Dodaj do ulubionych

Trudny przypadek

18.04.12, 14:48
Jestem mamą 2,5 miesięcznego chłopca, który od jakiegoś czasu właściwie ciągle śpi przy piersi tj. dostaje pierś i ładnie (ale nie nie jakoś bardzo aktywnie) ssie 2-3 czasami 5 min a potem zasypia i tylko sobie ciumka. Piersi domaga się średnio co 1,5 godz, nie ma możliwości żeby obudzić bo obudzi się na kilka sekund i śpi dalej. Odłożenie też niewiele daje bo pośpi 10 min i się budzi. Dokąd ładnie przybierał to nie było problemu ale przez ostatnie 16 dni przybrał jedynie 260 gr, wcześniej min 200 tygodniowo. Właściwie od urodzenia jest bardzo niespokojny, nadwrażliwy na bodźce. Ma też problemy z brzuszkiem robi śluzowate kupki, zdaniem pediatry do alergia i od tygodnia jestem na diecie bezmlecznej, bezjajecznej i bezglutenowej, Adaś ma lekką anemię i również do tygodnia dostaje żelazo, kwas foliowy i cebionmult. Niestety żadnej poprawy nie widać. Mały nie chce też nic pić z butli nie ważne czy to mój pokarm czy mieszanka (bardzo głodny wypije aktualnie max 30 ml). Ja mam wrażenia że przez to jego ciumkanie tracę pokarm, nie wiem co robić, proszę o jakieś wskazówki. Dodam tyko że wydłużanie przerw w jedzeniu też nie zdaje egzaminu to zmęczony płaczem zasypia wtedy jeszcze szybciej.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Trudny przypadek 18.04.12, 21:16
      Przy anemii spada apetyt, a sztuczne żelazo apetytu nie poprawia. Jaki preparat mały dostaje? I po co? Przecież i tak z Twojego mleka żelazo najlepiej się wchłania.
      Żelazo to Ty łykaj, a po co kwas foliowy? Cebion multi też możesz sobie jeść. A do tego sok z pokrzywy pij i jedz zielone warzywa.
      A dziecię niech je tylko pierś.
      Smoczków nie zna?
      260g w 16 dni to daje średnio ponad 16g na dobę - nie ma tragedii, biorąc pod uwagę fakt, że około 3msca przyrosty naturalnie zwalniają.
      Czy mały jest zdrowy? Nie miał żadnej infekcji ostatnio? Był wazony na tej samej wadze? Nie miał szczepienia te 16 dni temu? Nikt w domu nie byl chory? Nie było żadnych wizyt lub wyjazdów intensywnych?
      • mad_die Re: Trudny przypadek 18.04.12, 21:17
        Aha, i czy mały je w nocy również?
      • dor.tom Re: Trudny przypadek 18.04.12, 21:20
        kwas foliowy wspomaga wchłanianie żelaza
    • mika_p Re: Trudny przypadek 18.04.12, 22:57
      Odstaw butlę, nie mieszaj mu w głowie. Skoro i tak maksymalnie je 30 ml, to tyle możesz podać łyżeczką, 20 razy machniesz i podane. Jak nabierzecie wprawy, to 8 razy.

Żelazo może powodować problemy z brzuszkiem, a skoro tak, to jednak ważniejsze jest, żeby dziecko dostawało odpowiednią ilosć kalorii i składników odżywczych niż suplementu, z którego wchłonie niewiele. Spróbuj zmniejszyć dawkę żelaza.
      O ile dobrze liczę, mały dostaje dawkę z górnej granicy.
      Podaje się 5-7 mg/kg/dobę
      W Waszych 4 ml jest 40 mg (wg ulotki, jest 50 mg / 5 ml), czyli w waszej porcji jest 40 mg.
      Przy waszych 6 kg to powinno wyjść 30-42 mg żelaza na dobę.
      Wyliczenia opieram na postach Piotra Albrechta, dawnego eksperta edzieckowego, lekarza.
      A tu mam o mamsymalnej tolerowanej dawce:
      forum.gazeta.pl/forum/w,632,23937131,23942862,Re_wzdecia_i_zaparcia_po_zelazie_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,632,33819850,33859925,Re_spadek_apetytu.html
    • kometa76 Re: Trudny przypadek 20.04.12, 20:20
      Z dzisiejszych badań wynika że Adaś hiperkcemię i to jet przyczyna. Nie wiem tylko jak sobie z tym radzić :-(
      • mad_die Re: Trudny przypadek 20.04.12, 20:30
        O kurcze, to nie dobrze.
        Ale to teraz musisz dojść DLACZEGO ma hiperkalcemię - czy to przedawkowanie witaminy D czy inna przyczyna. I jak juz bedziesz wiedziała dlaczego tak się dzieje to zadziałasz i wszystko będzie dobrze :) Także na pewno potrzebne będa dodatkowe badania dla malucha.
        Jestem z Tobą myslami!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka