Dodaj do ulubionych

spadek przyrostów w 7tyg

03.09.13, 14:02
Mała urodziła się 13.07 z wagą 3230, spadła w drugiej dobie do 3068, na bilansie miesięcznym ważyła 4190, dziś natomiast zaledwie 4470 czyli w 3 tyg przytyła jedynie 280g.
Od 3 tyg nie ma w użyciu butelki, wcześniej się zdarzała czasem raz, czasem 3 razy /dziennie, głównie z moim mlekiem. Nie zna uspokajacza. Do ssania ma jedynie pierś.
Od kilku dni nie awanturuje się przy piersi, wcześniej pierś szarpała - więc butla namieszała ale tak jak napisałam od 3 tyg nie ma jej w użyciu.
Od wczoraj malutka ma lekki katar, osłuchowo czysto, na stanie jeszcze 4,5 letni przedszkolak więc może coś złapała od niego ale katar pojawił się dopiero wczoraj. Szczepienie miało być dziś ale nie dałam jej zaszczepić ze względu na ten katar.

Starszaka karmiłam 3 lata więc mniej więcej wiem co należy robić - karmić częściej, dłużej z jednej piersi, budzić w nocy.
Ale może na coś innego zwrócić uwagę, czy możliwe że po rozstaniu z butelką, która jednak nie była tak często dawana, przyrosty poleciały tak dramatycznie. Przygoda z butlą trwała ok 1,5 tyg.
Pieluchy moczy, kupy zwykle raz dziennie ale takie że aż się wylewa, czasem kilka mniejszych, ssie ładnie, wędzidełko ok. Ważona na tej samej wadze, na golasa.
Szczepienie mamy przełożone na za tydzień, czy czekać ten tydzień i więcej karmić czy jednak np w piątek iść i ją zważyć.
Ach, pozbyłam się butli, przetrwałam histerie i walkę, a teraz spadek przyrostów i do tego katar. Z katarem sobie poradzę(wkraplam swoje mleko do noska, psikam wodą, układam pod skosem, oklepuję, itp) ale co z przyrostami.
Poratujcie dobre kobiety.
Obserwuj wątek
    • marsylvik Re: spadek przyrostów w 7tyg 03.09.13, 14:27
      > Od kilku dni nie awanturuje się przy piersi, wcześniej pierś szarpała - więc bu
      > tla namieszała ale tak jak napisałam od 3 tyg nie ma jej w użyciu.
      > Od wczoraj malutka ma lekki katar

To pewnie przyczyny tego mniejszego przyrostu. No i wiek, koniec połogu - kilka dni pewnie dziecko potrzebowało na przestawienie się na normalną, ustabilizowaną laktację bez dodatku butli.
      Więc coś mi się zdaje, że teraz już przyrosty same wrócą do normy jak tylko przejdzie infekcja :)

Ja bym zważyła zaraz po tym, jak przejdzie katarek, to będzie waga wyjściowa, a potem dwa tygodnie później, żeby sprawdzić, czy przyrosty już wróciły do normy. A wcześniej nic już nie kombinowała.

Co do noska, to sól morska jest jednak super. Przy dużym katarze, a nie tylko do czyszczenia noska z resztek mleka, lepsza jest ta mocniejsza, hipertoniczna, zmniejsza obrzęk w nosie a nie tylko czyści. Do normalnego czyszczenia zwykła, izotoniczna. Czystej wody absolutnie bym do noska przy katarze nie zakrapiała, bo zadziała odwrotnie.
      • anulka20001 Re: spadek przyrostów w 7tyg 03.09.13, 14:42
        Dzieki za wpis, psikam woda morska, uzylam skrotu myslowego:))
        • mad_die Re: spadek przyrostów w 7tyg 03.09.13, 17:28
          Daj jej czas, niech ssie ile wlezie i zobaczysz, że za tydzień waga ruszy :)
          • anulka20001 Re: spadek przyrostów w 7tyg 04.09.13, 10:02
            Mam nadzieję że ruszy, tak pięknie przybrała w pierwszym miesiącu. Katar pod kontrolą, nie wiem czy moje mleko zakraplane do noska tak zadziałało czy to że to dopiero początek infekcji ale jest go naprawde odrobine.
    • anulka20001 Re: spadek przyrostów w 7tyg 12.09.13, 16:34
      Sytuacja opanowana: 280g w 8 dni:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka