Dodaj do ulubionych

paracetamol przy kp

27.12.12, 19:25
ponieważ mam pełnoobrazową grypę byłam zmuszona 2 krotnie przyjąć paracetamol 1 tabl (1 wczoraj na noc, 2 dzis kolo 13). Efekty są mizerne i zastanawiam sie na ibupromem ale nie do tego zmierzam. Dziś w nocy mój 5 tyg syn ładnie jadł natomiast w ciągu dnia tylko sobie popija po 5 min. On nie gorączkuje, nie kicha ani nie kaszle ale martwi mnie ten byle jaki apetyt (z drugiej strony pieluchy zasikane, kupy takie jak do tej pory) i jego ogólne rozdrażnienie od 2-3 dni. Czy mam sie spodziewać u niego choróbska? czy moze to efekt zażycia przeze mnie paracetamolu? a może pierwszy skok rozwojowy?
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: paracetamol przy kp 27.12.12, 19:32
      spokojnie weź ibuprofen,bo działa p.zapalnie.paracetamol tylko p.bólowo.
      a co do jedzenia-zaufaj dziecku
      • bialasek75 Re: paracetamol przy kp 27.12.12, 19:55
        Nie brałam nigdy nic innego niż paracetamol.
    • panizalewska za mała dawka 28.12.12, 08:22
      Dorośli biorą 2 tabletki na raz, dzieci 1, to jest uzależnione od wagi chorego. Nieprzekraczalna dawka to 6 tabletek na dobę, zdaje się, zobacz w ulotce albo w necie. Mniejsza dawka po prostu nie zadziała, jak homeopatia ;) I paracetamol też działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, możesz go brać. Ponoć ibuprofeny bardziej rozwalają wątrobę, niż paracetamol.
    • dansch Re: paracetamol przy kp 28.12.12, 09:07
      wydawało mi się, że 2 tabl to jakos duzo... po 1 tabl spadało ale tak do 37,5 góra i bardzo szybko narastało od nowa. Wczoraj na wieczór było 38,7 i zdecydowałam na ibuprom (koło 3 miałam 37,1). Mały budził sie w nocy co 3-4h, delektował się piersią aktywnie, bez zasypiania. Nie ryczał w przerwach tylko spał. Tak, że tej nocy i nam udało się trochę pospać ale nie zmienia to faktu, ze nie mam siły mrugać taka jestem osłabona
      PS. prawda jest, ze ibuprom ma własciwosci p/zapalne a paraceamol nie.
    • malwina.okrzesik Re: paracetamol przy kp 28.12.12, 10:04
      myślę, że niepokój dziecku udzielają się Pani emocje, że czuje osłabienie, rozdrażnienie związane z chorobą, to normalne
      paracetamol może być, ibuprofen też, ale polecam do leczenia sprawdzone metody naturalne, np herbatka z kwiatu lipy, działająca napotnie, woda z miodem i cytryną, sok malinowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka