Dodaj do ulubionych

Zentel - można?

30.10.13, 15:04
Moje starsze dziecko ma prawdopodobnie robaki no i musimy całą rodziną przyjąć Zentel w tabletkach.
Czy mogę w czasie karmienia piersią? Bo opinie w necie są różne, na ulotce piszą że nie wolno a lekarza zapomniałam zapytać.
Obserwuj wątek
    • martyskaa Re: Zentel - można? 30.10.13, 15:07
      wiem że był już taki wątek ale nie było tam jednoznacznej odpowiedzi Pani Ekspert
      Pozdrawiam
      • mruwa9 Re: Zentel - można? 30.10.13, 16:06
        o ile wiem, takie preparaty nie wchlniaja sie z przewodu pokarmowego, tylko dzialaja lokalnie, w jelicie. A wiec, jesli sie nie wchlaniaja, nie moga przenikac do pokarmu.
    • mad_die Re: Zentel - można? 30.10.13, 16:39
      Zentel to albendazole a ta substancja jest średnio bezpieczna podczas kp (grupa L3).
      Minimalne ilości przenikają do mleka.
      Jednak - jaką dawkę musisz zażyć?
      I ile ma dziecko młodsze?
      • martyskaa Re: Zentel - można? 30.10.13, 16:55
        zażyć muszę 1 tabletkę 400mg
        starsza ma 8 lat a młodsze za kilka dni roczek kończy ale lekarka nie kazała mu dawać ("bo za mały jest") co trochę mnie zdziwiło, bo przecież też pasożyty może mieć
        • mad_die Re: Zentel - można? 30.10.13, 19:53
          No to spokojnie możesz wziąć. Myślałam, że dziecię mniejsze, wtedy wiadomo, więcej i częściej ssie. Ale przy roczniaku to już stężenie w mleku będzie małe. Zwłaszcza, jeśli weźmiesz tabletkę zaraz po karmieniu a następne karmienie wypadnie Wam dopiero za kilka godzin.
          • martyskaa Re: Zentel - można? 31.10.13, 14:39
            dzięki
    • malwina.okrzesik Re: Zentel - można? 04.11.13, 22:36
      można, lek bezpieczny w czasie kp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka