Dodaj do ulubionych

Ketonal Forte a KP

19.02.12, 13:13
Witam drogie mamy.

Właśnie pozbyłam się dolnej ósemki. Przyjmuję ketonal forte. Pani chirurg poleciła by nie karmić piersią. Moje pytanie brzmi: ile czasu po zażyciu tego leku mogę bez obaw wrócić do karmienia? Córa ma 15 miesięcy. W sumie mogłabym ją już odstawić na zawsze ale chcę to jeszcze pociągnąć.
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: Ketonal Forte a KP 19.02.12, 13:23
      brałam ketonal forte i karmiłam (też po wyrwaniu 8). Chirurg dobierał mi leki m.in. antybiotyk, takie żebym mogła karmić.
      Ketonal podaje się też mamom po cc w kroplowkach a przeciez one karmią.
      • patoga Re: Ketonal Forte a KP 19.02.12, 13:38

Mimo wszystko w ulotce jest napisane, że lek przenika do pokarmu, więc póki biorę te leki nie będę karmić.
        Chciałabym jedynie wiedzieć ile czasu po zażyciu mogę być pewna, że tego leku już w moim pokarmie nie będzie.
        • nancy_callahan Re: Ketonal Forte a KP 19.02.12, 15:40
          Można karmić po ketonalu. Podają go w szpitalu po porodzie cc i nie ma żadnych problemów. Karmiłam piersią 3 miesięczne niemowlę i brałam ketonal (też w związku z bólem ósemki). Absolutnie nie ma przeciwwskazań, a chirurg pewnie się nie znała to na wyrost zakazała karmić.
          • mruwa9 Re: Ketonal Forte a KP 19.02.12, 16:39
            bralam ketonal forte do zwalczania bolu poporodowego. Karmiac noworodka.
            • tomelanka Re: Ketonal Forte a KP 23.02.12, 09:38
              ja rowniez, choc nie wiem czy to akurat byl forte-dostawalam normalnie w szpitalu
              • olkafasolka1 Re: Ketonal Forte a KP 23.02.12, 11:09
                Forte to 100, a w szpitalu z tego co pamietam dawali polowe tej dawki.
    • gerka Re: Ketonal Forte a KP 23.02.12, 16:50
      po cesarce przez dwie doby dostawałam ketonal w kroplówce trzy razy dziennie, żaden lekarz nie zabraniał karmić w tym czasie.
    • patoga Re: Ketonal Forte a KP 23.02.12, 20:31
      Suma sumarum odpowiedzi na moj pytanie tu nie uzyskałam.
      Ale gdyby któraś mama szukała to informuję, że po około 12 h od zażycia Ketonalu Forte - 100 mg można bez obaw karmić.
      Wytrzymałam dwie doby bez karmienia i dziecko też. Spokojnie ciągnęła z butli i krzywda nikomu się nie działa, a ja mogłam sobie spokojnie dochodzić do siebie.
      Wolę dmuchać na zimne i jeśli lekarz i ulotka informują mnie o skutkach ubocznych to wolę nie podawać dziecku piersi niż później żałować. Oczywiście każda mama robi jak uważa.
      • asbu Re: Ketonal Forte a KP 23.02.12, 23:34
        Dostałaś odpowiedź - ketonal dawany jest po cc, czyli w przypadku karmienia dzieci dużo mniejszych niż Twoje i nie ma p/wskazań do jego podawania.
        A badania są tutaj: toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/htmlgen?LACT (wpisz sobie ketoprofen)
      • happy_mama Re: Ketonal Forte a KP 24.02.12, 08:57
        patoga, ja dziękuję za informację. Też przygotowuję się psychicznie do rozprawienia się z jedną ósemką. I mam dokładnie takie podejście jak Ty. Uważam, że jeśli można uniknąć podawania dziecku z mlekiem niepotrzebnego mu leku to należy to zrobić.
        • hermenegilda_zenia Re: Ketonal Forte a KP 24.05.16, 12:52
          Ketonal przenika do mleka w ilościach tak śladowych, że nie ma żadnego powodu, by odstawiać. Większą szkodą dla dziecka będzie odmówienie mu mleka z piersi niż kp po zażyciu ketonalu.
      • infiniteness Re: Ketonal Forte a KP 24.02.12, 18:13
        Każdy robi jak uważa a ketonal pewnie bardziej zaszkodził Tobie niż dziecku. Nie jest dla mnie zrozumiały kult tego leku w Polsce, zwykły paracetamol w dawce 1000mg 4x/dobę działa świetnie przeciwbólowo a jest dużo bezpieczniejszy. No ale każdy robi jak uważa, ale nie każdemu szkoda własnego żołądka:)
        • nancy_callahan Re: Ketonal Forte a KP 24.02.12, 19:07
          infiniteness
          chyba Cię nic tak naprawdę nie bolało. Bo u mnie ani na zęba, ani na ucho, ani tym bardziej na ból po cc nic tak nie działa jak ketonal:)
          Paracetamol w uderzeniowej dawce też nie ;)
          A co do głównego wątku - nie mogłam odstawić na kilka dób trzymiesięczniaka, bo pewnie by się już na zawsze odstawiła, więc uważam, że skoro nawet w szpitalu karmiącym noworodki dają ketonal to tym bardziej mogłam go brać karmiąc większe dziecko.
          I oczywiście każdy robi jak uważa:)
      • Gość: jolka Re: Ketonal Forte a KP IP: *.dynamic-ww-2.vectranet.pl 17.05.16, 08:01
        Witam, znalazłam wątek będą właśnie po wyrwaniu ósemki. Czy można karmić po 12 godzinach, nie odciągając pokarmu w międzyczasie? Czy trzeba odciągnąć? Mój maluch ma 19 miesięcy.
    • malwina.okrzesik Re: Ketonal Forte a KP 23.05.16, 23:03
      nie trzeba przerywac karmienia
    • yumemi Re: Ketonal Forte a KP 24.05.16, 17:11
      A nie można po prostu ibupromu wziąć? Po co ketonal?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka