Dodaj do ulubionych

Mierny przyrost wagi

08.07.11, 20:52
Mała urodziła się 26 Maja, skończyła zatem wczoraj 6tyg.
Waga urodzeniowa 2 840, waga przy wypisie ze spitala 2 700
6 Czerwca ważyła 2 900
a dziś tj. 8 lipca waży 3 200

pediatra zaleciła dokarmianie 50ml własnego lub sztucznego pokarmu 8x24h, badanie og. moczu w poniedziałek i ważenie,
poleciła sns i dodatkowe ściaganie pokarmu do popudzenia laktacji

W szpitalu mała była dokarmiana moim mlekiem, jednorazowo mm i dopajana glukozą, przez dobę miała wlew glukozy....
Na początku miałam poranione brodawki i przez 2dni mała była karmiona butlą na zmiane moim i mm. Po radach z forum udało się wrócić do piersi i tak przez prawie 5 tyg było grane tylko kp.
A teraz załamka :( wydawało mi się, że wszystko jest ok - mała dużo jest przy piersi, z brodawkami nie ma już żadnych problemów (nie bolą ani w trakcie ani po karmieniu) mała domaga się częstych karmień, uśmiecha się i jest pięknie, a tu d...
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Mierny przyrost wagi 08.07.11, 22:29
      Czyli ze w 4 i pół tygodnia przybrała 300g. Bardzo słaby wynik.
      ALE
      Czy obydwa ważenia (to z 6.06 i 8.07) byly na tej samej wadze?
      Czemu nie ważyłaś pomiędzy?
      Jak siki i kupy - moczy porządnie przynajmniej 6 pieluch dziennie? Je w nocy? Nie ssie smoczków?
      • kkosmi Re: Mierny przyrost wagi 08.07.11, 23:46
        ważyłam pomiędzy badaniami ale na innej wadze :(
        te podane są od lekarza z tej samej wagi
        smoczków żadnych nie daje
        w nocy je choć ma wtedy dłuższą przerwa ok. 4h, choć przed zaśnięciem ssie dość krótko jakieś 8-10min. ale bardzo wyraźnie słychać połykanie co 2-3 pociągnięcia, natomiast pozostałe karmienia wyglądają zupełnie inaczej / potrafi być przy pierci 3-4h na okrągło ale przysypia dużo, ciężko ją zachęcić bo głaskanie, naciskanie polika, czy piersi i inne nie pomagają
        6 pieluch moczy i więcej, choć takie cięższe to są jakieś 3 w ciągu doby z kupkami jest gorzej albo robi codziennie jedną albo co 2-3 dni 2-3 kupki ale pielucha nie jest zbyt pełna, czasem wygląda jakby popuściło przy bąku
        • kkosmi Re: Mierny przyrost wagi 09.07.11, 00:01
          jeszcze może dodam, że od kilku dni mała miała też dłuższe drzemki w ciągu dnia takie po 2godzinki bo wcześniej to przysypiała na bardzo krótko max. 30min i chciała do piersi, więc karmienie było na okrągło
          również ostatnio ma takie dłuższe czuwanie, że niekoniecznie chce pierś tylko się porozglądać
        • basiak36 Re: Mierny przyrost wagi 09.07.11, 00:48
          > 6 pieluch moczy i więcej, choć takie cięższe to są jakieś 3 w ciągu doby z kupk
          > ami jest gorzej albo robi codziennie jedną albo co 2-3 dni 2-3 kupki ale pieluc
          > ha nie jest zbyt pełna, czasem wygląda jakby popuściło przy bąku

DO 6 tyg te kupki powinny byc codziennie..
          Moze sprobuj karmic czesciej i dluzej, pilnujac przy tym zeby mala byla rozebrana do pieluszki. Trzymaj na jednej piersi jak najdluzej, jak sie odrywa, przysypia, etc, podnies, ponos, przewin i znow na te sama piers.
          Czy jak trzymasz mala do karmienia, ma piers na wprost buzi i jest wklejona brzuszkiem w piersi? Czy musi odwracac glowke zeby zlapac piers?
          Badania dobry pomysl, mozesz sprobowac tez podawac jej strzykawka troche odciagnietego mleka miedzy karmieniami, moze to ja bardziej pobudzi do ssania i bedzie ssac aktywniej, bo chyba w tym jest problem. I w nocy budz co 3h.
          • kkosmi Re: Mierny przyrost wagi 09.07.11, 12:42
            jak ja karmie to ma piers na wprost buziaka ale jest tak na skos więc brzuszkiem jest pod druga piersia, chyba ze karmie na lezaco to wtedy jest brzuszkiem do brzucha
            nie moge karmic czesciej bo karmie nonstop, moge skrocic przerwe w nocy ale nie wiem czy dam rade bo to jedyny moment zeby sie przespac... nmapewno spoprobuje cos z tym przysypianiem

Lekarka powiedziala ze wyglada na to ze mala nie ma sily, czy to znaczy nie ma sily wogole? bo jak tak to takie dokarmianie pol na pol nie ma sensu odrazu moge dac butle... a moze nie ma sily bo jest taka wyglodzona i za jakis czas sobie bedzie sciagac pokarm sama?
            • basiak36 Re: Mierny przyrost wagi 09.07.11, 15:42
              Przy takim przyroscie chwilowe dokarmienie jest moim zdaniem potrzebne. Wcale nie musisz dokarmiac butelka, mozesz dokarmiac niewielkimi ilosciami, ale regularnie np po kazdym karmieniu piersia, w ciagu dnia, za pomoca strzykawki na przyklad, odciagajac pokarm, np po 20-30ml. Jak nie starczy odciagnietego, to mozesz podac mm, ale wazne zeby dziecku podac dodatkowo wiecej mleka, az zaskoczy samo jak ssac i nabierze sil.
              Czasem tak trzeba zeby dziecku dac wiecej sil na ssanie piersi, jesli na poczatku byly problemy ze ssaniem.
        • mad_die Re: Mierny przyrost wagi 09.07.11, 19:37

i tamta waga nic nie wykazala?

teraz najwazniejsze to to, zeby mala przybrala na wadze, czyli tak jak mowi basiak - po kazdym karmieniu dawaj jej jeszcze 20-30ml mleka strzykawka, kubeczkiem; karm w nocy, w dzien stymuluj, zeby ssala efektywnie - czyli lykala mleko, nie trzymala piersi w buzi
          i po tygodniu idz zwazyc na tej samej wadze
          badania tez zrob, bo mozliwe ze mala na infekcje jakas i stad maly przyrost wagi
          • kkosmi Re: Mierny przyrost wagi 10.07.11, 19:35
            to było jednorazowe ważenie, które wprowadziło mnie w błąd :( a waga przekłamuje, teraz wiem ile

Z tym dokarmianiem idzie słabo, bo mała dalej przysypia przy jedzeniu.
            Lekarka kazała dokarmiać po piersi.
            Powoli ja zaczynam padać na twarz. Dodatkowo zaczeło też się jej ulewać przy bekaniu.
            W każdym bądź razie w piątek była dokarmiana 4x50ml, wczoraj 4x40-30ml dziś dokarmiałyśmy się już 4 razy po 50-20ml. Narazie poskutkowało to kupką po pachy wczoraj rano i dziś dwiema - rano i po południu. Mam nadzieje, że ten przyrost poskutkuje przyrostem na wadze - jutro idziemy się ważyć i oddać mocz na badanie.
            Irytujące jest, że część pokarmu, którym dokarmiam ląduje poza jej buzią mimo, że dokarmiam delikatnie strzykawką na języczek. To samo było przy porannym karmieniu na leżąco - mokra plama pod nami.
            • mad_die Re: Mierny przyrost wagi 10.07.11, 20:25
              > Irytujące jest, że część pokarmu, którym dokarmiam ląduje poza jej buzią mimo,
              > że dokarmiam delikatnie strzykawką na języczek. To samo było przy porannym karm
              > ieniu na leżąco - mokra plama pod nami.

Nie na języczek, na policzek.
              I najlepiej rób to tak, że połóż ja sobie na kolanach, jej nózki zeby opierały się o Twoj brzuch, jej glówkę ulóz na swojej dłoni, podtrzymuj dobrze, lekko pod kątem i tak dawaj strzykawkę.

Duza kupa znaczy dobrze :)
              Mysle, ze po tygodniu bedzie dobry przyrost.
          • kkosmi Re: Mierny przyrost wagi 10.07.11, 19:42
            z tym efektywnym ssaniem to już nie mam pomysłu jak ją zachęcić, bo czasem się poprostu wkurza i ciężko ją uspokoić na cycka drze się jeszcze bardziej
            rozbierania, głaskania, wyjmowania piersi, noszenia, przebierania nie skutkują
            ssie ładnie dosłownie moment, później zaczyna po kilku pociągnięciach robić sobie przerwy najpierw kilka sekund później coraz dłużej aż w pewnym momencie oczy zaczynają jej odpływać i jest koniec jedzenia
            • basiak36 Re: Mierny przyrost wagi 10.07.11, 20:17
              później zaczyna po kilku pociągnięciach robić sob
              > ie przerwy najpierw kilka sekund później coraz dłużej aż w pewnym momencie oczy
              > zaczynają jej odpływać i jest koniec jedzenia

Koniecznie sprobuj breast compression. Czyli delikatny bardzo ucisk piersi kiedy dziecko przestaje aktywnie ssac, kciuk z jednej strony piersi, palce z drugiej, daleko od otoczki. Nie tak zeby bolalo, albo zeby zmienilo to ksztalt otoczki. Dziecko powinno zaczac ssac, jak przestanie, zwalniasz ucisk. potem chwile czekasz, i znow.
              Tutaj jest filmik:
              beta.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold
              I dokladna instrukcja:
              www.breastfeedingonline.com/15pdf.pdf
              • momago Re: Mierny przyrost wagi 10.07.11, 21:05
                Czy to uciskanie jest bezpieczne? Zatory się w tych miejscach nie porobią?
                • basiak36 Re: Mierny przyrost wagi 10.07.11, 21:13
                  momago napisała:

> Czy to uciskanie jest bezpieczne? Zatory się w tych miejscach nie porobią?

To nie jest uciskanie, tylko tak jak napisalam powyzej, bardzo delikatny nacisk, zreszta na filmiku ktory podalam widac. Po prostu takie trzymanie piersi, ciut wiecej niz zwykle kladzenie palca na piers. Ma nie byc bolesne ani odczuwalne.
              • kkosmi Re: Mierny przyrost wagi 11.07.11, 11:06
                @basiak36 robiłam coś podobnego, dzięki za linka teraz wiem jak to prawidłowo powinno wyglądać

wróciłyśmy właśnie z ważenia, mała waży 3 360 to jest aż 160gram na plus od piątku
                kolejną wizyte mamy w piątek zobaczymy jak to się przełoży na przyrost w ciągu całego tygodnia
                ale upewniło mnie to w przekonaniu, że nie trzeba małej dokarmiać aż tak strasznie, także narazie zostane przy dokarmianiu 4x na dobe po jedyne 30ml po policzku :)

zawużyłam dzisiejszej nocy, że mleczko zaczeło mi tryskać - wcześniej tak ciekło po piersi a teraz sika jak pod ciśnieniem, więc może tu tkwił problem
                trzymajcie za nas kciuki :)
                • basiak36 Re: Mierny przyrost wagi 11.07.11, 14:02

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka