Dodaj do ulubionych

co myslicie o pomysle tuska aby rzad...

23.02.09, 19:47
( czyli reszta podatnikow)splacal kredyty bezrobotnym?

dla mnie bulwersujace! ( dodam, ze jestem elektoratem PO, kredytu nie podsiadam)
Obserwuj wątek
    • gagunia Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 19:50
      Niech Tusk sam spłaca kredyty bezrobotnym. A jeśli takie coś by wprowadzili to
      biorę max ilość kredytów jaką banki są mi w stanie dać i zwalniam z roboty,
      dogadując się z pracodawcą że będę pracować na czarno.
    • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 19:51
      Osobiście uważam że jest to bez sensu, szczególnie że w Polsce faktyczny poziom bezrobocia jest zdecydowanie niższy bo dużo ludzi pracuje na czarno. Dlaczego więc mam płacić za ich kredyty?

Nie zgadzam się i kropka. Jak tego pomysłu nie wybiją sobie z głowy, to idę pikietować.
    • wieslawawie Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 19:51
      Dla mnie też chore,wychodzi że lepiej być nieudacznikiem i wziąć na
      litość niż mierzyć siły na zamiary
    • mama-maxa Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 19:51
      a dlaczego bulwersujące?? ten bezrobotny tez pracował i podatki
      płacił.

Ty Lilka koniecznie musisz się dowartościować jakoś? Czujesz się
      lepsza po tym jak napisałaś wkońcu wszem i wobec, że nie masz
      kredytu, że masz pracę??? Uważaj, bo los jest przewrotny i wszystko
      wraca do ans jak bumerang.
      • mama-maxa Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 19:53
        aha i to chodzi chyba o kredyty hipoteczne tylko, więc zaraz nie
        dramatyzuj, że każdemu i wszystkie kredyty na z kosmosu wzięte
        kredyty...

i dla bezrobotnych, którzy teraz stracili pracę z powodu kryzysu...
        • lilka69 Re: precyzuje 23.02.09, 19:56
          chodzi o kredyty mieszkaniowe.

• mama-maxa Re: precyzuje 23.02.09, 19:58
            i sprecyzuj jeszcze o jakich bezrobotnych?? bo nie o tzw. patologię
            wiecznie bezrobotną, tylko o ludzi, którzy mieli fajne prace, ale je
            stracili bo kryzys
            • irima2 Re: precyzuje 24.02.09, 15:41
              >tylko o ludzi, którzy mieli fajne prace, ale je
              > stracili bo kryzys

No nie do końca.
              Bo weźmy mój przykład - niedługo urodzę dziecko. Gdybym chciała iść
              na wychowawczy to nie dostanę żadnych pieniędzy. Ale gdybym tak się
              zwolniła i uzyskała status bezrobotnej to dostawałabym 3 tys
              miesięcznie. Czy to jest sprawiedliwe?

Oczywiście wiem, że to niby ma być pożyczka, ale lepsze to niż nic -
              bedąc na wychowawczym takiej pozyczki nie dostanę, a poza tym niby
              ma być jakiś maksymalny pułap, ale fakt jest taki, że dla dzieci nie
              daje się nic a bezrobotnym funduje się bezpłatne wakacje.
              • insomnia0 Re: precyzuje 24.02.09, 15:47
                Cytat
                Ale gdybym tak się
                > zwolniła i uzyskała status bezrobotnej to dostawałabym 3 tys
                > miesięcznie.

jak bys sie zwolniła to pomoc ta nie należałaby Ci się- nic bys nie dostała.
                Musiałabys stracic prace czyli pracodawca musiałby Cie zwolnic.
              • kropkacom Re: precyzuje 24.02.09, 15:47
                > Bo weźmy mój przykład - niedługo urodzę dziecko. Gdybym chciała iść
                > na wychowawczy to nie dostanę żadnych pieniędzy. Ale gdybym tak się
                > zwolniła i uzyskała status bezrobotnej to dostawałabym 3 tys
                > miesięcznie. Czy to jest sprawiedliwe?

Może byś nie dostała gdybyś się sama zwolniła. Może dostaną tylko ci ze zwolnień
                grupowych (bo takie zwolnienia generuje właśnie kryzys).
        • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 19:59
          Mama-maxa wszystko pięknie ładnie, ale ludzie którzy wzięli te kredyty to powinni brać pod uwagę różne zdarzenia losowe, które mogą powodować w ciągu (zazwyczaj 30 lat bo na tyle zwykle biorą kredyt)tych lat kiedy będą spłacać raty, w tym chorobę, wypadek uniemożliwiające pracę i własnie zwolnienie z pracy czy też likwiedację zakładu pracy.

Przykro mi ale takie są realia, a znam kilka osób które wzięły takie kredyty, bo marzyły o mieszkaniu/domu i ich przemyślenia o najbliższych 30 latach wcale nie były tak głębokie jak moje powyżej.

Nadal jestem na nie. Równie dobrze tak jak napisała Pani p[owyżej dobrze jest wziąć kredyt hipoteczy na nowe mieszkanie i pracować na czarno.
          • mama-maxa Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 20:05
            ale ja wcale nie mówię, że jestem na tak, tylko zbulwersowała mnie
            nie propozycja Tuska, co wypowiedx Lilki, tak jakby ci ludzie byli
            gorszymi ludźmi
            • lilka69 Re: mama maxa 23.02.09, 20:41
              i ty jestes nauczycielka? naucz sie czytac?

gdzie wyczytalas moja wypowiedz wskazujaca na owych gorszych ludzi? nigdzie?

to teraz przepros!

i zastanow sie - jestes na tak czy na nie? a moze jestes za a nawet przeciw jak
              mowil walesa? smile
              • mama-maxa Re: mama maxa 23.02.09, 20:51
                ani myślę przepraszać i wybacz lila, ale nie będę wdawać się w
                pyskówki z Tobą. KAŻDY TWÓJ WĄTEK JEST O TYM, ABY POKAZAĆ, ŻE INNI
                SĄ GORSIuncertain

i napisałam, że nie zastanawiam się nad tym, nie myslę o tym, przede
                wszystkim dlatego, że to narazie jest tylko pomysł i dlatego, że nie
                mam pojęcia, czy to pomysł dobry czy zły, bo nie jestem w takiej
                sytuacji, co nie znaczy, że nie mogę być.

Aha i jak chcesz zaczynac jakis wątek, to najpierw zasięgnij
                informacji o wszystkich aspektach danej sprawy a nie rzucaj
                półsłówkami, z których nic nie wynika. doopiero gdzieś tam pośrdoku
                precyzujesz to, o co dokładnie chodzi...
                • jowita771 Re: mama maxa 24.02.09, 06:14
                  > nie
                  > mam pojęcia, czy to pomysł dobry czy zły, bo nie jestem w takiej
                  > sytuacji

Czy pomysł jest dobry, czy zły, nie zależy od tego, czy Ty na nim skorzystasz.
                  Ja dostałam becikowe, ale sam pomysł becikowego uważam za zły. Nie mam kredytu,
                  gdybym miała i znalazła się w ciężkiej sytuacji, to pewnie bym się cieszyła, że
                  będę miała jakąś pomoc, ale nie sądzę, żebym, nawet wtedy, uważała, że to dobry
                  pomysł. Ktoś bierze kredyt, a inni biorą udział w spłacaniu, to nie jest w
                  porządku.
          • doral2 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 20:08
            pycha cwaniar co nie maja kredytów i mają pracę.
            empatia jak cholera.
            ale jak mówi mama-maxa - los przewrotny jest, więc uważajcie..

lileczka - ile jeszcze dzisiaj dowartościowujących_samą_siebie wątków założysz??
            • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 20:29
              Doral2 jeśli to było do mnie, to:

Nie, nie mam kredytów, faktycznie dochody posiadamy. Kredytów nie mamy, bo osobiście sie ich obawiam brać, bo jak sobie pomyślę że mam zwrócić o 50% więcej tego co pożyczę, to wolę nie robić. A remonty z własnych uzbieranych i po jednym pomieszczeniu. I tak leci.

Wybacz, ale jeśli chodzi o empatię - zazwyczaj na tego typu pomysłach rządu to tylko cwaniacy się bogacą, a biedni i tak dalej g..wno z tego mają. Tak samo było z odpisem na dziecko w rocznym picie.

To nie jest cwaniactwo, tylko bardzo chłodne spojrzenie na Polską rzeczywistość i tyle. Może Cię to tak zabolało bo masz kredyt?

Empatia? Wybacz, ale jak już pisałam wcześniej trzeba bardzo rozważnie podchodzić do kredytów i brać pod uwagę brak możliwości spłacenia go. No niestety taki lajf. To że inni nie mają z czego spłacić to ja mam do tego dokładać? A z jakiej parafii? A kto mi da? Też wiele rzeczy bym chciała, a mnie na nie nie stać i trudno, ich nie mam i przeżyję.
              • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 17:39
                lady_sphinx napisała:

> zazwyczaj na tego typu pomysłach rządu to tylko cwaniacy się
                > bogacą, a biedni i tak dalej g..wno z tego mają. Tak samo było z
                > odpisem na dziecko w rocznym picie.

A przepraszam, co w tym pomyśle jest takiego złego?
                • id.kulka Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 17:54
                  e_r_i_n napisała:

> lady_sphinx napisała:
                  >
                  > > zazwyczaj na tego typu pomysłach rządu to tylko cwaniacy się
                  > > bogacą, a biedni i tak dalej g..wno z tego mają. Tak samo było z
                  > > odpisem na dziecko w rocznym picie.
                  >
                  > A przepraszam, co w tym pomyśle jest takiego złego?

Słyszałam w przychodni, jak pewna pani się żaliła, że nie moze
                  skorzystać z tej ulgi (podatkowej, jakby nie było), bo... nie
                  pracuje i nie płaci podatków smile Narzekali też rolnicy, którzy,
                  zdaje się, podatków nie płacą.
                  wink
                  • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:10
                    No fakt. W końcu powinno się wypłacić równowartość ulgi tym, którzy z niej
                    skorzystać nie mogą smile. Oraz sztucznie zaniżyć dochód tym, którzy tracą zasiłki
                    (często mniejsze, niż ulga, ale to szczegół przecież smile).
                    • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 20:32
                      "Słyszałam w przychodni, jak pewna pani się żaliła, że nie moze
                      skorzystać z tej ulgi (podatkowej, jakby nie było), bo... nie
                      pracuje i nie płaci podatków Narzekali też rolnicy, którzy,
                      zdaje się, podatków nie płacą."

A z pożyczki (z podatków) na mieszkanie, to mozna będzie skorzystać, pomimo utraty pracy? To jest dopiero przekorne...

"No fakt. W końcu powinno się wypłacić równowartość ulgi tym, którzy z niej
                      skorzystać nie mogą . Oraz sztucznie zaniżyć dochód tym, którzy tracą zasiłki
                      (często mniejsze, niż ulga, ale to szczegół przecież )."

Dla 95 proc. podatników oznacza to zysk rzędu kilkudziesięciu złotych rocznie. Najlepiej zarabiający zyskają więcej - po kilkaset i więcej złotych rocznie.
                      Z ulgi nie skorzystają wychowujący dzieci i zarabiający poniżej płacy minimalnej.

Faktycznie prorodzinne to Państwo. Dają bogatym, biedni dalej klepią biedę. Przemyslane to było. Żeby przypadkiem najbiedniejsi za dużo nie dostali, bo jeszcze by im za dobrze było.

Nie twierdzę, że ulgę należało dać WSZYSTKIM bez wyjątku.

• hrabina_murzyna Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 20:37
                        To jest tak samo jak z waloryzacją rent i emerytur. Hasło podnosimy
                        o 10%, tylko emeryt dostający 500 zł zyskuje 50 zł, ten co ma 2000
                        całe 200. I ten pierwszy nadal jest biedakiem, ale co tam państwo
                        dało przecież i politycy spokojnie sobie plusik stawiają w
                        dupiemając tego biedaka.
                        • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 20:40
                          A te emerytury to w końcu wg rozdzielnika przydzielane. Więc ten kto miał
                          szczęście i się załapał do puli '2000' jest 'niebiedakiem'.
                          Ludzie, do jasnej cholery, liczyć to trzeba NA SIEBIE. Państwo, czyli wszyscy
                          obywatele, jest od pomocy w sytuacjach NAGŁYCH. PRZEJŚCIOWO.
                          • hrabina_murzyna Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 20:47
                            Tak Erin ja to wiem, ale wiem też, że niesiemy ze sobą bagaż
                            komunizmu, kiedy to pańtwo dawało wszystkim po równo. I niestety,
                            ale co ma zrobić ten emeryt komunistyczny z emeryturą 500 zł. Ma
                            wziąść życie w swoje ręce mając 70 lat? Należałoby powoli wychodzić
                            z tego impasu Erin i poprawiać poziom życia ludziom naprawdę
                            biednym. A nasze państwo pomaga bardzo tylko nie tam, gdzie trzeba i
                            nie tak jak trzeba. Nasze państwo to taki zapychacz bez
                            kreatywności.
                            Zgadzam się z Tobą, że państwo powinno pomagać przejściowo i
                            baaardzo bym tego chciała, ale żeby tak się stało trzeba zacząć
                            myśleć jak do tego doprowadzić.
                            • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 20:51
                              Waloryzacja emerytur to jest IMO żadne narzędzie wyrównywania poziomu życia.
                              Do tego mogłyby być EWENTUALNIE jakieś zasiłki czy inne dodatki.
                              • hrabina_murzyna Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 20:57
                                No i o tym mówię przecież, nie wiem może nieścisło się wyraziłam.
                                Zrezygnować z waloryzacji, kasę która miałaby pójść na waloryzację
                                przeznaczyć na zasiłki dla najbiedniejszych emerytów i rencistów.
                                podobnie jest z bezrobotnymi, biorą zasiłki przez rok i nic z tego
                                nie wynika. Należąłoby dać ludziom miejsca pracy. A tak mamy
                                biednych emerytow, bezrobotnych, młodych ludzi bez dachu nad głową i
                                musimy ciągle gdzieś dawać, pomagać. Polska nie umie przyciagać do
                                siebie pieniędzy, Polska umie je tylko wydawać.
                      • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 20:39
                        lady_sphinx napisała:

> Z ulgi nie skorzystają wychowujący dzieci i zarabiający poniżej
                        > płacy minimalnej.

Ulga PODATKOWA jest takim specyficznym tworem, że trzeba płacić podatki, żeby z
                        niej korzystać. Do kogo pretensje, że podatków na wszystkie ulgi nie wystarcza?

> Faktycznie prorodzinne to Państwo. Dają bogatym, biedni dalej
                        > klepią biedę.

A kto powiedział, ze Pl jest krajem prorodzinnym?
                        Poza tym daje wszystkim. Każdy korzysta wg możliwości.
                        I skończmy może z tym 'biednym wiatr w oczy'.

> Nie twierdzę, że ulgę należało dać WSZYSTKIM bez wyjątku.

No nie twierdzisz. Ja uważam, że nie ma powodu, żeby nie dawać wszystkim.
                        A najlepiej? ZERO ulg. Niższe podatki.
                      • id.kulka Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 25.02.09, 09:17
                        lady_sphinx napisała:

> A z pożyczki (z podatków) na mieszkanie, to mozna będzie
                        skorzystać, pomimo utr
                        > aty pracy? To jest dopiero przekorne...

Dlaczego? Pracowało się, podatki się płaciło, a teraz się noga
                        podwinęła i przydałaby się pożyczka, by od dna się odbić.

> Nie twierdzę, że ulgę należało dać WSZYSTKIM bez wyjątku.

Ale to jest ulga podatkowa - należna wszystkim, którzy mają dzieci i
                        płacą podatki. Trudno postulować ulgę podatkową dla tych, którzy
                        podatków nie płacą...

---
                        Kulczę blade
                        Supeł Z Pętelką I Inne Historie
                        kulcze@gmail.com
              • gaja78 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 20:10
                lady_sphinx napisała:

> Empatia? Wybacz, ale jak już pisałam wcześniej trzeba bardzo rozważnie
                podchodzić do kredytów i brać pod uwagę brak możliwości spłacenia go.

... i ubezpieczyć się na wypadek utraty pracy - na przykład.
            • madameblanka Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 10:26
              hmmm jak nie wzięłam kredytu to jestem cwaniarą?

Potrafię zarzadzać domowym budżetem żeby nie bawić sie w kredyty. Po za tym
              mierzy sie siły na zamiary, czyli jeżeli nie będzie sie w stanie go spłacać to
              po co go brać? Zeby mieszkanie mieć wieksze o ten jeden pokój?? Żeby samochód
              był roczny a nie 5-cio letni?? Naprawdę warto udupić sie na najbliższe 30- 40 lat??

acha, biorąc kredyt podpisało sie umowę z bankiem i w razie problemów ze
              spłacaniem należy rozwiązywać je z bankiem. Zwłaszcza że przy podpisywaniu umowy
              należy zadbać o zabezpieczenie kredytu, no ale jak sie myśli tylko o tym żeby
              miec nowy samochód, nowe mieszkanie to sie mózg lasuje.
              • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:54
                No to fajny masz budzet, skoro zarzadzajac nim kupujesz sobie za
                cash mieszkanie smile
                • madameblanka Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 13:12
                  nie napisałam że kupiłam sobie mieszkanie. Mogłam sobie kupić dom ale musiałabym
                  wziąć kredyt tylko po co skoro za ćwierć tej sumy mozna przerobić dom teściów
                  /rodziców/. Owszem sielanki nie ma, ale lepsze to niż 30 letnie uzależnienie od
                  banku.
                  • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 13:15
                    madameblanka napisała:

> Owszem sielanki nie ma, ale lepsze to niż 30 letnie uzależnienie od
                    > banku.

No wiec widzisz. Dla kogo lepsze, dla tego lepsze.
                    Poza tym jak tesciowie maja 40 metrow na krzyż, to i czego
                    przerabiac nie ma.
                    Cudne te teksty osob, ktore mieszkaja u kogos, ze on to na kredyt za
                    madry smile
                    • kropkacom Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 13:39
                      > Cudne te teksty osob, ktore mieszkaja u kogos, ze on to na kredyt za
                      > madry smile

A ja nie mieszkam z rodzicami czy teściową. Samodzielni jesteśmy. Tylko że
                      parcia na własne nie mam ...
                    • madameblanka Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 13:40
                      nie mieszkam u KOGOŚ tylko u siebie, i wybudowałam druga połowę domu za SWOJE
                      zaoszczędzone pieniądze /i męża/. O tym że kiedyś gdzies będę musiała mieszkać
                      myślałam pare lat wcześniej, jak sie okazało mój mąż też.
                      Ale oczywiście niektórzy nie wiedzą że kiedyś sie hajtną i trza będzie gdzieś
                      mieszkać. Teraz sie budzą z ręką w nocniku i oddają wypłatkę bankowi.
                      • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 14:10
                        Ja tam nie uważam brania kredytu za budzenie sie zz reka w nocniku.
                        A oszczedzenie kilkuset tysiecy to raczej zadania na lata (dlugie).
                        Jak do tego jeszcze dojdzie posiadanie rodzenstwa i rodzicow z
                        wlasnym mieszkaniem, nie domem, to jakos tak wyjscia za bardzo nie
                        ma (chyba, ze sie chce wynajmowac cale zycie, co tez jest opcja).
                • id.kulka Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 14:29
                  e_r_i_n napisała:

> No to fajny masz budzet, skoro zarzadzajac nim kupujesz sobie za
                  > cash mieszkanie smile

Też jestem pod wrażeniem smile
        • attiya Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 07:43
          no i to jest haha pożyczka do zwrotu
      • lilka69 Re: mama maxa 23.02.09, 19:55
        co ma mi wrocic jak BUMERANG?smile czemu jak bumerang?

chodzi ci kredyt,ktory KTOS wezmie za mnie?smile

cos ci sie myli...
        • mama-maxa Re: mama maxa 23.02.09, 19:57
          oj i widzisz jaka ty niedomyślnauncertain

słuchaj, a raczej czytaj, ci ludzie stracili prace z powodu kryzysu,
          który przecież nie jest ich winą, wczesniej wzięli kredyt hipoteczny
          na mieszkanie, teraz mogą nie mieć za co go spłacac i może sie
          okazac, że te banki znów zaczna padać (to tak krótko i prosto
          mówiąc) i tak w kółko macieju...

a co do bumerangu - nie pomiataj ludxmi bezrobotnymi/biedniejszymi,
          bo może to do ciebie wrócic jak bumerang i nagle ot tak możesz się
          znaleźć na ich pozycji...
    • babcia47 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 20:03
      o ile wiem kazdy płaci na gwarantowany fundusz świadczeń
      pracowniczych..za to niewielu z niego korzystaa..jeżeli ma być
      sposobem na zatykanie dziur w budzecie, bo tak sie tez praktykuje i
      praktykowało w poprzednich dziesiecioleciach, to może lepiej
      wykorzystac na zwrotne (!!) pozyczki celowe dla ludzi, którzy
      znaleźli sie przejsciowo w trudnej sytuacji z powodu kryzysu i
      likwidacji miejsc pracy..w zasadzie po to ten rodzaj podatku został
      ustanowiony (niewypłacalnośc pracodawcy z powodu bankructwa) i jest
      pobierany z pensji wszystkich pracujacych. Wiele zalezy od tego
      jakie zostana ustaniowione kryteria udzielanie takiej pomocy..dla
      mnie argumentem na tak jest okreslenie tej pomocy jako zwrotna (do
      funduszu) w całości lub w części. Człowiek, który ma gdzie mieszkać,
      nie boi sie o najwazniejsze sprawy dla swojej rodziny będzie
      chętniej szukał pracy i nie bedzie dodatkowo psychicznie i finansowo
      obciązany tym problemem, nie wpadnie w slrajną depresję, nie będzie
      płakał w kątku lub nie odbierze sobie zycia nie widząc zadnych
      perspektyw..dla mnie ten pomysł ma same zalety
    • moofka Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 20:10
      dla mnie idiotyczny pomysl, ktory zamiast faktycznej pomocy prowadzic moze do
      naduzyc i kretactwa
    • luxure Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 20:15
      Pomysł z d. wyjęty jak każdy inny tej opcji zresztą
      • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 17:41
        To jest akurat pomysł w stylu Twojego ukochanego PiSu wink
    • hrabina_murzyna Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 20:17
      Gratuluję braku kredytubig_grin A tak powaznie to dla mnie absurd.
      Większośc tych bezrobotnych pójdzie po kasę do państwa a potem
      wyjedzie za granicę dorobić. I jak zwykle dorobią się cwaniacy i
      krętacze, a nie ludzie w potrzebie. Przy okazji nasze państwo
      zatrudni wysokiej rangi specjalistów, coby mieli kontrolować te
      bezrobocie i wydawać słuszne decyzje w sprawie. I tym oto sposobem
      Polska stanie się bankrutem. A ja tylko marzę, że jak już ma zostać
      tym bankrutem to takim nagodupcem coby inni mogli ją w całości z
      długami wykupić.
    • rita75 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 20:23
      Populistyczny chwyt na równi z becikowym - nie do przyjęcia.
    • lilka69 Re: co wy znowu z tym dowartosciowywaniem sie 23.02.09, 20:48
      byl watek( nie mojego zreszta autorstwa)? byl?

wpisalyscie sie, ze macie kredyt? nie! to dlaczego mnie sie czepiacie. przeciez
      tez NIE macie!
    • kawka74 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 20:55
      Rząd w charakterze świętego Mikołaja? Ładnie, ładnie. I głupio.
    • nstemi Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 20:55
      nie wydaje mi się to pomysł bulwersujący. Raczej widzę to jako mozliowść pomocy
      ludziom, którzy znaleźli się w dramatycznej sytuacji. Jest to pomysł bardzo mało
      precyzyjny, dzis słyszałam, że byłaby to raczej pożyczka dla osoby bezrobotnej.
      Kto i na jakich zasadach miałby tę pomoc otrzymać? Wiadomo skąd pieniądze. Z
      Funduszu Świadczeń Pracowniczych, który ma rezerwy ze względu na stosunkowo
      niski poziom bezrobocia, jaki mieliśmy ostatnio, więc wydaje mi się, ze nie ma
      co lamentować. Trochę empatii. Nie sądzę, zeby wszyscy ci, którzy zadłuzyli się
      na całe życie byli idiotami. Przypomnijcie sobie jak było: dzień w dzień
      artykuły w gazetach typu : "taniej już nie będzie" i jak to nam dobrze się
      zrobiło, oferty banków, które dawały kredyty hipoteczne chyba każdemu, "stada"
      naganiaczy. Byliśmy bombardowani zachęcaniem do zadłużania się.
      Moim skromnym zdaniem, nie tylko sami kredytobiorcy (często bez żadnej wiedzy o
      gospodarce) są winni.

lilka69 napisała:

> ( czyli reszta podatnikow)splacal kredyty bezrobotnym?
      >
      > dla mnie bulwersujace! ( dodam, ze jestem elektoratem PO, kredytu nie podsiadam
      > )
      • wimperga Nstemi 23.02.09, 21:21
        > Przypomnijcie sobie jak było: dzień w dzień
        > artykuły w gazetach typu : "taniej już nie będzie" i jak to nam dobrze się
        > zrobiło, oferty banków, które dawały kredyty hipoteczne chyba każdemu, "stada"
        > naganiaczy.

Ale trochę od dorosłego człowieka wymaga się jednak odrobiny wyobraźni, czyż nie? Do mnie "naganiacz" wydzwaniał codziennie przez półtora miesiąca: "Weź pani kredyt, weź pani kredyt" (marniutkie 300 tysi, z pensją męża mieliśmy do dyspozycji 900 tysi). W końcu kazałam mu iść do diabła. Przerażała mnie wizja 40 lat pętli na szyi i czekania aż się zaciśnie (utrata pracy, choroba, cokolwiek - kryzysu nie przewidziałamtongue_out). Rozumiem,że można nie mieć innego wyjścia (brak własnego kąta) i musieć wziąć kredyt ale kupno w 100% na kredyt przeszacowanej ruiny zwanej szumnie apartamentem albo dziury w ziemi DWA TRZY RAZY droższej niż w Berlinie czy nawet Monachium bo "przecież wszyscy kupują na Mokotowie bo taniej nie będzie" jest IMHO głupotą.

• nstemi Do wimpergi 23.02.09, 22:18
          Ja się z Tobą zgadzam. Też mnie zdumiewało, gdy widziałam np. wpisy na forach
          internetowych, że tylko nieudacznicy nie kupują mieszkań (wtedy gdy trwał cały
          ten szał), albo gdy ludzie uzasadniali dlaczego zadłużają się na niebotyczne
          kwoty. Wielu uwierzyło w to, ze wzrost gospodarczy będzie trwał i trwał i będzie
          nam wszystkim tylko lepiej. I bach! Tylko myślę sobie: ja mam wyobraźnię i to
          bogatą smile, Ty zapewne też, ale nie mierzmy wszystkich swoją miarką. Dla mnie
          cały ten cyrk był z mieszkaniami i kredytami był chory, ale zobacz-był oparty na
          tym, że na pewno znajdą się leszcze, którzy całą tę nagonkę kupią. Jeśli ktoś
          teraz stracił pracę przez kryzys i ma bardzo trudną sytuację to można jak sądzę
          rozważyć pomoc. Mam tylko nadzieję, że cały ten pomysł rządu Tuska będzie
          doprecyzowany i nie będzie sytuacji, że wykorzystają to różnej maści cwaniaczki.
          Przyznam Ci się, ze jakoś specjalnie cały ten pomysł mnie nie zachwyca, ale i
          sytuacja gospodarcza też nie jest normalna.
          Pozdrawiam
      • hrabina_murzyna Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 23.02.09, 21:34
        Tak to widzisz? A co powiesz na matki samotne, na rodziny
        wielodzietne, na rodziny z chorymi dziećmi? Im się nie należy, bo
        hipoteki nie mają? Ale jeść muszą codziennie i skąd na ten chleb
        wziąść skoro samotna matka straciła pracę, ojciec 5 dzieci stracił
        pracę, rodzice chorego dziecka stracili pracę. Oczywiście stracili
        tą pracę przez ten sam kryzys co ci z hipotekami. I o ile ten z
        hipoteką może dogadać się z bankiem, zamienić mieszkanie na mniejsze
        to ten samotny rodzic czy też dzieciak jeść musi i z kim on się
        dogada.
        • nstemi Do hrabina-murzyna 23.02.09, 22:23
          Hmm, i tu mnie szczerze mówiąc zażyłaś. Sorry-nie spojrzałam na to z tej strony,
          znacznie skądinąd ważniejszej niż problemy z kredytami hipotecznymi. Tylko w
          naszym kraju więcej się przepraszam za wyrażenie piep..y o in vitro, płodach i
          nikogo nie obchodzi los ubogich rodzin z dziećmi i czy te dzieciaki mają co jeść.
          Fakt, takie osoby powinny dostawać pomoc od państwa w pierwszej kolejności. Nie
          tylko w kryzysie.

hrabina_murzyna napisała:

> Tak to widzisz? A co powiesz na matki samotne, na rodziny
          > wielodzietne, na rodziny z chorymi dziećmi? Im się nie należy, bo
          > hipoteki nie mają? Ale jeść muszą codziennie i skąd na ten chleb
          > wziąść skoro samotna matka straciła pracę, ojciec 5 dzieci stracił
          > pracę, rodzice chorego dziecka stracili pracę. Oczywiście stracili
          > tą pracę przez ten sam kryzys co ci z hipotekami. I o ile ten z
          > hipoteką może dogadać się z bankiem, zamienić mieszkanie na mniejsze
          > to ten samotny rodzic czy też dzieciak jeść musi i z kim on się
          > dogada.
    • e_r_i_n Informacja dobra rzecz 23.02.09, 21:47
      To ma być nieoprocentowana POŻYCZKA z funduszu pracy.
      • hrabina_murzyna Re: Informacja dobra rzecz 23.02.09, 21:52
        e_r_i_n napisała:

> To ma być nieoprocentowana POŻYCZKA z funduszu pracy.

Erin, a wierzysz w to, że będa spłacać? Ja nie. Załóżmy, że rata
        kredytu wynosi 1500 zł, przez rok to 18.000. elikwent nie pracuje
        przez minimum rok, prawdopodobnie narosną też inne długi. I idzie po
        roku do pracy, gdzie zarobi 2000, spłaca kredyt mieszkaniowy, a
        państwu z czego spłaci?
        • babcia47 Re: Informacja dobra rzecz 23.02.09, 22:06
          ..a ile osobie, która pracuje kilkanascie lat,lub jego pracodawcy,
          nie pamietam juz ile kto pokrywa, w jakiej części a nie chce mi sie
          sprawdzać..ale i pracodawca mógłby te srodki przeznaczyć na wyższe
          pensje lub zatrudnic dodatkową osobe.. odprowadzono składek na ten
          GFŚP? może zamiast wykorzystywać te srodki na łatanie różnych dziur
          i potrzeb w budżecie, na potrzeby administracji, karetki stojace
          tygodniami pod niektórymi ośrodkami, limuzyny (wiem upraszczam i
          przesadzam nieco, bo niekoniecznie z tych srodków to idzie, ale
          wykorzystywanie tych srodków na potrzeby budzetu są faktem)
          skierować je na ludzi, którzy je conajmniej częściowo wypracowali????
        • e_r_i_n Re: Informacja dobra rzecz 23.02.09, 22:08
          Nie wiem, jaki jest plan. Uważam, że dobrze by było np. zwiększyć tym osobom
          składki/podatki i przekazać je na spłatę długu na przykład.
          Poza tym to nie będzie spłata całej raty, tylko średnio 500 zł.
          • hrabina_murzyna Re: Informacja dobra rzecz 23.02.09, 22:37
            No, ale kasa wypłynie z budżetu. A może czas pomyśleć o obniżeniu
            kosztów pracy, tak aby każdy mógł ją mieć, a nie ciągle łatać
            dziurawe skarpety.
            • e_r_i_n Re: Informacja dobra rzecz 24.02.09, 08:58
              hrabina_murzyna napisała:

> A może czas pomyśleć o obniżeniu kosztów pracy

O oczywistych oczywistościach to ja nie pisze.
      • jowita771 Re: Informacja dobra rzecz 24.02.09, 06:21
        Pożyczka to rozumiem. Najbardziej mnie wkurzało, że ta pomoc może być
        bezzwrotna. Z jakiej paki mam się dokładać do czyjegoś mieszkania?
    • madeleine.b Hmmm.... 24.02.09, 05:48
      a mnie przepraszam nie stać było na wzięcie kredytu i muszę mieszkanie
      wynajmować. Nie dość, że mąż stracił pracę z powodu kryzysu, płacę za miejsce do
      mieszkania komuś innemu a nie "na swoje" jak to w przypadku spłacania kredytu, a
      i tak nikt mi nie dołoży ani nie pożyczy i radzić sobie muszę. Wkurza mnie ten
      pomysł, jak i cały ten rząd.
    • liwilla1 Re: generalnie 24.02.09, 10:02
      jesli ktos stracil prace z powodu kryzysu, a mial kredyt na glowie i rodzine,
      nie mam nic przeciwko pomocy panstwa w takiej sytuacji. rozumiem, ze kasa bedzie
      nie w ramach dotacji bezzwrotnej, tylko tymczasowej oprocentowanej stopa
      inflacji pozyczki. oczywiscie bedzie mnostwo przekretow, bo nieuczciwi lajdacy
      wyniuchaja okazje na zarobienie kosztem innych, ale mysle, ze summa summarum
      trzeba sobie pomagac.
      • kropkacom Re: generalnie 24.02.09, 10:12
        Myślę że jeśli któraś z Was byłaby w sytuacji że traci pracę i nie ma z czego
        spłacać rat to skorzystałaby z pomocy państwa bez mrugnięcia okiem.

Oczywiście można pomstować co ludzie sobie myśleli biorąc kredyty na mieszkanie
        mając finanse na styk i żadnych oszczędności. Można. A jak ktoś brał kredyt na
        30 czy 40 lat to Bóg wie ile jeszcze będzie kryzysów w tym czasie.
        • hugo43 Re: generalnie 24.02.09, 10:34
          a moze szanowny rzad zrobilby cos by pomoc pracodawcom,np
          preferencyjne kredyty?sama zatrudniam 4 osoby,wkrotce w nowej
          knajpie nastepne 5.i ciagne wszystko jakos.tyle,ze by bylo 3 razy
          szybciej gdybym mogla wspomoc sie kredytem,a tych banki chwilowo nie
          udzielaja,mimo ze mam zero obciazen,wlasne mieszkanie,i place spore
          podatki.pewnie lepiej dolozyc tym 5 osobom do kredytu,ja moge
          jeszcze poczekac.no i moze rzad zacznie doplacac do wynajmu
          mieszkansmileprzeciez to czesto drozsze od kredytu?
    • insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:05
      A ja myślę, że to dobry pomysł.
      Ci bezrobotni to nie jacys menele.. tylko ludzie, którzy zazwyczaj mieli dobra
      pracę, ale niestety ze wzgledu na czas kryzysu - stracili ją sad
      I nie piszcie mi, że biorąc kredyt hipoteczny trzeba było przewidywac taką
      sytuację.. bo nie jestesmy w stanie przewidziec 30 lat sad
      No jedynie kiedy to ludzie mają równowartość kredytu odłożoną na lokacie. To
      wtedy jest w miare bezpiecznie.
      Niestety ludzie dlatego biorą kredyt bo zwyczajnie nie maja całęj kwoty.
      Chciałabym zaznaczyć, że kazdy moze stracić prace...rowniez te osoby ktore tak
      bardzo są przeciwne tej mysli Tuska.
      Mam kolezankę, która b. dobrze zarabiała..mążmiał firmę..zawsze tez dyskutowała
      jak to panstwo z jej podatkow ma pomagac bezrbotnym lub uboższym..i co? straciła
      prace..a mąż starcił firmę.. było biednie..nie stac było na spłaty kredytów-
      wielu... sytuacja była bardzo powazna, zawiesili spłate hipotecznego.. gdyby
      była wtedy taka pomoc z pewnością by skorzystali.
      Proponuję nie szafować i nie mowić ze mnie to nie dotyczy.. bo zycie bywa
      nieprzewidywalne..
      • kropkacom Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:10
        > I nie piszcie mi, że biorąc kredyt hipoteczny trzeba było przewidywac taką
        > sytuację.. bo nie jestesmy w stanie przewidziec 30 lat sad

Właśnie dlatego że to 30 lat a nie 3-4 trzeba myśleć przyszłościowo. Tak jak
        pisałam to dopiero pierwszy kryzys a pewnie nie ostatni.
        • insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:20
          Mysle, że jak się bierze taki kredyt to zawsze mysli sie przyszłościowo..ale
          wlsciciwie każdego dnia moze wydarzyć się cos takiego co moze narazić nas na
          dodatkowe koszta i nasza sytuacja materialna podupadnie... np ciezka choroba -
          leczenie moze pochłonąć fortunę.
          Nie bardzo rozumiem co masz na mysli - "ze trzeba myslec przyszłościowo".. Nikt
          nie chce utracic płynnosci finansowej..ale nie wiemy na 100% jak i co bedzie za
          kilka lat.. niestety...
          Dlatego tez takie działania rządu w czasie kryzysu..są dla mnie jak najbardziej
          celne.
          • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:27
            Skoro tak - to każdy powinien wziąć taki kredyt, bo przecież NIE PRZEWIDZI przyszłości, a jak kryzys lub inny przypadek losowy dotknie część z tych ludzi, to powinni się zgłośić po zapomogę od Państwa, bo przecież to nie ich wina.

Problem w tym, że każdy kredyt - ma swoje obciążenia. Jak nie spłacisz, to idą za tym konsekwencje. I każdy kredytobiorca musi być świadomy tych konsekwencji.

• insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:37
              przeciez nie kazdy dostawał kredyt hipoteczny.
              Widocznie Ci ludzie dobrze rokowali...a kryzys swiatowy dotyka duzą liczbe osob.
              Panstwo jest wlasnie taką instytucja, ktora powinna pomagac w takich sytuacjach.
              Mowie o kryzysie.

Panstwo nie pomagało jak dotąd w sytuacji kiedy ktos...przeliczył się i wziął
              kredyt a pozniej zycie zweryfikowało jego poczynania.

Tu sytuacja jest niecodzienna.. nie widzicie tego?
          • kropkacom Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:29
            > Nie bardzo rozumiem co masz na mysli - "ze trzeba myslec przyszłościowo"..

Nie brać kredytu jak pieniędzy na życie razem z ratą jest na styk i nie ma
            szansy na więcej. Mieć jakieś oszczędności na spłatę rat przynajmniej na jakiś
            czas w razie utraty pracy, choroby.

> Dlatego tez takie działania rządu w czasie kryzysu..są dla mnie jak najbardziej
            > celne.

Nie mówię że nie. Dlatego śmieszy mnie to oburzenie forumek kiedy wiadomo że
            gdyby mogły i byłaby potrzeba to by z tego skorzystały.
      • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:22
        Wielu ludzi ma dobrą pracę i traci ją. I jakoś nie widać ogromnej pomocy państwa dla ludzi z innymi kredytami. Wielu bierze na pralki, lodówki i inne potrzebne do codziennego zycia urządzenia i mają zdecydowanie niskie dochody bo ich po prostu nie stać na wyłożenie np. 2000 na raz. I jakoś państwo się nimi nie martwi - co będzie jak stracą pracę. A to są właśnie rodziny najbiedniejsze.

Faktycznie każdy może stracić pracę. Tyle tylko, że jak jej nie będę miała to nade mną nie wiszą kredyty. I tu nie chodzi o to czy taka pomoc od państwa istnieje. Chodzi o to, że jak ktoś nie potrafi gospodarować pieniędzmi, to czemu ktoś inny kto nimi gospodarować potrafi ma do niego dopłacać.

Co do biorących kredyty hipoteczne. prosze nie pisz, że biorą je na 30 lat, bo nie mają CAŁEJ kwoty. Znaczna większość Tych ludzi wzięła kredyt hipoteczny na całość, bo NIC nie mieli odłożone, a była taka okazja.

Problem jest taki, że mnie to właśnie dotyczy, bo ja nie chcę dokładać do czyjegoś mieszkania (bo mnie nikt nie dołożył). A że życie bywa nieprzewidywalne to Ci ludzie mogli mysleć jak podpisawali zobowiązanie w postaci kredytu na 30 lat. Część z tych ludzi nawet nie dożyje do końca spłaty kredytu i jakoś nie bolało ich to, że obciążą nim swoje dzieci. Trzeba mierzyć siły na zamiary, a przede wszystkim mieć świadomość zdarzeń losowych, które mogą nas pozbawić dochodu na jakiś czas, i być na nie przygotowanym przed podpisaniem umowy kredytu. A skoro jak piszesz nie da się przewidzieć 30 lat, to trzeba mieć coś odłożone na "czarną godzinę" by móc się tym poratować. Szkoda, że więksszość z tych ludzi brała kredyty, bo je DAWALI niezależnie od zarobków.
        • insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:32
          błędne jest porównanie kredytu na pralkę czy odkurzac z kredytem hipotecznym...
          jesli przestaniesz spłacac pralkę- to konsekwencją dla was nie bedzie utrata
          bezpieczenstwa.
          Przy utracie mieszkania ludzie stracą znacznie wiecej.. nie widzisz różnicy?
          Wiecie co.. straszne jest jak czytam takie watki.. pełne złośliwosci wobec tych
          ktorym w zyciu nie ułozyło się rownie dobrze jak innym..
          Ja osobiście nie mam nic przeciwko pomocy innym- potrzebującym..
          Jakoś nie wierze, ze ludzie specjalnie bedą krecić i tracić prace aby rzad
          utrzymał ich kredyt przez rok!
          Dla waszej wiadomosci, mnie taki problem nie grozi.
          Nie mniej uwazam, ze to bardzo dobry pomysł..
          niestety egoizm zawsze wyjdzie.." mi nie pomagano- to niech innym tez nikt nie
          pomoze".
          Moze i tykiedys bedziesz potrzbowała pomocy..ehh jak to łatwo jest krytykowac
          tylko..
          Typowe polskie podejscie..
          No i oczywiscie jak innym sie źle wiedzie- jaka to radosc.. ze inni mają gorzej..
          jakie to polskie... sad
          https://suwaczki.maluchy.pl/li-17938.png
          • kropkacom Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:35
            > błędne jest porównanie kredytu na pralkę czy odkurzac z kredytem hipotecznym...

Błędne oczywiście. Dla państwa i banków większe znaczenie mają kredyty
            hipoteczne niż kredyt na pralkę.
          • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:50
            Wbrew pozorom to porównanie nie jest błędne.

Z tą pomocą to wyjdzie tak jak i z odpisem rocznym na dziecko. Miało to pomóc najuboższym a skorzystali wszyscy za ich wyjątkiem. Bo jak ktoś bierze zapomogę z MOPSU, to ten roczny odpis mógł go jej pozbawić (przekroczona kwota 504/osobę w rodzinie).

Skoro wzięli kredyt na mieszkanie to powinno być ich stać na spłacanie go. Tak jak wiele osób już powyżej pisało - raty + opłaty stałe + życie < pieniądze miesięcznie zarobione. Ale większość kresytobiorców tej kasy miało na styk i jakoś się tym nie martwili, bo wszyscy kredyty biorą to oni też.

To jest właśnie Polska mentalność - jak wszyscy to i ja. Postaw się a zastaw się. Tu nie chodzi o to, że mnie w życiu lepiej się powiodło, i że mnie to cieszy, że inni mają gorzej - nie obrażaj mnie. Chodzi o to, że Ci ludzie wcale o konsekwencjach nie myśleli, brali kredyt, bo WSZYSCY brali. A teraz dramat.

I owszem jestem egoistką - bo jak to właśnie polska mentalność mówi - skoro jest taka możliwość to zrobię wszystko, żeby z niej skorzystać. I efekt będzie taki, ze większość z tych ludzi, którzy mają kredyty hipoteczne a pracują, szybciutko zaczną pracować na czarno, żeby tylko wykorzystać sytuację.
            I jak zwykle najbardziej skorzystają Ci, którzy tej pomocy otrzymać nie powinni.

Na koniec:

Jak już pisałam wcześniej - nie stać mnie nie biorę kredytu, nie kupuję, i nie robię danej rzeczy. Bo na to NIE MAM.

A innych nie było stać, nie mieli a kredyt wzięli, bo WSZYSCY brali. Nie widzę potrzeby pomocy takim ludziom. A garstka tych, którzy faktycznie stracili pracę, a biorąc kredyt było ich na spłatę stać, to zginą w morzu tych co wyciągną rękę po pieniądze bezprawnie.

To jest właśnie POLSKIE zachowanie. Znaleźć jelenia, który za mnie zapłaci.
            • kropkacom Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:59
              > I efekt będzie tak
              > i, ze większość z tych ludzi, którzy mają kredyty hipoteczne a pracują, szybciu
              > tko zaczną pracować na czarno, żeby tylko wykorzystać sytuację.
              > I jak zwykle najbardziej skorzystają Ci, którzy tej pomocy otrzymać nie powinni

Bo przecież pracodawcy tylko o tym marzą żeby zatrudniać na czarno wink Nie
              przesadzaj.
            • insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:59
              Cytat
              wzięli, bo WSZYSCY brali.

a moze wzieli..bo nie mieli gdzie mieszkać?

Wiesz kazdy ocenia ludzi po sobie..i tu jest problem..
              Ja uwazam, że nikt nie bedzie kręcił aby taka pomoc dostac..
              - ja bym tak nie zrobiła.. bo i co mi po rocznej pomocy jak pozniej mogłabym tej
              pracy nadal nie miec?
              Nie śadze aby ktos specjalnie dla tej pomocy wyzbył sie pracy.. to jakies
              farmazony co piszesz..
              • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 12:11
                Nie no faktycznie - WSZYSCY bezrobotni są faktycznie bezrobotni, nie rozśmieszaj mnie. Skoro tak łatwo jest pracować na czarno i być bezrobotnym za te pare groszy od Paśtwa, to czemuż miałoby być trudniej stać się bezrobotnym na rzecz spłaty kredytu i pracować na czarno.

Prawda jest taka, że Polak POTRAFI. Szkoda tylko, że to powiedzenie ma swoje odzwierciedlenie w krętactwach i obejściach przepisów.

Ty byś tak nie zrobiła, ja bym tak nie zrobiła, ale WIĘKSZOŚĆ nie będzie miała takich moralnych rozterek. Tak więc nie pisz, że oceniam ludzi po sobie. Ktoś tu już pisał, że zna i ja też takie osoby znam, że biorą zapomogę, a dzieci ubrane w markowe ciuchy ("logowane" - to właśnie to oznacza), dwa samochody, itd. Takich przykładów można mnożyć. Dlaczego nie odniesiesz się do pomocy Państwa - odpisu rocznego na dziecko - w tej kwestii nie masz nic do zarzucenia? wszystko wg Ciebie w porządku? Tak powinno być?

Wg Ciebie przejście do pracy na czarno na 1 rok, to jest jakiś problem? przecież dla pracodawcy to same oszczędności. jakoś po stopie bezrobocią widać, że znalezienie pracy na czarno problemem nie jest.

No własnie po co roczna pomoc skoro pracy nadal te osoby mogą nie mieć. A pewnie i tak skorzystają z tego KRĘTACZE. Może lepiej, żeby Państwao skupiło się na znalezieniu tej pracy dla tych osób.

To jak z żebrakiem, zamiast pracy dać mu pieniądze, niech się nie wysila.
                • kropkacom Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 12:19
                  > Wg Ciebie przejście do pracy na czarno na 1 rok, to jest jakiś problem? przecie
                  > ż dla pracodawcy to same oszczędności. jakoś po stopie bezrobocią widać, że zna
                  > lezienie pracy na czarno problemem nie jest.

Wiem że są miejsca gdzie pracować na czarno da się. Tylko że nie wszędzie się
                  da. Spróbuj w jakieś korporacji iść pracować na czarno.

> Ty byś tak nie zrobiła, ja bym tak nie zrobiła, ale WIĘKSZOŚĆ nie będzie miała
                  > takich moralnych rozterek.

Jeśli pomysł o pomocy przy spłacie wejdzie w życie to nie będzie dotyczył
                  wszystkich jak leci. Trzeba będzie spełnić pewne kryteria.
                  • mariolka55 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 12:30
                    Biorac wysoki kredyt na mieszkanie na 30-40 lat trzeba myslec na zapas,rózne
                    sytuacje moga sie zdarzyc.Pomysł Tuska bez sensu,dobrze ze sprecyzował ze to
                    jednak pozyczka bedzie,nie darowizna
                    gdyby to była darowizna myslicie ze nie byłoby naduzyc? byłaby masa,tak samo jak
                    teraz jest rzesza kombinatorów do tego jakby tu wyciagnac od UP dotacjeuncertain
                  • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 12:37
                    Zły przykład.
                    Korporacje na rynku Polskim mają się dobrze, stanowią ZALEDWIE 5% całości przedsiębiorstw istniejących i prosperujących.

Jaki procent osób, które wzięły kredyt hipoteczny pracuje w korporacjach?
                    Piszesz o jednostkowych przypadkach, które można policzyć na palcach jednej ręki.

"> Jeśli pomysł o pomocy przy spłacie wejdzie w życie to nie będzie dotyczył
                    > wszystkich jak leci. Trzeba będzie spełnić pewne kryteria."

Ano właśnie. KRYTERIA.
                    Prawda jest niestety taka, że kryteria z pewnością nie będą adekwatne. Niestety, ale ustawy, przepisy itp. piszą ludzie, którzy nie mają o tym bladego pojęcia. Bo ile jest od=sób w rządzie które znają się na prawie? też na palcach jednej ręki mozna policzyć. A potem taka ustawa wchodzi w życie i od razu nowelizacja by się przydała, bo nie funkcjonuje to tak jak trzeba.
                    Tak było z wykupem mieszkać, tak jest z odpisem rocznym na dziecko, ia tak można by wymieniać... Czemu w tym przypadku miałoby być inaczej?

Tak jak pisałam wcześniej, czemu Państwo nie pomoże tym osobom w inny sposób? Np. znalezieniem pracy. Nawet sama sobie odpowiem. To tak jak z bezrobotnymi - bo za mało przyszły pracodawca płaci, bo nie pasują godziny pracy, bo za daleki dojazd, bo poniżej kwalifikacji..... I z takich osób z kredytami hipotecznymi,które są bezrobotne, może 10% podjęłoby wskazaną pracę przez Państwo. A może się mylę? Może te osoby faktycznie będą miały parcie na spłatę kredytu i pracę przyjmą, bo są UCZCIWE i chcą na spłatę tego mieszkania zarobić pracą własnych rąk i głów?

• id.kulka Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 14:32
                  lady_sphinx napisała:

> Nie no faktycznie - WSZYSCY bezrobotni są faktycznie bezrobotni,
                  nie rozśmiesza
                  > j mnie. Skoro tak łatwo jest pracować na czarno i być bezrobotnym
                  za te pare gr
                  > oszy od Paśtwa, to czemuż miałoby być trudniej stać się
                  bezrobotnym na rzecz sp
                  > łaty kredytu i pracować na czarno.

Na rzecz pożyczki (sic!) na spłatę rocznych rat.
              • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 12:22
                "> Wiesz kazdy ocenia ludzi po sobie..i tu jest problem.."

Ty oceniasz ludzi po sobie, ja nie. I tu jest problem.
                Mnie rodzice nauczyli UCZCIWOŚCI, chłodnego i rzetelnego podejścia do życia i rzeczywistości.

"Ja uwazam, że nikt nie bedzie kręcił aby taka pomoc dostac..
                > - ja bym tak nie zrobiła.. bo i co mi po rocznej pomocy jak pozniej mogłabym te
                > j
                > pracy nadal nie miec?
                > Nie śadze aby ktos specjalnie dla tej pomocy wyzbył sie pracy.. to jakies
                > farmazony co piszesz.."

Kłania się czytanie ze zrozumieniem.
                • insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 13:06
                  Twoi rodzice nauczyli cie jeszcze ze wiekszość kombinuje, oszukuje - okrada..
                  Ja tak nie uwazam...

Nadal uwazam , że bzdury piszesz!!
                  Moze na czarno moze pracowac gosc na budowie, ale ludzie,ktorzy pracują w
                  spolkach korporacyjnych???
                  Gdybym poszła z taką propozycją do mojego prezesa..- zaiłby mnie smiechem!!
                  Czy ty uwazasz ,że ktos specjalnie zyczyłby sobie.. spieprzyć swoją sytuację
                  bytową, aby otrzymać pomoc od panstwa??
                  W jakies bajki wierzysz...

Poza tym nie obrazaj ludzi, ktorzy mieli zdolność kredytowa i płynność finansową
                  a stali się ofiara - kryzysu.. Od tak nie dostaje sie kredytu na mieszkanie...
                  Ci ludzie, to nie menele, którzy żyrują jak tu nic nie robić a mieć..
                  Pomysl troszke dziewczyno!
                  • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 13:59
                    Insomnia ustalmy coś raz a konkretnie, bo zaczyna mnie nużyć przepychanka słowna z Tobą.

Po pierwsze, to Ty wielokrotnie mnie już obraziłaś w swoich postach, ale nie skomentuję tego już dalej.

Nigdzie nie napisałam, że "Twoi rodzice nauczyli cie jeszcze ze wiekszość kombinuje, oszukuje - okrada..", napisałam że nauczyli mnie trzeźwo patrzyć na rzeczywistość, a niestety Polska rzeczywistość taka jest, że ludzie oszukują i kombinują i niestety jest to większość. Naucz się czytać ze zrozumieniem!

"Nadal uwazam , że bzdury piszesz!!
                    > Moze na czarno moze pracowac gosc na budowie, ale ludzie,ktorzy pracują w
                    > spolkach korporacyjnych???
                    > Gdybym poszła z taką propozycją do mojego prezesa..- zaiłby mnie smiechem!!
                    > Czy ty uwazasz ,że ktos specjalnie zyczyłby sobie.. spieprzyć swoją sytuację
                    > bytową, aby otrzymać pomoc od panstwa??
                    > W jakies bajki wierzysz..."

Znowu czytanie ze zrozumieniem.
                    Już pisałam, że korporacje to zaledwie 5% wszystkich firm działających na Polskim rynku. Więc twój przykład jest odosobniony.
                    Tak więc policz ile ludzi pracuje na budowach a ile w korporacjach. To Ty bzdury piszesz.
                    To nie są bajki, wiele ludzi jest na bezrobociu i pracuje na czarno, żeby brać NIEWIELKIE pieniądze od Państwa. Wiesz to jest sytuacja adekawatna, tylko pieniądze większe. Troszkę logicznego myślenia.

"Poza tym nie obrazaj ludzi, ktorzy mieli zdolność kredytowa i płynność finansow
                    > ą
                    > a stali się ofiara - kryzysu.. Od tak nie dostaje sie kredytu na mieszkanie...
                    > Ci ludzie, to nie menele, którzy żyrują jak tu nic nie robić a mieć..
                    > Pomysl troszke dziewczyno!"

Ja tych ludzi nie obrażam, ja się nie zgadzam na pomoc finansową od Państwa, bo najwięcej skorzystają Ci co nie powinni tej pomocy dostać.
                    A co do zdolności kredytowej - wiesz ta zdolność to były tak niewielkie pieniądze, że aż śmiechu warte. wystarczyło mieć umowe na czas nieokreślony i już kredyt przyznawali.
                    Wiesz są ludzie, którzy też mieli zdolność kredytową i płynność finansową, kredytu nie wzięli i też są ofiarami kryzysu i nie mają co do garnka włożyć, i co? Takim się pomoc nie należy, bo kredytu nie mają? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Czy ja gdzieś napisałam, że Ci ludzie to menele? Przestań mierzyć ludzi swoją miarą.

A propos myslenia:
                    Zmuś się i przeczytaj wszystko co napisałam i co piszą dziewczyny, które takie kredyty mają. Streszczę Ci, żebyś nie musiała szukać:

Podałam Ci szereg przykładów pomocy Państwa dla ludzi potrzebujących i jak ta pomoc w rzeczywistości wygląda - tematu nie podjęłaś.

Napisałam, że wg mnie pomoc Państwa mogłaby być na zasadzie znalezienia zatrudnieania dla tych osób z kredytami - taki priorytet. Podaję alternatywę dla faktycznie potrzebujących pieniędzy na spłatę kredytu. Propozycja może zbyt uogólniona, ale niesie ze sobą przesłanie, że kto uczciwie chce spłacić kredyt na mieszkanie to do pracy pójdzie, bo krętacze raczej teamatu nie podejmą. I podumowałam także temat pomocy pieniężnej. Ty tematu nie podjęłaś.

Tak więc biorąc pod uwagę, że w zasadzie ŻADNEGO tematu nie podjęłaś, to ja kończę z Tobą dysputę, bo mam lepsze rzeczy do roboty, niż przepychanki słowne z osobą, która nie czyta ze zrozumieniem (albo w ogóle nie czyta wypowiedzi), która w każdej wypowiedzi próbuje mnie obrazić, której nie chce się pomysleć nad tym co ktoś inny napisał tylko z klapkami na oczach cały czas jednej opcji się trzyma, i która ma chyba gorszy dzień i próbuje zrobić ze mnie worek treningowy dla wyładowania swojej frustracji.

Żegnam

• insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 14:56
                      nie mam zamiaru zmuszać sie do przeczytania wszystkich Twoich watków.. Nie
                      uwazam, aby był sens.
                      Niektóre rzeczy, które piszesz to bzdury.

Nie wystarczy miec umowe na czas nieokreslony aby dostac kredyt hipoteczny
                      • lady_sphinx Hahaha 24.02.09, 15:50
                        " nie mam zamiaru zmuszać sie do przeczytania wszystkich Twoich watków.. Nie
                        > uwazam, aby był sens.
                        > Niektóre rzeczy, które piszesz to bzdury."

Nie no faktycznie, sensu nie ma. Jedynie tylko ty objawioną prawdę mówisz i jedynie Ty masz rację (bo masz kredyt zapewne dlatego).

"Nie wystarczy miec umowe na czas nieokreslony aby dostac kredyt hipoteczny
                        • insomnia0 Re: Hahaha 24.02.09, 16:04
                          wziełam kretyd i mnie na niego stac i zapewniam Cie, że ta pomoc nie bedzie dla
                          mnie.. ale mysle tez o innych ludziach nie tylko o sobie.

no i wyszło, ze zazdrościs ludziom tej pozyczki od panstwa:
                          Cytat
                          Pożyczka od państwa będzie tylko i jedynie zwiększona o inflację. Jak myślisz i
                          > lu ludzi, którzy potrzebują pieniędzy chciałoby tak nisko oprocentowana pożyczk
                          > ę, kosztem pracy na czarno.

ale sie przyczepiłas do tych prac "na czarno"...
                          Nie tafiają do Ciebie argumenty, ze ktoś musiałby byc idiotą, aby poswiecić
                          prace swoją - dostac pozyczke od panstwa?
                          Widocznie Ty bys tak zrobiła..

Nie rozumiem, jak mozna zapedzić sie samemu w kozi róg i tak gadac bez sensu..

Wiesz z tego co czytam, to nie tylko ja sie z Toba nie zgadzam i nie tylko ja
                          uwazam, że wypisujesz totalne brednie..

Brednie moja droga i to straszliwe o tej pracy na czarno.. wiec nie pogrążaj się smile
                          • jowita771 Re: Hahaha 24.02.09, 16:13
                            Dobrze, ale przypuśćmy, że ktoś już tę pracę stracił i ma na oku dwie nowe -
                            jedną za trochę mniejsze pieniądze "na rękę", ale na umowę, a drugą na czarno,
                            ale za to więcej do kieszeni. Myślę, że spora część wybierze drugą opcję, jak
                            przeliczy, że parę setek w domu zostanie.
                            Poza tym, myślę, że niepotrzebnie obrażasz rozmówczynię tekstami w stylu "ty byś
                            tak zrobiła". Nie wiesz, jak by zrobiła, a o Twojej kulturze to świadczy fatalnie.
                            • insomnia0 Re: Hahaha 24.02.09, 16:21
                              ja bym wybrała prace legalną i mysle, że wiele osób również..
                              W koncu nie chodzi tylko o ten spłacany kredyt..ale równiez o moja wiarygodność
                              przez bankami.. a zawsze moge byc w potrzebie, dlatego tez wybrałabym szybki
                              powrót do normalności..Opłacanie skladek emerytalnych i tp..
                              Poza tym powiem Ci ze nie znam osob które pracuja na czarno w Polsce.

ps
                              jestem atakowana przez rozmowczynie, dlatego nie bede jej dłuzna.
                              Nie potrafię chyba zrozumieć ludzi egoistycznych.( to ze jest egoistka przyznała
                              sama)
                              • jowita771 Re: Hahaha 24.02.09, 16:26
                                Cóż, ja tez jestem egoistką wobec tego, bo ciśnienie mi się podniosło, jak
                                usłyszałam o pomyśle dokładania kredytobiorcom. Ja mieszkam w wynajętym
                                mieszkaniu i nie rozumiem, dlaczego również moim kosztem ktoś ma się dorabiać
                                własnego mieszkania. Jeśli ja i mąż stracimy pracę w wyniku kryzysu, to
                                właściciel również wymówi nam mieszkanie, więc dlaczego mówi się tylko o pomocy
                                przy spłacaniu kredytów?
                                Jeśli to ma być w formie pozyczki, czyli do zwrotu po odbiciu się od dna, to OK.
                                • insomnia0 Re: Hahaha 24.02.09, 16:30
                                  tak ma byc to pozyczka -nie darowizna.
                                  • jowita771 Re: Hahaha 24.02.09, 16:35
                                    Wiem, że pożyczka i to jest, jak dla mnie w porządku. Ja się wkurzyłam, bo
                                    gdzieś wyczytałam, że zastanawiali się, czy to ma być bezzwrotne i uważam, że to
                                    nie do przyjęcia.
            • id.kulka Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 14:29
              lady_sphinx napisała:

>
              > To jest właśnie Polska mentalność - jak wszyscy to i ja. Postaw
              się a zastaw si
              > ę.
              (...)
              > A innych nie było stać, nie mieli a kredyt wzięli, bo WSZYSCY
              brali. Nie widzę
              > potrzeby pomocy takim ludziom

Skąd Ci się wzięło takie przekonanie w ogóle? Mam sporo znajomych,
              którzy spłacają kredyty hipoteczne. I wiesz, czemu je wzięli? Bo
              inaczej nie mieliby gdzie mieszkać...smile To żadna fanaberia, to po
              prostu zwykła konieczność.
              I to też nie tak, że banki dawały te kredyty komu popadnie, byle
              tylko sie promiennie uśmiechnął, trzeba było spełniać określone
              warunki finansowe.
              • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 14:51
                "A innych nie było stać, nie mieli a kredyt wzięli, bo WSZYSCY brali. Nie widzę potrzeby pomocy takim ludziom. A garstka tych, którzy faktycznie stracili pracę, a biorąc kredyt było ich na spłatę stać, to zginą w morzu tych co wyciągną rękę po pieniądze bezprawnie."

Bardzo prosze o nie cytowanie zdań wyrwanych z kontekstu, bo zafałszowujesz to co napisałam - właściwy cytat powyżej- to po pierwsze.

Cóż ja też mam znajomych co mają kredyty hipoteczne. Też je spłacają.
                Choć tylko połowę z nich było faktycznie stać na wzięcie kredytu - ich zarobki były zdecydowanie wyższe niż opłaty, rata i pieniądze przeznaczane "na życie". Druga połowa wzięła kredyt, bo była taka możliwość, bo spełniali te niewygórowane warunki.

A jeśli chodzi o watunki mieszkaniowe - dla jednych mieszkanie z rodzicami w jednym mieszkaniu jest sytuacją do przyjęcia, dla innych sytuacją nie doprzyjęcia, pomimo, że na własne M ich nie stać.

Dziwne, że jeszcze 10-12 lat temu ilość osób biorących mieszkania na kredyt była relatywnie niższa niż w ostatnich 2-3 latach.
                Wniosek:
                1. Drastycznie wzrosła liczba osób nie mająch gdzie mieszkać
                2. Warunki do wzięcia kredytu były dogodne dla osób nie posiadających odpowiednich dochodów do spłaty kredytu, kredyty były udzielane masowo - syndrom owczego pędu.

I na koniec - nie od dziś wiadomo, że jeśli na spłate kredytu hipotecznego stać kredytobiorcę nie będzie, bank zajmie wierzytelność. Już kilka osób pisało, że kredyt można ubezpieczyć od utraty pracy, ale większość znajomych im osób z tego ubezpieczenia zrezygnowało.

Nasuwa mi się pewna myśl w związku z tym - znakomita większość tych osób wzięła kredyt, choć o potencjalnych konsekwencjach i przypadkach losowych nie pomyslała. I bardzo proszę zwrócić uwagę na fakt, że nie mówię iż WSZYSCY tak postąpili.

• e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 17:50
              lady_sphinx napisała:

> Z tą pomocą to wyjdzie tak jak i z odpisem rocznym na dziecko.
              > Miało to pomóc najuboższym a skorzystali wszyscy za ich wyjątkiem.

A skąd takie przypuszczenie? Ze taki był cel tej ulgi?
    • somebody1234 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:34
      Hej ja kredyt posiadam , ale jestem zdecydowanie przeciwna.
      Jak znam życie od razu zrobi się masa lewych bezrobotnych żeby kasę
      wyłudzić...a swoją drogą to naprawdę w tym kraju opłaca się być nierobem...bo
      znam sporo takowych co to mają 2-3 dzieci nigdzie nie pracują, a dzieci od góry
      ubrane w "logowane" ciuchy, dwa samochody, generalnie głodem nie
      przymierają...ale za to biorą wszelkie możliwe bonusy od państwa...a właściwie
      od tych co pracują i płacą podatki...
      • kropkacom Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:38
        > Jak znam życie od razu zrobi się masa lewych bezrobotnych żeby kasę
        > wyłudzić...

A to akurat typowo nasze krajowe myślenie. Nawet pomóc sobie nie pozwolicie bo
        nie daj Boże ktoś na tym niezasłużenie skorzysta.

> znam sporo takowych co to mają 2-3 dzieci nigdzie nie pracują, a dzieci od góry
        > ubrane w "logowane" ciuchy, dwa samochody, generalnie głodem nie
        > przymierają..
        • insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:41
          .ehh a no wlasnie... wink
      • ib_k Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 11:42
        somebody1234 napisała:
        .....

wiesz co poczytaj sobie jakie to "bonusy " państwo daje z tych twoich podatków, i nie pieprz głupot

być może twoi znajomi to złodzieje, kombinatorzy lub pracują na czarno, ale z państwowych bonusów to oni by tych samochodów i dzieci w logowanych (co to za wyrażenie????) ciuchach nie utrzymali
        • joana12 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 12:34
          Wicie ja posiadam kredyt hipoteczny, ale nie uważam że państwo
          powinno powinno na jakiś czas przejąć spłaty osób bezrobotnych.
          Przecież w każdym kredycie jest możliwość ubezpieczenia się od
          utraty pracy, i tym samym ubezpieczyciel przejmuje na rok spłatę
          takiego kredytu. Z tego co słyszę do znajomych, większość z nich
          zrezygnowała z tekiego ubezpieczenia.
          • lady_sphinx Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 12:39
            Wreszcie jakieś trzeźwe spojrzenia osób, które takie kredyty posiadają.

Bardzo rozsądne jest to co piszesz.

Jedyne co, to nie wiem czy gratulować czy współczuć uczciwości w kraju krętaczy i naciągaczy.
          • ja1ja1 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 25.02.09, 16:09
            joana12 napisała:

> Wicie ja posiadam kredyt hipoteczny, ale nie uważam że państwo
            > powinno powinno na jakiś czas przejąć spłaty osób bezrobotnych.
            > Przecież w każdym kredycie jest możliwość ubezpieczenia się od
            > utraty pracy, i tym samym ubezpieczyciel przejmuje na rok spłatę
            > takiego kredytu. Z tego co słyszę do znajomych, większość z nich
            > zrezygnowała z tekiego ubezpieczenia

jest ubezpieczenie od utraty pracy, ale bank tego nie wymaga i
            watpię ze każdy to ubepzieczenie ma. Ja np nie mam, i dopwiedziałam
            sie o tym po 2 latach płacenia kredytu , więc wcale nie kazdy
            rezygnuje, mało kto wie.
      • id.kulka Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 14:19
        somebody1234 napisała:

> Hej ja kredyt posiadam , ale jestem zdecydowanie przeciwna.
        > Jak znam życie od razu zrobi się masa lewych bezrobotnych żeby kasę
        > wyłudzić...

Pożyczkę, jeśli już.

> a swoją drogą to naprawdę w tym kraju opłaca się być nierobem...bo
        > znam sporo takowych co to mają 2-3 dzieci nigdzie nie pracują, a
        dzieci od góry
        > ubrane w "logowane" ciuchy, dwa samochody, generalnie głodem nie
        > przymierają...ale za to biorą wszelkie możliwe bonusy od państwa...

Ale my mieszkamy w Polsce? Nie wiedziałam, że mamy taki świetny
        socjal, co pozwala żyć w takich warunkach?...
        • hugo43 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 14:42
          no wlasnie!!a gdzie ubezpieczenie od utraty pracy?wczoraj znajoma
          dowiedziala sie,ze lokatorzy rezygnuja z wynajmu mieszkania,bo ich
          chwilowo nie stac!!poszukaja mniejszego i tanszego.takie zycie.znam
          osoby ktore wziely kredyt na 120% wartosci mieszkania.wciaz
          uwazam,ze faworyzowanie osob z kredytem nie jest fair!!!!z drugiej
          strony ta pozyczka to jakies male pieniadze,wiec to i tak bedzie
          kropla w morzu...
    • ollele Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 14:48
      tak, te co im "z nieba lokum spadło" są przeciw kredytom. jak mieszkacie z
      teściami to nie żalcie się że Wami rządzą, trzęsą Waszymi dziećmi i rodzinami a
      Wam przez to się z mężem nie układa, za to kredytu na 30lat nie macie!!!
      ja nie dostałam nic od rodziny! sami z małż na wszystko zapracowaliśmy. a i
      kredyt mamy, na dłuuugo. za to w miarę normalne kontakty z rodziną i nikomu nic
      nie zawdzięczam, poza sobą, więc i nie muszę znosić czyiś chimerów i wtrącania
      się w nasze małżeństwo.
      A i bzykać się można swobodnie wink
      • hugo43 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 15:03
        smiledobre!!!ja z tesciami nie mieszkam,z rodzicami tym bardziej.po
        prostu cieeezko pracuje na swoje wydatki.owszem duzo szczescia tez
        mialam.tyle,ze ja mieszkanie kupilam za gotowke,mieszkam 2 lata,duzo
        w nim brakuje.a kolezanka w tym samym czasie kupila na 30-letni
        kredyt na 120% wartosci,wyposazyla sie ladnie i teraz jeczy,ze
        brakuje na splaty.no,ale pozyczke nawet jak dostanie,to ja i tak jej
        nie zazdroszcze!!!
      • jowita771 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 16:09
        >jak mieszkacie z
        > teściami to nie żalcie się że Wami rządzą, trzęsą Waszymi dziećmi i rodzinami a
        > Wam przez to się z mężem nie układa, za to kredytu na 30lat nie macie!!!

> A i bzykać się można swobodnie wink

I uważasz, że to w porządku, żeby ludzie, którzy nie maja własnego mieszkania,
        tylko gnieżdżą się z teściami i nawet pobzykać się swobodnie nie mogą, dokładali
        się do Twojego mieszkania? A z jakiej racji?
        • insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 16:29
          a moze tu chodzi o to, że ktoś kto mieszka z tesciami, to nie wybór a
          konieczność?? ( nie mowie o wszystkich przypadkach, choć jakoś nie moge uwierzyć
          po co ludzie gnieżdżą się razem)
          Mam w rodzinie 3 takie sytuacje, panstwo z checią wzieliby kredyt ale go nie
          dostali-nie mieli zdolności kredytowej- bo ich zarobki były zbyt małe- mieli
          umowe na czas nieokreslony..ale to nie jest jedynym warunkiem, jak wiadomo.

Faktycznie mogą być wkurzeni, ze im panstwo nie pomoże.
          Choć chyba jest projekt pomocy przy zakupie pierwszego mieszkania.. ?

Takze gdyby im udało sie ten kredyt uzyskać wzieliby bez dwóch zdań..
          • jowita771 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 16:33
            Czy uważasz, że to sprawiedliwe, żeby tacy ludzie, którzy nie dostali kredytu,
            dokładali tym, którzy kredyt dostali?
            • insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 16:40
              nie uwazam..aby ktoś komu dokladał.
              To panstwo doklada- pomaga.
              Posłuchaj panstwo daje pomoc wielu osobom- słusznie niesłusznie- nie wiem.
              Z wielu pomocy zapewne nie korzystamy co nie oznacza, że nie powinny istnieć.

Za jakiś czas - jak pisałam wczesniej ma chyba wejsc pomoc finansowa w zakupie
              pierwszego mieszkania... czy w takim przypadku ja powinnam to negowac? W koncu
              ja sama musiałam dostac kredyt -bez pomocy panstwa? czemu oni beda mieli lzej?
              lepiej? czy to sprawiedliwe???

JESTEM ZA- niech bedzie ta pomoc..niech ludzie ktorych nie stac na wlasne
              mieszknaie.. tez bedą szczesliwi - niech tez mają swoje lokum..Ja mogłam sama-
              oni nie.
              Dlaczego mam byc w zwiazku z tym egoistyczna?

Nie wiadomo, jak zycie sie ułozy i mozliwe ze kazdy kiedys bedzie potzrebował
              pomocy od panstwa- i bede sie zawsze cieszyła ze dostanie ..a nie uwazala, ze to
              nie sprawiedliwe..
              • jowita771 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 16:54
                A państwo skąd weźmie? Dodrukuje pewnie i będzie z czego dać.
                Widzisz, pomoc pójdzie również z kieszeni tych, którzy maja jeszcze mniej niż
                ci, którzy wzięli kredyt. I uważam, że to nie w porządku.
                • insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 17:01
                  Ok nie zmienie Twojego podejścia.. ja uwazam, że skoro ludzie płacą podatki, to
                  i gdy pomoc jest im potrzebna - mogą skorzystac z niej.
                  Czyli co całe zaplecze socjalne bedzie w jakims stopniu dla niektorych nie
                  sprawidliwe- bo oni nie korzystają?
                  Niestety nie mozna pomoc wszystkim.
                  • jowita771 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 17:05
                    I ja się z Tobą zgadzam, ale to musi być w formie pożyczki a nie prezentu. To
                    wszystko.
            • doral2 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 16:59
              ot, jaki piękny wacik o sprawiedliwości dziejowej oraz o wyższości tych co
              kredytu nie mają nad tymi, co wzięli kredyt by mieszkać jak ludzie.

tak się jakoś składa, że polska to kraj o zmiennej pogodzie i w chatce z trawy
              nad brzegiem wisły żyć się nie da. a nie każdemu rodzina zafundowała mieszkanie
              czy też odziedziczyła w spadku.

nie każdy może kupić okazyjnie działkę pod budowę domu, bo od paru ładnych lat
              działki droższe niż mieszkania.

jeśli państwo nie pomoże przy kredytach, to i tak tym ludziom dać będzie musiało
              w postaci zasiłków czy mieszkań zastępczych i dodatkowo bankom, żeby nie upadły.

ale najlepiej myśleć krótkowzrocznie, jaka to niesprawiedliwość dziejowa, że
              państwo im da, a mnie nie. wszak własny czubek nosa najważniejszy.
              • madeleine.b Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 17:16
                doral2 napisała:

> tak się jakoś składa, że polska to kraj o zmiennej pogodzie i w chatce z trawy
                > nad brzegiem wisły żyć się nie da. a nie każdemu rodzina zafundowała mieszkanie
                > czy też odziedziczyła w spadku.
                >
                > nie każdy może kupić okazyjnie działkę pod budowę domu, bo od paru ładnych lat
                > działki droższe niż mieszkania.
                >

No właśnie. I dlaczego tym, których stać na kredyt ktoś ma jeszcze z mojej kasy
                pomagać? Mnie nie stać na kredyt, mieszkania ani domu od bogatych rodziców nie
                dostałam. Wynajmuję i wydaję na to 80% mojej pensji. Rząd mi da pożyczkę? Nie
                sądzę.
                • insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 17:33
                  jest tez projekt pomocy panstwa dla ludzi na ich pierwsze mieszkanie..
                  Wie mozliwe, ze bedziecie mogli skorzystac
                  • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:08
                    To nie projekt, to fakt. Dofinansowanie kredytu na mieszkanie/dom jest czyms, z
                    czego można korzystać.
                    • insomnia0 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:12
                      a dzieki nie wiedzialam.
                      to juz zupełnie nie rozumiem tych co psiocza, ze oni nie mogą wziąć kredytu,
                      wiec czemu maja pomagac tym co wzieli.
                      • doral2 Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:21
                        nsomnia0 napisała:

> to juz zupełnie nie rozumiem tych co psiocza, ze oni nie mogą wziąć kredytu,
                        wiec czemu maja pomagac tym co wzieli..."

zapewne na zasadzie psa ogrodnika.
                      • hrabina_murzyna Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:25
                        insomnia0 napisała:

> a dzieki nie wiedzialam.
                        > to juz zupełnie nie rozumiem tych co psiocza, ze oni nie mogą
                        wziąć kredytu,
                        > wiec czemu maja pomagac tym co wzieli.

Program rodzina na swoim to kolejny śmiech na sali. W mieście, gdzie
                        mieszkam panstwo wyceniło, ze metr mieszkania ma kosztować 4200, aby
                        dostać dotację. Tylko problem jest taki, że najtańszy metr
                        mieszkania to u nas kwota ok. 5300- 5500.
                        • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:29
                          To dziwne, skoro w drogiej Warszawie ten wskaźnik to ponad 7 tys, czyli kwota
                          realna.
                          • hrabina_murzyna Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:33
                            No widzisz, a u nas mieszkania się trzymają. fakt, że Warszawa
                            osiągnęła już swoje apogeum i drożej być nie mogło. Dlatego
                            nieruchomości tanieją w stolicy, bo chętnych brak. I o ile
                            warszawiacy z programu skorzystają o tyle lubliniacy nie. No chyba,
                            że ktoś zakupi ruderę na zadupiu, ale to już pomijam.
                            • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:43
                              Te szacunki są robiona na podstawie danych historycznych, nie przyszłych. Wiec
                              obecne spadki (póki co ich specjalnie nie widać) nie mają na nie specjalnego wpływu.
                              • hrabina_murzyna Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:49
                                No i właśnie dlatego mamy kolejny absurd państwa polskiegosmile Bo
                                państwo polskie jest odrealnione zupełnie. Coś tam politykom swita,
                                coś tam wymyślą, a jak przyjdzie co do czego to g...o z tego
                                wychodzi.I dalej obywatel jak ten osioł stoi w miejscu.
                                i z tymi pożyczkami będzie podobnie. Kasa się rozejdzie, a bida
                                dalej będzie.
                                • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:56
                                  Tak, tak i myszy nas zjedzą i połóżmy się i płaczmy.
                                  Wskaźniki są ustalane kwartalnie. Jakieś założenia trzeba przyjąć.
                                  Dobrze się żyje będąc takim malkontentem?
                                  • hrabina_murzyna Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 19:05
                                    Ja bym siebie malkontentką nie nazwała. Raczej racjonalistką
                                    bazującą na dotychczasowych obserwacjach. To, że naszym politykom
                                    brak wyobraźni i zaradności nie od dziś wiadomo. I nadal obstaję
                                    przy swoim, że lepiej dać ludziom zarobić na nowe skarpety, niż
                                    łatać stare, w których i tak co tydzień robi się dziura.
                                    • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 19:20
                                      Liberalizm nie przejdzie u nas - wystarczy poczytać ten wątek i inne, mówiące o
                                      tym, co to państwo powinno 'dać'.
                                      Nie można jednak potępiać w czambuł wszystkiego - IMO mieszkania z dopłatą to
                                      nie jest zły pomysł. Ale chyba oczywiste, że ma być dofinansowaniem zakupu
                                      mieszkania przeciętnego, nie luksusowego.
                                      • hrabina_murzyna Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 20:08
                                        Ależ ja nie neguję pomocy państwa przy zakupie mieszkania, uważam,
                                        że inicjatywa sama w sobie jest ok. Problem tylko w tym, że jak
                                        państwo wychodzi z pomocą to niech to robi mądrze i w odniesieniu do
                                        realiów. Niestety za kwotę 4200 za metr nie kupisz u nas mieszkania
                                        przeciętnego. No chyba, ze mówimy o mieszkaniach dużych 4-5
                                        pokojowych. Wiadomo, że im większy metraż tym cena metra w dół, ale
                                        jednocześnie i kwota do zapłaty wyższa.
                                        Żyjemy w biednym państwie, a nasi politycy tylko tą biedę potęgują.
                                        Może należałoby zacząć od zrewidowania polityki pracy, tak aby jak
                                        najmniej osób liczyło na "DAĆ", a więcej na SAM ZAROBIĘ. A ci
                                        wszyscy socjaliści, którym to panswo powinno dać musieliby w końcu
                                        ruszyć tyłki, aby z głodu nie umrzeć.
                    • id.kulka Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:16
                      e_r_i_n napisała:

> To nie projekt, to fakt. Dofinansowanie kredytu na mieszkanie/dom
                      jest czyms, z
                      > czego można korzystać.

Tylko, zdaje się, można z niego skorzystać, kupując mieszkanie na
                      rynku pierwotnym? Mogę się mylić smile
                      • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:21
                        Nie, nie ma takiego wymogu.
                        Nie można jedynie posiadać mieszkania/działki/nieruchomości. No i to
                        dofinansowanie dotyczy kredytu do określonej ceny za metr i do określonego
                        metrażu. Można kupić drożej/więcej, ale dofinansowanie dostanie się proporcjonalnie.
                        Co więcej, kredyt można brać na budowę/przebudowę/adaptację. Nie tylko na zakup
                        mieszkania.
                        • e_r_i_n Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 18:25
                          Poprawka, są sprzeczne info, czy mieszkanie może być większe niż określone 75
                          metrów (albo dom 140).
      • wimperga Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 16:11
        ollele napisała:

> tak, te co im "z nieba lokum spadło" są przeciw kredytom. jak mieszkacie z
        > teściami to nie żalcie się że Wami rządzą, trzęsą Waszymi dziećmi i rodzinami a
        > Wam przez to się z mężem nie układa, za to kredytu na 30lat nie macie!!!

spokojnie, nie unoś sie taktongue_out

> za to w miarę normalne kontakty z rodziną i nikomu nic
        > nie zawdzięczam, poza sobą, więc i nie muszę znosić czyiś chimerów i wtrącania
        > się w nasze małżeństwo.

Ten post jest wyraźnym dowodem, że niektórym wyobraźni nie staje, że można nie
        mieszkać z teściami (moi niestety mieszkają aż 500 km od nas), nie dostać od
        nich nic (biedni emeryci) i nie mieć kredytu na 30 lat.

U mnie dom z ogrodem pod Warszawą (gdybyśmy uparli się na Warszawę bez kredytu
        by się nie obeszło, niestety). Tania, dość duża działka kupiona okazyjnie 6 lat
        temu, pożyczka w pracy na stan surowy domu + kilka pensji, trzy pożyczki
        konsumpcyjne wysoko oprocentowane ale spłacone w rok - dom nadaje się do
        zamieszkania (bez poddasza). Mozolne wykańczanie domu i ogrodu przez kolejne 4
        lata. I voila! Nie przeczę dużo wygodniej byłoby mieszkać np. na Żoliborzu w
        willi z ogrodem ale zwyczajnie mnie na to nie stać i tyle.
    • id.kulka Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 16:49
      A ja mam wciaż wątpliwości co do tego pomysłu...

Z jednej strony jestem przeciwna bezmyślnemu rozdawnictwu, bo wydaje
      mi się, że to ludzi demoralizuje w pewnym sensie. Przyzwyczaja do
      myślenia, że: jakoś to będzie, a jakby co, to pomogą...
      To trochę tak, jak z ofiarami niedawnej trąby powietrznej - ludzie
      stracili domy, rząd zaoferował kasę na odbudowę... No i ok... Ale na
      pytanie dziennikarza o to, czy się ci ludzie ubezpieczali, padła
      odpowiedź: "A po co, taką starą chałupę?" No tak, ale jak stara
      chałupa poleciała w drzazgi, to jest płacz i wołanie o pomoc. I mam
      wątpliwości, czy ktokolwiek z tych ludzi sobie ten nowy dom
      ubezpieczy (bo przecież jakby co...). A czy ubezpieczją się np.
      rolnicy? A potem w razie jakiś pogodowych zawirowań - znów płacz i
      wołanie o pomoc.

Z drugiej strony jest we mnie głębokie przekonanie, że potrzebującym
      należy pomagać smile Pytanie tylko, jak. I tu pożyczka (do zwrotu!)
      nie wydaje się głupim pomysłem. Bo to może być taka pomocna dłoń,
      która pozwoli nie stoczyć się na dno, złapać pion i znów stanąć
      twardo na własnych nogach.
      Tym bardziej, że, jak pisała Babcia, fundusz na takie cele jest.

Argument, że skorzystają nieuczciwi, do mnie nie przemawia. Idąc tym
      tokiem myślenia, nalezałoby zrezygnować z udzielania jakiejkolwiek
      pomocy soclanej, bo zawsze ktoś nieuczciwy może skorzystać -
      wiadomo: Polak potrafi. Warto się zastanowić, jak tę pomoc
      przyznawać, by zminimalizować nadużycia, niż z góry zakładać, że to
      bez sensu.
    • asia_i_p Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 21:54
      Myślę, że to bulwersujące, że elektorat PO nie umie czytać.
      Zwłaszcza, że to na mnie rzutuje, bo też do niego należę.
      Mają być spłacane raty przez maksimum rok, i to jest pożyczka
      nieoprocentowana, spłacana po znalezieniu nowej pracy. Jasne, że
      dostają w prezencie te procenty, czyli kilkadziesiąt do kilkuset
      złotych, ale myślę, że mieszkania komunalne dla nich wyniosłyby
      podatnika więcej.
      • hrabina_murzyna Re: co myslicie o pomysle tuska aby rzad... 24.02.09, 22:04
        Co Ty pleciesz dziewczyno. kasa z budżetu wypłynie, inne państwa
        zaczną wychodzić z kryzysu, a Polska jeszcze bardziej się pogrąży.
        Wierzysz w to, że ci ludzie za rok dostaną pracę. Szczerze watpię,
        bo przy tak wysokich kosztach pracy miejsc będzie coraz mniej, a
        płace coraz nizsze. Ta kasa powinna spłynąć na nowe miejsca pracy,
        tak, aby każdy mógł sobie zapracować na własne wygody i kredyty.
        Kredyt hipoteczny to jeszcze nie mogiła. Trzeba było myśleć jak się
        brało. Takiego kredytu nie bierze się na rok, dwa a na lat 30. Już
        widzę jak państwo bezrobotne ma kredyt na 70 metrowe mieszkanie i
        idzie w kolejkę do państwa. A państwo mu daje, bo ustawa jest. A
        takie mieszkanie można sprzedać, kupić mniejsze i placić mniejszą
        ratę. Te 500 zł dopłat do kredytu to pikuś i wiele nie zrobi.
        Większy pozytek byłby z obywatela pracującego niż ciągle dotowanego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka