04.08.09, 11:05
Kupiłam moją pierwszą firanę (w zasadzie "materiał" na nią) w życiu. Pani w
sklepie z firanami wymierzyła mi ją następująco na 95 cm szerokości 2 m
firany, na 165 cm szerokości 6 m. Firana była droga jak cholercia i jakoś mi
ten podział nie pasuje. Napiszcie jak się oblicza potrzebne szerokości firany.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Firana 04.08.09, 11:41
      Przy tej drugiej chyba się rąbnęła. Bo z tego co wiem (a niewiele wiem, bo ja
      zawsze z mamusią chodzę kupować firanki), to powinno być mniej więcej dwa razy
      tyle co szerokość okna.
    • kartoflana Re: Firana 04.08.09, 11:43
      Nie mam pojęcis, nie posiadam firanek. Jako jedyna w bloku zresztą...
    • elske Re: Firana 04.08.09, 11:52
      Długosc firany na okno zależy od tego,w jaki sposób ma byc marszczona.Jeśli
      bedziesz doszywać do taśmę do marszczenia, to z tego co wyliczyła kobieta w
      sklepie ,po doszyciu tasmy marszczącej 1:2 firana majaca 2m, po zmarszczeniu
      bedzie mieć 1m szerokości akurat na mniejsze okno. 6m firany po zmarszczeniu
      taśmą 1:3 bedzie mieć 2m szerokości.Wygląda na to 6 m bedzie bardziej
      wymarszczone (moze bardziej fantazyjna taśma).
    • jantarowo Re: Firana 04.08.09, 12:20
      ja kupuje firany tak 3 razy szerokosc, zeby ladnie sie ukladaly
      • paolka_82 Re: Firana 04.08.09, 13:34
        Jesli firanka we wzory to może jej być mniej niż 2x okno, ale jak gładki tiul to
        przynajniej 2x szer. okna, a najlepiej 3x.
    • free-ula Re: Firana 04.08.09, 14:34
      musisz mieć 2 lub 3 razy więcej firanki niż okna żeby ją ładnie umarszczyć
      jeśli masz gęsty wzór marszczysz więcej, jeśli rzadszy to mniej

na to drugie okno to chyba faktycznie za dużo materiału
      • elske Re: Firana 04.08.09, 14:52
        Nie jest za dużo.Jeśli będzie szyć firany, czyli doszywac do niej tasmę do
        marszczenia to pewnie długość firany byla dopasowana do rodzaju tasmy.Pasuje mi
        to do tasmy 1:3,5, czyli ,m firanki po wszyciu tasmy i zmarszczeniu powstanie 1
        m umarszczonej,ułożonej firanki.

Tu jest przyklad tasmy 1:3
        www.firany.pl/offer,list,130,1999,tasma_zaslonowa_marszczenie_1:3_-_zakladkowa_5_cm.html
        Po wszysciu taśmy ,ciągnie się za sznureczki i firanka uklada sie w ładne
        zakładni.Taśma 1:3 czyli po zmarszczeniu 3 m firanki mamy 1m firanki z gotowymi,
        równomiernymi zakladkami.
    • tomekbb11 Re: Firana 23.02.15, 21:58
      Ja osobiście kupuję zawsze albo w sklepie stacjonarnym np w którymś z dużych marketów budowlanych mają duży wybór, ale spróbowałam też raz w sklepie firanex.net i jak najbardziej polecam zakupy tam szybko miło i bez wychodzenia z domu.
      • anilka Re: Firana 23.02.15, 23:35
        tomkubb - przez 6 lat to ona już chyba zdążyła powiesić te firany
    • evee1 Re: Firana 24.02.15, 00:28
      Zalezy od rodzaju firanki. Jak cienki woal, to na ogol bierze sie 3x szerokosc okna, ale ja wole 2x, bo 3x dla mnie jest jej za duzo. Jak firnka ma wzory, lub jest gruba to i 2x starczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka