Dodaj do ulubionych

Wigilia w niedzielę

10.12.06, 23:59
Jak to jest u Was? czy jeżeli Wigilia wypada w niedzielę to robicie kolację
wigilijną właśnie w niedzielę czy w sobotę?
Obserwuj wątek
    • czarna_maruda Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:01
      Ale dlaczego w sobotę?
      Jakiś przesąd czy co?
      • clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:05
        Chyba nie przesąd, podobno jeżeli Wigilia wypada w niedzielę to można zrobić
        kolację w sobotę, ale szczerze mówiąc nie wiem dlaczego.
    • kai_30 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:05
      No właśnie - dlaczego w sobotę?? Pierwsze słyszę, żeby wigilię można było sobie
      "przestawiać". I wtedy co - Boże Narodzenie robi się w wigilię?
    • yenna_m Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:08
      W Wigilię Bozego Narodzenia robię Wigilię wink
      • justi54 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 13:01
        Ja też.A śniadanie wielkanocne robię w wielkanocną niedzielę rano.
    • clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:10

Już znalazłam:
      www.dyskusje.katolik.pl/viewtopic.php?t=9758&sid=190d18a417ceb3772153189c561bcf60
      Maroń
      Gaduła
      Gaduła

PostWysłany: Sro Lis 29, 2006 9:39 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
      Ja pytanie: Kiedy wigilia? rozumię jako pytanie również o post. U nas w Polsce
      jest bowiem tradycja zachowania w Wigilię wstrzemięźliwości od pokarmów
      mięsnych. Otóż w tym roku (to powtarza się co 5 - 6 lat) Wigilia wypada w
      niedzielę, a niedziela "nie przyjmuje postu", ale jeśli ktoś chce zachować
      tradycję, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wieczerzę wigilijną (w niedzielę
      wieczorem) urządzić postną, a później pójść na Pasterkę.
      Pozdrawiam!
      ks. Marian
      • kai_30 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:13
        clio, ale tam nie ma ani słowa o sobocie!

A co do postu - post w wigilię jest i tak ponoć tylko tradycją, a nie nakazem
        kościelnym.
        • yenna_m Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:19
          od zeszlego roku bodajze (albo od dwoch lat) obowiazuje w KK zasada, że adwent
          to nje czas pokuty, a radosnego oczekiwania na Narodziny Jezusa. No i post
          zostalw Wigilie zniesiony (co nie znaczy, ze jesli ktos lubi pielegnowac
          tradycję, to nie moze przygotowac postnej Wigilii)
          • clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 00:37
            U mnie w domu kolacja wigilijna była w sobotę, jeżeli faktycznie wypadała w
            niedzielę, teraz już wiem dlaczego. Wśród moich znajomych też tak było, stąd
            moje pytanie.
            • renka14 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 09:39
              a co to znaczy ze niedziela "nie przyjmuje postu"? to znaczy ze co - post w dni
              postne jest nakazany a w dni niepostne jest zakazany?
              u mnie w niedziele i postnie oczywiscie, pozdrawiam
              • merlinka2 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 09:43
                Wigilia jest w niedziele
            • zona_mi Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 09:50
              Przyznam, że nigdy dotąd nie słyszałam o tym, żeby kolację wigilijną urządzać w
              innym dniu niż to wypada.
              A w jakim regionie mieszkasz? Wszyscy tam tak robią?
              I co się dzieje w dniu rzeczywistej wigilii - jak ją spędzacie? Przerwę w
              świętowaniu robicie do czasu aż nadejdzie Boże Narodzenie?
              • clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 10:02
                Mieszkam w Łodzi. Ostatnim razem jak Wigilia była w niedzielę, to kolacja była w
                sobotę, a w niedzielę spotkanie rodzinne u dziadków
    • zuza2be Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 09:52
      święta kościelne nie mogą się na siebie nakładać. A że niedziela to też święto
      dlatego wigilia jest w sobotę, chociaż wypada w niedzielę.
      • ulka13 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 12:55
        A od kiedy to wigilia jest świętem? Czyli że jeżeli wielka niedziela wypada jak
        zawsze w niedzielę to trzeba ja na wtorek przenieść? Ubawiłam się strasznie
        • zuza2be Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 14:30
          cieszę sie niezwykle, ze nareszcie kogoś udało mi się rozbawić. a Wielka
          Niedziela wypada kiedykolwiek w inny dzień tygodnia? daj spokój wink
          Niech każdy robi wg tradycje danego domu. Dla mnie mięso na wieczerzy
          wigilijnej i zniesienie postu w Wigilię to absurd. Niech każdy robi jak chce
          • janka007 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 22:27
            Wigilia nie jest świętem, tylko przededniem święta (jak sama nazwa wskazuje).
          • ulka13 Re: Wigilia w niedzielę 12.12.06, 10:05
            Oczywiście że Zmartwychwstanie /święto/ jest zawsze w niedzielę /święto/ i
            dlatego Twoja ideologia pada. Dwa święta nakładaja się na siebie i nikt nie
            przekłada. Dla mnie mięso nie tylko na wieczerzy wigilijnej ale w ogóle 24.12.
            jest nie do pomyślenia, dlatego jak wigilia wypada w niedziele to w niedzielę
            nie jem mięsa. Jakoś nie specjalnie interesuje mnie czy niedziela przyjmuje czy
            nie przyjmuje postu. Ale jak mówisz, jest to indywidualna sprawa smile
      • beata985 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 13:06
        zuza2be napisała:

> święta kościelne nie mogą się na siebie nakładać. A że niedziela to też
        święto
        > dlatego wigilia jest w sobotę, chociaż wypada w niedzielę.

ale przecież wigilia to nie swięto.
        jest to najnormalniejszy dzien pracy, jezeli wypada w dzien roboczy.
        swiąteczna jest tylko kolacja i od tego momentu zaczynamy swiętowanie a Swięto
        Bożego Narodzenia to dopiero właściwe świeto-co gdy 25 12 przypadnie w
        niedzielę???
    • owianka Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 09:58
      Zawsze jak Wigilia wypada w niedzielę, pojawiają się te rozważania, i zawsze
      Kościół zapewnia, że niedziela jest OK. Te parę (7?) lat temu też wszystko
      wyjaśniali.
      • magda270519761 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 10:13
        Właśnie dowiedziałam się od babci , że dawniej właśnie robiło się Wigilie w
        sobotę , jeśli przypadała w niedziele , bo niedziela postu nie przyjmuje czyli
        inaczej dawniej w niedziele nie poszczono , ale teraz dużo osób robi w sobotę ,
        bo np. rodzice i teście dzielą się dniami i nie trzeba pędzić od rodziców do np.
        teściów w jednym dniu , tylko u każdego w inny dzień- tak dla wygody , ja robie
        w niedziele.
        • esiaesia Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 10:36
          U nas jest w sobotę, w niedzielę sobie odpoczniemy przed kolejnymi dniami
          świątecznymi no i wtedy też rozdamy sobie prezenty smile
          A dlaczego w sobotę a nie w poniedziałek? Bo w poniedziałek jest pierwszy dzień
          świąt - chyba logiczne smile
    • mamaewy Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 10:21
      A dlaczego w sobotę, skoro wigilia jest w niedzielę? To tak jakby Palmową
      Niedzielę zrobić w poniedziałek.
      • jowita771 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 11:31
        mamaewy napisała:

> A dlaczego w sobotę, skoro wigilia jest w niedzielę? To tak jakby Palmową
        > Niedzielę zrobić w poniedziałek.

a środę popielcową w czwarteksmile)
        • joasiiik25 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 13:03
          w Wigilie czyli w niedzielesmilesmile:
    • escribir Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 13:51
      jak sama nazwa wskazuje wigilia Bożego Narodzenia jest w wigilię Bożego Narodzenia
    • mamciakam Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 14:07
      jak sama nazwa wskazuje wigilia to dzien poprzedzający swieto wiec nierozumiem
      przenoszenia na sobote, i wieczerza postna jesli o mnie chodzi .choc biorac pod
      uwagę moję dzieci to wolałabym normalna bo z wieczerzy za duzo nie "podjedzą"
      • eva123 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 14:47
        a tu jak zwykle zlosliwosc leje sie strumieniem....
        Clio zapytala tylko kiedy robicie Wigilie i ie widze powodu aby sie niektore z
        was musialy tak zacietrzewiac.
        tradycja w KK jesy taka, ze niedziela wigili i postu nie przyjmuje (a niedziela
        jest dniem swietym wiec z zalozenia sie nie posci) z tego wzgledu mozna wigilie
        przeniesc na sobote. podobnie jest z piatkiem z zalozenia dniem postnym, jesli
        przypada swieto koscielne to mozna nie poscic. ale jest to indywidualan sprawa
        kazdego katolika.
        • yenna_m Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 16:23
          eva, ale od roku czy od dwoch lat post jest w Wigilie zniesiony przez KK, wiec
          chyba juz nie ma problemu? smile

tak niezlosliwie pisze, ale zastanawiam sie, jak mozna myslec, ze niedziela
          znosi post, ktorego w mysl NOWYCH zasad panujacych w KK po prostu nie ma? smile
          • clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 17:34
            Sorry, ja nie myślę, że niedziela znosi post, którego wedle nowych zasad w kk
            nie ma. Zadałam pytanie oczekując odpowiedzi, nie komentarzy.
            • yenna_m Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 17:44
              clio_1, czy zauwazylas, ze moj post, ktory jest powyzej nie jest adresowany do
              Ciebie a nwet nie zaczyna sie Twoim nickiem? wink

