Dodaj do ulubionych

tracę pokarm?

17.01.12, 21:28
Witam.
Musiałam odstawić synka na trzy doby od piersi,bo miał żółtaczkę...ściągałam pokarm ale moje piersi zrobiły się jak przed ciążą i wcale nie czuję żeby mleko nabierało. Dostawiam synka ale nie widzę poprawy. Czy to znaczy że tracę pokarm?
Obserwuj wątek
    • kiki1981 Re: tracę pokarm? 17.01.12, 22:01
      A dlaczego musiałaś odstawić? Jeżeli to maleństwo to można było karmić piersią. Moja córka jak miała 7 tyg trafiła do szpitala z przewlekłą żóltaczką. Po zrobieniu wszystkich badań okazało się, że jest zdrowa (obawiano się probl. z wątrobą). U nas przedłużająca żótaczka miała powiązanie z karmieniem piersią. W szpitalu mała dostawała kroplówki a ja normalnie karmiłam. Nikt by mnie nie zmusił do odstawienia. Raz tylko wspomniał o tym jeden praktykujący lekarza ale powiedziałam mu wprost co o tym myślę i się uciszył. Po powrocie do domu mała przez 2 tyg dostawła Luminal. Teraz ma 13 tyg i jest zdrowa. Karmię piersią i też jakiś tydzień temu miałam kryzys z brakiem pokarmu. Nie jestem ekspertem tak jak inne mamy ale przystawianie dziecka do piersi to najlepszy sposób. U mnie stres spowodował że mleczk miałam mniej. Dużo piłam, przystawiałam i jest dobrze.
    • mika_p Re: tracę pokarm? 17.01.12, 22:29
      Piersi nie muszą wzbierać mlekiem, żeby dziecko się najadało. Przystawiaj, pozwalaj dziecku ssac ile chce, nawet jak ci się zdaje, ze śpi, kontroluj wagę co kilkanaście dni.
      • mama-w Re: tracę pokarm? 18.01.12, 09:32
        musiałam odstawić bo miał żółtaczkę...tak kazała pediatra. Uniknęliśmy szpitala w ten sposób i bilirubina zaczęła spadać. Ale nic nie mówiła o badaniach czy wątroba jest ok:( i teraz się martwię:(
        • mama-w Re: tracę pokarm? 18.01.12, 09:33
          dodam że synek ma już miesiąc
          • mad_die Re: tracę pokarm? 18.01.12, 09:54
            No dobrze, a jak przybiera na wadze i jak wyglądają teraz Wasze karmienia?
            jesli przybiera minimum 120g na tydzień (im więcej tym lepiej), to się niczym nie przejmuj - syn rośnie dobrze.
            Ale gdyby miał gorsze wyniki ważenia, to wtedy:
            - sprawdź jak ssie, czy efektywnie, czy jest dobrze do piersi dostawiany (najlepiej gdyby obejrzała Was jakaś doradca laktacyjna, dobra, polecana, skąd jesteś?)
            - jeśli ssie inne smoczki, to na jakiś czas musisz się ich pozbyć, nie dawać dziecku
            - możesz ewentualnie stymulować piersi laktatorem po karmieniu metodą 77-55-33 i to co uda Ci się odciągnąć podaj małemu łyżeczką, kubeczkiem od leków, strzykawka, pipetą

To źle, że pediatra zaleciła odstawienie od piersi, ale liczy się to, że mały już nie ma żółtaczki.
            Teraz zostaje Wam podgonić karmienie piersią :)
        • kiki1981 Re: tracę pokarm? 18.01.12, 23:38
          Nie martw się, skoro już żółtaczka ustała to z wątrobą wszystko ok. Myśmy leżały 4 dni. Wybacz, ale co za kretyn z Tego lekarza. Tej metody juz się nie stosuje, ja jestem żywym dowodem. Rozmawiałam na ten temat z ordynator oddz. niemowlęcego- bardzo mądra i dobra kobieta i to ona mi powiedziała, że są inne metody niż odstawienie. Teraz życzę cierpliwości i powrotu do karmienia piersią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka