Dodaj do ulubionych

Zębaty problem

24.08.12, 21:28
Córeczka ma 9 miesięcy i chyba 8 zębów (nie chce pokazać, czy nie więcej :)).
Ostatnio pomyślałam sobie, że już długo trwa, że karmimy się bez problemów, no i wykrakałam. Dziś od rana czułam jakiś dyskomfort przy karmieniach, ale dopiero teraz, bezpośrednio po, zauważyłam na otoczce, ok 1 cm od brodawki, ślady zębów. Nie przegryzła się, ale były głębokie ślady. Czemu? To chyba nie kwestia zbyt płytkiego chwytania? Poprzednie problemy - zbyt płytkie uchwycenie plus ząbkowanie spowodowały uszkodzenie samej brodawki i wściekły ból - ale teraz jest inaczej. Co można na to poradzić??
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Zębaty problem 25.08.12, 00:39
      U nas przy każdym nowym zębie, zanim się nauczyła, że ma coś nowego w paszczy, to zawsze mnie właśnie tak trochę podrapała, zostawiła ślady. Mijało po kilku dniach.

Natomiast zdarzały się jej też podgryzania i te tępiłam z całą stanowczością, chociaż w pewnym momencie myślałam, że się załamię ( forum.gazeta.pl/forum/w,570,123349737,,Czy_komus_sie_udalo_oduczyc_gryzienia_mamy_.html?v=2 )
    • malwina.okrzesik Re: Zębaty problem 25.08.12, 12:33
      Zdecydowanie przerywać karmienie jak córeczka gryzie, powiedzieć jej co Pani o tym myśli.
      Uszkodzenia brodawki nie wynikają raczej ze zmiany techniki ssania. Przypuszczam, że dzieje się to przypadkiem: na przykład maluszek więcej wierci się, pociąga pierś, rozgląda i nieświadomie krzywdzi mamę :-(.
      Proszę szczególnie teraz zwracać uwagę w czasie karmienia na mocne przytulenie dziecka, aby nie odchylało główki od piersi. Spokojna atmosfera w czasie jedzenia, mało bodźców teź są istotne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka