Dodaj do ulubionych

Laktator a gronkowiec

23.02.12, 20:41
Dzień dobry,

mam pytanie - po porodzie u moejgo dziecka stwierdzono gronkowca więc została nieco dłuzej w szpitalu. W tym czasie odciągałam mleko laktatorem elektrycznym Medeli i jerj dowoziłam do szpitala.

Potem zlecono mi zrobienie posiewu z mleka i w posiewie mojego mleka tez wyszedł gronkowiec.

Przeszłam kuracje antybiotykową.

Teraz mam pytanie - bo o ile elementy plastikowe można wysterylizować to jak wygląda sprawa z silniczkiem urządzenia?
Pani z serwisu Medeli powiedzila, ze podczas odciagania mleka moze dochodzic do spieniania i pryskania mleka na silniczek, istnieje duze ryzyko, ze tam ten gronkowec moze siedziec - ale mam wątpliwości czy to nie tylko taki "marketing" by zakupić nowy laktator czy może jednak może to byc prawda..

Czy ktoś może coś tu dopradzić?
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: Laktator a gronkowiec 27.02.12, 22:00
      czy może Pani napisać jakiego gronkowca miało dziecko i jaki wyszedł z posiewu?
      Groźny dla człowieka jest gronkowiec złocisty.
      Gronkowiec skórny zamieszkuje na skórze u wielu ludzi i nic się nie dzieje. Może dostać się do mleka odciąganego. Nawet przy wysokim reżimie sanitarnym, skrupulatnej higienie nie da się w warunkach domowych wysterylizować odciągacza- gotowanie to tylko dezynfekcja, nie niszczy w 100% patogenów. Ale jest to sposób wystarczający, aby bezpiecznie przygotować mleko do szpitala dla chorego dziecka.
      W czasie odciągania do silnika medeli mogą się dostać kropelki mleka, wystarczy wtedy przeczyścić go spirytusem. Nie trzeba kupować nowego sprzętu.
      Jeśli w pokarmie znaleziono gronkowca skórnego, to leczenie antybiotykiem było trochę "na wyrost".
      Proszę pamiętać, że pokarm matki nie jest wolny od bakterii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka