emisia2
29.03.11, 11:58
Mam 5 tygodniowego synka, do tej pory karmionego wyłącznie piersią. Urodzony z wagą 3230 po miesiącu 4200. W 4 tygodniu dostal wysypkę na twarzy, policzki, czoło, powieki, potem szyja , uszy, kark, klatka piersiowa. Cęsto ulewa, ma bóle brzuszka ( pomaga espumisan od 4 tyg. ). Z powodu wysypki pojawiłam się u pediatry dokładnie po tygodniu od poprzedniej wizyty. Przyrost wagi 220 g/ tydzień. Lekarka stwierdziła alergię, zaleciła dla mnie dietę eliminacyjną ( bez mleka, jajek, bo cytrusów, kakao i orzechów nie jadłam od poczatku karmienia ) a dla synka smarowanie zmian maścią cholesterolową ( na sterydy się nie zgodziłam, kropli antyhistaminowych nie może jeszcze dostawać ) oraz nutramigen 2xdziennie. Zapytałam po co mieszanka, skoro maluch przybiera dobrze a ja zastosuję dietę? Usłyszałam, że synek przybiera przy dolnej granicy wagi (??? 220 tyg. ), więc trzeba go wspomóc. Gdy zakwestionowałam, usłyszałam, ze nutramigen pomoże dziecku szybciej wypłukac alergeny . I mam go podawać wg zaleceń. Z gabinetu wyszłam z miesanymi uczuciami i nadal nie wiem, czy podawać mieszankę. Chcę karmić piersią i nie sądzę, aby dokarmianie było potrzebne, ale jesli pomoze to uporać się z objawami alergii, wtedy się dostosuję. Słyszałyście o takim działaniu nutramigenu?
Czekam na Wasze opinie. Pozdrawiam