Dodaj do ulubionych

pir tylko przez sen

17.09.12, 17:02
Córka od miesiąca strajkuje. W dzień w ogóle nie chce piersi. Pozostaje mi karmienie nocne i ewentualnie w ciągu dnia, jak w czasie snu zaczyna się kręcić - podejrzewam, że wybudza sie z głodu. Nie wiem, co się stało, w dzień łapie pierś i zaraz wypuszcza, odwraca głowę w drugą stronę i tyle z karmienia. w nocy je świetnie, bez problemów, tzn przez sen. Butelki nie dostawała, smoczka też nie, pozycje najróżniejsze, ja nic nowego nie zjadłam, kupki się nie zmieniły, przyrosty przez pierwsze 2 miesiące ok. 200-250 tygodniowo, ostatni miesiąc ok. 150. Przez ostatnie 2 tygodnie w dzień zaczęłam jednak podawać butelkę - 2 razy mm, oraz odciągam pokarm, również 2 porcje na dzień. Z butelki (medela) córka wypija max 140 ml, ale najczęściej 120ml. Nie wydaje mi się, aby miała problemy z brzuszkiem, jest silna i uśmiechnięta.
Czy macie jakiś pomysł, co mogło się stać, że nagle przestała ją interesować pierś w ciągu dnia? zauważyłam, że chyba właśnie w tym czasie zaczęła ciumkać swój kciuk, ale nie wiem, co bylo pierwsze. Jak ją przekonać? Jesteśmy na cotygodniowej kontroli wagi u lekarza, ale jak na razie lekarz nic mądrego nie wymyślił.
i pytanie kolejne mam, jak mam traktować to nasze karmienie przy rozszerzaniu diety? jako piersiowe, czy butelkowe? i czy dopajać wodą?

z góry dziękuję
f.
Obserwuj wątek
    • fela_25 Re: pije tylko przez sen 17.09.12, 17:13
      dodam, ze waga urodzeniowa 3690, spadkowa 3550, tydzien temu na 12 tygodni waga 5860.
      • mad_die Re: pije tylko przez sen 17.09.12, 20:20
        Ma super przyrosty, średnio wychodzi 192g na tydzień.
        Nie ma się czym martwic, karm tak jak dziecko chce i już.
        Tylko tego kciuka wyjmuj i dawaj pierś w zamian.
    • mad_die Re: pir tylko przez sen 17.09.12, 20:18
      Przy jakim rozszerzaniu diety? Przecież ona dopiero 3msce ma!

Butelka jest Wam zbędna, przyrosty 150g na tydzien dla takiego dziecka to bardzo dobre przyrosty.
      Kciuka wyjmuj z buzi i dawaj pierś.
      Karm wtedy, kiedy się domaga - czy to na śpiocha czy na trzeźwo. I już.
    • yumemi Re: pir tylko przez sen 17.09.12, 21:21
      Na rozszerzanie diety masz jeszcze 3 miesiace, jesli dziecko ma dopiero 12 tygodni.. Jesli chcesz zeby wrocila do ssania piersi, odstaw jej substytuty czyli butelki. Calkowicie. Pare dni i powinno byc ok.
      Przybiera ok. Dopajanie zbedne.
      • maff1 Re: pir tylko przez sen 18.09.12, 23:31
        hmmm, mogę sie mylic.
        ale problem wygląda mi na problem psychologiczny.
        Bo sytuacja w skrócie wygląda tak że jak rozum śpi dziecko je.
        Bo natura/instynk rządzi.
        ale jak rozum nie śpi to... on rządzi.
        Taka sytuacje czesto ma miejsce wtedy gdy dziecko uznaje że mama ja przymusza do karmienia, albo za często proponuje pierś. A dziecko odzywało sie w zupełnie innej sprawie.
        Albo mamy do czynienia z typem wrażliwca... uznaje że mama przymusza, chć nic takiego nie ma miejsca. A skoro przymusza, to na złość mamie nie zje obiadu, choć z głodu się skręca.
        Moja sugestia. Wyluzuj i odpuść. Proponuj pierś ale nie okazuj zniecierpliwienia gdy maluch odmawia. Zażyj neopersen, melise, itp. bym mieć wiekszy luz w głowie. Opór wzrasta wraz z ciśnieniem... zmniejsz ciśnienie, to opór sie zmniejszy.
        Lekarze. Zazwyczaj nie mają pomysłu co robić. Oni nawet nie dopuszczają do siebie myśli że człowiek 1,2, 3 miesięczny chce i potrafi decydować o sobie.
        Za ok. 3 dni powinna być zauważalna zmiana.
        • fela_25 Re: pije tylko przez sen 20.09.12, 17:38
          hmmm, chyba cos w tym jest. Musze wyluzowac, choc przy 3miesieczniaku i dwulatku to ciezka sprawa. Ostatni tydzien bez wiekszych zmian, choc byl jeden dzien, kiedy malutka byla na piersi bez spania. Troche panikuje, bo przybrala tylko 50 g, choc to moze przez przeziebienie. Chyba powinnam jej zaufac, bo nawet maz mi mowi, ze ona nigdy nie placze i ciagle sie smieje. Wiec glodna byc nie moze.
        • fela_25 Re: pir tylko przez sen 26.09.12, 17:42
          Poszlam za Twoja rada. Proponowalam co 2-3 godz. 4 dni bylo ok. Do wczoraj. Zrobilam nawet przerwe 4 godz. I nic. Corka na sam widok piersi piszczala. I nie wziela do ust. Dzis od rana to samo. Ale jednoczesnie palce i piesci w buzi caly czas. Sprawia wrazenie glodnej. Ja przystawiam, a ona pacz. Wczoraj po 5 godzinach prob nakarmienia, maz podal butelke i corka zjadla naraz 140 ml wiec glodna byla. Nie wiem juz sama, co ze mna jest nie tak. Poddaje sie.
          • annika23 Mam ten sam typ;) 26.09.12, 19:58
            w domu, tyle,że ma już 8 m-cy:) U nas zaczęło się też gdzieś tak k. 12 tygodnia, nagle z dnia na dzień nie chciał piersi, a jak dostał moje w butli to mniam, mniam. Nie poddawałam się- karmiłam na śpiocha ile wlazło, potem było trochę lepiej- z 2 tyg jadł bez problemu i znowu i tak kręcimy się już 8 m-cy. 2 tygodnie je, potem tylko na śpiocha, nagle wrzeszczy jak widzi cyca, a za 2 tygodnie jest zachwyt. Ja wyluzowałam totalnie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka