Dodaj do ulubionych

jak zwiekszyc podaz w tym wypadku?

31.05.13, 08:08
Dzien dobry.
Do 6 tygodni maly byl glownie na mm. Udalo sie troche poruszyc laktacje. Pozniej [od ok.tygodnia] Maly zaczal odciagac z dwoch piersi ok.90ml na każde karmienie (wiemy bo wazymy go). Po karmieniu bywał jeszcze trochę głodny i dopijal ok.30ml mm. Od paru dni był tylko na piersi i grało. Teraz jednak albo apetyt mu wzrosl albo mniej mleka mam. Co robić? Siedzieć dzisiaj z nim przy piersi cały dzien? Biorę lactinatal. Duże pije.. ehh. Lekka zalamka.. mam laktator. wlaczyc go jakos do dzialania?
oprocz tego mam b.silny bol brodawek przy zasysaniu...
Obserwuj wątek
    • szczesliva Re: jak zwiekszyc podaz w tym wypadku? 31.05.13, 08:09
      dodam, ze maly do tej pory b.ladnie przybiera. zaczal z 2500g, teraz wazy 4500.
    • gwendolen86 Re: jak zwiekszyc podaz w tym wypadku? 31.05.13, 09:09
      Ja walczyłam o odzyskanie pokarmu ok. 4 tygodni. Mała była non stop przy piersi, nie miałam się kiedy wysikać, ale nie żałuję. Teraz mam luksus, bo pokarm jest i córka najada się w pięć minut. Dlatego polecam Ci walczyć :) Skoro dzidziuś przybiera dobrze to nie masz się czym martwić. Wkrótce nie będzie tak długo przy piersi. Stymuluj laktatorem. Z własnego doświadczenia wiem, że nie warto ważyć dziecka przed i po karmieniu, zaczęły nam czasem wychodzić takie wyniki, np. że schudła w ciągu dnia 200 gram. U mnie pomogło bardzo częste karmienie w nocy.
      • szczesliva Re: jak zwiekszyc podaz w tym wypadku? 31.05.13, 09:30
        dzieki za dobre slowo! w jaki sposob sugerujesz pomoc laktatorem? przed czy po karmieniu i jak dlugo?
        • mad_die Re: jak zwiekszyc podaz w tym wypadku? 31.05.13, 10:54
          Po pierwsze nie ważyć często, raz na kilka dni lub tydzień wystarczy.
          Po drugie - karmić często z wielu piersi, często czyli tak co 2-2.5h lub częściej, jak się dziecko domaga. Karmić również w nocy.
          Nie dawać smoczków ani butelek, dokarmić bez użycia smoczka.
          Laktatorem owszem możesz stymulować, kilka razy na dobę, każdą pierś po karmieniu, systemem 77-55-33.
          Nie patrz ile odciągasz, bo to się nie liczy. Liczy się stymulacja.
          Jak piersi bolą podczas kp, to tym bardziej smoczki wywal i dostawiał prawidłowo:
          www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=75:when-latching&catid=5:information&Itemid=17
          • gwendolen86 Re: jak zwiekszyc podaz w tym wypadku? 31.05.13, 11:32
            Też tak postępowałam i od zera udało mi się przywrócić laktację :) To męczące, ale warto :) Jak musiałam dokarmiać to stosowałam system sns.
            • agn-ez Re: jak zwiekszyc podaz w tym wypadku? 31.05.13, 13:01
              To jak wczesniej udało ci sie poruszyc laktacje?
              • bibina Re: jak zwiekszyc podaz w tym wypadku? 31.05.13, 22:50
                Czytalam gdzies, chyba w materialach La Leche League, ze przywracanie laktacji do pelni mozliwosci trwa mniej wiecej tyle czasu, ile trwalo jej powstrzymywanie.
    • szczesliva update 01.06.13, 09:54
      od wczoraj staralam sie aby maly byl przy cycu jak tylko zechcial, ale byl to jedne wielki ryk. on jest zadowolony i ssie jak mu tryska do buzi a jak piers nie jest jak balon to ssanie mu gorzej wychodzi i rozleniwia sie. wobec tego ciaglego zanoszenia sie i odmawiania piersi gdy nie jest naprawde pelna chcialam mu podac butle, i o dziwo butli tez nie chcial. pierwsze dwa 'ciumki' przelknal a pozniej plakal i zaciskal usta. przystawiony powtornie do piersi uspokajal sie, ale po minucie, dwoch przestawal ssac i ryyyk.
      co mam robic w tej sytuacji? przyznam, ze karmienie mieszane mi nie przeszkadza, ale teraz to mam cycoholika, ktory odmawia butli, a w peirsi tego pokarmu jest niewystarczajaco. dlugiego przebywania przy cycku odmawia gdy go dobudzam. najchetniej by przy mnie spal.
      • yumemi Re: update 01.06.13, 17:30
        ale teraz to mam cycoholika, ktory odmawia butli, a w peirsi tego pokarmu jes
        > t niewystarczajaco.

Czemu uwaszasz ze niewystarczajaco?
        To bardzo dobrze ze chce przy Tobie spac, samo przebywanie przy mamie pobudza laktacje:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka