magdalenatrosinska 30.09.09, 12:35 Corka urodzila sie z waga 3580,najmniej wazyla 3410,obecnie ma 11 dni i wazy 3740??czy nie za malo przybiera??czy powinnam ja dokarmiac sztucznym mlekiem??prosze o rade;( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruwa9 Re: przyrost wagi!!Wazne 30.09.09, 12:38 wynik jest fantastyczny. Nie dokarmiac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenatrosinska Re: przyrost wagi!!Wazne 30.09.09, 13:03 dziekuje za odp.dzisjaj w przychodni lekarka powiedziala mi ze z ta waga mogloby byc lepiej,wiec troche sie zalamalam,tym bardziej ze wczoraj w jednej piersi zatkaly mi sie kanaliki.podstawiam mala do tej piersi ale nie chetnie ssie bo nic jej chyba nie leci.z druga piersia nie mam problemu ale czy jej to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: przyrost wagi!!Wazne 30.09.09, 13:07 wystarczy, wystarczy. A co do tej niechcianej piersi, sprobuj zmienic pozycje dziecka przy tej piersi, karmic spod pachy, na lezaco, z roznych stron, proponuj te piers dziecku jak najczesciej. I wyluzuj, bo nie ma powodu do obaw :-) Odpowiedz Link Zgłoś
basiak36 Re: przyrost wagi!!Wazne 30.09.09, 13:54 Czyli od najnizszej wagi przybrala 330g w 9-10 cni? Naprawde nie masz sie czym martwic:) A jesli dzieci miewaja problemy z przyrostami wagowymi, to nie dokarmianie jest odpowiedza a czestsze karmienia, poprawa techniki ssania, eliminacja ewentualnych smoczkow itp. Odpowiedz Link Zgłoś
aannagr Re: przyrost wagi!!Wazne 30.09.09, 15:14 Dolna granica normy przyrostów dla dzieci karmionych piersią to: - 120 gram tygodniowo przez pierwsze 3 miesiące życia, - 100 gram tygodniowo przez kolejne 3, - 200 gram miesięcznie w drugim półroczu; Przyrosty liczy się od najniżej wagi po urodzeniu. Ważne też jest, że liczy je się średnio, bo bywają dzieci, które w jednym tygodniu przytyją dużo a w drugim bardzo mało. Nie ma też górnej granicy przyrostów dla piersiowych dzieci. 330 w 10 dni daje bardzo dobry wynik. Można policzyć tak: 330/10 to jest 33 na dobę * 7 to daje 271 na tydzień. Rewelacja :) Odpowiedz Link Zgłoś