demarta 11.05.07, 10:58 ...lepią sobie gniazdo przy moim kuchennym oknie.... uciążliwe to to? szkodliwe? co robić, uniemożliwić im to sublokatorstwo (jeśli tak, to jak?) czy pozwolić im popasożytować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosika78 Re: jaskółki 11.05.07, 11:01 Uniemożliwić!!! Zasrają wszystko naokoło jak się pisklaki wyklują. Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: jaskółki 11.05.07, 11:01 wole jaskolki niz zasrane golebie. jaskolki pozeraja komary i muszki, i fajnie piszcza jak dla mnie to melodia lata masz szczescie. nad moim oknem uwily sobie gniazdo golebie. 4 rano "ghrrruuuuhuuuuu, ghrrruuuuhuuuuu..." mozna oszalec Odpowiedz Link Zgłoś
dorotus76 Re: jaskółki 11.05.07, 11:02 Nigdy nie pozwalam jaskółkom na zbudowanie gniazda. Zawsze przypomina mi sie widok jednej z kamienic oblepionej jaskółczymi gniazdami i mnie ciarki przechodzą od widoku pod nimi... Jeśli nie chcesz by budowały wystarczy włozyc w ramę okna nadmuchany woreczek foliowy, to je zniechęci. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: jaskółki 11.05.07, 11:05 Ja też nie pozwalam jaskółkom ani gołębiom na budowanie gniazd.W przeciwnym razie wszystko zasrane.Foliowe woreczki są rewelacyjnym rozwiązaniem.Tak odstraszyłam w tym roku gołębie. Pozdrawiam Anika Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: jaskółki 11.05.07, 11:03 wszystko ma swoje za i przecie...otóz -niezaprzeczalne bruzą okna i parapety-bardzo -miłe dla ucha( niektórych) słuchanie kwilenia piskalków i obserwacja rozwoju tychże-dla mnie przyjemność -powiadają,ze przynoszą szczęście jak zapobigać -powiesić coś szeleszczącego lub cokolwiek innego co zniechęci jaskółkę do założenia gniazda-czyli stworzyć potencjalne niebezpieczeństwo -nie popieram zrzucania gniazd z już wyklutymi piskalkami-co niesty sie zdarzało-straszny widoik i wogóle barbarzyństwo Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: jaskółki 11.05.07, 11:04 demarta napisała: > ...lepią sobie gniazdo przy moim kuchennym oknie.... > uciążliwe to to? > szkodliwe? > > co robić, uniemożliwić im to sublokatorstwo (jeśli tak, to jak?) czy pozwolić > im popasożytować? nieszkodliwe i nieuciazliwe. to nie papugi ani golebie nie dra sie, nie przeszkadzaja, a obserwacja karmienia o 5 rano na wlasnym balkonie to niesamowite.... kolo mojego okna sa chyba 4 gniazda. nie wiem. mialam caly tamten rok. spalam w pokoju gdzie przy oknie byly gniazda - nic mnie nie budzilo, nie przeszkadzalo , nie skrzeczalo, nie wrzeczalo. nie wywalaj...! Odpowiedz Link Zgłoś
kinga25b Re: jaskółki 11.05.07, 11:06 Łobsrają Ci okna, ale to przecież można posprzątać )) Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: jaskółki 11.05.07, 11:11 kinga25b napisała: > Łobsrają Ci okna, ale to przecież można posprzątać )) okien w zaden sposob obsrac im sie nie uda, chyba ze specjalnie naucza sie jak psy sikac i srac na to okno.... ja klade na parapet duzy kawalek tektury albo sztywnego papieru i to potem wyrzucam. nie mam nic brudne i sasiedzi tez nie maja... Odpowiedz Link Zgłoś
kinga25b Re: jaskółki 11.05.07, 11:15 mama007 napisała: > kinga25b napisała: > > > Łobsrają Ci okna, ale to przecież można posprzątać )) > > okien w zaden sposob obsrac im sie nie uda, chyba ze specjalnie naucza sie jak > psy sikac i srac na to okno.... > ja klade na parapet duzy kawalek tektury albo sztywnego papieru i to potem > wyrzucam. nie mam nic brudne i sasiedzi tez nie maja... Zależy kto jakie ma okna!!! Mi na te na poddaszu srają regularnie )) Odpowiedz Link Zgłoś
addria Re: jaskółki 11.05.07, 11:18 > > Zależy kto jakie ma okna!!! Mi na te na poddaszu srają regularnie )) Albo jakie jaskółki )) Może te Twoje są bardziej niekulturalne )) Odpowiedz Link Zgłoś
kinga25b Re: jaskółki 11.05.07, 11:19 addria napisała: > > > > > Zależy kto jakie ma okna!!! Mi na te na poddaszu srają regularnie )) > > Albo jakie jaskółki )) Może te Twoje są bardziej niekulturalne )) hahaha może i tak )) Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: jaskółki 11.05.07, 11:20 demarta ma chyba zwykle okna jesli ma zwykle i w miare kulturalne jaskolki (jak te moje) to raczej okien jej nie osraja ja bym zostawila. w tamtym roku wprowadzily sie do mnie nie dlatego ze byl spokoj, tylko dlatego ze nikt nie mieszkal ale jak juz byly to nawet moje 2 koty ich nie wystraszyly. balam sie ze w tym roku nie wroca (kto by wrocil, skoro non stop w oknie 2 paszcze i zebiska wyszczerzone), ale wrocily.... wiec jenak nie tak zle i z tym spokojem i krwiozerczymi kotami... Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: jaskółki 11.05.07, 11:08 Hmnn... Troszkę uciążliwe, ale masz zapewnione: Przyjemność patrzenia jak ojciec jaskólec i matka jaskółka karmią młode, jak się kochają, jaskółki są wierne.. Niedawno wróciły z Afryki, leciały tysiące kilosów, żeby załozyć gniazdo i odchować młode.., nie przejmuj się we wrześniu ich nie będzie..spoko parapet mozna umyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: jaskółki 11.05.07, 11:16 babka71 napisała: > Przyjemność patrzenia jak ojciec jaskólec i matka jaskółka karmią młode, jak > się kochają, jaskółki są wierne.. Romantyczka z ciebie)) Odpowiedz Link Zgłoś
agao_72 Re: jaskółki 11.05.07, 11:17 ja bym zostawiła, doceniają chyba spokój u Ciebie. a, że brudne okno. trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: jaskółki 11.05.07, 11:19 ja tam lubie jaskółki... kojarzą mi się z czasami dzieciństwa... tylko jazgotliwe sa zdziebko, szczególnie jak się już młode wyklują Odpowiedz Link Zgłoś
dagmama Re: jaskółki 11.05.07, 11:54 Ja bym chciała, żeby się u mnie zalęgły Obserwowałabym z małym jak wylatują karmić młode i te małe czarne łebki wyglądające z gniazda Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: jaskółki 11.05.07, 13:11 Jaskółki przynoszą szczęście Nie są szkodliwe, ale okno faktycznie mogą zapaprać, a i uroda piskląt jest raczej hmmm...dyskusyjna? Ja bym nie wywalała, możecie spróbować ten sezon przeżyć w symbiozie, a jak wam nie przypasi towarzystwo, to w przyszłam roku je eksmitujesz Odpowiedz Link Zgłoś
emiraty1234 Re: jaskółki 15.07.07, 12:15 Zrób wszystko żeby sie nie zalegly i nie zrobily gniazda! Ostatnio do swiezo pomalowanego mieszkania wleciala mi jaskolka bo pomylila szybe mojego balkonu z otwarta przestrzenia - byla tak oglupiona ze szok a ja mialam w domu sajgon przez 2h...Brrrrrrrrrrrr... Odpowiedz Link Zgłoś