Chyba troszke zbyt emocjonalnie zareagowalas szukajac ataku na siebie tam,
              gdzie go naprawde nie bylo smile

Merytoryczna odpowiedz moja w na zadane przez CIEBIE pytanie - kilkanascie
              postow powyzej wink
              • clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 17:58
                Hmm, źle odczytałam Twój post - nie śledzę całej dyskusji, nie odbieram Twojej
                wypowiedzi jako atak na siebie, bo daleko mi do ulegania emocjom z błahego
                powodu smile
                • marta76 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 18:02
                  u nas jest w niedzielę.Dla mnei Wigilia jest 24 grudnia i tak zawsze zostanie.
          • eva123 Re: Wigilia w niedzielę - yenna_m 11.12.06, 19:40
            no wiec dlatego kazdy moze zrobic jak uwaza, prawda? wink mysle, ze przenoszenie
            wigilii na sobote to wlasnie zwyczaj kiedy w KK sie w wigilie poscilo.
            pozdrawaim i wesolych swiat smile)
            p.s. a o tych zlosliwosciach to tak ogolnie bylo wink
            • yenna_m Re: Wigilia w niedzielę - yenna_m 11.12.06, 20:21
              tylko pytanie, na ile tez zwyczaj jest w tej chwili uzasadniony smile
              tak sie zastanawiam, zupelnie abstrakcyjnie - zboczenie zawodowe wink

Oj, Tobie też wesolych Swiat smile
              • zona_mi Re: Wigilia w niedzielę - yenna_m 11.12.06, 20:27
                > tylko pytanie, na ile tez zwyczaj jest w tej chwili uzasadniony smile

No właśnie. Mnie zastanowił prawdziwy powód takiego postępowania, skad się to
                wzięło, czy ma jakieś poparcie w kościele, czy tylko niektórzy tak robią, bo
                chcą.
                No i to dla mnie nowość - nigdy nie słyszałam o podobnym zwyczaju. Dla mnie i
                mojej rodziny, znajomych (również z Łodzi) wigilia to wigilia, bez względu na
                dzień tygodnia. Dlatego tak się dziwię smile
    • addria Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 16:10
      Wigilia to (zupełnie obiektywnie pisząc) dzień poprzedzający (w tym przypadku)
      Święto Bożego Narodzenia. Zgodnie z tym, wigilia to dzień, którego po prostu
      nie można sobie dowolnie przesuwać, bo wtedy nowo wyznaczony dzień zwyczajnie
      wigilią już nie będzie.
      Kolacja wigilijna to kolacja zjedzona w wigilię, więc znów ta sama analogia.
      Aczkolwiek wolnoć Tomku, w swoim domku - jak ktoś tak woli... smile
      Nie sądzę, by niezjedzenie mięsa na kolację w niedzielę było grzechem w
      katolicyźmie smile A poza tym, zawsze można zjeść na śniadanie wędlinkę z
      chlebkiem i tego dnia do dni postnych zaliczyć już nie będzie można wink

• mamand Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 16:45
      W niedzielę, w cięgu dnia jakoś specjalnie nie pościmy, ale kolacja jest
      tradycyjnie postna. przecież nie ma nakazu jedzenia mięsa w niedzielę wink

Obowiązek postu zniesiono w Kościele katolickim w roku 1983 (Nowy kodeks
      kanoniczny), w Polsce episkopat podtrzymywał post wigilijny specjalnym
      dokumentem aż do roku 2003 - obecnie post w Wigilię jest jedynie zalecany.
    • burza4 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 21:14
      Wigilia jest zawsze 24 grudnia.
      I to wszystko, nigdy w życiu nikt w rodzinie nie przekładał, bo i po co? post
      jest dla mnie i tak kwestią tradycji a nie religii i z dniem tygodnia się nie
      łączy, tym bardziej że jak ktoś wspomniał ZAKAZU poszczenia w niedzielę nie ma.
    • mangoosta3 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 22:07
      Ale masz problem, kolacje wigilijną je sie 24 grudnia )
      • clio_1 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 23:24
        Na szczęście jest to jedyny problem jaki mam obecnie i cieszę się, że nie mam
        większych.
    • mamka_klamka A ja będę miała dwie Wigilie 11.12.06, 22:09
      W sobotę statek mojego taty będzie w Gdyni i całą rodziną do niego jedziemy, a
      właściwą wigilię w niedzielę spędzimy u mnie z teściami i szwagrostwem.
      • hanka_79 U nas wigilia w wigilę 11.12.06, 22:23
        Bez różnicy w jaki dzień, zawsze 24 grudnia. Nic nie przekładamy.
    • nanuk24 Re: Wigilia w niedzielę 11.12.06, 22:45
      Pierwsze o tym slysze. Ale, skoro mozna sobie Wigilie przenosic, to ja w tym
      roku zrobie tydzien wczesniejtongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka