Dodaj do ulubionych

pytanie odnosnie problemow z gazami

04.06.12, 16:25
moj synek ma 7 tygodni i ma problemy z oddawaniem gazow i widac jednczesnie ze ma dosc wrazliwy uklad trawienny. jest tylko na piersi..wiem ze te problemy mina ale chcialabym mu jakos pomoc zeby tak nie cierpial..oprocz noszenia w chuscie lub spania brzuchem do brzucha probowalam podawac troszke herbatki z kopru wloskiego, ale sama nie jestem do kona przekonana..tu gzie mieszkam nie ma tyc roznych specyfikow- typu woda koperkowa, espumisan itp..jedyne co mam to zwykla herbate z kopru wloskiego albo ta herbatke hipp..pytanie czy podawac i jak podawac zeby pomoc malcowi..
nastepna sprawa nie wiem jak mam jesc..z pierwszym synkiem bylo tak samo ale wtedy jadlam wszystko..teraz moge sie wyrzeknac tylko jak..mam zaczac od chleba z maslem i powoli dodawac jakies produkty..bo na dzien dzisiejszy nie mam pojecia co mogloby mu szkodzic..odstawic mleko i jajka..
Obserwuj wątek
    • sabina_online Re: pytanie odnosnie problemow z gazami 04.06.12, 18:43
      Moja córcia jak skończyła miesiąc miała mega wzdęcia podawałam Bobotic, pomogło a za miesiąc już nie podawałam, bo się wszystko uspokoiło.Nie widziałam różnicy, gdy podawałam i odstawiłam, ale na początku pomogło:-))
    • mad_die Re: pytanie odnosnie problemow z gazami 04.06.12, 20:26
      Ale co mu jest dokładnie?
      Opisz jego zachowanie podczas karmienia i po karmieniu.
      Jak często się karmicie? W jakiej pozycji/ach?
      Najlepszym lekiem jest CZAS i to co już robisz, czyli noszenie i polegiwanie na mamie. Więc nie ma sensu podawać mu cokolwiek innego oprócz mleka. Za mały jest na to.
      • madzia.7 Re: pytanie odnosnie problemow z gazami 04.06.12, 20:46
        czasami zachowuje sie normalnie..ssie, pierdzi, robi kupe i jest Ok..a czasami nie moze ssac, puszcza i lapie i placze..tak jakby chcial i a nie mogl, dla mnie wyraznie dokucza mu brzuch..
        a pozniej bardzo placze..tak jak dzisiaj - atak podobny do kolki acz kolwiek ja bym tego kolka nie nazwala bo na chwile sie uspokajal. zwykle zasypia na chwile na naszym brzuchu- na moze 15 minut a nastepnie sie wybudza i oddaje gazy.. po czyms takim jak juz sie w koncu wypierdzi to zaczyna normalnie jesc.
        karmimy sie w przeroznych pozycjach..czasami pozycja pod gorke pomaga ale nie zawsze..
        zwykle odczekujemy az odda gazy i pozniej juz sie uspokaja
        ma twardy brzuszek pod czas takiej akcji

jest jedna rzecz ktora mnie niepokoi i mialam o tym jzu wczesniej pisac na forum..otorz od jakis 2 tygodni slysze ze mi "mlaszcze" przy jedzeniu! normalnie siorpie! drazni mnie to nie milosiernie z tego wzgledu ze wiem ze tak nie powinno byc..probuje go poprawiac ale nie moge zajarzyc dlaczego jest zle..znam zasady przystawiania dziecka do piersi i staram sie to robic dobrze a mimo wszystko nie idzie..musze czasem odpuszczac bo Mlody potrafi sie zbuntowac i odmowic ssania po kilku poprawieniach go..widze wyraznie ze slabo otwiera buzie ale nie wiem jak go zachecic zeby otworzyl szerzej..od samego poczatki mial tak ze slabo otwieral ale teraz te siorpanie to jakas porazka..czytalam wypowiedz p. ekspert na tym forum ze czasami dzieci zsuwaja sie z brodawki jak im za szybko mleko leci i zeby to przeczekac..on tak czesto robi ale mnie to juz niepokoi
        • mad_die Re: pytanie odnosnie problemow z gazami 04.06.12, 21:24
          a mleko Ci szybko leci? jak tak, to najlepiej karm pod górkę kiedy tylko możesz - z czasem mały na pewno bedzie sobie lepiej radził z szybkim wypływem pokarmu.
          jak pomaga noszenie i polegiwanie, to tak róbcie - nie mieszaj mu już zadnymi herbatkami w glowie - lepiej sama coś wypij ;)
          rozumiem, że smoczków nie zna zadnych?

jak sie denerwuje przy piersi, to go podnieś, uspokój, odbij, ponoś, oddaj tacie ;) zmien pieluchę i za jakiś czas znowu do piersi - jesli tylko chce ssać.
          zeby szerzej paszcze otworzył posmeraj go brodawką po gornej wardze, poczekaj aż "ziewnie" i wtedy nasadź na pierś - brodawkę kieruj w górne podniebienie - wtedy najlepiej złapie
          jesli cos bedziesz musiala poprawic, to delikatnie spróbuj jego bródkę nacisnąć, wtedy jest szansa, ze buzia mu się szerzej otworzy (to juz podczas ssania)
          • madzia.7 Re: pytanie odnosnie problemow z gazami 05.06.12, 10:25
            dzieki za rady
            nie chcial smoczka bo juz w akcie rozpaczy chcialam go uspokoic smoczkiem ale modre dziecko woli piers
            dzisiaj od rana nie moge go normalnie nakarmic bo mu jezdzi w brzuszku, do tego musialm odwiesc starszego synka do przedszkola a mlodszy caly czas poplakuje, teraz spi mi na rekach, i czyje jak gazy mu jezdza a ten tylko pojekuje
        • niebioska Re: pytanie odnosnie problemow z gazami 04.06.12, 21:56
          A jak jest z bekaniem u kawalera?
          Może próbuj go "odbijać" jak się tak wierci i kręci?

Mój młody tak ma: jak mu mleko za szybko leci, zsuwa lekko paszczę z brodawki i mlaska wtedy jak najęty (a był czas, że próbował chłeptać jak kotek, bo po co ssać, jak strumyczek sam płynie :)). Przy okazji nałapie sporo powietrza i zaczyna się wiercić. Pomaga odbicie, często przy akompaniamencie dziecięcia wkurzonego, że się mu mimo wszystko przerywa.
          • madzia.7 Re: pytanie odnosnie problemow z gazami 05.06.12, 10:26
            oczywiscie ze go odbijam, przy takich problemach nawet nie ma mowy o odbijanie..jak widac nie wiele to pomaga..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka