Dodaj do ulubionych

Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory

05.05.09, 12:45
Witam,
chciałbym prosić o radę. Który wózek wybrać: interesują mnie te dwa
Bugaboo i Stokke. Jeśli macie jakieś doświadczenia z nimi, to proszę
o info. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 05.05.09, 15:13
      Kii diabeł? Pierwsze słyszę...
      To osobowy jakiś, sportowy, czy terenówka? wink
      • caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 05.05.09, 15:28
        Uśmałem się! No bo wiesz, Bugaboo ma świetną amortyzację, a Stokke
        rewelacyjną widoczność... Koła porównywalne. Nie odbyłem niestety
        jazd próbnych... W salonie oba wyglądają imponująco. Szczególne
        kolorystyka. wink
        • tata_tomek Trzeba było napisać w tytule, że o wózki chodzi... 05.05.09, 15:49
          Bo dla mnie to zabrzmiało jak imiona postaci z głupich kreskówek...
          Serio są takie wózki? A poduszki (powietrzne) mają? smile
          • kckk Re: Trzeba było napisać w tytule, że o wózki chod 05.05.09, 16:05
            To Wasze małe będzie miało luksus że HO HO. Za czasów Kniazia Kwaśniewicza
            Kapuścianego, tj na początku wieku takich nie tworzyli. Ot manufaktura w przód
            się posuwa big_grin
    • rethymnon1 Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 05.05.09, 16:41
      Jak kupowałem wózek (lat temu kilka) to sprawdziłem resory i czy ma
      wyjmowaną gondolę po czym kupiłem sprzet spełniający te kryteria.
      Twój post uświadomił mi, że nigdy nie znałem nazwy tego wózka smile
    • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 05.05.09, 17:19
      Obejrzałem te modele i powiem szczerze, że wyglądają mało stabilnie. W
      eksplodującym stoku bardzo wysoko znajduje się środek ciężkości, więc jeśli już
      któryś z nich to pewnie bogaboj że się tak wyrażę.
      • eliszka25 Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 05.05.09, 23:25
        stokke mi sie nie podoba, ale to kwestia gustu. na zywo widzialam kiedys
        dzieciaczka w tym wozku i jakos dziwnie to wg. mnie wygladalo. poza tym to, ze
        gondola jest z jednej strony "podzielona" przez raczke chyba troche utrudnia
        przykrycie nozek dziecka np. kocykiem.

bugaboo natomiast podobal mi sie strasznie i gdyby nie pewien zbieg
        okolicznosci, to taki wlasnie bym sobie kupila (tzn. bablowi). jednak w koncu
        kupilismy inny wozek i na cale szczescie, bo babel choc urodzil sie
        "standardowy", to bardzo szybko rosl, a bugaboo ma mala gondole. zimy by w tym
        wozku z pewnoscia nie przejezdzil, a urodzil sie w ostatnich dniach wrzesnia.

poza tym w obu wozkach nie podoba mi sie to, ze spacerowka (w stokke spacerowka
        wydaje mi sie na zdjeciach jakas potwornie mala) nie rozklada sie do spania
        tylko przechyla. dziecko nie lezy na plasko, ale ma caly czas zgiete nozki,
        ktore w pozycji "lezacej" po prostu podnosza sie do gory.

acha, jeszcze jedna wazna rzecz. wozek swoj wybralam tak, ze w sklepie
        probowalam, naciskajac na "kierownice" uniesc przednie kola. tak, jakbym chciala
        wjechac na chodnik. w tych probach odpadla wiekszosc wozkow, ktore mi sie
        podobaly, bo byly zle wywazone i chyba musialabym miec muly jak pudzian, zeby
        sobie tak poradzic. poniewaz drobna ze mnie osoba, takie szczegoly byly dla mnie
        wazne. oprocz wygladu oczywiscie. najlepiej niech przyszla mama wyprobuje oba
        modele w sklepie i wtedy zdecydujcie.
        • caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 06.05.09, 11:22
          Dzięki za podsumowanie. Żona zwróciła uwagę na te same kwestie. Jeśli
          chodzi o stabilność, to nie ma obaw - oba wózki są bardzo stabilne.
          Jeśli jeszcze jakiś tatabędzie chciał się podzielić swoimi
          uwagami, to będę wdzięczny za komentarz. Pozdrawiam.
          • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 06.05.09, 12:49
            Nikogo tu nie ma, wszyscy w robocie - śpią po lanczu wink
            To ja Tobie napiszę big_grin
            Kiedy już te wszystkie technologie kosmiczne przeniosą na grunt projektowania
            mobilnych pojazdów dziecięcych, zapewne wróci do łask model z początku XX w. I
            to będzie dopiero czad smile
            • caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 06.05.09, 13:49
              Dzięki kckk za towarzystwo smile A Twoje dzieci (dziecko) jakie miały
              wózek?
              • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 06.05.09, 14:40
                Moje? Moje miały zawsze niebieski w kratkę. Niebieski, bo podobno najszybszy, a
                w kratkę po to, żeby nie musiał codziennie jeździć wink Konkretnie pochodził z
                fabryki pt. popieraj swoje i nazywał się deltim 'zawieś oko' jak ten ford
                skupiający uwagę smile
                Gdzieś tam kiedyś pisałem o nim, o ile nie kłamię. Fajny był, aluminiowy z
                pompowanymi kółkami na parkowe wertepy, miał trzystopniową regulację miękkości
                zawieszenia i był wiesz, taki... trój funkcyjny, gondola, spacerówka do leżenia
                i siedzenia, no i fotelik samochodowy.
                Pewnie, lepsze sztuki były, są i będą. Aczkolwiek z tego miejsca stwierdzam, że
                focus był jak dla nas w sam raz. Ooo...
                • caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 07.05.09, 08:40
                  A tak, znam te wózki, ale żonie się nie podobają. Jeśli chodzi o
                  mnie, to wolę tego Bugaboo, bo jest wygodniejszy i łatwo można
                  przekładać gondolę/spacerówkę tak, żeby dziecko mogło patrzeć albo na
                  mnie, albo na świat. Jeśli chodzi o moje cztery kółka, to od dwóch
                  miesięcy jestem szczęśliwym właścicielem Fiata Bravo. Musieliśmy w
                  końcu kupić 5-drzwiowy wóz, bo fotelik do Yariski 3-drzwiowej to
                  ciężko byłoby włożyć.
                  A w jakim wieku są Twoje dzieci?
                  • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 07.05.09, 13:04
                    Oni są już w wieku, w którym chęć rywalizacji, zazdrość, czy dbanie o własne
                    interesy dają o sobie znać coraz bardziej. Tak im wpajałem zasadę
                    sprawiedliwości, że teraz sam się gubię słysząc argumenty: on ma dwa, ja mam
                    jeden; ona coś dostała, ja nie. Co z tego, że te dwa kosztowały połowę jednego
                    wink Ma być po równo! Nieważne indywidualne święto: imieniny, urodziny. Każdy ma
                    coś dostać.
                    Teraz nadszedł czas na ograniczenie materialnych przyjemności, ponieważ
                    zachowanie moich gnomów popadało w tym większą destrukcję im częściej
                    otrzymywali prezenciki.
                    I tak sobie współgrają córka sześciolatka, syn czterolatek. Kiedyś pokłócili się
                    nawet o to kto ma jechać na przednim siedzeniu. Tylko po co ja to piszę, toż to
                    norma.
                    • caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 07.05.09, 13:57
                      Dla mnie to nie norma, bo jeszcze nie mam dzieci. Ale właśnie z żoną
                      zaczęliśmy się starać. Fajnie tak czytać wypowiedzi rodziców. Jestem
                      dobrym słuchaczem smile Pozdrawiam.
    • jacko777 Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 23.05.09, 04:59
      Mojej żonie kupiłem bugaboo.
      Plusy dla mnie:
      przede wszystkim - lekki, sama sobie z nim radzi, bez problemu wnosi go po schodach
      mały po złożeniu - mieści się w oplu corsie
      bardzo lekko się prowadzi - mój 5-letni syn radzi sobie z tym wózkiem nawet pod górkę

minusy
      żona ciągle czegoś chce, a dodatki do tego wózka do tanich nie należą
      ma już extra materiały, żeby zmieniać sobie kolor wózka, torbę z przewijakiem, torbę na kółkach do transportu wózka, teraz zbliża się lato i chce słoneczną budkę i jakąś osłonę UV, jak przyjdzie zima, to pewnie będzie chciała kółka zimowe i śpiwór do wózka. Aż boję się pomyśleć jakie nowe dodatki mogą twórcy tego wózka wymyśleć.

Co do stokke to nic mi nie wiadomo
      Pzdr.

• caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 25.05.09, 09:03
        Dzięki za odpowiedź. Ostatnio też interesuje nas wózek Joolz. Ale
        tego to prawie nikt nie zna, więc nawet nie pytam...
        • demonii.larua Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 25.05.09, 11:14
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22462&w=74933290&s=0
          smile
          • demonii.larua Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 25.05.09, 11:18
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22462&w=94834288&a=94834288
            jeszcze to smile
            • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 25.05.09, 12:27
              Pozwoliłem sobie przeczytać wink

Mam mieszane uczucia co do chęci posiadania czegoś unikalnego za kosmiczną cenę,
              a co najważniejsze nie spełniającego w pełni oczekiwań.
              Niby rozumiem chęć posiadania białego kruka, ale..
              Czy gdyby dziecku wyrosła trzecia rączka też równie chętnie obnosilibyśmy się z
              tą ewolucją?
              Dlatego pozwolę sobie zwrócić uwagę wszystkim zapędzonym w róg konsumpcjonizmu,
              abyśmy skupili się bardziej na podmiocie niż przedmiocie smile

ps.
              Nie dziwię się, że jedna z pań postanowiła sprzedać ten wózek. Na polskiej wsi
              to cudo zupełnie się nie sprawdzi, z wyjątkiem modelu potrafiącego jeździć na
              dwóch większych kołach. O-oo
              Tym samym niechcący odkryłem kolejną wersję big_grin nie będzie to model retro jak
              niegdyś sądziłem, lecz inteligentny dwukołowy pojazd akumulatorowy z
              inteligentnym błędnikiem dla wyniosłych stoików wink
              Pojazd zakosztuje z 10 tys najmarniej, dając pole do popisu kolejnym pokoleniom
              oryginalnych rodziców.

ŻART - ŻART - ŻART albo nie - poważnie big_grin
              • caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 25.05.09, 12:57
                Na początku też tak myślałem - zrobili dziwny wózek, dali straszną
                cenę, jakaś "gwiazda" pokazała się z nim na ulicy - sprzedaż
                murowana! Ale jak sobie pooglądałem Bugaboo i Stokke'a, jak sobie
                poskładałem sam te wózki, to doszedłem do wniosku, że są warte swojej
                ceny (czyli 3500zł, nie 4500 - tyle kosztuję teraz ze względu na kurs
                jełro). Przede wszystkim skrętne przednie koła, możliwość obracania
                gondoli/spacerówki, tryb taczki, wysokość, lekkość w prowadzeniu,
                zwrotność, itp itd. To na prawdę nie jest dostępne we wszystkich
                wózkach. Poza tym, potrzebuję wózek miejski, więc gigantyczne koła z
                przodu i z tyłu nie są mi potrzebne. Uff, aż się zgrzałem od pisania.
                Idę się napić wody. Pozdrawiam.
                • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 26.05.09, 09:11
                  smile
                  Ciekawe czym bym powoził gdyby urodziło nam się kolejne dziecko?
                  Wolę nie myśleć, obie opcje niedostępne (w tym życiu) smile
                  • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 26.05.09, 09:35
                    Na poparcie pikiety antykonsumpcjo.. itd cytuję
                    "Z powodu kredytów konsumpcyjnych mamy już 7 mld zł przeterminowanych długów. I
                    co gorsza, zaległości rosną w coraz szybszym tempie - dziś wynoszą o 2 mld zł
                    więcej niż rok temu."

Pełny artykuł
                    • caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 26.05.09, 11:05
                      kckk na Ciebie zawsze można liczyć. Więc tak, nie popieram zadłużania
                      się - dlatego w czerwcu spłacam obydwa kredyty... A wózek, jak Bozia
                      da, kupię za gotówkę. Aha i jeszcze jeden news, wczoraj wyszły nam
                      dwie kreseczki smile Jedna taka blada, ale z tego co czytałem, to nie
                      ma znaczenia.
                      • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 27.05.09, 12:22
                        A wózek, że się tak spytam, planowaliście dla którego dziecka? Tego z testu?
                        Nie, niemożliwe. Prawda? smile
                        • caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 27.05.09, 14:39
                          Dokładnie - dla tego z testu smile Wiem, że kolejność nie ta, ale żona
                          chce mieć wszystko zaplanowane. To daje jej poczucie bezpieczeństwa.
                          A czy takie blade kreseczki się liczą? Bo moja żona powiedziała, że
                          uwierzy, gdy jej lekarz powie, że jest w ciąży...
                          • demonii.larua Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 27.05.09, 17:27
                            Liczą się liczą smile Dla pewności zrobić drugi test z pierwszego po nocy sikania i
                            odwiedzić lekarza, no smile
                            • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 28.05.09, 08:55
                              W takim razie pędzę z gratulacjami jako pierwszy o ile Ty-Wy oczywiście
                              prawdziwe są wink
                              Na tym forum sporo ludu się przewinęło, ale tera to ju nie ma komu bazgrolić.
                              Czasem mam wrażenie że ze wszystkich tu obecnych autorów wpisów, tych
                              prawdziwych można policzyć na palcach jednego męźcizna big_grin
                              • caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 28.05.09, 11:29
                                Dziękuję, dziękuję! No jesteśmy prawdziwi. Ale nie spodziewałem się,
                                że to tak szybko nam pójdzie. Zaczęliśmy się starać od maja, ale żona
                                miała wysoką prolaktynę... Zaczęła brać laki i proszę! W przyszłym
                                tygodniu jedziemy do lekarza potwierdzić. Boże, jak ja się cieszę!!!!
                                • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 28.05.09, 11:48
                                  Bardzo dobrze, przydadzą się te różowe okulary, może w przyszłości będziecie się
                                  nimi wymieniać smile
                                  Parafrazując, boże jak ja się cieszę, że mam wolne przedpołudnie - tylko dla
                                  siebie. Kiedyś napiszę notatkę za co kocham pracę na B zmianę.
                                  • caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 28.05.09, 12:05
                                    Rozumiem smile Na razie to czeka mnie 9 miesięcy czekania. Później się
                                    pewnie zacznie...
                                    • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 29.05.09, 08:58
                                      Słyszałem opinie, iż dobrze jest wykorzystać ten czas na rozrywki, jakich
                                      niedobór wynikający z braku czasu, możliwości itp. może pojawić się po
                                      narodzinach. Prawda to? smile
                                      • caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 29.05.09, 09:23
                                        No ja nie wiem. Ty mi powiedz. Masz już dwójkę - czy masz czas na
                                        rozrywki? Ja na razie grzecznie czekam na wizytę u lekarza... A mogę
                                        zadać niedyskretne pytanie: jak u Ciebie było z seksem w trakcie
                                        ciąży i po narodzinach? Naczytałem się tylu skrajnych opinii, że mam
                                        w głowie młyn. Zachęcam innych ojców do wypowiadania się smile
                                        • kckk Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 29.05.09, 10:18
                                          Jedyną systematyczną rozrywką jaka mi przychodzi do głowy jest koszenie trawy
                                          raz na 3 tygodnie i zapoznawanie się z aktualnymi wiadomościami.
                                          Nie wiem czemu zupełnie nie pociąga mnie wędkarstwo? to przecież jedno z męskich
                                          hobby. Trzymanie w ręku wyjętej dopiero co z wody ryby napawa mnie lekkim
                                          obrzydzeniem surprised

O seksie przed i po jest tu gdzieś głęboko konkretny wątek. Przewertuj forum, na
                                          pewno go odnajdziesz smile

• caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 25.05.09, 11:57
            Dzięki smile
        • jacko777 Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 26.05.09, 11:39
          Heh ale trafiłeś!
          dlaczego zona nie zdecydowała się na joolza
          - cięższy od bugaboo - 12kg
          - nie dałaby rady zmieścić go do swojego samochodu
          - beznadziejny kosz na zakupy - strasznie mały i udźwig tylko do 5 kg
          • caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 26.05.09, 14:54
            Mnie się ten joolz tak średnio podoba... Ale żona bardzo by chciała
            go zobaczyć. Mam nadzieję, że jak go zobaczy, to zrezygnuje smile
            • jacko777 Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 28.05.09, 08:17
              Tylko, że ten Joolz wizualnie jest ładniejszy od Bugaboo i jak żonie najbardziej zależy na wyglądzie wózka, a mniej na funkcjonalności to nie masz szans... i będziesz powoził joolzem wink
              Musicie usiąść, wziąć kartkę i wypisać sobie plusy i minusy. Najważniejsze, czego od wózka oczekujecie. Jak będzie przewożony większym samochodem i niespecjalnie zależy wam na wadze to nie wybijaj żonie Joolza z głowy, bo jest tańszy i ładniejszy od Bugaboo.
              Pzdr.
            • ewrzostar Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 29.05.09, 22:16
              Sprobuje Ci pomoc, mieszkamy w UK i oba te wozki sa tu czesto spotykane:
              1. Stokke Xplory - jak bylam w ciazy, bylam na niego zdecydowana. Malo
              powiedziane, pozadanie, chcica i MUST HAVE. Maz moj jednak nie byl specjalnie
              zachwycony (glownie cena)i to nas uratowalo przed bledna decyzja.
              Zaobserwowalismy wozek w akcji (na miescie) i wyszlo, ze spacerowka jak i
              gondolka sa ciasne. Dziecko powyzej 3 miesiecy z trudem upchniesz (a jeszcze
              doloz kurtke, spiworek, czapke - wtedy wyglada jak wcisniete w mniejsza od
              siebie komorke, smiesznie wtedy nogi wystaja). Dodatkowo: mala, niezbyt pakowna
              torba, ciasny plecaczek za dodatkowa forse plus srednia amortyzacja. Widzielismy
              nieraz sytuacje, kiedy matka probowala podbijac wozek na chodnik - trzeba troche
              sie nameczyc. O piaszczystym terenie, lasach, gorach i w ogole zapomnij. Za to
              na plaskim podlozu typu centra handlowe - boska sprawa. Zwrotny, szybki a i
              dzieciak widzi tasme w markecie. Ale czy warto za taka cene...?
              2. Bugaboo - nie kupilam ze wzgledu na gondole na wysokosci kolan (nazywam cos
              takiego trumna na kolkach) i b. plytkie siedzisko spacerowe (nie wiem ale nie ma
              tez chyba podstawki na nogi?). Dla mnie wazne jest, ze jesli mam wydac kase to
              na wozek ktory bedzie na dlugi czas. Plytkie siedzisko oznacza, ze dziecko
              wytrzyma w takim wozku moze z pare miesiecy a potem trzeba dokupowac parasolke,
              bo jest juz za duze. Ma maly, niezbyt wygodny kosz. Ale poza tym amortyzacja i
              inne - czworka z plusem. Calkiem calkiem!
              3. Joolz - nie wiem, widuje je tu dosc czesto. Jak na moj gust ma male kolka.
              Siedzisko takze plytkie, w dodatku w przeciwienstwie do dwoch wymienionych nie
              ma obracanego siedziska. Ale slyszalam ze amortyzacja ponoc boska.
              Tak naprawde wez jakis plecak i obciaz nim w sklepie wozek. Zobacz jak zona daje
              rade z podbijaniem.
              Jak ja bylam w ciazy to lecialam glownie na te szpanerskie wozki - szczegolnie
              te trzy powyzsze. Zwlekalismy jednak z zakupem az do porodu, pozyczylismy potem
              gondole od siostry i...corcia wlasny wozek ma dopiero od kiedy skonczyla 2
              miesiace. Konkretny, nieszpanerski, niewygladajacy, bez zadnych dodatkow poza
              tymi naprawde koniecznymi.
              Gdzie mieszkacie? Gdzie na spacery? Jesli tylko centra handlowe to stokke. Jesli
              duzo miasta i lazenia po knajpach i nie jestescie wysocy - bugaboo (pozwala
              karmic dziecko w gondoli bez wstawania). Joolz jest pomiedzy nimi z lekkim
              przechylem na bugaboo.

• caramel.macchiato Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 01.06.09, 10:03
                O kurcze! Bardzo dziękuję za wielce wyczerpującą odpowiedź. Na prawdę
                się będzie pomocna. Pozdrawiam.
                • wrzostar Re: Bugaboo Cameleon czy Stokke Xplory 01.06.09, 14:44
                  No bo przeciez zwykle w Polsce nad wyborem wozka zastanawiaja sie glownie mamy,
                  a ojcowie rabotuja i daja kase wink
                  Tak na powaznie - przekaz zonie ode mnie - niech nic a nic nie planujcie.
                  Inaczej straszliwa masa zbednych wydatkow i zgrzyt zebami. Aktualny rynek jest
                  zapchany po dachy naprawde absolutnie zbednymi idiotycznymi bajerami a za to
                  drogimi (kubelek do mycia glowy, wiatraczek do wozka...). Jedna z
                  najrozsadniejszych decyzji to urzadzanie pokoju i zycia dziecka PO porodzie. Nie
                  mielismy nawet lozeczka. Nieoceniony Spock w swej ksiazce pisal, ze nie ma co
                  robic histerii - noworodka mozna wykapac pod zlewem, a potem dac mu spac w
                  szufladzie - jemu to roznicy nie robi byle by mial KOCHAJACYCH i
                  zdroworozsadkowych rodzicow.
                  Na razie cieszcie sie ciaza. To dziecku w absolutnosci wystarczy.
                  Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka