Czyli że jeżeli wielka niedziela wypada jak zawsze w niedzielę to trzeba ja na wtorek przenieść? Ubawiłam się strasznie Odpowiedz Link Zgłoś
zuza2be Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 14:30 cieszę sie niezwykle, ze nareszcie kogoś udało mi się rozbawić. a Wielka Niedziela wypada kiedykolwiek w inny dzień tygodnia? daj spokój Niech każdy robi wg tradycje danego domu. Dla mnie mięso na wieczerzy wigilijnej i zniesienie postu w Wigilię to absurd. Niech każdy robi jak chce Odpowiedz Link Zgłoś
janka007 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 22:27 Wigilia nie jest świętem, tylko przededniem święta (jak sama nazwa wskazuje). Odpowiedz Link Zgłoś
ulka13 Re: Wigilia w niedzielę 12.12.06, 10:05 Oczywiście że Zmartwychwstanie /święto/ jest zawsze w niedzielę /święto/ i dlatego Twoja ideologia pada. Dwa święta nakładaja się na siebie i nikt nie przekłada. Dla mnie mięso nie tylko na wieczerzy wigilijnej ale w ogóle 24.12. jest nie do pomyślenia, dlatego jak wigilia wypada w niedziele to w niedzielę nie jem mięsa. Jakoś nie specjalnie interesuje mnie czy niedziela przyjmuje czy nie przyjmuje postu. Ale jak mówisz, jest to indywidualna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 13:06 zuza2be napisała: > święta kościelne nie mogą się na siebie nakładać. A że niedziela to też święto > dlatego wigilia jest w sobotę, chociaż wypada w niedzielę. ale przecież wigilia to nie swięto. jest to najnormalniejszy dzien pracy, jezeli wypada w dzien roboczy. swiąteczna jest tylko kolacja i od tego momentu zaczynamy swiętowanie a Swięto Bożego Narodzenia to dopiero właściwe świeto-co gdy 25 12 przypadnie w niedzielę??? Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 09:58 Zawsze jak Wigilia wypada w niedzielę, pojawiają się te rozważania, i zawsze Kościół zapewnia, że niedziela jest OK. Te parę (7?) lat temu też wszystko wyjaśniali. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 10:13 Właśnie dowiedziałam się od babci , że dawniej właśnie robiło się Wigilie w sobotę , jeśli przypadała w niedziele , bo niedziela postu nie przyjmuje czyli inaczej dawniej w niedziele nie poszczono , ale teraz dużo osób robi w sobotę , bo np. rodzice i teście dzielą się dniami i nie trzeba pędzić od rodziców do np. teściów w jednym dniu , tylko u każdego w inny dzień- tak dla wygody , ja robie w niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
esiaesia Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 10:36 U nas jest w sobotę, w niedzielę sobie odpoczniemy przed kolejnymi dniami świątecznymi no i wtedy też rozdamy sobie prezenty A dlaczego w sobotę a nie w poniedziałek? Bo w poniedziałek jest pierwszy dzień świąt - chyba logiczne Odpowiedz Link Zgłoś
mamaewy Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 10:21 A dlaczego w sobotę, skoro wigilia jest w niedzielę? To tak jakby Palmową Niedzielę zrobić w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 11:31 mamaewy napisała: > A dlaczego w sobotę, skoro wigilia jest w niedzielę? To tak jakby Palmową > Niedzielę zrobić w poniedziałek. a środę popielcową w czwartek) Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 13:51 jak sama nazwa wskazuje wigilia Bożego Narodzenia jest w wigilię Bożego Narodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamciakam Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 14:07 jak sama nazwa wskazuje wigilia to dzien poprzedzający swieto wiec nierozumiem przenoszenia na sobote, i wieczerza postna jesli o mnie chodzi .choc biorac pod uwagę moję dzieci to wolałabym normalna bo z wieczerzy za duzo nie "podjedzą" Odpowiedz Link Zgłoś
eva123 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 14:47 a tu jak zwykle zlosliwosc leje sie strumieniem.... Clio zapytala tylko kiedy robicie Wigilie i ie widze powodu aby sie niektore z was musialy tak zacietrzewiac. tradycja w KK jesy taka, ze niedziela wigili i postu nie przyjmuje (a niedziela jest dniem swietym wiec z zalozenia sie nie posci) z tego wzgledu mozna wigilie przeniesc na sobote. podobnie jest z piatkiem z zalozenia dniem postnym, jesli przypada swieto koscielne to mozna nie poscic. ale jest to indywidualan sprawa kazdego katolika. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 16:23 eva, ale od roku czy od dwoch lat post jest w Wigilie zniesiony przez KK, wiec chyba juz nie ma problemu? tak niezlosliwie pisze, ale zastanawiam sie, jak mozna myslec, ze niedziela znosi post, ktorego w mysl NOWYCH zasad panujacych w KK po prostu nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 17:34 Sorry, ja nie myślę, że niedziela znosi post, którego wedle nowych zasad w kk nie ma. Zadałam pytanie oczekując odpowiedzi, nie komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 17:44 clio_1, czy zauwazylas, ze moj post, ktory jest powyzej nie jest adresowany do Ciebie a nwet nie zaczyna sie Twoim nickiem? Chyba troszke zbyt emocjonalnie zareagowalas szukajac ataku na siebie tam, gdzie go naprawde nie bylo Merytoryczna odpowiedz moja w na zadane przez CIEBIE pytanie - kilkanascie postow powyzej Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 17:58 Hmm, źle odczytałam Twój post - nie śledzę całej dyskusji, nie odbieram Twojej wypowiedzi jako atak na siebie, bo daleko mi do ulegania emocjom z błahego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 18:02 u nas jest w niedzielę.Dla mnei Wigilia jest 24 grudnia i tak zawsze zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva123 Re: Wigilia w niedzielę - yenna_m 11.12.06, 19:40 no wiec dlatego kazdy moze zrobic jak uwaza, prawda? mysle, ze przenoszenie wigilii na sobote to wlasnie zwyczaj kiedy w KK sie w wigilie poscilo. pozdrawaim i wesolych swiat ) p.s. a o tych zlosliwosciach to tak ogolnie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Wigilia w niedzielę - yenna_m 11.12.06, 20:21 tylko pytanie, na ile tez zwyczaj jest w tej chwili uzasadniony tak sie zastanawiam, zupelnie abstrakcyjnie - zboczenie zawodowe Oj, Tobie też wesolych Swiat Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Wigilia w niedzielę - yenna_m 11.12.06, 20:27 > tylko pytanie, na ile tez zwyczaj jest w tej chwili uzasadniony No właśnie. Mnie zastanowił prawdziwy powód takiego postępowania, skad się to wzięło, czy ma jakieś poparcie w kościele, czy tylko niektórzy tak robią, bo chcą. No i to dla mnie nowość - nigdy nie słyszałam o podobnym zwyczaju. Dla mnie i mojej rodziny, znajomych (również z Łodzi) wigilia to wigilia, bez względu na dzień tygodnia. Dlatego tak się dziwię Odpowiedz Link Zgłoś
addria Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 16:10 Wigilia to (zupełnie obiektywnie pisząc) dzień poprzedzający (w tym przypadku) Święto Bożego Narodzenia. Zgodnie z tym, wigilia to dzień, którego po prostu nie można sobie dowolnie przesuwać, bo wtedy nowo wyznaczony dzień zwyczajnie wigilią już nie będzie. Kolacja wigilijna to kolacja zjedzona w wigilię, więc znów ta sama analogia. Aczkolwiek wolnoć Tomku, w swoim domku - jak ktoś tak woli... Nie sądzę, by niezjedzenie mięsa na kolację w niedzielę było grzechem w katolicyźmie A poza tym, zawsze można zjeść na śniadanie wędlinkę z chlebkiem i tego dnia do dni postnych zaliczyć już nie będzie można Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 16:45 W niedzielę, w cięgu dnia jakoś specjalnie nie pościmy, ale kolacja jest tradycyjnie postna. przecież nie ma nakazu jedzenia mięsa w niedzielę Obowiązek postu zniesiono w Kościele katolickim w roku 1983 (Nowy kodeks kanoniczny), w Polsce episkopat podtrzymywał post wigilijny specjalnym dokumentem aż do roku 2003 - obecnie post w Wigilię jest jedynie zalecany. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 21:14 Wigilia jest zawsze 24 grudnia. I to wszystko, nigdy w życiu nikt w rodzinie nie przekładał, bo i po co? post jest dla mnie i tak kwestią tradycji a nie religii i z dniem tygodnia się nie łączy, tym bardziej że jak ktoś wspomniał ZAKAZU poszczenia w niedzielę nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mangoosta3 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 22:07 Ale masz problem, kolacje wigilijną je sie 24 grudnia ) Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 23:24 Na szczęście jest to jedyny problem jaki mam obecnie i cieszę się, że nie mam większych. Odpowiedz Link Zgłoś
mamka_klamka A ja będę miała dwie Wigilie 11.12.06, 22:09 W sobotę statek mojego taty będzie w Gdyni i całą rodziną do niego jedziemy, a właściwą wigilię w niedzielę spędzimy u mnie z teściami i szwagrostwem. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_79 U nas wigilia w wigilę 11.12.06, 22:23 Bez różnicy w jaki dzień, zawsze 24 grudnia. Nic nie przekładamy. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 22:45 Pierwsze o tym slysze. Ale, skoro mozna sobie Wigilie przenosic, to ja w tym roku zrobie tydzien wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś