Dodaj do ulubionych

dziecko i komputer

30.10.14, 14:32
czy pozwalacie Waszym dzieciakom korzystac z komputerów? mój 5latek mało na głowie nie stanie, żeby pozwolić mu pograć... oczywiście ograniczamy to w miarę możliwości, ale on naprawdę mam wrażenie, że dałby się pokroić czasem za godzinkę gry na komputerze... Małą z resztą też ciągnie jak widzę, może mniej, ale uwielbia podpatrywac jak brat siedzi i stuka różne kolorowe gierki. Nie dziwie się w sumie, bo to dla nich atrakcyjne, ale sam się czasem zastanawiam na ile można pozwolić wejść im w ten wirualny świat. Póki co pozwalamy maks na 2-3h tygodniowo oczywiście jednorazowo przez góra godzinę.
jak jest z tym u Was?
Obserwuj wątek
    • nawalonych7krasnali Re: dziecko i komputer 10.11.14, 12:07
      radar272 napisał:

> jak jest z tym u Was?

a jak było z Tobą kiedy byłeś mały?
      • problemywychowania222 Re: dziecko i komputer 23.11.14, 19:26
        Hmm, dobre pytanie.
        Uważam, że dzieci nie powinny od małego "pykać" na komputerze, bo oczy już się psują.
        Poza tym nie wiadomo na jakie strony wchodzą- kontrolę rodzicielską można ominąć.
        Nie można dawać dziecku grać godzinami, bo to spacza też jego psychikę i widzenie świata.
        Kiedyś było głośno o dzieciach, które zabijały swoich bliskich myśląc, że to postacie z gry, które trzeba zabić. Niech Pan to przemyśli, póki nie jest za późno.
        • tatosteron_pl Re: dziecko i komputer 23.07.15, 11:30
          @problemywychowania222 - To co piszesz trąci ignorancją komputerową.
          Oczy psuły się przy ekranach kineskopowych, teraz nie ma tak negatywnego wpływu na wzrok.
          Dając dzieciom komputer do grania trzeba wyłączyć internet. Przy pięciolatku strony nie są problemem, bo mało który maluch potrafi w tym wieku wpisać adres, ale wyłączamy też reklamy, które pojawiają się w czasie grania.
          "Kiedyś było głośno o dzieciach, które zabijały swoich bliskich myśląc, że to postacie z gry, które trzeba zabić. Niech Pan to przemyśli, póki nie jest za późno. "
          Chyba w Fakcie albo Superekspressie takie rzeczy można było przeczytać. Po prostu trzeba tak jak przy filmach wiedzieć, które gry można dać dziecku, a nie zostawić dziecko samopas 'bo ja się nie znam i będę wnikał o czym to gra'. Jak się ma takie podejście do wychowania to lepiej od razu sprzedać komputer, komórkę i tablet.
    • lianis Re: dziecko i komputer 03.12.14, 13:17
      Moj niespelna 5 latek, jeszcze nigdy na komputerze nie zagral, ale moze to tez dlatego, ze my komputer wlaczamy tylko kiedy on spi do maili i pracy i zadnej gry na nim nie mamy.
      Telewizja, komputer, tablety, konsole nadmiernie rozwijaja prawa polkule mozgu, a lewa na tym mocno cierpi i potem pojawiaja sie problemy w szkole z czytaniem, pisaniem, matematyka, logicznym mysleniem, zwiazkami przyczynowo skutkowymi.
    • el_elefante Re: dziecko i komputer 03.12.14, 13:54
      Pozwalamy, bo nie traktujemy takich rzeczy jak zło wcielone, a raczej jako naturalną część świata w jakim żyjemy. Podobnie rzecz ma się z telefonem i tabletem, ale również z rowerem, hulajnogą, rolkami, piłką, rakietką do tenisa, basenem, judo i innymi takimi, a także z książkami, grami planszowymi i karcianymi, klockami wszelkiej maści i całą resztą (z towarzystwem rówieśników na czele). Być może błądzę, ale póki co nie muszę wprowadzać jakichś ścisłych reglamentacji i toczyć walk o wyłączenie kompa. Z wszystkiego można korzystać (ok, prawie wszystkiego wink) o ile robi się to z umiarem.
    • jar-jar-bings Re: dziecko i komputer 03.12.14, 21:21
      moj dom to siedlisko szatana: telewizja, kompy, tablet, konsola, telefony z grami.

Z tego wszystkiego komputer ma najsłabsze notowania, bo dla 5-latka to jest jeszcze za trudne (zamyka sobie niechcący okna, nie umie pobierać pluginów do gier itd.) Bardzo się przy tym złości na siebie - ambicja cierpi.
      Ale kręcą go programy graficzne, więc nie zabraniam mu bazgrolić i tworzyć co tam tylko sobie wymyśli. Powiedziałam mu też, że żeby to wszystko połapać trzeba posiąść najważniejszą umiejętność: czytanie.
      I od tej pory chętnie ćwiczy pisanie literek i gry "literowe" np. kto wymyśli najwięcej słów na A, L, W.....
      Lubi też nagrywać sobie filmy o sobie, przynosi zabawki i robi jakies historie albo walczy świetlnym mieczem.

Jednym słowem nie pozwalam za dużo na ciupanie (jak już naprawdę padam na twarz ze zmęczenia albo gdy młody jest chory, inaczej jest nie do wytrzymania), raczej staram się pokazać mu że komputer służy przede wszystkim do pracy.

Zamowilam też Alfabet z Reksiem na kompa - jak już ma w coś grać, to lepiej w coś takiego.

• saczek1 Re: dziecko i komputer 06.12.14, 16:11
      Ja mam zdanie podzielone. Z jednej strony sam jak byłem młody to grałem namiętnie w kompa i na automatach po kilka godzin dziennie, z drugiej strony chyba bym był za ograniczaniem takiego grania do jakiejś określonej ilości czasu dziennie.
    • toysto Re: dziecko i komputer 11.12.14, 20:39
      Alternatywą jest zapewnienie dziecku ciekawej rozrywki w innej formie.
      Dla chłopców gry i zabawki konstrukcyjne.
      Prowadzę sklep z zabawkami dla tego oczywiście go polecę www.toysto.pl smile

Mój dzieciak, akurat preferuje układanie tras dla robotów zdalnie sterowanych (w kategorii roboty)

• atyp3 Re: dziecko i komputer 15.02.15, 00:09
      Akurat granie to najglupsza rzecz na komputerze, wiec moje dzieci rysowaly, sluchaly muzyki , ogladaly filmy o konikach i takie tam. Z czasem przyszly i gry, ale obeszlo sie bez nalogow.
      • jacek226315 Re: dziecko i komputer 15.02.15, 09:50
        atyp3 napisał:

> Akurat granie to najglupsza rzecz na komputerze, wiec moje dzieci rysowaly, slu
        > chaly muzyki , ogladaly filmy o konikach i takie tam. Z czasem przyszly i gry,
        > ale obeszlo sie bez nalogow.
        O tak cieszcie sie,ze wasze pociechy sa pzyklejone do komputerow,a potem nie dziwcie sie ,ze nieumieja prostej tabliczki mnozenia
        • mama_lidia Re: dziecko i komputer 15.02.15, 20:57
          No nie wiem, trudny temat. Moje dzieci korzystają na razie często, grają, czytają, słuchają muzyki co tam w danej chwili podejdzie (szkoła podstawowa 1-3). Ze szkołą nie ma problemów. Syn sam jest wstanie zainstalować program, zna rodzaje plików, uczy się gdzie szukać informacji itd. jego wiedza okazała się pomocna w szkole pomagał pani gdy były problemy z jakimś programem. Jako rodzic tłumaczę, pokazuję, zachęcam do szukania rozwiązań problemów samemu. Jeśli rodzice posadzą dziecko przed jakąś grą i na tym koniec to faktycznie może to budzić niepokój i niewiadome konsekwencje. Dzisiejszy świat jest jaki jest i trzeba dzieci na to przygotować, komputerów, telefonów nie da się unikną i dobrze moim zdaniem jak dziecko przywyknie do "zdrowego wykorzystania" dostępnych narzędzi. Należy pamiętać, że zakazany owoc najlepiej smakuje i przychodzi czasem tak, że dziecko w starszym wieku może próbować nadrabiać zaległości.
    • marz12ka Re: dziecko i komputer 17.02.15, 12:12
      wszystko z umiarem , bez przesady że komputer i gry to dzieło szatana, tak samo jak zakaz absolutny jedzenia słodyczy przez dzieci a potem takie dziecko idzie do kolegi na urodziny i nie odchodzi od stołu bo nadrabia zaległości w jedzeniu słodyczy , wszystko z umiarem.....
      • vvrotka Re: dziecko i komputer 17.02.15, 21:00
        Niby dlaczego ma nadrabiać jedzenie słodyczy? Po odstawieniu cukru w każdej postaci spada zapotrzebowanie na słodkie rzeczy i lepiej smakują owoce. Testowane na własnych dzieciach i rodzinie, działa rewelacyjnie.
    • novitus10 Re: dziecko i komputer 26.02.15, 15:56
      Postaw komputer w widocznym miejscu, i obok budzik, czas się kończy to koniec grania. Ale przy tej metodzie trzeba być konsekwentnym. Dziecko szybko wyczuje naszą słabość i będzie to wykorzystywać, żeby przedłużyć czas grania smile
      Ale 2-3 razy w tygodniu po godzince to moim zdaniem fajny kompromis. Sprawdzaj tylko w jakie gry dziecko gra smile
    • r.emik Re: dziecko i komputer 02.02.16, 21:38
      Nie dało się tego uniknąć, a poczekaj jak pójdą do szkoły. Raz, że wielu zadań nie da się odrobić bez komputera, a dwa - że "ale tato wszyscy mają komputery". Kluczem do sukcesu jest reglamentacja smile
    • manie.k444 Re: dziecko i komputer 12.02.16, 09:55
      my tak, ma wybór, może grać godzinę dziennie i niezmiernie cieszy jak stwierdza, że woli pobawić się z nami smile
    • tatosteron_pl Re: dziecko i komputer 16.02.16, 20:49
      A co jest groźnego w gram komputerowych?
    • medioland_pl Re: dziecko i komputer 29.02.16, 15:48
      Wszystko z odpowiednim dawkowaniem będzie dobre. Nawet najlepsze rzeczy przedawkowane szkodzą.
    • skyfall001 Re: dziecko i komputer 27.05.16, 13:40
      Odciąż całkowicie dziecka od komputera się po prostu nie da, bo mamy takie czasy, gdy jest to na porządku dziennym, ale mimo wszystko jakieś ograniczenia trzeba narzucić.
    • bercikowsky Re: dziecko i komputer 02.06.16, 16:36
      jestem przeciwny, ale wiem, że czasem inaczej sie nie da. Nie mam jeszcze dzieci, ale mój siostrzeniec jak tylko szwagier zabierze mu kompa wpada w taką histerię, że szyby drżą.
    • skyfall001 Re: dziecko i komputer 24.08.17, 08:26
      U mnie takiego problemu nie ma. Dzieciak nie grywa raczej w gry, ale lubi oglądać youtube i to nałogowo wręcz. Oczywiście staramy się to pilnować
      • stasi1 Re: dziecko i komputer 19.05.18, 15:38
        Ale czy t o lepiej że woli oglądać te filmy? Niestety mój syn tez woli oglądać. Ja się bardziej temu sprzeciwiam, jego mama mniej. Stwierdza że jest dla niej lepiej jak cos obejrzy zamiast aby chciał iść na rower
    • fit_jaroslaw Re: dziecko i komputer 13.04.18, 10:06
      Moim zdaniem ważne jest żeby mieć kontrole nad tym co robi dziecko na komputerze i jakie strony przegląda w internecie. Wiadomo zaufanie zaufaniem, ale sporo młodych osób nie ma pojęcia o zagrożeniach i cyberprzemocy. Wydaje mi się, że ma to spore znaczenie, bo może wpłynąć na rozwój emocjonalny dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka