Dodaj do ulubionych

nie daje rady :(

16.10.13, 22:08
Dziewczyny nie daje rady już Maly ma 6 zębów. Podczas karmienia jeszcze jest ok ale Maly podczas jedzenia kilkakrotniw nawet potrafi wyrwać sutka z ust przaz zaciśnięte zabki co mnie strasznie boli dzieje sie to za każdym razem przy karnieniu boli okrpnie trwa to już ok 4 tyg. Każdego dnia jest gorzej bo mam zmasakrowane piersi... W nocy jest jeszcze gorzej bo Maly budzi Sie z kilkanaście razy i oprócz cyca nic go nie uspoka ja..:-( moje piersi są czerwone a sutki biale i bolą długo po skończonym karnieniu pierwszy raz dziś pomyślałam o przejściu na butle bo nie wyrabiam z bólu..
Obserwuj wątek
    • marli93 Re: nie daje rady :( 17.10.13, 06:54
      Można kupić w aptece takie specjalne gumowe nakładki na sutki podczas karmienia, podobno pomagają.
      Mój Maly ma dopiero poltora miesiąca, a mnie już przeraża wizja karmienia jak Mu zaczną pojawiać się pierwsze zebochy:-D
      • mama.rozy Re: nie daje rady :( 17.10.13, 08:40
        czemu nie korygujesz takiego zachowania?przecież nie o to w kp chodzi,żeby się pozbyc piersi przy ząbkującym dziecku.gatunek by nie przetrwał;)
        jak zaciska zęby,albo widzisz,że sie do tego szykuje,spokojnie wyjmujesz pierś z buzi dziecka(polecam w kącik ust dz.włożyc mały palec,będzie łagodniej) i mówisz,że nie wolno.przed karmieniem smarujesz dzieciowi dziąsła żelem,jak nie pomaga,dajesz coś p.bólowego
        piersi smaruj swoim mlekiem i troche powietrz-tylko nie na dworze,oczywiście;)
        nakładki to zły pomysł-nie oduczysz tak dziecka gryzienia,za to będzie gryzło bardziej,bo nie będziesz czuła
        przejdzie,może potrwac,ale warto
        tym bardziej,że nie znamy wieku dziecka;)
        • marli93 Re: nie daje rady :( 17.10.13, 09:15
          Ooo to dobrze wiedzieć nawet dla mnie samej bo już zrobilam zapas tych nakładek:-D
        • moniaak27 Re: nie daje rady :( 17.10.13, 09:26
          Tylko że on mnie nie gryzie specjalnie.. bo parę razy mu sie zdarzyło było zdecydowane Nie! I przestał. To jest raczej nieświadome z jego str bo często robi to też przez sen. On poprostu wyciąga pierś przez zacisniete zęby i często robi to podczas jednego karmienia tak jakby mleko lecialo za szybko np i musi przełknąć i zaraz wraca do piersi i znowu to samo. Nie wiem jak go tego oducyc bo krzycząc jak on spi czy mówiąc to tylko budzi sie z płaczem i nie rozumie czemu mama jest zła ma 10. Miesięcy
          • dansch Re: nie daje rady :( 17.10.13, 10:29
            Ja miałam taki sam problem tylko, że po kilku takich numerach nauczyłam się kiedy będzie atak zębowy i zabierałam pierś zawczasu. Polecam.

Aktualnie jestem gryziona po palcach a syn siłę zgryzu ma taką, że w paznokciu kciuka mam dziurę.
          • mad_die Re: nie daje rady :( 17.10.13, 12:01
            Nie wiem jak go tego oducyc bo krz
            > ycząc jak on spi czy mówiąc to tylko budzi sie z płaczem i nie rozumie czemu ma
            > ma jest zła ma 10. Miesięcy

Ma 10 miesięcy czyli bardzo dużo rozumie.
            Jak spi, to i tak pierś wyjmujesz, więc po co ma spać z piersią w buzi?
            A jak ssie, to po prostu albo uprzedzasz fakty i poprawiasz ssanie ZANIM ugryzie, albo już po fakcie zabierasz pierś i mówisz, że to mamę boli i że ma szerzej buzię otwierać. Dziecię nie jest głupie, serio, i jak mu pokażesz jak szeroko ma buzię otworzyć, to tak zrobi. Z czasem samo zacznie się poprawiać.

A swoją drogą, gdzie on może jeszcze gryzienie trenować? Smoczka? Butelka? Gryzak jakiś? Słomka? Kubek z miękkim ustnikiem?
      • Gość: mamusia Re: nie daje rady :( IP: *.range86-129.btcentralplus.com 20.02.14, 01:02
        Polecam nakładki SILVERETTE ze srebra. Goja poranione brodawki juz w jedna noc. Rewelacja!
    • yumemi Re: nie daje rady :( 17.10.13, 11:09
      Same zeby to nie powod tego co dziecko robi, moja corka miala juz calkiem sporo i caly czas ja karmilam. Czy dziecko kojarzy ssanie z gryzieniem - tzn czy np ma smoczki?
      Jak reagujesz jak ugryzie? Powinno to byc spokojne ale stanowcze 'nie wolno' i przerwanie ssania. Jesli znow ugryzie, to samo.
      • mama.rozy Re: nie daje rady :( 17.10.13, 13:07
        mój gryzienie trenuje na moim kolanie;)odradzam;)
        • moniaak27 Re: nie daje rady :( 17.10.13, 13:52
          BeZ smoczkowy ale butelkę używamy sporadycznie jak jestem w pracy od 3 -go miesiąca i nigdy tak nie było. Dopiero od miesiąca jak wyszły 2. Mam wrażenie że on sie jakby drapie tymi Zębami. W dzień stanowczo nie A noc? Jak on spi to ja mu daje pierś i śpię dalej choć teraz przez ten ból ciężko..
          • arathlo Re: gryzak? 17.10.13, 19:17
            mój bezsmoczkowy i bezbutelkowy a też potrafi tak wyszarpywać, zagryzać...ale CZASEM, i własnie ja wtedy mu zabieram pierś i mówię że nie wolno...chcę karmić długo, więc musimy się dostosować ;)

a chciałam spytać - Maddie pytała o gryzak? Czy w gryzaku jest coś złego? Zresztą...na czym dziecko może tranować...yyy...eee...mnie się wydaje, że na wszystkim! ;) własna skarpeta też dobra :D
    • azymut17 Re: nie daje rady :( 18.10.13, 10:05
      Mój też tak robił. Pomogło korygowanie zachowania - zabieranie piersi za każdym razem i mówienie "nie wolno". W nocy to trudniejsze, ale wystarczy kilka razy, by dziecko zrozumiało, że musi się zachowywać odpowiednio, by dostać mleko.
      • moniaak27 Re: nie daje rady :( 18.10.13, 15:03
        Niestety nic to nie daje w nocy Maly je na spiocha więc nie ogarnia jak coś do niego mówię :((( w dzień stanowczo mówię nie ale on płacze i chce pierś on nawet chyba nie wie że mnie szarpie. Bo jak gryzl specjalne to przestał jak tłumaczylam że nie wolno a tu mam wrażenie że nie wie o co mi chodzi. Dziś dałam mu ściągniete w kubeczku ale ściąganie też boli :/
        • mad_die Re: nie daje rady :( 18.10.13, 15:29
          A co mu mówisz? Bo jak tylko "nie wolno" to nie dziw, że nie rozumie.
          Pokaż, jak ma buzię otworzyć, rozszerz mu buzię, powiedz, co ma dokładnie zrobić, wytłumacz, że ma ząbki, że ząbkami niech nie ssie. On na prawdę to zrozumie.
        • azymut17 Re: nie daje rady :( 18.10.13, 16:33
          Ale nie masz zabrać piersi i koniec, tylko zrobić tak:
          1. gryzie
          2. mówisz głośno "Au, boli!"
          3. palec w kącik ust, odsysasz
          4. mówisz "nie wolno, to boli"
          5. przystawiasz znowu
          I tak na okrągło, nawet po kilka razy. Dziecko to naprawdę zrozumie, że nie jest tak, że w ogóle nie może piersi, tylko nie może gryźć. Tak robisz przy gryzieniu, takie bolesne "zjeżdżanie z piersi" jest trudniejsze do skorygowania. Ja starałam się w ciągu dnia (bo w nocy się śpi) patrzeć uważnie na zachowanie dziecka przy KP, tak by uprzedzić ten moment. Jak widziałam, że przymierza się do odchylania głowy, odsysałam. Trzymałam mu też głowę, by uniemożliwić takie akcje.
          • moniaak27 Re: nie daje rady :( 18.10.13, 20:43
            Dziewczyny ale on mnie nie gryzie!!!! Jak gryzl mnie specjalnie to mu robiłam tak jak radzicie. On ssie ładnie tylko podczas ssania wyszarpuje pierś z ust i to boli. Na nic wkladanie palców do ust bo.nie wiem kiedy on bedzie chciał skończyć a prowizorycznie wyjmowac to płacze ze mu zabieram. I tłumacze mowie ze boli mamę nie gryz. Rozumiał jak faktycznie gryzl z usmiechem i już tak od dawna nie robi.
            • azymut17 Re: nie daje rady :( 18.10.13, 22:29
              Końcówka mojego posta dotyczyła właśnie takiej sytuacji, jak opisujesz. Wcześniej pisałam o gryzieniu z rozpędu, nie kasowałam, bo uznałam, że może komuś innemu się przyda.
              Czyli u mnie pomogło trzymanie główki, by nie mógł tak szarpać.
              • moniaak27 Re: nie daje rady :( 18.10.13, 23:02
                Tak to jest dokładnie to o czym piszesz :-) ale jak trzymać główkę??często karmie go na lezaco wtedy raczej sie nie da.. przyciskalas główkę do piersi?? Pomogło??
                • arathlo Re: nie daje rady :( 19.10.13, 09:05
                  Mój 6miesięczniak jest tak silny, że jak nie chce to nie jestem w stanie go przystawić, a co dopiero 10miesięczne dziecko, moim zdaniem nie da się tak utrzymać...

A on wyszarpuje i to już jest definitywny koniec jedzenia? Czy wyszarpuje, a potem jeszcze chce jeść? Ja bym zastosowała technikę taką, że jak tak robi, tzn. jak wyszarpnie, to go odkładaj szybko i odchodź i daj mu taką chwilę "izolacji", oczywiście tłumacząc "nie wolno, nie gryź". No bo żeby to było takie uczucie wyszarpnięcia, to musi zęby zacisnąć, w prawidłowym ułożeniu paszczy, gdyby się odkleił to by nie bolało...no więc odłóż i odejdź, odsuń się, na chwilę, żeby poczuł że jesteś niezadowolona z takiego zachowania. Wiadomo - w nocy to mało realne, ale trenuj w dzień to i w nocy załapie (swoją drogą dziwi mnie to przez sen też tak robi...mój jak zaspany to nie gryzie, jak rozbudzony/pobudzony/wnerwiony bólem zębów to tak). I oczywiście, jeśli chce jeszcze jeść to przez chwilę nie daj. W przypadku takiego dziecka to nie trzeba na długo się "obrażać" - wystarczy 0,5-1min.
                  • moniaak27 Re: nie daje rady :( 19.10.13, 10:55
                    W nocy nawet nie ma o czym mówic histeria na pół nocy ... Wyszarpuje i chce dalej i tak kilka razy w ciągu karmienia próbuje mu wyciągać i ,, złapać ,, moment kiedy będzie chciał wypuścić ale ciężko wyczuć bo czasem ssie ładnie kilka minut i nagle zryw bolesny.. a czasem parę sekund i wyszarpuje i za sekundę przystawia Sie dalej. W nocy to samo tylko zaciskam zęby i tyle:-[
                    • mad_die Re: nie daje rady :( 19.10.13, 16:28
                      Za dnia - wytłumacz, żeby tak nie robił, żeby tak nie szarpał, żeby puszczał powoli - albo sama wcześniej zabieraj pierś (odsysaj go). Co z tego, że płacze? Płacz utul, wytłumacz, dlaczego tak zrobiłaś i podaj drugą pierś.
                      • arathlo Re: nie daje rady :( 19.10.13, 18:27
                        Zobacz, ile osób Ci dało jedną i tę samą radę, a Ty wciąż negujesz. Zastanów się - albo spróbujesz skorzystać albo męcz się, ale nie narzekaj i nie pytaj o rady, bo innych nie ma :) Owszem, dziecko płacze. Ale niedługo będzie płakać z różnych powodów...nie będzie chciało czapki zimą, nie będzie chciało majtek, nie będzie chciało iść spać, nie będzie chciało iść za rękę, za to będzie chciało czekoladę, zabawkę w sklepie, czy cokolwiek innego. Imo trzeba uczyć dziecko zasad i że nie zawsze ma co chce od urodzenia. Szczególnie gdy dziecko, nawet nieświadomie, robi komuś krzywdę. Nie dawać się ciągnąć za włosy, szczypać, bić i gryźć.
                        • moniaak27 Re: nie daje rady :( 19.10.13, 20:56
                          Ja nie neguje bo robię jak radzicie tylko mówię że ciężko w przypadku tego szarpania bo ze zwykłym gryzieniem dałam sobie radę właśnie w ten sposób jak mowilyscie. Nie gryzie i nie ciągnie za włosy bo mu tłumacze ze nie wolno i płacze ok daje sobie z tym radę. Ale w nocy to inny płacz płacz bezsilnosci bo to przez sen on wtedy nie rozumie dlaczego tej piersi nie ma. Po za tym podchodzę do tego poważne bo chce jeszcze długo karmić ale ppprostu mnie boli i nie wiem czy z t szarpaniem sobie poradzę od wczoraj próbujemy narazie marny skutek a cycki B-) bolĄ...
                          • mama.rozy Re: nie daje rady :( 19.10.13, 21:14
                            a jak karmisz w nocy,tow jakiej pozycji?lezy obok Ciebie czy siadasz?
                            bo jak leży,to gdzie masz rękę ze strony karmiącej?pod główką dziecia czy za nią?
                            • moniaak27 Re: nie daje rady :( 19.10.13, 22:16
                              Na lezaco brzuszek do brzuszka on na mojej ręce która trzymam pupe. A druga trzymam pierś która jest w buzi :-)
                • azymut17 Re: nie daje rady :( 20.10.13, 00:11
                  moniaak27 napisała:

> Tak to jest dokładnie to o czym piszesz :-) ale jak trzymać główkę??często karm
                  > ie go na lezaco wtedy raczej sie nie da.. przyciskalas główkę do piersi?? Pomog
                  > ło??

Tak, trzymałam mu główkę mocno. Ale ja jestem raczej silna, więc dawałam radę. Oczywiście nie szarpałam się z nim, tylko unieruchamiałam mu głowe do czasu, aż widziałam, że zaczyna się szarpać. Wtedy go odsysałam i puszczałam. Nie pamiętam, czy robił też tak w nocy, czy tylko w dzień... Ale na leżąco możesz trzymać go przeciwną ręką niż karmiąca pierś.

Tak przy okazji - jak z zębami? Bo u nas to była wina niemożliwie swędzących dziąseł, szło kilka zębów na raz. Dlatego w trakcie karmienia zaciskał szczęki i sie boleśnie odsysał, mimo, że chciał jeszcze jeść. Smarujesz mu dziąsła jakimś żelem? Może spróbuj dać raz na noc środek przeciwbólowy, np. Paracetamol?
                  • mama.rozy Re: nie daje rady :( 20.10.13, 08:53
                    popieram azymut-właśnie o coś takiego mi chodziło,tylko nie wiedziałam,gdzie masz rękę;)
                    spróbuj ręką pod główką dziecka przytrzymywac główkę,żeby się nie oderwał-nie na siłę,ale stanowczo.nie wiem,czy dasz radę drugą,ale spróbuj.po jakimś czasie powinno byc lepiej.
                    • moniaak27 Re: nie daje rady :( 20.10.13, 11:05
                      Zębów ma już 6, nie widać kolejnych aczkolwiek jest marudny i duzo sie ślini więc może będzie kolejny. Daje mu ibuprom dla dzieci sporadycznie i tym też smarujemy dziaselka. Spróbuje tak hak mi radzicie:-)
                      • arathlo Re: nie daje rady :( 20.10.13, 19:54
                        ja nie wiem o czym wy mówicie, moje dziecko to chyba predator jakiś :P ja też jestem silna...ale z moim dzieckiem ledwo sobie daję radę, strach się bać ;) no ale ja mam te dzieci jakieś takie...od urodzenia głowę trzymają np...ludzie chyba myślą, że na koksie jadą :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka