Dodaj do ulubionych

metoda 7-5-3

13.07.11, 13:07
Witam, synek skonczyl wlasnie 3 miesiace (ogolnie zawsze byl z niego leniuszek i przybieral po 120 tygodniowo) i nagle z dnia na dzien wydarzylo sie cos strasznie dziwnego - mianowicie mam bardzo , ale to bardzo malo pokarmu. Po pierwsze z wyplywem, po drugie jak juz leci to ok 3-4 minut i koniec. Dziecko placze bo jest glodne, nie da sie juz przystawic do drugiej piersi , poza tym znowu musialby sie niezle napracowac, zeby mleko polecialo. Odciagam po kazdym karmieniu 10 minut ale oczywiscie nic nie leci. Wiem ze metoda 7-5-3 jest skuteczna, ale w przypadku karmienia jedna piersia jak ja stosowac??? Jezeli odciagne z obydwu to nie bede miala pokarmu, tym bardziej, ze synek domaga sie piersi czesciej. Mamy poradzcie cos pls:-).
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: metoda 7-5-3 13.07.11, 15:55
      Jezeli odciagne z obydwu
      > to nie bede miala pokarmu, tym bardziej, ze synek domaga sie piersi czesciej.

jak to nie będziesz miała pokarmu? A to gdzie się Twoje mleko podzieje? Zniknie? Wyparuje?
      Kochana, mleko robi się PODCZAS ssania, najlepiej, najszybciej, najwięcej się go wtedy robi. Im więcej ssania, tym więcej mleka, podaż = popyt. Dziecko dobrze ssie, to swoje wyssie. Źle ssie, to się denerwuje.

Butelki zna? Smoczki zna? Jesli tak, to niech przestanie znać i się z piersią przeprosi.
      Bo to dziecko poprzez ssanie prawidłowe ma zamawiać sobie tyle mleka, ile potrzebuje, a nie mama laktatorem.

Więc uspokój małego i znowu do piersi go daj. Zje, to znowu uspokój, i znowu do piersi. Zje, to znowu uspokój, zmień pieluszkę, ponoś, odbij, pogadaj i znowu do piersi. Kilka dni i się laktacja dostosuje do nowych zapotrzebowań malucha.
    • basiak36 Re: metoda 7-5-3 13.07.11, 22:22
      Jezeli odciagne z obydwu
      > to nie bede miala pokarmu, tym bardziej, ze synek domaga sie piersi czesciej.
      > Mamy poradzcie cos pls:-).

Tak jak napisala Ci kolezanka powyzej:)
      Odstaw laktator i przystawiaj dziecko czesciej:) Im bardziej oprozniona piers, tym szybciej produkuje sie mleko. Ale dziecko musi ssac, jesli ma problem ze ssaniem i denerwuje sie, zmieniaj piersi podczas karmienia.
      Smoczkow nie ssie?
    • 1mzeta Re: metoda 7-5-3 13.07.11, 22:30
      Wiesz mój w tym okresie życia przybierał na wadze +/- 1 kg miesięcznie, a laktatorem to sobie mogłam co najwyżej cycki zmasakrować. To co odciągasz laktatorem ma się nijak do tego co dziecko może wypić.

"Jezeli odciagne z obydwu to nie bede miala pokarmu, tym bardziej, ze synek domaga sie piersi czesciej. Mamy poradzcie cos pls:-). "
      No skoro się domaga to jest głodny, na tym polega KP- na żądanie- przystawiasz dziecko kiedy chce. Jak nie będziesz przystawiać to ci pokarmu może braknąć.
      • ib_vb Re: metoda 7-5-3 14.07.11, 09:22
        Dziewczyny, bardzo Wam dziekuje za wszystkie rady. Z tym popytem i podaza to ja doskonale zdaje sobie sprawe, ale dlatego uzywam laktatora bo maly nie chce ssac jak mu nie leci- tzn "na pusto". denerwuje sie po 2 minutach i koniec. W chwili obecnej mam tak, ze zaczyna mi leciec pokarm czasami nawet po 4-5 minutach i jest go niewiele. Jak uda mi sie odciagnac laktatorem to probuje podac synkowi butelka (roznymi),ale nie chce absolutnie butli:-(. Smoczek ma ale tylko do spania.
        Pije duzo wody, herbatki na laktacje, zobaczymy, powalcze jeszcze i postaram sie za wszelka cene go czesciej przystawiac.
        Dzieki!
        • basiak36 Re: metoda 7-5-3 14.07.11, 09:31
          Herbatki laktacji nie wzmocnią:-) a to w dziecko sie denerwuje przy piersi nie znaczy ze coś jest nie tak z mlekiem i produkcja tylko to ze dziecko ma jakiś problem ze ssaniem, i na tym trzeba sie skupić. Odciaganie żeby dać dziecku butelkę z odciagnietym to niepotrzebne wyreczanie dziecka które może sobie po prostu ssac pierś, takie dokarmianie ma sens jeśli dziecko słabo przybiera i jest jakiś problem, tyle ze daje sie np
          Mleko z kubeczka lub strzykawki aby nie psuć techniki ssania :-)
          Jeśli przybiera na wadze ok to znaczy ze sie najada.
          Butelek bym na pewno nie dawała bo po co, rozwazylabym co ze smoczkiem bo są dzieci którym smoczki w niczym nie przeszkadzają a są takie którym i podanie raz na dzień może
          popsuć ssanie. Szarpanie przy piersi to jeden z objawów.
        • mad_die Re: metoda 7-5-3 14.07.11, 11:02
          Przystawianie przystawianiem, ale ten smoczek do spania możesz wyeliminować, zamiast mieszać dziecku w glowie. Jesli się go pozbędziesz, to od razu mały nauczy się ssać cierpliwie i czekać, aż druga dostawa mleka będzie.
          Więc moja rada jest taka - naucz dziecko zasypiać przy piersi, albo bez piersi ale i bez smoczka.
          Od siebie dodam, że piersią usypia się najłatwiej i najszybciej. A gdy nie ma mamy w pobliżu, to i bez piersi dziecię uśnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka