Dodaj do ulubionych

Pęcherzyki na sutku

29.05.13, 23:33
Karmię piersią 2-miesięcznego wcześniaczka urodzonego w 35. t.c. Pierwsze dziecko karmiłam 1,5 roku bez najmniejszych problemów.

Na początku maja przeszłam zapalenie piersi. Trwająca kilka dni bardzo wysoka gorączka i ogromny ból skończyły się wizytą na izbie przyjęć i przyjmowanym 12 dni antybiotykiem (duracef). W czasie zapalenia (właściwie to już pod jego koniec) na sutku pojawił się bolesny pęcherzyk (dobrze widoczny tylko bezpośrednio po karmieniu, kiedy Maluch długo ssał). Po tygodniu przyjmowania antybiotyku udałam się na kontrolę do poradni laktacyjnej, gdzie wytłumaczono mi, że pęcherzyk powstał prawdopodobnie w związku z utrudnionym wypływem pokarmu w trakcie zapalenia. Technikę przystawiania Malucha do piersi oceniono bardzo dobrze. Problem w tym, że sutek bolesny jest do dzisiaj (a minął prawie miesiąc), momentami dość mocno, pęcherzyk (czasami dwa) podchodzi krwią, Maluch czasami po karmienia z tej piersi ulewa z krwią. Wietrzę pierś w miarę możliwości, smaruję bepanthenem, co jeszcze mogę zrobić?
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: Pęcherzyki na sutku 05.06.13, 14:57
      To może być zatkany przewód wyprowadzający. Prosze zrobić ciepły okład na brodawke przed karmieniem, aby pęchęrzyk zmiękł, potem nakarmić malucha, najlepiej zmieniając pozycje przy piersi.
      Czasem, gdy przewód jest zatkany bardzo długo i ww wymienione zabiego nie pomagają, niezbędne jest przekłucie pęchęrzyka igłą sterylną.
      • jaktosik Re: Pęcherzyki na sutku 05.06.13, 22:18
        Dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka