Dodaj do ulubionych

Unormowanie laktacji

19.07.12, 08:52
7 tygodni temu urodziłam córkę, od samego początku karmię ją piersią. W dzień dziecko je o różnych porach, czasem co godzinę, czasem co trzy, jak zdarza jej się mocniej przysnąć.
Dlatego w ciągu dnia nie odczuwam dyskomfortu z powodu przepełnionych piersi.
Gorzej jest z nocami, córka przesypia 6-7 godzin ciągiem a ja ciągle się budzę z powodu bólu piersi. I teraz nie wiem co mam robić, przyznaję, że najlepiej dla mnie odciągnąć laktatorem tyle ile się da i pójść dalej spać, ale obawiam się, że w ten sposób ta laktacja nocna nigdy się nie unormuje, bo organizm potraktuje to odciąganie mleka jak normalne karmienie.. ?
Jak mam postępować w tej sytuacji? Odciągać tylko do uczucia ulgi? (pewnie zaraz i tak miałabym znów przepełnione piersi) czy odciągać całość?
Przeżyłam już zastój pokarmu, wolałabym nie mieć tego znowu, a boję się, że tak się stanie jak będę odciągała mleko tylko do uczucia pierwszej ulgi.
Pani Ekspert, wielka prośba o poradę.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • k_linka Re: Unormowanie laktacji 19.07.12, 14:51
      Odciagasz tylko do uczucia ulgi, nie calosc. Albo - nie budzac dziecka przystawiasz je na spiocha.
      Jak sciagasz duze ilosci - to, tak jak piszesz, nocna laktacja nigdy nie wyhamuje.
      • artdorcia Re: Unormowanie laktacji 19.07.12, 15:47
        moje dziecko też tak spało.ja odciągałam tak do uczucia ulgi -no może troche więcej.jedno tak ściągałam a potem przystawiałam dziecko śpiące....potem jakoś z czasem przeciagałam to odciaganie o godzinę ,półtorej i szybciej przystawiałam dziecko(najczęściej śpiące) .tak jakoś się wyregulowało.też przerobiłam wiele dolegliwości zastoje,zapchany kanalik-to był koszmar.
        • razdwatrzy0 Re: Unormowanie laktacji 19.07.12, 19:44
          Spróbuję w takim razie przystawić dzieciaka na śpiocha, zobaczymy czy się uda.
    • malwina.okrzesik Re: Unormowanie laktacji 22.07.12, 09:08
      Najlepiej by było, żeby to córeczka wyssała w nocy nadwyżki mleka. Proszę spróbować wybudzić ją, ale zdarza się, że tak się nie uda rozwiązać problemu. Trudno.
      Jako kolejny sposób proponuję zimne okłady na piersi, jak czuje Pani nabrzmiewanie.
      Gdy to nie zadziała to zastosować laktator, ale proszę odciągać tylko do uczucia ulgi. Po odciągnięciu zimny okład.
    • nomya Re: Unormowanie laktacji 22.07.12, 09:19
      Moje dziecko od urodzenia miało takie długie przerwy w nocy i przez kilka pierwszych tyg ja się w nocy po prostu zalewałam mlekiem, więc zastoju nigdy nie miałam. W dzień ssak wisiał na piersi często. Po jakimś czasie sytuacja się unormowała a piersi przyzwyczaiły do takiego rytmu ssania. Na Twoim miejscu unikałabym jednak laktatora i o ile się da przystawiała w nocy na śpiocha malucha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka