panixx
27.04.11, 14:12
Witam.
Moja corka ma 2 mies, karmiona jest wylacznie piersia nie ssie smoczka. Rosnie, waga przybiera, ale przyrosty stopniowo maleja. Wazona jest co 2 tyg, najpierw przybierala srednio po 200 lub wiecej na tydzien, potem 180/tydz, 160/tydz, 140 tydz. Ja wiem, ze to sa ladne przyrosty, tylko dlaczego spadaja? Corka wcale nie je rzadziej, ani krocej, a wrecz czesciej niz jako noworodek. Za dnia roznie to bywa, je co 1, 1,5, 2 godz, czasami co 3- jesli zasnie na spacerze. W nocy ma 2 dluzsze przerwy, bo budzi sie co 3 lub 4 godz. Wydaje mi sie, ze w nocy najlepiej sie najada, ssie po 10-15 min, slysze, ze czesto przelyka, po czym wypuszcza cyca z buzi i zasypia, nie chce juz drugiej piersi. W dzien te karmienia dluzej trwaja, wiecej sie bawi i tuli niz je, przysypia i budzi sie, zmieniam piersi.
Inna sprawa to cmokanie podczas jedzenia, zaczela to robic po 3 tyg zycia. Cmoka glosno podczas calego karmienia, w kazdej pozycji, tylko czasami w nocy jada cicho (gdy mam znacznie powiekszone piersi). Nie moge tego wyeliminowac Widzialam sie (w UK) z dwoma doradcami laktacyjnymi, obydwoje potwierdzili, ze mala dobrze jest przystawiana i nie wiedza, czemu cmoka. Poniewaz duzo lyka powietrza (meczy ja brzuszek i puszcza duzo bakow), mam czesto odbijac ja podczas karmienia – tylko to malo pomaga. Piersi mam male, nawalu mleka nie mam, wiec chyba nie jest to sposob radzenia sobie z fontanna mleka?
Czy mozecie mi poradzic jak moge poprawic nasze karmienia? (wyeliminowac cmokanie, zeby mniej powietrza jadla i moze zeby lepiej sie najadla?). Te czeste dzienne karmienia sa coraz bardziej meczace, bo mam jeszcze 3-latka w domu.
A jeszcze jedno pytanie – jak dlugo (jesli mozna to okreslic) powinna mala jesc z jednego cyca, zanim podam drugiego? Jak wyczysci piers (co u mnie trwa krotko), to po dalszym ssaniu czuje naplyw kolejnego mleka – czy to jest dalej to tluste mleko, czy to nowa fala z lzejszym mlekiem na poczatku?