Dodaj do ulubionych

sposoby na zasypianie

02.11.10, 10:41
Jak usypiacie Wasze dzieci karmione piersią? Moja 11 miesięczna córcia usypia prawie zawsze przy piersi, pomijam oczywiście podróż samochodem lub drzemkę na spacerze w wózku. Zastanawiam się jak można oduczyć zasypiania przy piersi.

Czasem czuję się jak smoczek, bo dla mojego dziecka jestem jedynym sposobem na zaśnięcie podczas nocnego przebudzenia.... Czy u Was jest podobnie?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gosia_i_lenka Re: sposoby na zasypianie 02.11.10, 11:32
      Moja (10 miesięcy) bardzo rzadko usypia przy piersi. Najczęściej kładę się z nią, przykrywamy kocykiem i śpiewam kołysanki. Tylko u nas dodatkowo jest smoczek, bez niego myślę, że usypianie wyglądałoby inaczej...
    • mruwa9 Re: sposoby na zasypianie 02.11.10, 11:55
      Dopoki karmilam, dopoty zasypialy przy piersi. Przezylismy bez wiekszego uszczerbku na zdrowiu ;-)
    • basiak36 Re: sposoby na zasypianie 02.11.10, 12:18
      justiiim napisała:

> Jak usypiacie Wasze dzieci karmione piersią? Moja 11 miesięczna córcia usypia p
      > rawie zawsze przy piersi, pomijam oczywiście podróż samochodem lub drzemkę na s
      > pacerze w wózku.

Jak najbardziej przy piersi, bez oduczania, sama sie oduczyla z czasem:) Najlepszy sposob na usypianie:)
      Dodam ze tata usypial lulajac, a niania trzymajac na rekach, tez bezproblemowo.
      • dagmara-k Re: sposoby na zasypianie 02.11.10, 12:45
        ja nie mam latwego sposobu, bo mala od poczatku ma problem pt "nie wiem ze mi sie chce spac ale cos mi nie pasuje wiec rycze, niech sie domysla". wobec czego usypia tylko przy piersi i lulana na rekach. inaczej strasznie wrzeszczy, wiec pal szesc nasza wygode.
    • boryska_only Re: sposoby na zasypianie 02.11.10, 13:41
      Moja prawie 8-tyg córcia karmiona piersią,zasypia sama w łóżeczku:))) Oczywiście pomogła mi w tym drugi już raz książka JĘZYK NIEMOWLĄT:))) jest dla mnie super! Tyle,że zaczęłam JUŻ stosować jej metody,przy Twojej córci bedzie trudniej,bo nawyk już głęboko zakorzeniony... Ale nigdy nie jest za późno na "naukę":) Polecam...
      Mama Weroniki,Blanki i Tatianki:)
      • marta16811 Re: sposoby na zasypianie 02.11.10, 14:42
        Mój 11,5 miesięczny synek zasypia w łóżeczku głaskany przeze mnie lub męża, a to dlatego że sam nie chciał usypiać przy piersi, no chyba że był głodny i do tego baaaardzo zmęczony, co zdarzało się oczywiście częściej jak był młodszy.
    • justkawb Re: sposoby na zasypianie 02.11.10, 20:19
      Moja 9 miesieczna corka usypia wylacznie przy piersi. Na spacerze jest zbyt duzo ciekawych rzeczy dookola ;), w samochodzie zasypia bardzo rzadko. Jak sie w nocy obudzi, to tez potrzebuje piersi. Ale jakos nie mam poczucia, ze jestem smoczkiem. Co wiecej, wole to, niz noszenie, lulanie, spiewanie, etc. ;) Przynajmniej moge wtedy przysypiac.

• dollyparton Re: sposoby na zasypianie 02.11.10, 21:05
        Mój synek, 2 mies i 10 dni zasypia przy piersi. Sama nie wiem czy chce mi się go oduczać, bardzo lubię jak sobie odpływa przy cycku z tym mlecznym wąsikiem. Potem odkładam go do łóżeczka, zasuwam śpiworek i śpi jak anioł.
    • katriel Re: sposoby na zasypianie 04.11.10, 00:46
      Mój syn oduczył się sam, jak miał 11 miesięcy. Był przeziębiony, miał zatkany nos,
      ssanie sprawiało mu trudność i po prostu uznał, że łatwiej mu będzie trochę possać
      dla uspokojenia, przewrócić się na brzuch, poprzekładać głowę z boku na bok i
      zasnąć. I tak mu już zostało (ma 17,5 m-ca).
      W nocy budzi się rzadko, ale do niedawna było tak, że jeśli już się obudził, to pierś
      musiała być. Ostatnio jesli budzi się w ciągu pierwszych kilku godzin snu (tak gdzieś
      do 1 w nocy), to jeszcze nie jest głodny i wystarczy przytulić. Jeśli obudzi się później,
      nad ranem, to bez piersi nie da rady.
      • meg27_3 Re: sposoby na zasypianie 04.11.10, 08:28
        Moja 11 miesiecy tez zasypia przy piersi. W dzien spi na dworzu i wystarczy smoczek, ale jak z na wieczor i w nocy to tylko cycek. Kiedys danie smoczka pomagalo ale od jakiegos czasu zauwazylam ze corka nie chce smoka, z nerwami go wyrzuca. I tylko musi byc cyc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka