Dodaj do ulubionych

Pierś a mleko modyfikowane

20.10.10, 17:53
Witam!
Synek ma 4 miesiące. Do tej pory karmiłam go tylko mlekiem z piersi. Gdy musiałam wyjść z domu, dostawał moje mleko z butelki i pił bez problemu. Miałam dużo zamrożonego pokarmu, ale powoli zapas się kończy, a nie jestem w stanie na bieżąco odciągać więcej niż 30ml... Niedługo wracam do pracy, nie chcę całkowicie rezygnować z piersi, ale chciałam przekonać go do mleka modyfikowanego (dostawał by je na czas mojej pracy). Niestety synek wypluwa mleko, zaciska usta tak, że nie można włożyć butelki... Wypróbowałam już trzy mleka i ciągle to samo... Czy macie może jakieś rady jak go przekonać?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Pierś a mleko modyfikowane 20.10.10, 18:28
      na razie sugerowalabym dalsze robienie zapasow wlasnego pokarmu, jesli nie wystarczy- wczesniejsze rozszerzenie diety o niemlecznosci. Jesli jednak koniecznie zalezy ci na wprowadzeniu mieszanki, to moze probowac mieszac ja z wlasnym pokarmem albo sprobowac mieszanke innej marki.
      • marysiasss Re: Pierś a mleko modyfikowane 20.10.10, 19:04
        Problem w tym, że mam coraz mniej pokarmu w piersiach i nie mam z czego robić zapasów. Mały je co 1,5/2h. Jak próbuję między karmieniami odciągać to po 0,5h odciągania mam w butelce nie więcej niż 30 ml.
        • mad_die Re: Pierś a mleko modyfikowane 20.10.10, 19:41
          A kiedy wracasz do pracy?
          Lepiej ściagać przed karmieniem, wtedy lepiej "leci".
          • marysiasss Re: Pierś a mleko modyfikowane 20.10.10, 20:05
            Do pracy wracam 13 grudnia. Pomyślałam sobie, że lepiej przyzwyczajać małego wcześniej. Jeśli ściągnę przed karmieniem to mogę za chwilę małego tą samą piersią karmić?
            • mad_die Re: Pierś a mleko modyfikowane 20.10.10, 20:30
              Czyli jak synek bedzie mial 6mscy mniej wiecej. Wiec spoko, daruj sobie teraz tę butelkę a zacznij diete rozszerzać tak na 2-3tyg przed powrotem do pracy.
              Ile Cie w domu nie bedzie?
              Mozesz dać tę samą pierś, mozesz dać drugą - bez znaczenia, mleko produkuje się podczas ssania.
              Aha i z butelki lepiej w ogole zrezygnować, a ewentualne mleko dawać kubeczkiem lub łyżeczką (z kaszką na przyklad). Ale to dopiero za jakiś miesiąc :)
              • mrs.t Re: Pierś a mleko modyfikowane 20.10.10, 22:40
                a czy w pracy bedziesz miala z raz dziennie gdzie sciagnac?
                bo wtedy na dobre i tobie i laktacji by wyszlo, jakbys sciagala
                i zawsze by byla porcja dla dziecka na nastepny dzien
              • marysiasss Re: Pierś a mleko modyfikowane 21.10.10, 08:19
                W domu nie będzie mnie ok. 8h. Wczoraj wieczorem próbowałam odciągać przed karmieniem i z obu piersi wycisnęłam zaledwie 25ml...
            • mika_p Re: Pierś a mleko modyfikowane 20.10.10, 22:31
              Możesz też ściągać w trakcie karmienia, jesli mały ci pozwoli. Pozwoli, w sensie nie będzie próbował zabrać ci szklanki na mleko.
          • terpuka Re: Pierś a mleko modyfikowane 21.10.10, 16:19
            Jeżeli maleństwo nie chce mm to może być ciężko je przekonać, ale są inne możliwości, już niedługo maluch będzie mógł jeść inne rzeczy a pierś jak bedziesz w domu
            co do ściągania, jak u was z nockami??przerwy pewnie są dłuższe
            ja byłam w stanie ściągać tylko rano, mała się budziła dostawała jedną pierś i zaraz jak skończyła ściągałam mleko z drugiej piersi,
            może tak spróbuj,
            • marysiasss Re: Pierś a mleko modyfikowane 21.10.10, 17:49
              Jeśli chodzi o nocki to synek budzi się co 3h. Piersi mam wtedy troszkę pełniejsze, bo w dzień są całkowicie miękkie (je co 1,5h). Spróbuję ściągać podczas tych karmień. Spróbowałam też podać małemu jabłuszko i marchewkę (bardzo małe ilości) i chętnie poznaje nowe smaki, więc jest nadzieja, że będzie jadł obiadki gdy wrócę do pracy :)
    • jul-kaa Re: Pierś a mleko modyfikowane 21.10.10, 10:00
      Nie zniechęcaj się, jest szansa, że po kilku dniach będziesz ściągać więcej. Ja miałam podobnie - choć na samym początku mogłam ściągnąć dowolną ilość, to po kilku miesiącach bez ściągania, udawało mi się po 20-30ml. Kilka dni ściągałam i z dnia na dzień mleka było coraz więcej w laktatorze. Czego i Tobie życzę :)
    • marysiasss Re: Pierś a mleko modyfikowane 22.10.10, 15:30
      W nocy udało mi się ściągnąć w sumie 40ml. Dziś od rana ściągam po karmieniu z tej, którą nie karmiłam i udaje mi się po niecałe 10ml... Czyli w sumie mam w butelce 70ml, a mały zjada ok. 140ml. Mam do Was pytanie - ile może leżeć to ściągnięte mleczko w lodówce zanim je zamrożę? Bo nie chcę mrozić porcjami po 70ml. Strasznie mnie to stresuje :(
    • monika_staszewska Re: Pierś a mleko modyfikowane 26.10.10, 15:42
      Skoro Dzieć mm nie lubi, a do pracy wraca Pani dopiero w połowie grudnia, zupełnie spokojnie można zacząć wprowadzać nowości nie wcześniej niż w połowie listopada. Zanim będzie Pani musiała zniknąć z domu Maluch pewnie zdarzy się poznać choć z czterema nowymi produktami, które może potem zjadać jako niemleczne posiłki. Pierś natomiast będzie pewnie bez ograniczeń jak Pani bezie wracała do domu., W efekcie nie potrzeba myśleć o wprowadzaniu mieszanki.
      Oczywiście jeśli chce Pani zbierać zapas odciąganego, można w jedną większa porcje połączyć mniejsze odciągnięte w ciągu doby (oczywiście przechowywane od razu w lodówce).
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • marysiasss Re: Pierś a mleko modyfikowane 31.10.10, 09:03
        Więc... Rozbujałam sobie laktację - to dobrze :) Podczas nocnego karmienia podaję synkowi tylko jedną i tą samą pierś, a rano ściągam z baardzo pełnej drugiej piersi i w ten sposób robię nowe zapasy :) Ale pojawił się problem... Jeszcze miesiąc temu synek bez problemu pił moje ściągnięte mleczko z butelki gdy nie było mnie w domu, a teraz bunt! Odwraca głowę, zaciska usteczka, pluje, a jak podam pierś to je jak szalony mlaszcząc z zadowoleniem. Jak podałam butelkę gdy był zaspany to trochę wypił, ale po chwili się zorientował i ryk! Jak nauczyć go ponownie pić z butelki moje ściągnięte mleko??? HELP!
        • erba Re: Pierś a mleko modyfikowane 31.10.10, 11:50
          masz elektryczny laktator?
          • marysiasss Re: Pierś a mleko modyfikowane 31.10.10, 12:15
            Ręczny
            • erba Re: Pierś a mleko modyfikowane 31.10.10, 12:22
              Z ręcznym to nie wiem, czy się da fizycznie ściągać i karmić dziecko jednocześnie, ale ja z elektrycznym tak robię i ściągam ponad 2x więcej niż przed czy po karmieniu. Jak dasz radę, to spróbuj.
        • jul-kaa Re: Pierś a mleko modyfikowane 31.10.10, 12:34
          A po co butelka? Mój synek pije z niekapka a uczy się z doidy cup (bo ten niekapek średnio mi się podoba).
          Poza tym wiele dzieci nie chce butli od mamy - bo przecież mama ma fajne piersi, a jakąś butlę proponuje ;) Niech butlą (a raczej kubkiem) karmi go ktoś inny, a Ty go nie oszukuj ;P
          • erba Re: Pierś a mleko modyfikowane 31.10.10, 12:50
            A ile miesięcy ma Twój syn i jak się sprawdza ten kubeczek?
          • marysiasss Re: Pierś a mleko modyfikowane 31.10.10, 13:38
            Muszę synka nauczyć butli, bo mały w dzień je co 1,5/2h i jak muszę wyjść z domu to potem problem z karmieniem. Muszę przyznać, że troszkę mi ciężko z tym, że nie mogę się sama od czasu do czasu ruszyć z domu :( Dziś tata dawał mu butlę i w końcu trochę wypił... ale to dlatego, że już naprawdę był głodny. A na kubek jest jeszcze chyba za mały (4,5 miesiąca). A termin powrotu do pracy zbliża się wielkimi krokami :(
            • mruwa9 Re: Pierś a mleko modyfikowane 31.10.10, 17:29
              wcale nie jest za maly na kubek. Jak najbardziej mozesz wprowadzic ZAMIAST butli i smoczka. I to najlepiej "kapek", niekapki bywaja trudne w uzyciu dla takich maluchow.
            • agnen Re: Pierś a mleko modyfikowane 31.10.10, 20:38
              Zgadzam się że nie jest za mały na kubek, ale też na pocieszenie: dzieć zachowuje sie zupełnie inaczej kiedy jest mama niż kiedy jej nie ma obok. Kiedy Ciebie nie będzie, nie bedzie też cycowej alternatywy najprawdopodobniej nie będzie problemu z podaniem butli. Tak sam o teraz nie ma sensu, zebyś Ty go butli uczyła, niech to robi tatuś albo ktokolwiek bez mleka w piersi ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka