Dodaj do ulubionych

Jak dokarmiać strzykawką?

08.04.04, 12:03
No własnie... Czasem żona musi wyjść (ostatnio na kontrolę do ginia), a wtedy
ja mam za zadanie dokramiać synka. Pani doktor doradzała, żeby robić to
strzykawką a nie z butelki, żeby nie zaburzać odruchu ssania. Ostatnio
próbowałem: synek zjadł około 50 ml; ogólnie był zdziwiony i zdezorientowany
i sporo mleczka wylatywało z buzi ;-( być może błąd tkwi w mojej "technice"
karmienia, albo jej braku :-/. Może ktoś ma doświadczenie jak "to robić".

PT.
---------
O radę pytaj tego, kto sam sobie radzi.
Obserwuj wątek
    • miqsh Re: Jak dokarmiać strzykawką? 08.04.04, 13:28
      Ja tez dokarmialam synka w szpitalu strzykawka jak zbytnio schudl, ale w tej
      chwili za nic mi sie to nie udaje - czasem jak chce mu podac odciagniety pokarm
      na przyklad. Wiec dalam sobie spokoj bo wiecej bylo placzu i dokarmiam butelka
      Avent - one maja jakies takie dostosowane smoczki (tylko musi byc odpowiednia z
      jedna albo dwoma dziurkami dla dzieci ponad miesiac), jakos nie zauwazylam u
      synka zaburzen ze ssaniem, ciaga cyca jak nalezy :) Szkoda czasu chyba, jak moj
      dzidzio sie walnal w dziaselko strzykawka i darl sie jak dziki to dalam sobie
      spokoj, i tak wiecej mleczka bylo na zewnatrz (dzieci maja odruch wypychania
      nie-sutkow z buzi).

Ewa
    • jagulec Re: Jak dokarmiać strzykawką? 08.04.04, 16:56
      Ja zabralam sobie w 'spadku' ze szpitala strzykawki z takimi specjalnymi
      drenikami silikonowymi dlugosci ok. 15 cm - naklada sie na koncowke strzykawki
      i albo podaje przy piersi albo przy palcu (opcja dla panow :). W poradni
      laktacyjnej doradzono mi, wlasnie na potrzeby tatusia, ze jesli ma problem z
      trzymaniem dziecka, strzykawki i drenu bo nie ma trzeciej reki, to ten dren
      trzeba sobie przykleic plastrem do palca. Palec wklada sie do buzi gleboko, do
      granicy podniebienia miekkiego, paznokciem do dolu. No i dobrze jest zeby ten
      palec nie byl jakos ekstremalnie gruby. Mleko zaczynamy pompowac ze strzykawki
      dopiero po chwili ssania przez dziecko 'na sucho' i pompujemy po odrobince
      tylko kiedy ssie, a kiedy sobie odpoczywa, to my tez.
      Nasza mala (7 tyg.) za nic nie umie jesc z butelki, czy to Aventu czy innej, a
      sonda przy cycu daje sie bardzo ladnie 'oszukac' :)
      • mania2424 Re:do jagulec 09.04.04, 12:31
        Witaj
        Gdzie mozna kupic takie dreny. Jaka to musi być strzykawka?
        Będę wdzięczna za podpowiedź
        • jagulec Re:do jagulec 09.04.04, 12:56
          Zwykla pospolita strzykawka 20ml (ale chyba inne tez pasuja bo igly sa przeciez
          jednego rozmiaru). Co do drenow, to ja wzielam ze szpitala te, ktore dostalam
          do dokarmiania i jedyne co mi przychodzi do glowy to zadzwonic do tegoz
          szpitala i zapytac czy mozna je tam kupic (maja sklepik z akcesoriami do
          karmienia i produktami Medeli) - (22) 536 93 21 inf. telefoniczna, szpital sw.
          zofii (w-wa)
    • magdawe Re: Jak dokarmiać strzykawką? 08.04.04, 18:33
      Moja corcie tez zaliczyla dokarmianie strzykawka po palcu. Tak robia w
      szpitalu, ale generalnie nie polecaja takiego dokarmiania w domu, ze wzgledu na
      to, ze dziecko moze latwo sie zachlysnac. Wiesz wtedy co robic? Lepiej podobno
      butelka ze smoczkiem z mala dziurka, to nie zaburzy odruchu ssania.
      Magda
      • madzikowa Re: Jak dokarmiać strzykawką? 15.04.04, 10:51
        A ja tak dokarmialam przez ok. 6 tygodni, bo prawa piers byla tak pogryziona,
        ze tylko odciagac sie z niej dalo.

Wkladalam Malusiowi maly palec do buzi tak, ze dotykal lekuchno podniebienia
        miekkiego (byle nie za gleboko), on wtedy zaczynal ssac, a strzykawka wolniutko
        podawalam rownoczesnie mleczko kacikiem ust. Dzialalo swietne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka