14.11.10, 15:16
Witam. Jestem mamą 6 tygodniowej córeczki. Karmię tylko piersia. Jak dotad nie miałam problemu z karmieniem. Moje kłopoty zaczęły się 2 dni temu wieczorem. Dostałam stanu podgorączkowego, myślałam, ze mnie przewiało. Jednak w nocy temperatura wzrosła do 38 stopni, doszedł ból główy i łamanie w kościach. Dzis temp. doszła do 39 stopni. Mimo to nie zrezygnowałam z karmienia. Piersi trochę bolą, jedna jest zaczerwieniona, zawsze była wieksza i twardsza. Wczesniej odciagałam trochę pokarmu w nocy laktatorem, bo mała w nocy jadła zazwyczaj z jednej piersi. Przed karmieniem robie ciepłe okłady a po okłady z kapusty. Jednak temperatura nie spada. Obniży się na jakieś pól godziny a potem zaś ok. 38,9 Nie zauwazyłam żadnych zgrubień czy guzków, ale wydaje mi się, ze to nawał-czy możliwe, ze przez laktator? (elektryczny). Chciałabym ubiknąć antybiotyku, ale czuję się ciagle rozbita i ta temperatura, zaczerwiebienie tez nie schodzi. Czy udać się do ginekologa po antybiotyk? Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Pomocy:( 14.11.10, 21:53
      Najlepiej weź paracetamol, poloz sie do lozka, odpocznij i karm coreczke ile wlezie.
      I zamiast laktatora obudz małą na kolejny posilek :)
      • maff1 Re: Pomocy:( 14.11.10, 22:27
        mnie to wygląda na stan zapalny - zamiast paracetamolu - Ibuprom (ibuprofen) - dłużej działa i jest dodatkowo przeciwzapalny.
        Konieczne okłady z kapusty, jeśli jej nie masz - okłady z "zimna" - czyli schłodzona pielucha w lodówce, lub chłodzące kompresy żelowe.
        Jutro koniecznie wizyta u lekarza domowego - niezbędny antybiotyk. Dozwolone przy laktacji wszystkie na bazie penicyliny. Ale z zastrzeżeniem że kuracja musi trwać nie krócej niż 10 dni, a lepiej 2 tyg.
        Stan zapalny piersi leczony standardowo - tj. 5-7 dni, zazwyczaj ma tendencję do nawrotu po ok 1 miesiącu.
    • nadia3008 Re: Pomocy:( 15.11.10, 13:40
      Dziś jest już lepiej, tempwratura spadła do 36, 9 jestem nadal słaba, ale czuje sie znacznie lepiej. To, co mnie martwi to zaczerwieniona nadal pierś i ból zwłaszcza po karmieniu, jest znośny. Jak długo przykładać kapustę? Mam umówiona wizyte u ginekologa na za tydzień i niewiem czy spokojnie poczekać czy iść juz teraz. Moze jednak da się unikąć antybiotyku. Najbardziej martwi mnie ból i zaczerwienienie piersi. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
      • monika_staszewska Re: Pomocy:( 15.11.10, 16:44
        Skoro jest lepiej widać, że działania przyniosły skutek :)
        oczywiście nadal przyda się polegiwanie czy jakikolwiek inny sposób odpoczywania, picie większej ilości płynów. jak najczęstsze karmienie Dziecięcia z chorej piersi i kapuściane okłady urzędujące na piersi przez całą przerwę miedzy karmieniami - liście oczywiście wymieniamy w miarę ich flaczenia. Proszę tylko pamiętać, że chłodny liść ma być tylko jeden, ten przykładany po karmieniu, każdy następny na wymianę już o pokojowej temperaturze. Chodzi o to by nie chłodzić zbyt długo piersi, bo po długim chłodzeniu następuje gwałtowne rozszerzenie naczyń krwionośnych i w efekcie obrzęk może się zwiększyć zamiast zmniejszyć.
        Ból i zaczerwienienie będa stopniowo znikały, ale nie muszą zniknac w dzień czy dwa.
        pozdrawiam :)
        monika staszewska
    • nadia3008 Re: Pomocy:( 17.11.10, 08:37
      Witam. Nadal boli mnie ta jedna piers przed i po karmieniu. Wydaje mi się, ze to nadprodukcja mleka. Liście kapusty pomagaja trochę, ale pierś czerwona i nabrzmiała, czy nie uniknę wizyty lekarza? A może sa jakieś inne domowe metody, by zmniejszyc nawał z tej piersi? Pozdrawiam.
      • mad_die Re: Pomocy:( 17.11.10, 10:47
        Taki bol moze sie utrzymywać kilka dni nawet, i o ile nie towarzyszy mu temperatura, drgawki - to nie ma sie co martwic.
        Po prostu dalej odpoczywaj i karm czesto z tej piersi. Najlepiej zaczynaj kazde karmienie od niej. Przez 2-3 dni.
        Ale najlepiej po prostu karmic, nie zastanawiac sie ktora piers teraz - no chyba, ze czujesz, ze piers nabrzmiala, to daj ja jako pierwsza, do poczucia ulgi, a potem podaj druga.
        Z domowych metod to wlasnie karmienie, odpoczynek i spokoj.
        I zmieniaj pozycje do karmienia, zeby dziecie moglo wyssac mleko z kazdej strony :)
        Bedzie dobrze!
        • cytrynowa.lemoniada Re: Pomocy:( 17.11.10, 11:51
          Antybiotyk wcale nie jest niezbędny, karm regularnie i samo przejdzie po kilku dniach. Przy starszym dziecku miałam takie zapalenie z gorączką 39 stopni, brałam ibuprom, przeszło po 2 dniach.
          • nadia3008 Re: Pomocy:( 17.11.10, 12:22
            U mnie ten stan trwa już 6-ty dzień. Była poprawa na chwilę i dziś zas sie zaczęło. Dzięki za rady, mnie już ręcę opadają:(
    • nadia3008 Re: Pomocy:( 17.11.10, 18:41
      Niestety temp, zas skoczyła do 38.4 mam już dość. Kiedy to minie? Wizyta u lekarza w piatek. Czy to możliwe, żeby zapalenie trwało tydzien? :(
      • monika_staszewska Re: Pomocy:( 18.11.10, 14:53
        Oj, czasami niestety może tak być, szczególnie jeśli nie udaje nam się odkryć przyczyny i jej wyeliminować. Może jest w Pani okolicy spec od laktacji, który mógłby pomóc przyjrzeć się dokładniej sytuacji i znaleźć rozsądne rozwiązanie - takie spotkanie jest chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem przy przedłużających się kłopotach.
        pozdrawiam serdecznie :)
        monika staszewska
        • nadia3008 Re: Pomocy:( 18.11.10, 19:24
          Byłam dzis u ginekologa, ochrzanił mnie, ze tak późno. Pierś nie wyglada ciekawie. Zalecił brać antybiotyk -amotaks, ale nie zawsze o działa i nastawił mnie już na wizyte u chirurga:( bardzo bym jednak chciała jej uniknąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka