toflerek1 14.09.10, 22:12 Czy przy karmieniu piersią brodawka jest czerwona czy to normalne, moje brodawki są czerwone i czasem mnie klują czy oznacza to np. grzybice, choć nie mam żadnych białych nalotów które mi się kojarzą z grzybicą Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lula_w Re: czerwone brodawki 15.09.10, 16:04 Kurcze, mało piszesz, żeby coś poradzić, ale ogólnie to wietrzyć jak się da, nie dawać "butwieć" w staniku z wkładką, nie męczyć mydłem i detergentami (wkładki wielorazowe i staniki lepiej prać z rzeczami dziecia w delikatnym proszku, biustu nie myć mydłem tylko czymś delikatnym, a najlepiej wodą), smarować mazidłem 'zjadliwym' dla dziecia (żeby nie trzeba było mycia dodatkowego uskuteczniać przed karmieniem). Acha! Zajrzeć dziecku w buzię, czy nie ma tam białego nalotu (ale nie zaraz po jedzeniu, bo to mogą być mleczne osady na języczku) - wtedy faktycznie może być grzybica. Czy dzidziuś długo ssie? Może brodawki są troszkę "rozmemłane"? W takich sytuacjach lanolina pomaga (jak pisałam, taka, której nie trzeba zmywać) np Medeli albo Lansinoh. A może np bardzo moczysz wkładki, to Cię podrażnia i stąd zaczerwienienie i pieczenie? Jest jeszcze szansa, że to może wynikać np ze złej techniki ssania, kiedy dziecko źle chwyta i maceruje brodawkę, ale to już dla mega-podejrzliwych wariant ;-) Odpowiedz Link Zgłoś