Dodaj do ulubionych

pytanie- antybiotyk

21.02.11, 18:49
mój mały (9 m-cy) dostał antybiotyk (Ospamox) na zapalenie oskrzeli, ja dzisiaj też wylądowałam u lekarza i też dostałam (Duomox).Szymon ma jeszcze 3 dni przyjmować swój. w związku z tym mam pytanie - czy nie zaszkodzi mu taka (było nie było) zwiększona dawka antybiotyku? wiem, że oba leki zawierają to samo, czyli amoksycylinę. doradźcie, bo już nie wiem, czy mam brać swój czy ryzykować, a bez niego chyba się domowymi metodami nie wykuruję...
Obserwuj wątek
    • terpuka Re: pytanie- antybiotyk 21.02.11, 20:41
      poniżej info ze strony komitetu upowszechniania karmienia piersią,
      myślę, że spokojnie możecie brać antybiotyk oboje
      prawdopodobnie tak jak dzieje się z innymi substancjami stężenie w mleku jest takie samo jak we krwi

AMOKSYCYLINA (J01C)

Amoksycylina jest wydzielana do pokarmu w małym stężeniu. Po podaniu amoksycyliny w dawce 1,0 g (doustnie) sześciu matkom, maksymalne stężenie leku w surowicy (pik) pojawiło się u nich po 4-5 godzinach i wynosiło przeciętnie 0,9 mg/ml. Jakkolwiek nie zaobserwowano żadnych objawów niepożądanych, to u dziecka karmionego piersią istnieją trzy potencjalne niebezpieczeństwa związane z leczeniem: zmiana flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, uczulenie oraz utrudnienie interpretacji wyników posiewów pobranych w celu wyjaśnienia przyczyn gorączki. Amerykańska Akademia Pediatryczna uznała amoksycylinę za lek, który może być stosowany w czasie karmienia piersią.
    • malwina.okrzesik Re: pytanie- antybiotyk 25.02.11, 17:18
      Nie zaszkodzi, a karmienie w czasie infekcji jest szczególnie ważne ze względu na przeciwciała.
      Życzę dużo zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka