05.07.12, 18:48
mam 5 tygodniowego syna, który jest karmiony tylko piersią. I mam kilka pytań.

Wyposażyłam się w laktator elektryczny. Jednak ściąganie pokarmu trwa dość długo tzn.pokarm leci do butelki bardzo krótko po czym muszę zrobić przerwę, ponownie przystawić laktator i pokarm znowu leci. Kończy się tym, że ściągam pokarm "na raty", Aby uzyskać 75 ml muszę się poświęcić minimum 45 minut. Czy tak to ma wyglądać?

Druga sprawa o którą chciałam zapytać to jak karmić ściągniętym pokarmem. Wszędzie czytam aby tak małemu dziecku nie dawać butelki bo się oduczy ssać pierś. W szpitalu mi doradzono strzykawką, ale jest to uciążliwe - Mały się często krztusi. Z kolei usłyszałam ostatnio aby w butelce zrobić bardzo małą dziurkę wtedy dziecko musi się namęczyć aby wydobyć pokarm i nie oducza się ssania.

Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: laktator 05.07.12, 19:13
      75 ml w 45 minut to swietny wynik.
      A tak w ogole to po co sciagasz pokarm?
      Najlatwiej karmic bezposrednio z piersi. Jesli nie planujesz wyjsc bez dziecka, to nie ma potrzeby w ogole uzywania laktatora. To, co odciagnelas mozesz zamrozic i zostawic na czarna godzine, gdy bedziesz musiala wyjsc gdzies bez dziecka.
      • ladnyusmiech Re: laktator 05.07.12, 19:28
        Wychodzę czasem w różne miejsca bez dziecka. I zawsze mi więcej schodzi czasu niż wcześniej zakładam. A że mam małego Żarłoka to wole aby mąż czy babcia mieli pokarm do dyspozycji. Tym bardziej że trudno przewidzieć kiedy i ile będzie potrzebował, ogólnie je bardzo często. Oczywiście wole go karmić z piersi, laktator to nic przyjemnego.

A jak mu podawać pokarm odciągnięty? Nie chce żeby się przestawił na butle, jak będzie czasem dostawał...
        • mruwa9 Re: laktator 06.07.12, 00:17
          kubek, lyzeczka, kieliszek, strzykawka (to raczej u noworodka)... Albo- zabrac dziecko ze soba i opiekuna dziecka do pomocy, zwlaszcza latem o to latwo (opiekun np. spaceruje z dzieckiem w wozku, gdy mama zalatwia swoje sprawy, a w razie potrzeby mama daje piers i po sprawie).
    • malwina.okrzesik Re: laktator 06.07.12, 21:17
      Przy dobrze ustabilizowanej laktacji trudno o nadwyżki w produkcji mleka,, dlatego warto zbierać je po trochu, między karmieniami a nie w jednej sesji.
      Podawanie z butelki jest wygodne, ale jak powtarza się często, to może (choć nie musi) namieszać w karmieniu z piersi.
      Kubeczek, strzykawkę stosuje się dla malutkich dzieci, które piją jeszcze niewielkie ilości mleka. Dla was nie ma wg mnie zastosowania.

Może Pani spróbować Calmę z Medeli. Przy tym urządzeniu konieczne jest wytworzenie próżni, aby mleko poleciało. Zasada działania zupełnie inna niz butelki ze zwykłym smoczkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka