Dodaj do ulubionych

przyrosty wagowe

21.12.10, 20:19
jakie przysrosty wagowe powinno miec dziecko w poszczegolnych miesiacach, trymestrach? mala przybrala mi tylko 500g w 5tygodni. na 3mce wazyla 6450 a teraz ma 6950g. wazylam teraz na innej wadze. dodam ze mala teraz mniej je (tzn od jakichs 2-3tygodni). i nie wiem czy to jest wystarczajacy przyrost czy jakos na to zareagowac.
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: przyrosty wagowe 21.12.10, 21:51
      lucy
      kazde dziecko przybiera inaczej.dziewczyny wrzuca ci linka do siatek centylowych WHO
      mowilam ci WAZ REGULARNIE. teraz sie nie martw znow na zapas ILE POWINNA Przybierac, , tylko zwaz jeszcze za 2 tygodnie , NA TEJ SAMEJ WADZE. a potem jeszcze za 2 tygodnie, i dopiero cos o TWOIM dziecku bedzie mozna powiedziec.
      tak na szybko bo nie dam rady wiecej teraz , trzymaj sie kochana
      • luccy1 Re: przyrosty wagowe 22.12.10, 06:36
        jak zaznaczylam na siatkach centylowych w czerwonej ksiazeczce to mala byla do 3m-cy ponad 75centylem a teraz jest ponad 50tym. nie bede sie tlumaczyc ale mam taka sytuacje w domu ze na kazdy moj wyjazd na wazenie maz kreci nosem, jak starszak chory to go nie chce ciagnac no i jak slisko to tez nie chce jechac. nie mam wsparcia w domu bo jedyny komentarz to ze pojedzie do asdy oczywiscie po mleko modyfikowane. mysle ze mala zaczela slabo przybierac odkad zaczely jej te oczy ropiec. bo zdecydowanie mniej je. zapowietrza sie jeszcze bardziej. wczoraj ewidentnie byla glodna bo odwracala glowke w strone piersi ale jak zlapala to od razu puscila i sie wydzierala i wyginala. i tak ze zmeczenia juz poszla spac. moje piersi po nocy sa takie jak kiedys byly popoludniami. ona chyba sie tez denerwuje ze jest mniej mleka. boje sie ze w koncu nie bedzie wyjscie i trzeba bedzie dac butelke.
    • basiak36 Re: przyrosty wagowe 22.12.10, 10:10
      Wedlug siatki centylowej WHO, jest i byla na 75 centylu:) W wieku 4 mcy 75 centyl to 7000g, wiec te 50g roznicy nie sprawia:)

Pamietaj ze po 4 mcu przyrosty zwalniaja, do okolo 92-126g na tydzien,

• mrowka75 Re: przyrosty wagowe 22.12.10, 22:58
        a czy zwolnienie tych przyrostów dotyczy też wcześniaka z 35 tygodnia czyli o dobry miesiąc młodszego? Czy wcześniaczki ocenia się tak samo? Bo moja mała jest w 5 miesiącu i zwolniła znacznie znacznie na granicy tego "92 na tydzień" jest.
        • gosiakt86 Re: przyrosty wagowe 23.12.10, 09:53
          moja jest wczesniakiem z 35tc i od jakiegos czasu przybiera rowno 120gr/tydzien oczywiscie doktorki swoje zeby dokarmiac ale ja widze po moim dziecku ze jest usmiechniete radosne wiec glodne nie jest na pewno i nie dokarmiam dla mnie najwazniejsze jest ze przybiera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka