Dodaj do ulubionych

nie wiem co uczula - czy kp nie szkodzi dziecku?

11.04.12, 10:10
Pani Ekspert i Forumki,

Pytanie jak w temacie - moje dziecko ma na coś uczulenie -niestety mimo starań nie wiem co mu szkodzi. Pomijam kwestię mojego zdrowia na bardzo ubogiej diecie (choć moje zdrowie też jest dla mnie argumentem). Czy nie lepiej dla dziecka byłoby przestawić je na mm i rozszerzać mu dietę po 1 składniku? Wtedy dojdę co szkodzi, tak myślę. Czy taki pokarm z nieustalonym alergenem nie drażni mu organizmu nie pozwalając "zapomnieć" o alergii?
Obserwuj wątek
    • zawsze_zielona Re: nie wiem co uczula - czy kp nie szkodzi dziec 11.04.12, 10:19
      A na jakiej diecie jesteso jesli ma byc bez nabialu, to procz mleka i jego przetworow, trzeba odstawic wiekszosc wedlin, niektore pieczywo, ciastka itp. Zeby dieta zadzialala, nie mozesz jesc uczulajacego skladnika w ogole.
      Inna sprawa, to jak to uczulenie wyglada? I ile dziecko ma?
    • azymut17 Re: nie wiem co uczula - czy kp nie szkodzi dziec 11.04.12, 10:24
      Ja czytałam, że o ile dziecko dobrze przybiera na wadze, to mleko matki jest i tak lepsze od mm, nawet jeśli jest w nim alergen, bo są też substancje "zwalczające" alergię. Przypuszczam, że pisała to pani Nehring-Gugulska w "Warto karmić piersią".

A jakie są objawy? Może mogłabyś jeść normalnie, bo uczula coś, co nadal jesz, a nie to, co odstawiłaś? U mnie wszyscy się dziwią, że jestem na ścisłej diecie bezmlecznej, ale zajadam się sushi i jest o.k. :-) I jak z wagą?
    • agaizocha Re: nie wiem co uczula - czy kp nie szkodzi dziec 11.04.12, 10:41
      Przepraszam, ze sieodepne ale mam ten sam problem. Odstawilam nabial, czytam etykiety wnikliwie. Oprocz tego nie jadam cytrusow, pomidorow, orzechow, czekołady, ryb, jajec ( ale jem kuraki wiec chyba tez powinnam odstawic) ala za tydz. Skonczy 5 m., kupki sa zle nadal i sie zastanawiam a wlasciwie to sobie wyrzucam czy jej krzywdy nie narobie. A moze to gluten - moze byc? Wysypana jest. W jakim czasie od odstawienia nietolerowanego produktu powinna byc poprawa w kupach?
      • zawsze_zielona Re: nie wiem co uczula - czy kp nie szkodzi dziec 11.04.12, 10:49
        Linkuje artykul Moniki Staszewskiej:
        www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,3855207.html
        A co jesz? Wiesz, czasem marchewka moze uczulic a cytrusy nie:) IMO jesli odstawienie danego skaldnika nie dziala, to mozna do niego wrocic i probowac wyrzucic cos innego.
      • agaizocha Re: nie wiem co uczula - czy kp nie szkodzi dziec 11.04.12, 11:24
        No tak wiem wiem, ze marchew tezmize uczulac, ale staram sie nie wykluczac wszystkiego naraz, juz i tak jest mnieduzo mniej niz przed porodem :( no tak alepo jakim czasie powinnam zauwazyc jakies zmiany szczegolnie w kupce bo jesli chodzi o wysypke to wiem, ze moze to potrwac. Iteraz dwa ok, odstawilam nabial nie daje to efektow wiec co wlaczyc go i wykluczyc gluten, a jesli uczulona jest na jedno i drugie...sic! Przetaza mnie to wszystko tak mi zalezy na kp, a tu takie schody od poczatku. No wlasnie a teraz jeszcze jedna kwestia, czy jesli spozyje jaki produkt ktorego mloda nie toleruje to uzewnetrzni sie to nowymi zmianami skornymi, czy spowoduje przedluzanie sie stanu obecnego czyli glownie suchego placka na policzku ( nie wiem czy zrozumiecie o co chodzi,w skrocie nowy alergizujacy produkt = nowe zmiany, czy utrzymywanie obecnych)
        • zawsze_zielona Re: nie wiem co uczula - czy kp nie szkodzi dziec 11.04.12, 12:01
          Sluchaj, a pewna jestes, ze to skladnik Twojego pozywienia a nie np. proszek do prania? Albo moze podajesz witamine D, ktora jest rozpuszczona w oleju, ktorego dziecko nie toleruje?
          • agaizocha Re: nie wiem co uczula - czy kp nie szkodzi dziec 11.04.12, 12:11
            Twlasciwie to nie jestem niczego pewna jestem skolowana calkowicie, ale chyba jednak to cos z pomarmu bo kupki nie sa takie jak byc powinnny.....Boze przeciez dochodzenie do tego co szkodzi moze zajac wieki, nie mowiac juz o tym jak winnych jest kilka produktow....podniosl mnie na duchu ten artykul, ze mimo wszystko lepiej karmic
            • zawsze_zielona Re: nie wiem co uczula - czy kp nie szkodzi dziec 11.04.12, 13:15
              A co konkretnie jest nie tak z kupami? Krew w kupie? bo jesli sa strzelajace, zolte, odparzajce pupe czy cos w ten desen, to to raczej norma u maluszka.
              • agaizocha Re: nie wiem co uczula - czy kp nie szkodzi dziec 11.04.12, 13:30
                No nie krwi nie ma, sa pieniste, bywaja bardzo plynne, calkowicie sluzowate lub z gestsze z kawalkami sluzu. Nawet u 5 miesiecznego take moga byc? Boze, bardzo Ci dziekuje za pomoc
                • zawsze_zielona Re: nie wiem co uczula - czy kp nie szkodzi dziec 11.04.12, 13:33
                  Z tego co pamietam, to jesli sluz jest w kolorze kupy to ok. Gdzies tu na forum byl link do tego, jak moze wygladac kupa niemowlaka. Postaram sie poszukac:)
                  • zawsze_zielona Link do kup 11.04.12, 13:35
                    www.babycenter.com/baby-poop-photos
                    • agaizocha Re: Link do kup 11.04.12, 13:44
                      Ozesz, w porownaniu do niektorych kupa mojegondziecka wyglada apetycznie;) sluz jest w kolrze kupska, ufff dajesz mi nadzieje na lepsze jutro;) pokatuje sie jeszcze bez nabialowo jak nic nie pomoze odstawiam gluten. Ot taki mam plan mam nadzieje, ze rozwiklam te zagadke.
                    • slabazaba Re: Link do kup 11.04.12, 14:11
                      Hmm jeżeli o mnie chodzi to czytam etykiety - wiem o 'ukrytym mleku". W międzyczasie widząc nowe zmiany na skórze odstawiłam buraki, marchew, kurczaka.
                      Kupy ma ładne. Piorę w białym jeleniu - zmieniłam z loveli. Kąpiemy w Oilatum, wcześniej emolium, czasem krochmal, czasem Hipp "żeby domyc'" :)

Nie uśmiecha mi się odstawienie przy tym wszystkim jeszcze chleba bo gluten... Czytałam tu kiedyś o mamie która żyła miesiąc o ile dobrze pamiętam na nutramigenie ale karmiła dzielnie...podziwiam ale chyba nie dalabym rady.

W święta usłyszałam od innej mamy - No widzisz a moja córka butelkowa a na nic nie jest uczulona.Ty karmisz i masz alergika. .

Mały stanął z wagą od kilku tygodni do tego wszystkiego.

Czy jest naprawdę warto przedłużać kp? Czy naprawdę moj pokarm ma wszystkie wartości dla malucha w chwili kiedy nie jem np ryb, nabiału?
                      • zawsze_zielona Re: Link do kup 11.04.12, 14:38
                        A jak to uczulenie wyglada? Sucha skora to czasem efekt zbyt czestych kapieli. Moja corke kapie raz na 3 dni teraz, gdy ma 11 miesiecy. Do 6 miesiaca kapalam raz na tydzien. Ile dziecko ma?
                      • azymut17 Re: Link do kup 11.04.12, 14:55
                        slabazaba napisał:
                        > W święta usłyszałam od innej mamy - No widzisz a moja córka butelkowa a na nic
                        > nie jest uczulona.Ty karmisz i masz alergika. .
                        >
                        Niezłe, niechby spróbowała nakarmić butelką z mm dziecko z alergią na mleko i nabiał, to by miała takie jazdy z wysypką, kupami, bólem brzucha i rykami cierpiącego dziecka że nie wygłaszałaby takich mądrości...

> Mały stanął z wagą od kilku tygodni do tego wszystkiego.
                        >
                        A byłaś na konsultacji u alergologa tak w ogóle, czy sama sobie ustalasz dietę? Bo sama wysypka, kiedy kupy są ładne, to trop alergii kontaktowej. Może zmiany są np. w miejscach, gdzie dotyka Waszego ubrania lub pościeli pranej w innych proszkach? Skoro mały jest alergikiem, to potrzebowałabyś dla niego specjalnego preparatu mlekozastępczego na receptę, którą może wypisać tylko alergolog. To już lepiej tę wizytę wykorzystać do ustalenia, co dziecku dolega, by mógł pić Twoje mleko a nie paskudne w smaku zastępniki. Poza tym może się okazać, że "wysypka" to potówki i niepotrzebnie się zadręczasz :-)

> Czy jest naprawdę warto przedłużać kp? Czy naprawdę moj pokarm ma wszystkie war
                        > tości dla malucha w chwili kiedy nie jem np ryb, nabiału?

A czy suplementujesz cały czas DHA (mnie w książeczkę zdrowia dziecka wbili taki nakaz) i wapń? Nabiał nie jest konieczny do zdrowego życia o ile dieta jest urozmaicona o pokarmy bogate w ten drugi właśnie.
                        • slabazaba Re: Link do kup 11.04.12, 21:42
                          Bylam u dermatologa - nic nowego sie nie dowiedzialam. Pani doktor kazala poodstawiac drobnopestkowe owoce dala steryd i kazala szukac alergenu :( tyle wiedzialam wczesniej. Wybieram sie do alergologa bo juz mam dosc. Suplementy biore. Z ta alergia kontaktoa to moze byc - maly ma brode czerwona po karmieniu. Dzieki za rzeczowe rady :)
                          • zawsze_zielona Re: Link do kup 11.04.12, 22:02
                            A czemu drobnopestkowe owoce sa szkodliwe?

Uzywasz perfum/balsamu do ciala? Moze to to?
                            • slabazaba Re: Link do kup 12.04.12, 20:25
                              Tak stwierdziła dermatolog - też się zdziwiłam. Zawsze myslałam że te z duża pestką (brzoskwinie, śliwki) mogą uczulać a tu okazuje się że właściwie wszystkie owoce są podejrzane. W szpitalu pielęgniarka nakrzyczała na mnie (po porodzie) jak zobaczyła dżem wiśniowy na stoliku, że niby wiśnie uczulają...

• zawsze_zielona Re: Link do kup 13.04.12, 10:01
                                Ja bym poszla do alergologa, bo co deramtolog moze wiedziec o uczuleniach u niemowlaka karmionego piersia. Ta dieta matki karmiacej to tez polski wymysl. Rodzilam w dunskim szpitalu i na snadanie dostalam m.in. dzem truskawkowy i takowy jogurt. Truskawki tez jadalam jak tylko se pojawily, czyli gdy corka miala jakies 3 tygodnie.
                                Jesli dziecko jest na cos uczulone, to alergolog Ci pomoze.
                                • mme_marsupilami Re: Link do kup 14.04.12, 19:07
                                  Po porodzie zaproponowano mi goraca czekolade i kurczaka w curry na ostro, jogurt i truskawki :D Przylaczam sie do glosu, ze rygorstyczna dieta matki karmiacej to jakis mit.
                                  Owszem, mozna zrezygnowac z "podejrzanych" produktow mlecznych, ale jakim cudem mozna karmic zywiac sie waflem ryzowym i popijajac niegazowana (!) woda mineralna ?
                                  Idz do alergologa i nie daj sie zaglodzic.
                • zawsze_zielona Re: nie wiem co uczula - czy kp nie szkodzi dziec 11.04.12, 13:42
                  Odpowiedz p. Moniki Staszewskiej (poprzedni ekspert) na temat tego, co jest sluzem:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,570,82672027,82708757,Re_p_Moniko_Sluz_w_kupie.html
                  I watek, co robic dgy faktycznie jest sluz (dziewczyny wspominaja o glutenie):
                  forum.gazeta.pl/forum/w,570,66847992,,sluz_w_kupie.html?v=2
                  • zawsze_zielona Korekta 11.04.12, 13:46
                    CZemu nie ma edycji postow??

Mialo byc "dziewczyny wspominaja o glutenie, ale w kontekscie, ze nie moze byc przyczyna alergii u dziecka karmionego tylko piersia"

Zacytuje post kaeira:

Tu masz opinię eksperta, p. Moniki, nt sluzu:

"Dziecko karmione wyłącznie maminym mlekiem ma prawo robić kupki w postaci jakby
                    zabarwionej wody czy tez bardziej czy mniej papkowate, częściowo czy całkowicie
                    ciągnące się, czy takie jakby galaretka itd.. Jeśli nie ma w nich
                    przezroczystych, jakby osobnych pasm śluzu, drobinek krwi, kupka nie jest w
                    kolorze gotowanego szpinaku raczej nie powinna niepokoić."

"Jeśli fragmenty kupki czy nawet cała ciągnie się niczym śluz, ale kolor jest
                    właściwie wszędzie zbliżony to nie ma potrzeby zajmować się ową ciągliwością.
                    Nawet jeśli cała kupka będzie niczym nie do końca stężała galaretka nie trzeba
                    się niepokoić. Zastanawia nas dopiero jeśli pojawiają się przezroczyste pasma
                    śluzu (takie jakby świeże białko jaja) i to nie raz, ale kilka czy wręcz
                    kilkanaście razy z rzędu w coraz większych ilościach."

Natomiast "gluten" w sensie celiakii nie przechodzi przez mleko, ale przez mleko
                    może być alergia na np. pszenicę (jak rozumiem, to dwie rożne rzeczy). Ale taka
                    alergia to rzadkość, więc się broń Boże na nią nie nastawiaj bez innych objawów
                    i stwierdzenia przez alergologa.
                    • agaizocha Re: Korekta 11.04.12, 13:50
                      Tak tak doczytalam, dzieki wielkie dobra duszo;)
                      • zawsze_zielona :) 11.04.12, 13:56
                        Czyli kupami nie masz co sie przejmowac. Jesli zas sa zmiany na policzkach, to moze sa wynikiem pocierania policzka o przescieradlo? Moze to proszek do prania?
                        • agaizocha Re: :) 11.04.12, 19:17
                          Mam nadzieje, Ze uda mi sie rozwiklaczagadke;) pozdrawiam i raz jeszcze. Dziekuje za kazda rade
                          • misi84 Re: :) 13.04.12, 08:31
                            Witaj!
                            Nie spodziewałabym się wielkich rewelacji po wizycie u alergologa. Pewnie każe Ci założyć zeszyt i obserwować dziecko. Poza tym powie Ci, że tak naprawdę to nie musi być pokarmowe... Tak było u mnie. 7 miesięcy katowałam się dietami, a tu okazało się że dzieciak po prostu mi z tego wyrasta. Teraz rozszerzamy dietę, je już ziemniaka , marchewkę, banana i indyka i nic mu nie jest. Ja też pozwalam sobie na różne rzeczy, a skóra z dnia na dzień coraz ładniejsza. Byłam w identycznej sytuacji jak Ty jak mały miał 6 miesięcy, odstawiłam go na prawie 2 tygodnie i dawałam mu Pepti. Jednak cały czas miał krosty, i potem znowu była walka o powrót do piersi ale na szczęście się udało. Także ja radzę Ci z całego serca, nie odstawiaj malucha, bo potem będziesz żałowała, a powrót do karmienia łatwy nie jest... Poszukaj alergenów w otoczeniu i pielęgnuj skórę, na pewno będzie lepiej. Pozdrawiam
                            • slabazaba Re: :) 16.04.12, 15:19
                              Misi84 - też tego się obawiam odnośnie alergologa... także będę obserwować.

Aktualnie mamy poprawę stanu skóry więc i ja mam lepszy nastrój. Zauważyłam że mój humor jest w dużej mierze podyktowany skórą dziecka... może to ja go nakręcam :).

U mnie w szpitalu nie było w sumie mowy o dietach tylko jedna położna tak zareagowała jak powiedziałam że chyba nie mam pokarmu (co okazało się bzdurą)
                              • slabazaba A propos kup 16.04.12, 15:23
                                Czy to jest normalne że dziecko robi kupkę co ok 3 dni ale jak robi to nawet i 3 razy w tym dniu '"na raty" ? A dziś zrobił 2 małe uformowane a potem 2 razy takie normalne przy czym ta druga przypominala baaardzo jabłko z poranka :)? Czy to jest norma?
                              • agaizocha Re: :) 16.04.12, 18:55
                                U mnie ta sama zaleznosc poprawa skoru = dobry humor, jakie zmiany i gdzie wystepuja u Twgomdziecia? Moja tez kupy robi raz na 3 dni, i potrafi wtedy dwa trzy razy choc nie zawsze. Ile ma Twoje dziecko i kiedy wystapily zmiany?
                              • misi84 Re: :) 16.04.12, 21:13
                                Ja też jestem teraz w euforii, bo skóra bardzo ładna, chociaż po nocy pojawiło się parę krostek na czole. Ale w porównaniu z egzemami, które miał wcześniej to nic. A co do tych kup, to ja bym się tak bardzo w to nie wczuwała, jak dziecko nie płacze i nie pręży się przy tym to wszystko ok. A że kupa przypomina to co dziecko zjadło to też norma, bo przecież jeszcze słabo trawi. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka