Dodaj do ulubionych

Rozszerzanie diety a wit. D

06.09.11, 12:57
Witam,
Mam pytanie odnośnie dodatkowego podawania witaminy D. Córeczka (7 miesięcy) jest na piersi, poza tym codziennie je kaszkę, słoiczek z obiadkiem i owoce...czy nadal podawać jej tą witaminę D? Nie chcielibyśmy przesadzić z jej ilością...poza tym pewnie dużo czerpie jej sama, ze slonca podczas spacerów.
Jakie wyjście najlepsze? Odstawić czy lepiej jeszcze przez jakiś czas podawać i nie martwić się że będzie jej za dużo?
Z góry dziękuję za pomoc.
PS. Poza wit. D podajemy od urodzenia Cebion Multi
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Rozszerzanie diety a wit. D 06.09.11, 13:08
      Oficjalne zalecenia mówią, że podawać, nawet w słoneczne dni.
      • doemi Re: Rozszerzanie diety a wit. D 06.09.11, 13:14
        Właśnie niby tak, tylko zapomniałam dodać, że córka ma ostatnio bardzo kiepski apetyt, je mniej niż wcześniej a gdzieś przeczytałam że nadmiar wit. D tak właśnie działa...i nie wiem czy mogę to tym tłumaczyć?
    • malwina.okrzesik Re: Rozszerzanie diety a wit. D 09.09.11, 19:46
      W Polsce zaleca się podawanie witaminy D u wszystkich małych dzieci karmionych piersią, takie samo jest stanowisko Komitetu Żywienia ESPGHAN.
      Ale są dokumenty o żywieniu , np. Standardy Postępowania dla Unii Europejskiej, gdzie zalecenia podawania witaminy D dotyczą tylko niemowląt zagrożonych jej niedoborem. Bardziej narażone na niedobory są dzieci w miastach, gdzie jest dużo wysokich budynków, zanieczyszczenia powietrza, dzieci przetrzymywane w domu, nadmiernie okrywane odzieżą w czasie spacerów, zbytnio zabezpieczane filtrami przeciwsłonecznymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka