topcia27 Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 12:55 Upss, enterek mi się wcisnął. A chciałam zapytać czy u was tez dzieci nie moga się od nich oderwać przez cały dzień? Pytam bo mój 1,5 roczny syn odkąd mu kupiłam ogląda bez przerwy i potrafi 2 godziny płakać jak wyłączę. Pozwalać oglądać czy jest jeszcze za mały? Jak to było u Was? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kmiecin Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 12:58 u nas jest podobnie ale jak obejrzy i chce od nowa to szybka zaciekawiam ją czymś innym np. wychodze na dwór albo bawie się z nią ciastoliną to zawsze pomaga. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
agnes123 Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 12:59 Moje dziewczyny też kiedyś były dosłownie uzależnione od tych "stworków" ) Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:24 Hehe, taka wskazówka. Ty musisz dziecko odrywać od telewizora własnoręcznie Odpowiedz Link Zgłoś
aarian Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:04 u mnie tez tak bylo, ale starszemnu juz przeszlo. chwile popatrzy i zajmuje sie czyms innym. za to mlodszy zaczyna sie inetresowac ) Odpowiedz Link Zgłoś
topcia27 Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:09 Uff, dzięki dziewczyny. Już myslałam, że tylko mój mały maniak tak ma))ps. on chyba ogólnie jet podatny na media, bo na punkcie Vivy czy MTV też ma prawdziwego p... Wesołych Świąt dla wszystkich E - mam)) Odpowiedz Link Zgłoś
monciad84 Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 18:39 Ja nie mam takiego problemu.Moj synek uwielbia Teletubisie,ale oglada je tylko wtedy kiedy leca w TV czyli od pon. do pt. rano )Zastanawialam sie nad tym, czy kupic teletubisie na dvd,ale zrezygnowalam.Mysle,ze jeden odcinek dziennie wystarczy )Podrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:19 mój na szczęście nie lubi w duzych ilościach Bajki jakie mu sie spodobaja to staram sie aby bylo jak najwiecej odcinkow i szybko mu brzydnie I tak u mnie bebni TV non stop a bajki to oglada rano na TVP1 co jest chyba 1 godz. dla dzieci i wieczorem dobranocke oraz czasami z godzinke jak ma senny dzien Teletubisie tez byly na topie Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:30 Moja córka lubi Teletubisie, dostanie nawet jednego na gwiazdkę. Ale nie oglądała ich nigdy dłużej niż jakieś 45 min. średnio raz na dwa dni. Zresztą interesują ja najbardziej te filmiki pomiędzy teletubisiami, a nie same przygody Teletubisiów. Też czasem krzyczy, żeby jej włączyć ale my jakoś mało wrażliwi jesteśmy na takiej wymuszanie Odpowiedz Link Zgłoś
ywwy Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:34 a moja odwrotnie - jak się zaczyna filmik to jest oburzona !! Odpowiedz Link Zgłoś
topcia27 Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:36 Mały muzyke (i tańczenie do niej) kocha chyba jeszcze od okresu płodowego. Wyglada to tak, że ciągle coś w pokoju gra, jeśli nie płyta, MTV, to aktualnie Teletubisie. Przy każdej próbie wyłączenia jest taki wrzask, że szkoda gadać. Jak wstaje to pierwsze kroki do dvd i sobie puszcza (dodam, że wcale nie jest ode mnie uzależniony jeśli chodzi o włączanie i zmiane płyt, bo to już umie doskonale) Wczoraj nawet przez sen płakał i powtarzał "baja" jak na siłę wyłączyłam. Taki gad mały)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:44 Rany, ale MTV i Viva akurat? Przecież teledyski bywają naprawdę nie dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha9991 Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 14:10 z tego co piszesz to sytuacja wymknela sie spod kontroli) moim zdaniem to jest niepokojące - te uzaleznienie nawet w snie i czas zaczac interesowac go czym innym, chociazby inna bajka, tez uwazam jak inne dziewczyny ze telewizor grajacy non stop od rana do wieczora (cokolwiek to jest - muzyka czy nie) jest fatalnym pomyslem, maly po prostu sie przyzyczail, dlatego protestuje na cisze, zreszta co innego cicha muzyczka - radio, cd, co innego dzwiek z obrazem migajacym pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Teletubisie uzależniają? 21.12.06, 10:27 Topcia to moj maly gad przed ukonczeniem 2 lat umial obslugiwac video i kompa. Jednak w kompie tylko te bajki zalaczal co same sie w wlaczaja Teraz 3 lata to juz wszystkie jakie chce Ma talent do elektorniki szkrab maly Odpowiedz Link Zgłoś
hratli Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:35 moim zdaniem teletubisie to paskudna bajka. kiedys nawet czytalam o nich w polityce, jak powstaly itp. wg mnie jest to oglupiajaca bajka a te stwory sa okropne. mysle ze maja cos z uzaleznienia - w tym wlasnie artykule byla o tym mowa. te ich bujanie i apatyczne ruchy. lipka. tyle jest innych bajek, dzieki bogu nie ma tych telestworow zbyt duzo w tv. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:43 Moim zdaniem lepsze Teletubisie niż taki np. Tabaluga. Odpowiedz Link Zgłoś
hratli Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:47 tabaluga tez jest do bani. pare innych bajek znalazloby sie jeszcze. ale teletubisie powalaja mi tym skakaniem, gestami, bujaniem sie na boki itp. sprawiaja wrazenie bezwolnych kukiel, taki taniec chocholi Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:49 Tak robią małe dzieci, tyle że szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
hratli Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:52 tak jasne wiele rzeczy robia/robimy jak w tv. ale te kukly wyjatkowo robia to apatycznie - tak moim zdaniem wyglada. ale to tylko moje zdanie. kto co lubi Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 13:54 Jasne. Jednak to jest bajka dla dzieci i im ma odpowiadać a nie dorosłym. Odpowiedz Link Zgłoś
hratli Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 14:03 jasne, ale rodzic jednak przyznasz ma wplyw na to, co oglada dziecko. dzieki bogu, ze ma. tak samo jak ma wplyw na to jakie zabawki kupuje. ja wiem, ze wszystko jest dla ludzi itp. w kazdym razie, jesli dziecku lubi teletubisie, niech oglada. na pewno lepsze jest to niz mtv czy viva ciesze sie jednak, ze mojemu jaskowi nie przypadly do gustu te stworki. Odpowiedz Link Zgłoś
topcia27 Do Hratli:) 20.12.06, 13:50 A co ja mam powiedzieć?))))) Jak słyszę "Hejo" i "Teletubisie mówią papa" to dostaje dreszczy))) Odpowiedz Link Zgłoś
topcia27 Do Bri:) 20.12.06, 13:47 Wiem wiem, ale co moge zrobić. Moim zdaniem to już uzależnienie. Dodam tylko, że nie o to chodzi, że Mały siedzi przed TV i ogląda teledyski cały dzień. Po prostu musi ciągle coś lecieć, on sobie chodzi, tańczy, bawi się itp ale telewizor musi grać i to właśnie na kanałach wcześniej wymienionych))))) ps. tylko Teletubisie ogląda w pozycji siedzącej z szeroko otwartą buźką Odpowiedz Link Zgłoś
hratli Re: Do Bri:) 20.12.06, 13:50 a moze kup mu teledyski z mini mini. sa zdaje sie 3 plyty i jeszcze chyba kolysanki. tam jest fajna muzyka - polska i zagraniczna. dzieci pokazuja rozne figury, nasladuja pociag itp. sa piosenki o jagodkach, pociagu itp. moj syn lubi tanczyc i nie nudzi mu sie to od dluugiego czasu. i grafika jest inna i kolory i sceny nie tak brutalne i niecenzuralne jak w mtv czy viva. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Do Bri:) 20.12.06, 13:53 Nic nie musi. Możesz mu przecież puścić muzykę z radia czy płyty. To, że jest uzależnione to jest moim zdaniem raczej argument na to, żeby zacząć pracować nad pozbyciem się tego uzależnienia. Co będzie jak pójdzie do szkoły? Lekcja to nie MTV - będzie się wtedy bardzo nudzić. Nie jestem jakąś fanatyczną przeciwniczą telewizora i moje dziecko też trochę ogląda, widzi że my oglądamy ale niektóre teledyski na Vivie czy MTV są tak niepokojące, że dziecko po nich może mieć jakieś lęki albo co najmniej spaczony obraz świata. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Re: Do Bri:) 20.12.06, 13:55 Topciu,jak czytam takie posty jak twój,rozumiem skąd mogą się brać kandydaci do "Superniani". Odpowiedz Link Zgłoś
temeko Re: Do Bri:) 20.12.06, 14:09 topcia27 napisała: > Wiem wiem, ale co moge zrobić. Możesz bardzo dużo. Zaproponuj spacer, zabawy, czytanie, puzzle, a przede wszystkim możesz wyłączyć telewizor i schować pilota! Moim zdaniem to już uzależnienie. Dodam tylko, > że nie o to chodzi, że Mały siedzi przed TV i ogląda teledyski cały dzień. Po > prostu musi ciągle coś lecieć, on sobie chodzi, tańczy, bawi się itp ale > telewizor musi grać i to właśnie na kanałach wcześniej wymienionych))))) > ps. tylko Teletubisie ogląda w pozycji siedzącej z szeroko otwartą buźką Nie rozumiem dlaczego tak się z tego cieszysz. Piszesz że to uzależnienie i uważasz że to zabawne? Jaql dla mnie to jest tragiczne że telewizor jest włączony cały dzień i decyduje o tym dziecko. PS. Też nie jestem przeciwniczką absolutną telewizora, jedna półgodzinna bajka, dostosowana do wieku i oglądana razem z dorosłym napewno nie zaszkodzi, no ale cały dzien? Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Do Bri:) 20.12.06, 14:38 Mnie nie uzależniły, małża też nie, dzieci też nie. P.S. "enterek" jest bossski Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 14:46 mnie sie wydaje, że to nie teletubisie same w sobie uzależniają .. a Telewizja ja bym jednak poograniczała Odpowiedz Link Zgłoś
alexa-75 Re: Teletubisie uzależniają? 20.12.06, 23:02 Moj synek też byl uzalezniony od Teletubisi, teraz z kolei na okrągło ogląda "Krecika". Rano jak wstanie od razu chce by włączyć, czasem nawet śniadania nie chce jeść bez "Krecika" Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: Teletubisie uzależniają? 21.12.06, 09:32 Jeśli już tak małe dziecko ma coś oglądać, to moim zdaniem Teletubisie są najlepszym wyborem. Scenariusze były opracowywane m.in. przez speców od rozwojówki, tak żeby dziecku nie dostarczać nadmiernej ilości bodźców, których małe dziecko nie jest w stanie jeszcze przetworzyć. Stąd to z punktu widzenia dorosłego czy nawet większego dziecka potwornie ślamazarne tempo akcji skupiającej się na prostych czynnościach i ta ilość powtórzeń. Tyle, że według mnie kilka do 10 minut dziennie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś